Διαστημικά λαχανικά από τη NASA

by Nikos Kaimakamis • On 10-08-2015 • AT 1:30 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

space vegetables

Η NASA κάνει πράξη κάτι που δείχνουν σχεδόν όλες οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας, καλλιεργώντας λαχανικά στο Διάστημα για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). 

Οι αστροναύτες του ISS είναι έτοιμοι να καταναλώσουν τα πρώτα λαχανικά που έχουν καλλιεργηθεί αποκλειστικά στο Διάστημα, καθώς στις 10 Αυγούστου μάζεψαν τα πρώτα κόκκινα μαρούλια που αναπτύχθηκαν έξω από τον πλανήτη μας, στις εγκαταστάσεις του διαστημικού σταθμού. Μέσα στον ISS υπάρχει ένα εργαστήριο για την καλλιέργεια φυτών, το οποίο φαίνεται πως… αποδίδει καρπούς. Αναφορικά με το πλύσιμο των λαχανικών, πάντως, δεν είναι εφικτό να πλυθούν με άφθονο νερό, καθώς αυτό είναι πολυτέλεια σε τροχιά, επομένως οι αστροναύτες θα καθαρίσουν τα μαρούλια τους με ειδικά μαντηλάκια προτού τα βάλουν στο πιάτο τους.

Το πείραμα Veg-01 που τρέχει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μελετά τις διαδικασίες και τις δυσκολίες καλλιέργειας φυτών σε τροχιά, προκειμένου να γίνει εφικτή η αποστολή αστροναυτών σε άλλα σημεία του ηλιακού συστήματος, μαζί με σπόρους που θα τους δώσουν την απαραίτητη τροφή για όσο διαρκεί η κάθε αποστολή. Στο εργαστήριο του ISS, οι σπόροι έμειναν αποθηκευμένοι για 15 μήνες προτού να φυτευτούν, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ειδικές κόκκινες λάμπες που έμοιαζαν με τον Ήλιο, προκειμένου να μπορέσουν τα φυτά να αναπτυχθούν φυσιολογικά.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons