Βεντούζες για θεραπεία

by Stefanos Kofopoulos • On 12-09-2007 • AT 10:53 pm • 16 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

cupping glass

Είχα την εντύπωση ότι η θεραπεία με βεντούζες ήταν κάτι που ανήκε στο παρελθόν, αλλά φαίνεται ότι έκανα λάθος… πολύ μεγάλο λάθος. Πριν δείτε τις φωτογραφίες και διαβάσετε το post που υποστηρίζει ότι η ενόχληση μικρή και ο πόνος από τις βεντούζες μικρός και προσωρινός, έχω να πω ότι το θέαμα είναι αποκρουστικό. Αν δεχθούμε την θεωρία ότι οι βεντούζες προκαλούν υπεραιμία και όχι κάτι άλλο μαγικό, η εικόνα του δέρματος είναι εντελώς αποκρουστική. Η περιοχή μέσα στην βεντούζα είναι σχεδόν μελανή και όπως θα δείτε τα σημάδια διατηρούνται.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεν έχεις δει τίποτα! Θυμάμαι εικόνες παλιά στο χωριό που πριν μπει το ποτήρι, χάραζαν με ξυραφάκι την περιοχή, ώστε όταν αρχίσει να ρουφάει, να γεμίζει με αίμα!!!

 2. Έτσι ακριβώς κάνανε και στο δικό μου το χωριό και κάνουν ακόμα όπως λέει ο BillDanos. Έχει απ’ ότι γνωρίζω διάφορες τεχνικές με ξυράφι και χωρίς, με οινόπνευμα χωρίς αυτό.
  Αυτό που θυμάμαι έντονα είναι πως μιας συμμαθήτριας μου στο γυμνάσιο η πλάτη είχε καεί πολύ σοβαρά όταν κάτι πήγε στραβά με το οινόπνευμα, πήρε φωτιά όλο της το κρεβάτι και η πλάτη της μαζί.

 3. Εντάξει, ηρεμήστε τώρα. Σίγουρα η τεχνική με ξυράφι ακούγεται κάπως, δεν την έχω δοκιμάσει και δεν ξέρω αν θα την δοκίμαζα.

  Η άλλη, η απλή, ούτε πονάει, ούτε κάθεσαι με τις ώρες με τα ποτηράκια στην πλάτη ρε παιδιά. Τσακ τσακ κάνεις, βάζεις τη μία, βάζεις την άλλη, τρεις τέσσερις και τις βγάζεις και τις βάζεις αλλού. Σημαδεύεται η πλάτη αλλά για κανά δύωρο. Την άλλη μέρα ούτε που φαίνεται τίποτα. Ο τύπος με τις φωτογραφίες που φαίνεται σαν φυλακισμένος του Γκουαντάναμο, ή μαζόχας είναι, ή δεν ξέρει πώς να τις κάνει.

  Από αποτέλεσμα, όσες φορές έχω κάνει (ή μου έχουν κάνει), αν τις κάνεις σωστά και την άλλη μέρα δεν βγεις έξω, την επόμενη είσαι περδίκι.

  Αυτά. :)

 4. @spdd: Όπως το περιγράφεις είναι το σωστό! Στα χωριά όμως, επειδή το θυμάμαι καθαρά, αφού έβαζαν τις βεντούζες, σκέπαζαν τον ασθενή με μια κουβέρτα και τον άφηναν για κάνα μισάωρο!!! Γι’αυτό τα σημάδια φαινόταν για μέρες μετά…

 5. Οι βεντούζες με ξυράφι είναι οι λεγόμενες “κοφτές”, δεν είναι οι απλές που χρησιμοποιούνται συχνότερα σήμερα. Δεν μένουν κατά κανόνα σημάδια καθόλου μετά. Η υπεραιμία είναι προσωρινή. Αλλά είναι ένα κι ένα για το κρύωμα. Οντως είσαι περδίκι την επόμενη ημέρα. Είχα 38 πυρετό από κρύωμα και την επομένη έπρεπε να συνοδεύσω τη μητέρα μου στο νοσοκομείο. Η μόνη λύση για να είμαι καλά και να το κάνω ήταν να μου ρίξει βεντούζες. Χρησιμοποιούνται με ποτηράκια σε πιο μικρά μεγέθη σαν πρόσθετη μέθοδος και στο σιάτσου μασσάζ για διάφορους πόνους. Σε αυτή την τεχνική δεν τις κολλάνε μία και έξω, αλλά τις σύρουν επάνω στην πλάτη και κάνουν μασσάζ για διάφορους πόνους και προβλήματα. Μπορεί να μπλαβιάσει το δέρμα μόνο σε περιπτώσεις που το κρύωμα είναι πολύ ισχυρό από όσο λένε οι εμπειρικοί, αλλά εγώ δεν θυμάμαι από όσες φορές έχω δει να έχουν μείνει μετά κοκκινίλες ή μελανιές. Τώρα αν κάποιου του χυθεί οινόπνευμα και κάψει τον άλλο είναι απροσεξία και ατύχημα που θα μπορούσε να συμβεί και με άλλες συνθήκες, δεν φταίνε οι βεντούζες. Μακάρι να αποφεύγαμε να παίρνουμε αντιβίωση με το παραμικρό και να ξέραμε να χρησιμοποιούμε τις βεντούζες στα απλά κρυώματα. Δυστυχώς πια δεν ξέρουν οι περισσότεροι να τις χρησιμοποιούν. Εγώ έχω επιχειρήσει να τις χρησιμοποιήσω σε φίλη μου, αλλά επειδή φοβόμουν μην την κάψω δεν κολλάγανε καλά οι βεντούζες και δεν ήταν και σπουδαίο το αποτέλεσμα. Θέλει να είναι χοντρό το ποτήρι ώστε να μη σπάσει και γρήγορο ζέσταμα, αλλά ούτε πολύ ώστε να κάψει τον άλλο, ούτε λίγο που να μην κολλάει. Γιατί μάλλον η θερμοκρασία βοηθάει να κολλήσει και να ρουφήξει το δέρμα ώστε να προκαλέσει την υπεραιμία. Και είναι δεδομένο πως η καλή κυκλοφορία του αίματος βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ε! μάλλον αυτό κάνουν οι βεντούζες.

 6. Η φωτογραφία που έχεις βάλει Τιτάνα μάλλον είναι κάποια άλλη μέθοδος που δεν τη γνωρίζω και δεν χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, από όσο μπορώ να ξέρω. Διότι ποτέ δεν κολλάς τις βεντούζες και να τις αφήσεις τόση ώρα ώστε να κάνει αυτό το κόκκινο το δέρμα. Οπως λέει και η/ο spdd στις “ελληνικές” βεντούζες το ποτήρι το κολλάς και το ξεκολλάς άμεσα. Εχεις δύο και τα εναλλάσσεις πολύ γρήγορα δεν τα αφήνεις κολλημένα πάνω στην πλάτη. Επιπλέον στην πλάτη περνάνε πολύ βασικοί μεσημβινοί (κανάλια του κεντρικού νευρικού συστήματος) και μάλλον γι’ αυτό τις χρησιμοποιούν και στο σιάτσου μασσάζ. Είχα δει επίδειξη αυτής της τεχνικής σε ένα σεμινάριο. Εκεί επειδή έσερναν το ποτηράκι το δέρμα κοκκίνιζε σε κάποια σημεία, αλλά μετά από λίγο έφευγε πάλι το κοκκίνισμα.

 7. σόρι λάθος πολλοί βασικοί μεσημβρινοί και όχι πολύ

 8. Οσο για το οινόπνευμα χρησιμοποιείται απλά να βρέξεις το βαμβάκι που το τυλίγεις κάπου και να το ανάψεις για να ζεσταίνεις τις βεντούζες, δεν το απλώνεις πάνω στο σώμα. Μόνο όταν τελειώσεις τις βεντούζες κάνεις απλή εντριβή με οινόπνευμα, αυτή που έκαναν, σε εμάς τους μεγαλύτερους όταν είμασταν παιδιά, όταν κρυολογούσαμε, ακόμα και όταν δεν μας έριχναν βεντούζες.

 9. Δεν είχα φανταστεί ότι υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές και είδη βεντούζας. Αυτό που είχα στο μυαλό μου και θεωρούσα ως μοναδική συνταγή ήταν το ελληνικό στυλ με τα ποτήρια κρασιού ή κάτι τέτοιο. Παραξενεύτηκα με το post που είδα για αυτό έγραψα σχετικά.

 10. Νομίζω πάντως ότι το μυστικό στις βεντούζες, σε αντίθεση με τα comments που διάβασα εδώ, δεν είναι η θερμότητα, γιατί δεν προλαβαίνει να ζεσταθεί το ποτήρι. Τουλάχιστον όπως το έχω δει και ζήσει εγώ.

  Το μυστικό είναι ότι με το να βάλεις το μπαμπάκι με τη φωτιά στιγμιαία μέσα στο ποτήρι, στην ουσία αφαιρείς τον αέρα που βρίσκεται μέσα εκεί, δημιουργείς δηλαδή κενό, γι’αυτό και πρέπει να βάλεις αμέσως το ποτήρι στην πλάτη, για να αρχίσει να “ρουφάει” το δέρμα στην προσπάθειά του να γεμίσει το κενό. Αν καθυστερήσεις έστω και ένα δευτερόλεπτο, το ποτήρι δεν κολλάει.

  Μπορεί και να κάνω λάθος, αλλά δεν μου φαίνεται αρκετό το μισό δευτερόλεπτο να ζεστάνει τόσο το ποτήρι ώστε να έχει κάποια επίδραση θερμική στην πλάτη. Αλλιώς πώς εξηγείται το τράβηγμα του δέρματος; Λέω εγώ τώρα.

  Υ.Γ. @coolplatanos: O είμαι.

 11. spdd δεν αποκλείω να έχεις δίκιο για το θέμα του κενού, αλλά ομολογώ ότι δεν ξέρω από άποψη φυσικής ή χημείας (δεν ξέρω τι από τα δύο παίζει) και κολλάει το ποτήρι. Πάντως το ποτήρι ζεσταίνεται λίγο, όχι τόσο που να καίει στα κλάσματα δευτερολέπτου που βάζεις μέσα το βαμβάκι που καίει

 12. βρε κουτα..γιατι πρεπει να κανουμε υπεραιμια με βεντουζες?χαθηκαν οι κομπρεςες?

 13. παιδιά ηρεμήστε..πλέον υπάρχουν καινούριες μέθοδοι εφαρμογής των βεντουζών, που όχι μόνο δε μελανιάζεις, αλλά αισθάνεσαι κ υπέροχα! είμαι massage therapist και χρησιμοποιώ τις βεντούζες σε όλο το σώμα(πλάτη, χέρια, πόδια, κοιλιά) ποτέ δεν υπήρξε πελάτης που να είχε μελανιές, κι όλοι έρχονται κ ξανάρχονται τόσο για θεραπεία όσο και για χαλάρωση. Ok, βλέποντας τη φωτογραφία πιο πάνω κανείς δε θα με πιστέψει, αλλά τέτοια αποτελέσματα δε βλέπουμε πια, εκτός κι αν εμπιστευτείς κανέναν άσχετο…

  • ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΑ ΕΑΝ ΟΙ ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ ΤΗ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ Η ΤΗΝ ΑΣΘΜΑΤΙΚΗ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ?

   • Απο τα πολυ παλια χρονια διαφοροι λαοι
    χρησιμοποιουσαν βεντουζες .
    οι αρχαιοι Αιγυπτιοι ηταν οι πρωτοι που χρησιμοποιουσαν βεντουζες συστηματικα.
    αλλα και ο Ιπποκρατης και ο Galen, οπως και οι Κινεζοι, και φυλες στην Αφρικη,
    χρησιμοποιουσαν βεντουζες.
    τα παλια χρονια χρησιμοποιουσαν κερατα απο βοδια,και για αυτο η θεραπεια ονομαζοταν
    θεραπεια με κερατο.
    Η φωτια ηταν απαραιτητη για την αποβολη του αερα μεσα απο το κερατο και τη δημιουργια τη καταλληλης αρνητικης πιεσης.
    τωρα πλεον υπαρχουν διαφορον ειδη βεντουζας,οπως γυαλινες,ηλεκτρομαγνητικες,
    φορητες με αντλια,βιδωτες,απο μπαμπου,απο μαλακο πλαστικο κλπ.
    και διαφορες τεχνικες με βεντουζες,ελαφρια βεντουζα,μετρια βεντουζα,δυνατη βεντουζα,
    μετακινουμενη βεντουζα,βεντουζα με βελονα και με μαξα,βεντουζα με βοτανα,βεντουζες με νερο που ειναι και για το ασθμα.
    προκληση αιμορραγιας (κοφτες) μεσω της βεντουζας για αποτομης ανοδου της αρτηριακης
    πιεσης,υψηλο πυρετο,Σταση Αιματος ,κλπ.
    βασικα χρειαζεται μεγαλη εμπειρια και γνωσεις βελονιστικες για να εφαρμοσουμε βεντουζες με βελονα και μοξα.
    και μεγαλη προσοχη με την φωτια.
    γι αυτο ειναι καλο να απευθυνθουμε σε καπιον εμπειρο θεραπευτη.
    οι βεντουζες μπορουν να βοιθησουν και να θεραπευσουν αρκετες ασθενειες.

 14. που μπορώ να αγοράσω βεντούζες; κάποια διεύθυνση, τηλέφωνο site κλπ. ευχαριστώ.

Top

Show Buttons
Hide Buttons