Να γιατί το Chrome OS είναι σημαντικό, παράδειγμα με Splashtop

by Stefanos Kofopoulos • On 20-11-2009 • AT 3:47 pm • 16 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

splashtop first screen

Αυτό που θα δείτε δεν είναι το Chrome OS αλλά κάτι πολύ κοντά σε αυτό που προσπαθεί να κάνει το Google, εξάλλου δεν υπάρχει hardware που μπορεί να τρέξει το νέο λειτουργικό. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι θα πρέπει να γίνει μέσω VMWare. Στο θέμα μας τώρα και πιο συγκεκριμένα στο netbook LG X120. Όπως όλα τα άλλα netbooks χρησιμοποιεί Windows XP, 1GB RAM και επεξεργαστή Atom. Η διαφορά με τα περισσότερα netbooks της αγοράς είναι το LG Smart On γνωστό και ως Linux Splashtop που η LG όπως και αλλοι κατασκευαστές netbooks χρησιμοποιούν σε κάποια μοντέλα μαζί με λίγο marketing.

Το Splashtop είναι φτιαγμένο να φορτώνει γρήγορα, πολύ γρήγορα και να προσφέρει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως browser, φωτογραφίες, chat, skype, μουσική. Με το πάτημα του διακόπτη Smart On (το X120 έχει δύο power buttons) το Splashtop είναι έτοιμο προς χρήση σε περίπου 4 δευτερόλεπτα! Φανταστείτε αυτή την ταχύτητα σε συνδυασμό με Google login και πρόσβαση σε YouTube, Gmail, Picasa κλπ κυριολεκτικά με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν τώρα, το Google ετοιμάζεται για πωλήσεις συσκευών με Chrome OS σε ακριβώς ένα χρόνο από τώρα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα 2010. Με την μνήμη να γίνεται όλο και πιο φθηνή και τους low power επεξεργαστές να αποκτούν μεγαλύτερη ισχύ η κατηγορία που γνωρίζουμε ως netbooks πρόκειται να αλλάξει δραματικά.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Έχω την εντύπωση ότι είναι τόσο γρήγορο (γιατί γρήγορό είναι έτσι και αλλιώς το linuxάκι) γιατί το slashtop δεν “κάθεται” στον δίσκο σου αλλά … στο BIOS της μητρική σου.

  • Ναι φυσικά, δεν φορτώνει από δίσκο αλλά δεν είναι αυτό μόνο. Ξέρει τι hardware έχει το netbook γιατί του το έχει πει η LG. Δεν κοιτάει δεξιά / αριστερά για να δει αν πρέπει να κάνει boot από USB / CDROM / Δίκτυο / Σκληρό κλπ.

   Η ιδέα είναι ότι αν αυτό το γενικό Linux και λίγο πείραμα από την LG μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, το Chrome OS απλά θα πετάει

 2. Ακριβώς έτσι. Εγώ θέλω να δω και πως θα είναι το Jolicloud. Και αυτό web-based netbook OS είναι οπότε θα υπάρχουν 3 ανταγωνιστές = καλύτερο αποτέλεσμα για μας. Αν και δεν νομίζω το Splashtop να πάει να κοντράρει το Chrome OS. Anyway, a new era begins (has already begun, in fact).

 3. Κατι παρόμοιο έχει και η assus με το express gate εδω και 1-2 χρόνια http://www.youtube.com/watch?v=w41vS3UcZdk

  • Πολύ σωστά.. φαντάσου αν είναι τόσο γρήγορες αυτές οι γενικές λύσεις, τι μπορεί να κάνει το Chrome OS σε ταχύτητα αλλά και εξυπηρέτηση μέσα από το Google account σου

 4. σαν ιδέα marketing ακούγεται μια χαρά! στην πραγματικότητα όμως νομίζω ότι οι περισσότεροι θα πατήσουν το δεξί κουμπάκι για ένα πιο “γνωστό περιβάλλον εργασίας”.

  όσο για την ταχύτητα boot … απ’ ότι κατάλαβα τα xp είναι ένα προεγκατεστημένο λειτουργικό με όλα τα σκουπίδια που συνήθως βάζουν. κανε ένα φορμάτ και θα το δεις να ξεκινάει στο μισό χρόνο.

  • To Χ120 δεν έχει crapware ευτυχώς, γιατί με 1GB RAM κλπ δεν θα το άντεχε. Όσο για τα κουμπιά ξέρεις τι είναι το καθένα και το πατάς αφού γράφει κιόλας την χρήση του. Αν αγοράζεις το συγκεκριμένο netbook ξέρεις τι παίρνεις γιατί σε σύγκριση με τα άλλα αυτό και ίσως 1-2 ακόμα είναι τα πλεονεκτήματα του

 5. Oχι μόνο αυτό. Εγώ αλλά και οι περισσότεροι εμπιστεύονται τα δεδομένα τους σε σερβερς της Γκουγκλ; Δεν το νομίζω. Το cloud σαν ιδέα την βρίσκω ηλίθι@.

  • Με αυτό το σκεπτικό δεν θα έπρεπε να εμπιστεύεσαι τον πάροχο που χρησιμοποιείς (όπου κάποτε στην Ελλάδα έστηναν transparent proxies χωρίς να ειδοποιούν τους χρήστες), τα sites που επικέπτεσαι κλπ

   • Ιδιο είναι να έχω τα docs μου στο pc μου ίδιο είναι να τα έχω στον σέρβερ του Google μέσω των apps του ? Με την καμία.

   • Έχει όμως το πλεονέκτημα οτι μπορείς να έχεις πρόσβαση από παντού στα εγγραφά σου χωρίς να κουβαλάς το laptop σου.

   • Σωστός.. Επίσης να μην σκέφτεσαι το backup, την συμβατότητα με άλλα συστήματα, να τα έχεις διαθέσιμα σε desktop – κινητό – netbook κλπ

   • τα φλασάκια γιατί τα χουμε…σιγά μην εμπιστεύομαι τα προσωπικά δεδομένα μου στον καθένα.

   • Μη ξεχνάμε και τους δικτυακούς HD όπως πχ o WD World Edition. Πρόσβαση στα αρχεία σου από παντού

 6. cloud era is coming. Προσωπικά, όταν αποκτήσω netbook θα έχω μεγάλο δίλλημα μεταξύ jolicloud και chrome os.

 7. Υποστηρίζει ελληνικούς χαρακτήρες το Splashtop ;

Top

Show Buttons
Hide Buttons