Πλάσματα στα βάθη των ωκεανών

by Stefanos Kofopoulos • On 05-09-2006 • AT 11:00 pm • 7 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

Η ζωή στα βάθη των ωκεανών κρύβει πλάσματα και μυστήρια για τα οποία ελάχιστα γνωρίζουμε. Πρόκειται για ένα παγωμένο, σκοτεινό και άγνωστο κόσμο χιλιόμετρα μακρυά από την επιφάνεια της θάλασσας.

melanocetus johnsoni humpback anglerfish
Τα ψάρια – πλάσματα που ζουν σε τόσο μεγάλο βάθος είναι εντελώς διαφορετικά από ό,τι γνωρίζουμε και συναντάμε καθημερινά στο νερό και την στεριά. Το χρώμα και οι μορφές των πλασμάτων ταιριάζουν απόλυτα με τέρατα ταινιών επιστημονικής φαντασίας, ενώ το σύνηθες μέγεθος δεν ξεπερνάει τα 30-40 εκατοστά με εξαίρεση τα γιγάντια καλαμάρια, ψάρια και χταπόδια που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 15-20 μέτρα μήκος.

Στα βάθη των ωκεανών περίπου το 90% του πληθυσμού των πλασμάτων, παράγουν φως με το σώμα τους. Το φαινόμενο ονομάζεται βιοφωτισμός και χρησιμοποιείται ως δόλωμα προσελκύσης θύματων ή μέθοδος αποτροπής εχθρών.

Όταν οι μορφές των πλασμάτων δεν είναι τρομακτικές και τεράστιες συνήθως είναι διαφανείς με σώμα που μοιάζει φτιαγμένο από τζελ.

deep sea siphonophore

Το αφιλόξενο περιβάλλον του βυθού των ωκεανών δεν αφήνει περιθώρια πρόσβασης παρά μόνο σε ρομποτικές κατασκευές και βαθυσκάφη που αντέχουν την πίεση και τις ακραίες θερκοκρασίες. Αν όχι ο κυριότερος, αυτός είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους που η γνώση μας για την ζωή στο υγρό έρεβος είναι τόσο περιορισμένη.

Ευτυχώς, αρκετά από τα πλάσματα αυτά αναδύονται στην επιφάνεια κατά την διάρκεια της νύχτας για αναζήτηση τροφής προσφέροντας ελάχιστες στιγμές παρατήρησης και μαγνητοσκόπισης στους ειδικούς.


Γιγάντιο χταπόδι

Πηγές: www.amonline.net.au , www.mbari.org , en.wikipedia.org , www.seasky.org

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ωραίο το…μακρινό ξαδελφάκι του χταποδιού! Spooky!

 2. Μόνο αυτό πρόσεξες και σε προβλημάτισε;

 3. δηλαδη οσο πιο βαθια μενει το ψαρι, τοσο πιο ασχημο ειναι απ’ οτι καταλαβα. μπλιάααααααααααααααααααααααααααχ

 4. Ναι κάπως έτσι.. τουλάχιστον σε τόσο μεγάλα βάθη.

 5. Συγκεκριμένα, σε τέτοια βάθη λόγω απουσίας φωτός, κάποιοι οργανισμοί (ψάρια,μαλάκια,πλαγκτόν) έχουν αναπτύξει τεχνικές “αυτο-φωτισμού” :P Ζωντανές λάμπες δηλαδή! :)

  P.S. Το χταπόδι του video είναι πολύ yiammi! *Σλούρπ!*

 6. @stelabouras: Εγώ σου λέω λοιπόν, πως οι εταιρίες λαμπτήρων τα έχουν χώσει εκεί στα βαθιά για να μη… τους φάνε τη δουλειά! ;-)

 7. μπραβο ρε παιδια π βγαζετε τετοιες σελιδες και μπορουμε και μεις ν κανουμε καμια εργασια στη βιολογια….!!! :-P
  Υ.Γ Φοβερα παντως αυτα τα ζωα….

Top

Show Buttons
Hide Buttons