Cosmote, Vodafone και Wind πουλάνε αέρα όχι συμβόλαια

by Stefanos Kofopoulos • On 19-11-2009 • AT 12:41 am • 23 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

cellphones bench

Λίγο πριν το 2009 οι τρεις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της χώρας, Cosmote, Vodafone και Wind ξοδεύουν τρελά ποσά στην διαφήμιση των νέων προγραμμάτων συμβολαίων. Στην πραγματικότητα και οι τρεις εταιρείες προσπαθούν να προσφέρουν λύσεις στην ανικανότητα των Ελλήνων να ελέγξουν τον λογαριασμό του κινητού. Για την ιστορία, μέχρι πρόσφατα ήμουν ένας από αυτούς του ανίκανους Έλληνες που ξόδευαν αρκετά στον λογαριασμό του κινητό.

Η λύση της Cosmote και Vodafone είναι το πολύ φθηνό πάγιο με λεπτά ομιλίας και SMS ενώ η Wind παίζει ακριβώς στην αντίθετη περιοχή με ένα πολύ ακριβό πάγιο που δίνει τα πάντα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής βρίσκεται ανάμεσα στο δίλλημα των 15 ευρώ vs 90 ευρώ τον μήνα ή της ευθύνης για την διαχείριση του λογαρισμού vs έχω το κεφάλι μου ήσυχο αφού έτσι και αλλιώς τόσα περίπου πληρώνω. Στα άκρα των δύο προτάσεων τα πράγματα έχουν ως εξής:

COSMOTE ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ 15

Πάγιο: 15 ευρώ
Δωρεάν λεπτά προς εθνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 1500 μόνο προς COSMOTE
Δωρεάν λεπτά προς εθνικά δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας: –
Δωρεάν λεπτά προς υπόλοιπα εθνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: –
Δωρεάν SMS προς Εθνικά Δίκτυα: 1500 μόνο προς COSMOTE
Δωρεάν ΜΒ για πλοήγηση στο διαδίκτυο: –

Vodafone Unlimited 15

Πάγιο: 15 ευρώ
Δωρεάν λεπτά προς εθνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: απεριόριστα προς Vodafone
Δωρεάν λεπτά προς εθνικά δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας: –
Δωρεάν λεπτά προς υπόλοιπα εθνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: –
Δωρεάν SMS προς Εθνικά Δίκτυα: απεριόριστα προς Vodafone
Δωρεάν ΜΒ για πλοήγηση στο διαδίκτυο: –

WIND XL

Πάγιο: 90 ευρώ
Δωρεάν λεπτά προς εθνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 1.000 λεπτά ομιλίας προς όλους
Δωρεάν λεπτά προς εθνικά δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας: 1.000 λεπτά ομιλίας προς όλους
Δωρεάν λεπτά προς υπόλοιπα εθνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 1.000 λεπτά ομιλίας προς όλους
Δωρεάν SMS προς Εθνικά Δίκτυα: 1.000 SMS προς όλους και 1.000 MMS προς όλους
Δωρεάν ΜΒ για πλοήγηση στο διαδίκτυο: 1.000 MB χρήση internet από το κινητό

Είναι ξεκάθαρο ότι Cosmote και Vodafone απευθύνονται σε μικρές ηλικίες που μπορούν να πληρώσουν τα 15 ευρώ πάγιο (όσο δύο μπύρες περίπου) ενώ η Wind στοχεύει μεγαλύτερες ηλικίες που αντέχουν στην ιδέα ότι 90 ευρώ έχουν φύγει για το κινητό κάθε μήνα. Δυστυχώς, το χαμηλό πάγιο των 15 ευρώ προσφέρει ελάχιστες υπηρεσίες σε ένα κόσμο και κοινό που ζει online, ανάμεσα στα downloads και το Facebook. Το χαμηλό πάγιο είναι μια καλή δικαιολογία και δόλωμα ώστε να γίνει το συμβόλαιο και να πληρώνουν οι γονείς αλλά είναι σίγουρο ότι το κόστος στο τέλος του μήνα θα υπερβεί τα 15 ευρώ κατά πολύ. Για αυτό άλλωστε υπάρχουν παραλλαγές με ακριβότερο πάγιο όπως COSMOTE ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ 20 ή Vodafone Unlimited 25 και φτάνουν μέχρι τα 195 ευρώ πάγιο. Αντίθετα η Wind προσφέρει τα πάντα σε ένα κοινό που είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει τα 1000 MMS, τα 1000 SMS και το 1GB traffic τον μήνα με διάλλειμα για 1000 λεπτά κλήσεων τον μήνα.

Δυστυχώς, στο τέλος της ημέρας ο καταναλωτής έχει να επιλέξει μεταξύ άχρηστων προσφορών. Στην πραγματικότητα τα 15 ευρώ δεν προσφέρουν υπηρεσίες αλλά σπρώχνουν τον χρήστη σε πιο ακριβά προγράμματα ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε επιπλέον λεπτά και SMS προς άλλα δίκτυα. Πέντε ή δέκα ευρώ επιπλέον στο πάγιο μερικών δεκάδων χιλιάδων είναι σημαντικό κέρδος. Ζοφερή και η πραγματικότητα των καταναλωτών που θα επιλέξουν τα 90 ευρώ πάγιο με τόσες πολλές υπηρεσίες, χρόνο και μηνύματα που δεν θα μπορούν να τα καταναλώσουν. Τελικά Cosmote, Vodafone και Wind πουλάνε αέρα όχι συμβόλαια λύσεων στην εποχή του Facebook, του Twitter, του Augmented Reality και του Cloud.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

23 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η pic μου κάνει για την προσωπική σου συλλογή από κινητά. Άλλοι μαζεύουν γραμματόσημα εσύ κινητά. Ειλικρινά το πιστεύω αν το παραδεχτείς. Μη ντραπείς :)

  ps: Το iPhone το έχεις διπλό, θέλεις να το ανταλλάξεις ? Εκτός αν είναι το 1st και το 3GS τότε πάω πάσο!

 2. Έχω Cosmote MyWay 30

 3. Για να το έχω επιλέξει και να το κρατάω ακόμα ναι. Είμαι στα 50-53 ευρώ και προσπαθώ να το πάω στα 40. Δεν μου λείπει σε καμία περίπτωση το internet ή τα SMS

  • Kai afou exeis programma 30 sth Cosmote giati pio panw anafereis mono oti o pelaths exei na epileksei mono anamesa sto Cosmote 15, Vodafone 15 kai to akrivo ths Wind 90. Afoy yparxoyn endiamesa programmata me xamhlotera pagia ara yparxoyn kai epiloges opote afta poy les den isxyoyn. As mh ta isopedwnoyme ola!!!

   • Με Ελληνικούς χαρακτήρες σε παρακαλώ.

    Έκανα αναφορά σε 3 συγκεκριμένα πακέτα που παίζουν συνέχεια ως λύσεις. Οι 2 είναι πολύ φθηνές και η μια πολύ ακριβή. Έγραψα για τα άκρα αλλά και τα ενδιάμεσα συμβόλαια

    Για αυτό άλλωστε υπάρχουν παραλλαγές με ακριβότερο πάγιο όπως COSMOTE ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ 20 ή Vodafone Unlimited 25 και φτάνουν μέχρι τα 195 ευρώ πάγιο.

 4. Στην αγγλία, η vodafone έχει sim only συμβόλαια με 20 λίρες που προσφέρουν 60ο λεπτά προς όλους, απεριόριστα μηνύματα και 700 MB internet. H Ο2, τα ίδια με επιλογή αντίγια ίντερνετ απεριόριστα τηλ σε σταθερά ή Ο2. Αν το συμβόλαιο είναι δωδεκάμηνο τα 600 γίνονται 900. Και με 35 λιρες παίρνεις τα 600 με ένα κινητό επιπέδου ν97 μινι. Το ακριβότερο πάγιο μ όποιο κινητό φαντάζεσαι +1600 λεπτά και φυσικά ιντερνετ είναι 40 λίρες. Οι ίδιες εταιρίες στην ελλάδα βγάζουν ακόμη υπερκέρδη εις βάρος μας…

  • Βρήκες χώρα και εσύ για να συγκρίνεις!

 5. Να δω πότε θα βγάλει η Cosmote Απεριόριστα + Internet… Είναι το μόνο σημείο που την τρώει η Vodafone, καθώς στα απεριόριστα της Cosmote δεν μπορείς να προσθέσεις κάποιο πακέτο δεδομένων.. (εκτός από κάτι σε 30 ΜΒ με μερικά ευρώ επιπλέον το μήνα, όπως μου είπαν στο Call Center…)
  But Vodafone sucks royally… :-)

  • Δυστυχώς στην βόρεια Ελλάδα και η Cosmote sucks big time. Τρελή απογοήτευση και από τις δύο μεγάλες εταιρείες που ζητάνε λεφτά ουσιαστικά για ανύπαρξία στην σταθερότητα σήματος 3G και χρήσης data προσφέροντας απλόχερα υπηρεσίες 2G για φωνή και SMS με προγράμματα όπως αυτά που ανέφερα πιο πάνω.

   • Καλά στα Κάστρα που πήγες δεν είχανε ποτέ σήμα και ούτε θα έχουν λόγο τοπολογίας. Εκτώς και αν βάλουν και καμια κεραία πιο κοντά…

 6. Εχω Cosmote Προνομιακό 600′(60euro)+200 Mb Data (13 euro) + 120 SMS (10) euro=83+ΦΠΑ+τελη κινητής Τηλεφωνίας=100/μήνα …δεν με συμφέρει τπτ άλλο ..πάλι καλα που έχω κρατήσει το Cosmote τόσα χρόνια και έχω το προνομιακό γιατί τωρα πια δεν γίνετε ,,,πάντως Ορεστιάδα η cosmote δουλεύει μια χαρα :)

 7. Σου έχει διαφύγει μια λεπτομέρεια που αφορά το πρόγραμμα της Wind που αναφέρεις.
  Ότι ο ελάχιστος χρόνος ομιλίας κάθε κλήσης είναι τα 3 (ολογράφως τρία) λεπτά !!!!!!!!!!

  Δηλαδή οι δωρεάν κλήσεις το μήνα είναι 1000 / 3 = 333 κλήσεις.

  Ή αλλιώς μόνο 11 τηλεφωνήματα την ημέρα !!!

  WTF.

  Εμένα αυτό μου φαίνεται τρελή απάτη.

  • Δεν το είχα δει αυτό, thanks αλλά και να το είχα προσέξει δεν θα το έγραφα. Αυτό που έχει σημασία είναι τι πληρώνεις στο τέλος του μήνα με τα δύο μοντέλα να βρίσκονται στα άκρα.

  • bravo κωστα που το ανεφερες!!!! για μια στιγμη ψαρωσα τρελα με τη προσφορα της wind αλλα μετα που το επεξηγησες μου φαινεται μεγιστη κοροιδια, αυτο το συστημα δεν το χω ξανακουσει!!!!ακου εκει τρια λεπτα…δηλαδη αν παιρνω και μου λενε” θα σε παρω σε λιγο δε μπορω να μιλησω τωρα” θα βριζω απο μεσα μου τζαμπα τα 3 λεπτα μου και ετσι lol

   by the way μου μυριζονται νεα πακετα συμβολαιων το 2010 κατι θα αλλαξει στα ακρα που ανεφερε ο τιτανας δε μπορει να συνεχιστει ετσι…

 8. Για μένα η πιο τρανή απόδειξη ότι Cosmote, Vodafone και Wind πουλάνε αέρα είναι αυτή:
  Τα συμβόλαια της Q.

  Ειλικρινά τα’χω πάρει με τη διαφορά που έχει με τις άλλες εταιρείες (όπως και με το γεγονός ότι είμαι δεσμευμένος στη Vodafone)!

  Πιστεύω επίσης πως η Q κάνει λάθος που δεν αναφέρει τις τιμές στις διαφημίσεις της, καθώς πολλοί δεν θα δώσουν σημασία στην “παιδική” Q και τις “πολύ χαμηλές” χρεώσεις της, αν δεν καταλάβουν πραγματικά πόσα χρήματα μπορούν να γλιτώνουν το μήνα.

  • Η Q ανακοίνωσε συμβόλαια

   • Ενω στο site της Q λέει ότι δεν έχει πάγιο χθές που πήγα να ρωτήσω σε ένα κατάστημα Wind μου είπαν ότι έχει 30 ευρώ. Κάποιος κάνει λάθος φαίνεται.

  • Η Q είναι πράγματι η πιο φτηνη… Απλώς να μην ξεχναμε οτι στην πραγματικότητα είναι η Wind…

 9. Προσοχη στη vodafone ισχυει πολιτικη ορθης χρησης ή με λιγα λόγια το “απεριόριστα” ισουται με 1500 λεπτα(έλεος).
  Τουλαχιστον η Cosmote το λεει καθαρα. Μονο και μονο γι’ αυτο θα την επελεγα… Ημαρτον πια δε ντρεπονται να συμπεριφερονται στους πελατες τους σα να ειναι γιδια.
  Να φυγετε… να πατε αλλου!!

 10. Η q ανήκει στη wind. Είναι μόνο ένα brand και πραγματικά έχει τις φθηνότερες συνδέσεις στην αγορά (καρτοκινητή + τα πρόσφατα συμβόλαια)….

 11. Όταν κάνεις ένα συμβόλαιο το κάνεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Και όχι να ξεπερνάς τα “ακριβά όρια”. Εγώ μια φορά είχα πάει 52ε και ψάρωσα όταν τον είδα, με πάγιο 40(κομπλέ). Κανονικά δεν πάει παραπάνω από 3 άντε 4 ευρώ.

  Επίσης… Ακριβές μπύρες πίνεις Στέφανε… 7.5ευρώ :D

 12. Oλη η Ελλαδα ειναι What’s up!

 13. Νομιζω οτι αυτο με τον ελάχιστο χρόνο ομιλίας κάθε κλήσης 3 λεπτά το εχουν βγαλει και το εχουν κανει 45 δευτερολεπτα..

Top

Show Buttons
Hide Buttons