Ξεχάστε τους desktop υπολογιστές, τα κινητά είναι το μέλλον

by Stefanos Kofopoulos • On 04-03-2010 • AT 5:29 pm • 14 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

ballons

Όταν ο Google sales chief λέει “In three years time, desktops will be irrelevant” η κατάσταση είναι σοβαρή. Προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι σε μια μέρα όλοι οι υπολογιστές γραφείου θα αποτελέσουν παρελθόν. Στην ίδια δήλωση ο John Herlihy αναφέρει “In Japan, most research is done today on smart phones, not PCs”. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας εποχής που τα smarphones έχουν αρκετή υπολογιστή ισχύ, συμπαθητική διάρκεια μπαταρίας και broadband σύνδεση με το cloud ανεξάρτητα από το γεωγραφικό στίγμα.

Το Google περισσότερο από κάθε άλλη εταιρεία είναι σε θέση να αναλύει δεδομένα και να ανακαλύπτει trends για την χρήση του web και των υπολογιστών γενικότερα. Έχουν data, έχουν απίστευτα data center και έχουν το ταλέντο σε μηχανικούς για να προβλέψουν ή να δημιουργήσουν το μέλλον. Ξαφνικά όλη η συζήτηση για το Flash στο iPhone αλλά και την μήνυση της Apple εναντίον της HTC εξηγούνται.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό όλα τα κινητά με Android θα εφοδιαστούν με την έκδοση Android 2.1. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακόμα και τα low end μοντέλα θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα σύγχρονο λειτουργικό που έχει ξεπεράσει τις παιδικές ασθένειες και το testing των εκδόσεων 1.5, 1.6 και 2.0. Το 2010 θα αποτελέσει την βάση για τις εξελίξεις στον κόσμο της τεχνολογίας όχι μόνο γιατί το Google έχει τα χρήματα και το software και βλέπει το μέλλον online αλλά γιατί το ίδιο κάνει και ο ανταγωνισμός με χαρακτηριστικό παράδειγμα το iPhone OS σε iPhone και iPad αλλά και τα Windows Mobile 7 Series. Το Symbian^4 προετοιμάζεται ενώ το Meego ήδη έχει ενώσει τις δυνάμεις του με την δοκιμασμένη πλατφόρμα του Maemo και το optimized software της Intel στην μορφή του Moblin. Το Chrome OS προετοιμάζεται επίσης.

Δεν είναι τυχαίο πως όλες οι μεγάλες εταιρείες, Apple, Nokia, Microsoft και Google έχουν έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμο ώστε να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους συνδρομητές αλλά και να δημιουργήσουν το υπόβαθρο για τις πωλήσεις σε 2-3 χρόνια. Η Apple συνεχίζει την στρατηγική του evolution με το iPhone και δημιουργεί επανάσταση με το iPad. Η Nokia αναβαθμίζει το Symbian, πουλάει εκατοντάδες εκατομμύρια κινητά σε όλο τον πλανήτη και προσθέτει services όπως το Ovi maps, το Ovi store, το Comes with Music. Η Microsoft ξεκινάει ουσιαστικά από την αρχή με τα Windows Phone 7 Series εκμεταλλευόμενη τις θετικές κριτικές των Windows 7, την εμπειρία του Zune και του Bing μαζί με την φρεσκάδα του Photosynth και την συνεργασία με το Facebook. Το Google εξαπλώνεται παντού με το Android, τον Chrome browser, το Chrome OS σύντομα και φυσικά όλα τα services όπως Picasa, Gmail, Buzz και φυσικά το search.

Αυτό που πρόκειται να δούμε τα επόμενα χρόνια είναι μια στροφή στα κινητά και τα smartphones, ανάλογη με την αλλαγή από CRT monitors σε LCD οθόνες ή από desktops σε laptops. Μόνο που αυτή την φορά η μετάβαση θα είναι ταχύτερη γιατί τα κινητά χωράνε σε τσέπη, καλύπτουν τις βασικές ανάγκες επικοινωνίας με φωνή και SMS ενώ παράλληλα βοηθούν στη κατανάλωση και διάδοση εμπειριών σε χρόνο και χώρο που μέχρι τώρα ήταν αδύνατο. Όλα αυτά με απόλυτη εχεμύθεια μέσα σε μια οθόνη που μόνο ένας μπορεί να δει ή αν θέλει να μοιραστεί με άλλους.

[photo]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μα δεν είναι. Η Microsoft έχει το όραμα των 3 οθονών

  • Τι είναι το όραμα των τριών οθονών;;;;

   • In his keynote address, Ozzie described the company’s “three screens and a cloud” vision, where software experiences are seamlessly delivered across PCs, phones and TVs, all connected by cloud-based services.

 2. Έχουν μικρές οθόνες όμως και αυτό από μόνο του είναι τεράστιο μειονέκτημα.

  • Προς το παρόν αλλά αν σκεφτείς ότι δεν μπορείς να βγάλεις το laptop για φωτογραφία όταν διασκεδάζεις ούτε όταν πίνει καφέ..

 3. Πιστεύω η google έχει ένα δίκιο αλλά δεν θα είναι 3 χρόνια σίγουρα.
  Αρκετός κόσμος μπορεί και δουλεύει μέσω “έξυπνων κινητών” αλλά θα χρειαστούμε αρκετό software για να κάνουμε πιο σοβαρή δουλειά.
  Πάντως αν μπορέσει κανείς να φτιάξει ένα σοβαρό, φιλικό λογισμικό για έξυπνο τηλέφωνο που να κάνει την δουλειά του winscp/putty θα το αγοράσω!!

 4. Καλά το είχε προβλέψει ο Γιώργος, ε Στέφανε??

  • Δεν σε πιάνω

 5. Πρώτον η γνώμη μου είναι οτι η αγορά τον κινητών θα μεγαλώσει με τρελούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια.Τώρα όμως συνεχίζω να πιστεύω πως αν και μεγάλη δεν έχει χώρο για όλους.Είναι πολλοί που διεκδιικούν μέρος της και δεν νομίζω πως όλοι θα τα καταφέρουν.
  Δεύτερο ένα desktop δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικατασταθεί πλήρως απο ένα smartphone.Και γώ έχω φτάσει να σερφάρω για ώρες μέσω κινητού(N900-wifi φυσικά) και μερικές φορές να μην κάθομαι στο pc αλλά όπως και να το κάνουμε το desktop δεν είναι τόσο εύκολο να αντικατασταθεί.
  Τρίτο θέλω να σχολιάσω το ότι όλα τα android θα αναβαθμιστούν σε 2,1(κάτι που δεν το ήξερα μέχρι τώρα).Θεωρώ ότι είναι πολύ σπουδαία κίνηση.Σε κάνει να βασίζεσαι σε αυτό το λειτουργικό και να το εμπιστεύεσαι.Είναι μεγάλη μαγκιά να αγοράζεις κινητό και μετά απο κάποιο καιρό δωρεάν και εύκολα να παίρνεις όλες τις νέες βελτιώσεις.Ένα παράδειγμα που μου έρχεται τώρα στο μυαλό (αρνητικό) είναι το HD2 ένα κινητό με φοβερές δυνατότητες που κοστίζει πολλά και αυτή τη στιγμή αφήνει λίγο ξενερωμένους τους κατόχους-ας μας πουν όσοι είναι κάτοχοι τη γνώμη τους(και ναί καταλαβαίνω τη λογική να μην αναβαθμιστεί στα 7)Αλλά πρόλα αυτά το αποτέλεσμα είναι οτι δεν αναβαθμίζεται

  • Έχουμε περί τα 6.7 δισεκατομμύρια πληθυσμό στον πλανήτη και μόλις 2 δισεκατομμύρια κινητά (όλα μαζί). Όπως καταλαβαίνει η αγορά έχει τεράστια περιθώρια εξέλιξης για νέους πελάτες αλλά και αναβάθμιση των υπαρχόντων

 6. Δηλαδή σε 3 χρόνια τα αστέρια της Google θα γράφουν κώδικα σε interface κινητού κάνοντας zoom in για να βρούνε την γραμμή 49192 με το function που θέλουν να διορθώσουν;

  no way.

  Το desktop θα υπάρχει για πολλά χρόνια γιατί ο περισσότερος κόσμος το χρησιμοποιεί στον χώρο εργασίας του αλλά και στο σπίτι για προσωπική χρήση και τα κινητά δεν μπορούν να παρέχουν τις ίδιες δυνατότητες.

  • Αυτό πρόκειται να αλλάξει πολύ σύντομα, περίπου όπως έχει και το phase out των CRT που παρότι ήταν πιο φθηνές από ένα σημείο και μετά κανείς δεν τις προτιμούσε

 7. Δεν ξέρω αν είμαι μόνο εγώ, αλλά το desktop δεν βλέπω να φεύγει απο το σπίτι μου anytime soon, δεν μπορεί να με καλύψει το laptop ή σίγουρα το κινητό γι’ αυτά που κάνω. Είναι θέμα δουλειάς, αλλά και πολλά άλλα μαζί.

  Είμαι μαζί με την Microsoft στην ιδέα των τριών οθονών.

  • Δεν θα γίνει αύριο αλλά εκεί πάμε. Προφανώς κάποιες κατηγορίες θα χρειάζονται υπολογιστή ισχύ στο σπίτι αλλά με τις δυνατότητες και το κόστος του cloud computing σήμερα ακόμα και αυτό περιορίζεται

Top

Show Buttons
Hide Buttons