Διαπεριφερειακή συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας στο διάστημα

by George Polyzos • On 02-10-2015 • AT 9:13 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

Picture3

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχειρηματική αποστολή του si-Cluster στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια της Απουλίας, με την οποία η Περιφέρεια Αττικής και το si-Cluster έχουν αναπτύξει εξαιρετική σχέση.

Η εν λόγω εξαιρετική σχέση επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι δυο Ιταλικές εταιρείες αυτής της Περιφέρειας (Planetek και Sitael) έχουν ιδρύσει στην Ελλάδα θυγατρικές τους και πολλά υψηλής προστιθέμενης αξίας έργα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Distretto Aerospaziale Pugliese (DTA) και το ελληνικό si-Cluster, με τον συντονισμό του Corallia, στο Μπάρι στις 22-23 Σεπτεμβρίου.

Η προσπάθεια αποτελεί συνέχεια της προσέγγισης Ιταλικών και Ελληνικών εταιριών και φορέων που δραστηριοποιούνται ή σχετίζονται με το Διάστημα. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση-εργασίας μετά την πρώτη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο της European Space Expo που είχε διοργανωθεί στην Αθήνα.

Η επιχειρηματική αποστολή στην Απουλία κινήθηκε γύρω από ένα διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Διαπεριφερειακή Συνεργασία στο Διάστημα», και αυτό διότι, η διαπεριφερειακή συνεργασία είναι θεμελιώδης για την αρμονική ανάπτυξη της βιομηχανικής ικανότητας και τη συστηματική χρήση των Διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών στις ευρωπαϊκές περιφέρειες. Κατά τη διάρκεια του διημέρου ενισχύθηκε ο διάλογος μεταξύ των δύο cluster και συζητήθηκαν αναλυτικά οι πιθανοί τομείς συνεργασίας, σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα διοργανώθηκαν δύο συνεδρίες, μία πολιτική και μία τεχνική, που συγκέντρωσε εκπροσώπους από το χώρο της βιομηχανίας, τις περιφέρειες, τις διαστημικές υπηρεσίες, το δίκτυο Nereus, την ακαδημαϊκή κοινότητα, ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, και στις οποίες μοιράστηκαν τις απόψεις τους σχετικά με το πώς θα αναπτυχθεί μια διαστημική πολιτική με όφελος για τις περιφέρειες, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Picture6

Στην τεχνική συνεδρία που διοργανώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Sitael, το πρώτο μέρος ήταν αφιερωμένο στην παρουσίαση των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας 2014-2020 που αφορούν την Περιφέρεια της Απουλίας και την Ελλάδα επιτρέποντας στο κοινό ενημερωθεί για την αξιοποίηση των προγραμμάτων αυτών – και ιδίως των διαρθρωτικών ταμείων – για τη στήριξη της περιφερειακών διαστημικών προγραμμάτων.

Εκπρόσωποι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), την Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία (ASI), την διαστημική βιομηχανία της Απουλίας και το DTA, το si-Cluster και την Ένωση της Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανίας ήταν παρόντες για να συζητήσουν πώς μπορούν να επωφεληθούν από τη δική τους εμπειρία, προκειμένου συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιφερειακής διάστασης του Διαστήματος. Οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε δυο σημαντικές περιοχές κοινού ενδιαφέροντος που θα αναπτυχθεί η στρατηγική και τα κοινά έργα στο επόμενο διάστημα: In Orbit Demonstration Project (IOD) και Thematic Exploitation Platform (TEP).

Στο τέλος του διημέρου, ο Giovanni Sylos Labini, μέλος του ΔΣ του DTA και Jorge-Α. Sanchez-P., μέλος του ΔΣ του si-Cluster και CFSO του Corallia, συνοψίσανε τις τεχνολογίες και τις εφαρμογές για τα κοινά έργα και συμφώνησαν για τη σημασία να συνδυάσουν τις δυνάμεις τους στην οικοδόμηση μιας κοινής στρατηγικής για να εντοπιστούν οι τομείς συνεργασίας και το σύνολο των δράσεων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ΕΟΔ, του Horizon2020 και των λοιπών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας.

Τα αποτελέσματα αυτού του διημέρου ανοίγουν το δρόμο για τη διοργάνωση της επόμενης εκδήλωσης στην Αθήνα τον προσεχή Φεβρουάριο υπό την αιγίδα του δικτύου Nereus.

[Δ.Τ. si-Cluster]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons