Κρυπτογραφία και ασφάλεια για να μην ξέρω τι έκανες το καλοκαίρι

by Stefanos Kofopoulos • On 26-05-2010 • AT 5:46 pm • 7 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

locks by mikebaird on flickr

Η ασφάλεια των δεδομένων, προσωπικών ή εταιρικών, είναι σημαντική υπόθεση. Ευτυχώς σήμερα οι λύσεις για κρυπτογράφιση email, φακέλων με αρχεία ακόμα και chat είναι εύκολη υπόθεση και μάλιστα δωρεάν. Τώρα δεν χρειάζεται να μάθει κανείς τι έκανες το προηγούμενο καλοκαίρι, ακόμα και αν το laptop πέσει στα λάθος χέρια. Με μερικά μόνο κλικ, εταιρείες μπορούν να προστατέψουν τα λογιστικά δεδομένα και να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση ατυχήματος ή κλοπής με τα emails σε κοινή θέα. Μάθετε πως να υπογράφετε ψηφιακά ένα email, πως να χρησιμοποιήσετε το λειτουργικό για να προστατέψετε τα αρχεία σας, πως θα κάνετε chat και ανταλλαγή αρχείων με ασφάλεια αλλά και πως θα αποθηκεύετε κωδικούς στον browser.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, καμία λύση δεν προσφέρει την απόλυτη ασφάλεια σε κανένα επίπεδο και καμία από τις λύσεις που θα δείτε στο βίντεο δεν αντικαθιστά το backup. Τα δωρεάν plugins, προγράμματα και εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος στα Windows και το Mac OS X κάνουν σημαντικά πιο δύσκολη ως εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια υποκλοπής δεδομένων από τρίτους και έχουν το αντίστοιχο κόστος σε χρήση CPU κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, η κρυπτογραφία και ασφάλεια είναι ενδιαφέρον θέμα ακόμα και σε ακαδημαϊκό επίπεδο για όσους μόλις άνοιξαν βιβλίο για την εξεταστική. Τί λέτε;

[photo]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. na simpliroso oti sto Linux iparxi tropos pou kriprografite olos o diskos me to programma Luks to opio xrisimopiei to DM-Crypt .. analitikos odigos edo: http://en.gentoo-wiki.com/wiki/DM-Crypt_with_LUKS

 2. Επίσης, εκτός από τη κρυπτογραφία σε emails μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η στεγανογραφία για την επικοινωνία. Το πρόβλημα είναι πως τα free εργαλεία είναι εύκολο να ανιχνευτούν από τρίτους.

  • argh. μου έκανε strip τα paranoid-mode html tags :P

 3. To zfone kryptografei ta IM ????

  • Όχι, το Zfone κρυπτογραφεί μόνο Voip voice και video. Το βίντεο μάλιστα όχι ακόμα σε όλους τους IM clients. Αν θες πλήρη κατάλογο δυνατοτήτων είναι εδώ:
   http://zfoneproject.com/prod_zfone.html

 4. Πως είναι το truecrypt ως προς το overhead που δημιουργεί για την κρυπτογράφηση-αποκρυπτογράφηση?

  • Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα το Truecrypt για κρυπτογράφηση σε ολόκληρο δίσκο για να πω με σιγουριά αν η καθυστέρηση κατά την κρυπτογράφηση/αποκρυπτογράφηση είναι ενοχλητική ή όχι. Με τη δημιουργία πάντως ενός encrypted volume και όχι encrypted file container όπως έκανα στο βίντεο πετυχαίνεις καλύτερη απόδοση.

Top

Show Buttons
Hide Buttons