BYOD ή CYOD είναι το πιο κατάλληλο για την επιχείρηση σας;

by George Polyzos • On 03-09-2014 • AT 9:12 am • 2 ΣΧΟΛΙΑ
Computing

Laptop user

Τα τελευταία χρόνια αρχίζει να επικρατεί η τάση BYOD (bring your own device), η οποία μπορεί να θεωρηθεί μια επανάσταση στον χώρο του IT, απελευθερώνοντας τους εργαζόμενους από τα δεσμά του αναχρονισμένου ή του παλαιού hardware.

Η συγκεκριμένη πρακτική δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε συσκευή αυτοί επιθυμούν. Τα πλεονεκτήματα είναι εμφανή: Οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν τους προσωπικούς τους υπολογιστές στο σπίτι και γνωρίζουν πώς να τους χρησιμοποιούν, έτσι μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην εργασία τους και λιγότερο χρόνο στο να προσπαθούν να καταλάβουν το λόγο για τον οποίο μία εφαρμογή δεν διαθέτει κάποιο χαρακτηριστικό.

Υπάρχουν, όμως, και αρκετά μειονεκτήματα στην τάση BYOD, και τα περισσότερα από αυτά αφορούν στην ασφάλεια. Αρχικά, αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός ότι τα δεδομένα της εταιρείας απομακρύνονται από τις εγκαταστάσεις του οργανισμού κάθε απόγευμα και οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτά, συχνά έχει ως αποτέλεσμα το προσωπικό του ΙΤ να βρίσκεται σε δυσάρεστη θέση την επόμενη μέρα.

Διαθέτοντας τέτοια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών συσκευών και δυνατότητα συνδυασμού εταιρικών και προσωπικών δεδομένων και εφαρμογών η ασφάλεια των συσκευών που εντάσσονται στην τάση BYOD είναι σχεδόν ακατόρθωτη. Αυτή είναι και η αιτία που μία παραλλαγή της τάσης BYOD έχει κάνει την εμφάνισή της πρόσφατα για να μετριάσει τον κίνδυνο.

Η τάση CYOD (choose your own device) δίνει στους εργαζομένους την ελευθερία να χρησιμοποιήσουν μια συσκευή που γνωρίζουν και μπορούν να χειριστούν, αλλά μέσα από τις επιλογές ενός προ-εγκεκριμένου κατάλογου. Ουσιαστικά η τάση αυτή προσδίδει μία ποικιλία σε μια ευρεία γκάμα τυποποιημένων συστημάτων.

Τα οφέλη που προσφέρει η τάση CYOD είναι τεράστια, καθώς κάθε σύστημα μπορεί να έχει προ-εγκατεστημένο το κατάλληλο λογισμικό ασφάλειας και ο διαχειριστής της εταιρίας να εισάγει τις κατάλληλες ρυθμίσεις firewall και δικτύου. Με λίγες μόνο διαφορετικές προδιαγραφές είναι πιο εύκολος ο έλεγχος του εξοπλισμού και επίσης, μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι  συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των δεδομένων.

Τα μειονεκτήματα των εταιρειών, οι οποίες δίνουν στους εργαζομένους τους, την ελευθερία της τάσης BYOD, είναι η σχετική έλλειψη της επιλογής των συσκευών. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί το μέγεθος των επιλογών μέσω του CYOD έτσι ώστε να είναι αρκετά ελκυστικό και να παροτρύνει τους εργαζόμενους να το “χρησιμοποιούν”, ενώ είναι πολύ καλύτερο από το να διαθέσουν μια ίδια συσκευή σε όλους.

Η τάση CYOD έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος σε σχέση με την τάση BYOD, και είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος τον λόγο. Η απότομη άνοδος της τάσης  BYOD τα τελευταία χρόνια μείωσε σημαντικά τα τεράστια ποσά που δαπανά κάθε εταιρεία για το hardware, αλλά οδήγησε παράλληλα σε αναμενόμενα και απρόβλεπτα ζητήματα. Μετά από μια περίοδο προσαρμογής για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, το γεγονός ότι η τάση CYOD αυξάνεται καταδεικνύει πολλά για το αποτελεσματικό μείγμα των παλιών και των νέων μεθόδων.

Είτε η εταιρεία χρησιμοποιεί την τάση BYOD είτε την τάση CYOD, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα της εταιρείας παραμένουν ασφαλή σε όλες τις περιπτώσεις.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Επειδή διαβάζω και στο epixeiro.gr γράφετε και εκεί ή απλά δανείζεστε κείμενο χωρίς πηγή;

    • Τίποτα από τα δύο, απλά είναι κείμενο που προέρχεται από έρευνα εταιρείας. Της Symantec συγκεκριμένα και λανθασμένα δεν έχει γίνει η σχετική αναφορά.

Top

Show Buttons
Hide Buttons