Φωτιά στην Αθήνα (για το σπίτι στην Αττική ρε γαμώτο)

by Stefanos Kofopoulos • On 23-08-2009 • AT 9:12 pm • 73 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

burning parnitha and moon

Η φωτογραφία δεν είναι από τον Διόνυσο, ούτε την Παλλήνη, ούτε τον Μαραθώνα, ούτε την Σταμάτα, ούτε τον Άγιο Στέφανο, ούτε την Πεντέλη αλλά αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Όσο η φωτιά συνεχίζει να καίει την Β.Α Αττική και οι πυροσβέστες προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους, τα ΜΜΕ θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που ξέρουν και όλοι θα παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις με ενδιάμεσα διαλείμματα για τηλέφωνο σε φίλους και συγγενείς. Απαραίτητα συνοδευτικά η πίτσα και η μπύρα που ξέμειναν από την αναβολή των σημερινών αγώνων ποδοσφαίρου της Superleague.

Όσο το τηλεοπτικό δράμα με τοπικές προδιαγραφές θα παίζεται για μερικές ακόμα μέρες, δηλαδή όσο χρειάζεται για να κοπάσουν οι άνεμοι και να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις με το θέαμα και την συγκίνηση που πρόσφερε η Live αναμετάδοση του πρώτου πολέμου στον Περσικό κόλπο, η φωτιά θα καίει την Αθήνα και όχι μόνο την πόλη.

Η επόμενη μέρα και εβδομάδες μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα περιλαμβάνει τα εξής:

1. Αλληλοκατηγορίες στην πολιτική σκηνή με τρόπου που θυμίζει κάτι διαφωνία 10χρονων. Η κυβέρνηση θα αναφέρει ότι τα μέτωπα ήταν πολλά σε όλη την χώρα και δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα, για αυτό άλλωστε ζητήθηκε βοήθεια από εξωτερικό. Η αντιπολίτευση θα κάνει λόγο για έλλειψη συντονισμού, αστοχίες κλπ.

2. Για άλλη μια φορά θα υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό αλλά κανείς δεν θα τολμήσει να ξεστομίσει την λέξη μέχρι να βρεθεί κάτι που θα μοιάζει με εμπρηστικό μηχανισμό και τα πρώτα γκαζάκια. Θα γίνουν κάποιες προσαγωγές υπόπτων εκ των οποίων οι μισοί δεν θα είναι Έλληνες. Κανείς δεν θα τιμωρηθεί.

3. Οι καμένες περιοχές θα ανακηρυχθούν αναδασωτέες, γεγονός που θα τονίζεται με κάθε ευκαιρία στον τύπο, όπως και τα συγχαρητήρια για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Παράλληλα θα ανακοινωθούν οικονομικά πακέτα για την ανακούφιση των πληγέντων περιοχών και κατοικιών.

4. Ο ΣΚΑΙ θα συντονίσει και θα οργανώσει νέες προσπάθειες αναδάσωσης με την βοήθεια εθελοντών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κάποιοι θα φροντίσουν να μοιραστούν αρκετή από την χολή τους σχετικά με το Make Athens Green.

5. Όλοι θα συμπεριφέρονται λες και για πρώτη φορά η φωτιά καταστρέφει τεράστιες εκτάσεις στην Αθήνα ή σε άλλες περιοχές της Ελλάδα. Θα τονιστεί, ιδιαίτερα από τον ΣΚΑΙ, η οικολογική χροιά της καταστροφής. Τα υπόλοιπα ΜΜΕ θα επικεντρωθούν στο οικονομικό και το πολιτικό δράμα ενώ παράλληλα θα αναφέρουν και σήματα καπνού από κάποιο μικρό χωριό της Ινδίας. Το Star θα συνεχίσει να δείχνει πλάνα από τους τελευταίους παραθεριστές της Μυκόνου.

Οι πάντες θα αγνοήσουν ότι το ίδιο σκηνικό έχει συμβεί πολλές φορές και πρακτικά τίποτα δεν έχει αλλάξει για ένα και μόνο λόγο που δεν περιλαμβάνει την ανικανότητα οποιασδήποτε κυβέρνησης ή την έλλειψη μέτρων. Η αγορά είναι γεμάτοι με υποψήφιους αγοραστές των καμμένων περιοχών. Όσο υπάρχει ζήτηση τόσο θα συνεχίσει να υπάρχει και προσφορά γης, έστω και καμμένης.

Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για σειρά εμπρησμών. Είναι ξεκάθαρο ότι κατηγορώ αυτούς που έχτισαν ή θα χτίσουν, αγόρασαν ή θα αγοράσουν κατοικία σε περιοχές που είχαν καεί ή καίγονται αυτή την στιγμή. Αν η πυρκαγιά στην Πάρνηθα έκανε κακό στην Αττική και την Αθήνα, η φωτιά στην Βορειοανατολική Αττική είναι η χαριστική βολή για τα extreme καιρικά φαινόμενα και τις ασθένειες που θα αντιμετωπίσει η Αθήνα στο μέλλον.

Update: Στις ειδήσεις της ΝΕΤ αυτή την στιγμή με απευθείας σύνδεση από Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι η κυβέρνηση αναφέρει ότι μάλλον υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό αλλά είναι πολύ νωρίς να το πουν ακόμα

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

73 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τιτανα εχoυν βρεθει γKαζαKια .

  • Το έχασα αυτό.. ωραία λοιπόν, τώρα μένει η προπαγάνδα για εμπρησμό και φυσικά οι συλλήψεις / προσαγωγές κυρίως αλλοδαπών.

 2. Το θέμα είναι Titana οτι δεν είχε έστω και ενας την ευθιξία να παραιτηθεί και να αναλάβει εστω κάποιο μικρό κόστος. Ο ενας κατηγορεί τον άλλο, κανείς δεν είναι υπεύθυνος. Βρήκαν και τα γκαζάκια τώρα, θα έχουν να ασχολούνται και να κάνουν προσαγωγές όπως είπες τη μισή Αλβανία.

  Κάποιους τους βόλεψε μια χαρά μάλιστα η όλη κατάσταση μιας και αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη απο το φλέγον θέμα με της μίζες της Siemens. Το ίδιο είχε γίνει παλαίτερα και με το θέμα του Βατοπεδίου. Συμπτωση??

  • Στην Ελλάδα δεν παραιτείται κανείς και ποτέ αλλά αυτό δεν είναι το ζήτημα, σε τέτοια κατάσταση. Ακόμα ένα πρόβλημα δεν βοηθάει.

   Προτιμώ την θεωρεία μου για ζήτηση και αγοράς οικοπέδων και το φταίξιμο σε όσους αγόρασαν ή θα αγοράσουν σπίτια σε καμένες περιοχές παρά για Siemens κλπ.

 3. Στο Matrix τουλάχιστον υπήρχαν hacks

 4. Όντως Τιτάνα, έχουμε δει το ίδιο σκηνικό τόσες φορές που πλέον έχει καταντήσει προβλεπόμενο. Σαν τις επαναλήψεις των ελληνικών σειρών του καλοκαιριού.

  Το παιχνίδι για τα ελληνικά δάση άρχισε να χάνεται (και έχει πια χαθεί τελείως) όταν έφυγε η δασοπυρόσβεση από τη Δασική Υπηρεσία και πέρασε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τώρα, εν πολλοίς, δρέπουμε τους (καμμένους) καρπούς αυτής της απόφασης.

  • Νομίζω ότι και την δεκαετία του ’80 πάλι καιγόταν η Ελλάδα και η Αθήνα, δεν είναι αυτό το θέμα αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι που αγοράζουν και χτίζουν στις καμένες περιοχές ή μπαίνουν στο σχέδιο κάποια στιγμή μετά από χρόνια που έχουν φυτρώσει πολλά αυθαίρετα κλπ.

 5. Πρέπει να υπάρξουν και όρια στη βλακεία και την ανικανότητα! Δεν πάει άλλο αυτό το πολιτικό σύστημα της ολιγαρχίας των ανικάνων των ΜΗ αγωνιούντων των ηλιθίων. Ούτε εθνική αστική τάξη έχουμε, ούτε κυβέρνηση, ούτε τίποτα.
  ΠΩΣ ΜΑΣ ΕΥΝΟΥΧΙΣΑΝΕ ΕΤΣΙ;;;; Να βλέπουμε τον εγκληματία και να μην πράττουμε τίποτα.
  ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ!

  • Όπως έχω ξαναπεί έχουμε κυβέρνηση εκλεγμένη 2 συνεχόμενες φορές και με πολλές πυρκαγιές ενδιάμεσα. Δεν νομίζω ότι αυτοί είναι ανίκανοι

  • Μάλλον εννοείς πως ΑΥΤΟευνουχηθήκαμε έτσι!

 6. Το πρόβλημα των εμπρησμών λύνεται άπλα με ένα νόμο.Καμιά κυβέρνηση όμως δεν τον έχει συντάξει.Μπορείτε να φανταστείτε τι θα λέει ο νόμος…
  Τους συμφέρει να καίγονται τα δάση.
  Τους συμφέρει να χτίζονται βίλες.
  Κυβερνήσεις , μεγάλες εταιρείες και κανάλια κάνουν οτι θέλουν στην Ελλάδα.

  • …και εφαρμογή νόμου να προσθέσω γιατί στην Ελλάδα οι νόμοι είναι για τα δελτία ειδήσεων και την εφημερίδα της κυβέρνησης

 7. Εν κατακλείδι
  1. Ο κ. Μαρκογιαννάκης άφησε έκπληκτους τους πάντες, λέγοντας ότι δεν μισθώσαμε ακόμα τα ελικόπτερα, επειδή μέχρι προχθές έβρεχε, για να μη σπαταλήσει τα χρήματα των πολιτών. (πηγή: Έθνος)
  2. Με 8μηνίτες συμβασιούχους πυροσβέστες που βρίσκονται μεταξύ της ανανέωσης της σύμβασης δεν σβήνονται οι φωτιές
  3.Τελικά στην ερώτηση του star που ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της αναμετάδοσης από της πληγέντες περιοχές, “Ψάθα ή ξαπλώστρα στην παραλία ?” ποιά είναι η απάντηση της κοινής γνώμης ?

  • Θεωρείς ότι είναι πρόβλημα ενός προσώπου και μόνο;

 8. Ναι, πάντα υπήρχαν φωτιές και πάντα θα υπάρχουν. Η φωτιά στο δάσος είναι (σχεδόν) μέρος του οικοσυστήματος, το δάσος θα καεί για να αναγεννηθεί (και φυσικά έχουμε και τους ηθελημένους εμπρησμούς). Η πρόληψη και κυρίως η αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχει υποβαθμιστεί όμως και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο ότι το Πυροσβεστικό Σώμα δεν έχει την εκπαίδευση να σβήνει δασικές φωτιές. Γι’αυτό έχουμε φτάσει στο σημείο σήμερα μικρές εστίες των λίγων στρεμμάτων να γίνονται ανεξέλεγκτες και να καίνε χιλιάδες στρέμματα. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα.

  Το τι γίνεται μετά με τα καμμένα είναι άλλο μεγάλο θέμα, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι το θέμα της πρόληψης και της προστασίας είναι εξίσου σημαντικό.

  • Φυσικά και είναι σημαντική η πρόληψη και η προστασία αλλά τί έχουν γίνει τα καμμένα όλα αυτά τα χρόνια, πόσες πισίνες και χαρούμενες οικογένειες βρίσκονται εκεί;

   • Ανίκανοι δεν είναι οι κυβερνόντες.
    Αυτοί είναι βλάκες που διορίζουν πιό βλάκες από αυτούς, ώστε αυτοί να δείχνουν έξυπνοι.
    Και τέλος πάντων, όταν μία φωτιά ξεκινάει στις 21:30 τότε είναι προμελετημένη. Η θεωρίες περί αυτοανάφλεξης σε εποχές μή καυσωνα και ΝΥΧΤΑ είναι μπούρδες. Οι “επαγγελματίες” εμπρηστές ξέρουν πλέον. Τις βάζουν όταν δεν πετάνε αεροπλάνα.
    PS: Πιστεύω ότι εάν η φωτιά πήγαινε προς Λούτσα/Ραφήνα μεριά όλες οι δυνάμεις θα πήγαιναν εκεί.

 9. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει σχετική νομοθεσία… απλά κάνω απλές σκέψεις..
  -Πόσο δύσκολο είναι οι δασικές εκτάσεις, ή έστω περιοχές που κάηκαν, να εξαιρούνται τελείως από σχέδια, κ αδειοδοτήσεις. Και σε περίπτωση αυθαιρέτων, να υπάρχουν αυστηρότατες κυρώσεις…

  -Σήμερα διάβαζα για τα 75 εκατ. ευρώ που πήραν τα κόμματα επιχορήγηση για τις ευρωεκλογές, ανέτρεξα ξανά στα νούμερα της αποχής.. δεν ήξερα αλήθεια αν έπρεπε να γελάσω ή να κλάψω. Νιώθω σαν όλοι τριγύρω να παίζουν τον ρόλο τους, ίσως και οι πολίτες, που επιτρέπουμε και θα επιτρέπουμε…ναι, ανάλογη διακυβέρνηση.

  -Από δορυφόρο της Nasa, είναι πιο φαν… να χαμε κ μεις έναν για τους καλοκαιρινούς μήνες.. έτσι, για καλύτερη οργάνωση και ίσως πρόληψη. (με live broadcast και διαφημίσεις, για να μην ξεχνιόμαστε)

  • Φίλε Κωνσταντίνε,
   Η νομοθεσία υπάρχει. Δεν χρειάζεται νέα. Η πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει κανένας με μπρούτζινα, ώστε να μη λογαριάζει το πολιτικό κόστος.
   Πέρυσι σε αυθέρετα στον Υμητό θυμάσαι τον τύπο που είχε αλυσοδεθεί στα ντουβάρια του σπιτιού;
   Έχω περάσει από εκεί 2-3 φορές από πέρυσι, καμένη η περιοχη ακόμη (αποψιλομένη όμως) και το σπίτι πλεον έχει ψηλό φράχτη για 600 μέτρα μήκος. Προσβάσιμη περιοχή μόνο από χωματόδρομο…
   Αν τον είχαν θάψει στα μπάζα η μπουλτόζα της Νομαρχίας δεν θα ήταν καλύτερα.
   Αντε να δούμε τα πρώτα σπίτια στον Νέο Διόνυσο (στον καμένο) και στις άλλες περιοχές. Πιό ζωντανή φύση νομίζω υπάρχει στο φεγγάρι.

   • Ω ναι, σε λίγο η Σελήνη με τον πάγο κάτω από την επιφάνεια της θα έχει περισσότερη ζωή από την Αθήνα / Αττική

 10. Παιδιά μια απορία…όλα αυτά τα σπίτια που βρίσκονται στο Διόνυσο είναι ΝΟΜΙΜΑ?Από τις εικόνες τις ΤV βλέπω σπαρμένα σπίτια μέσα σε δασική έκταση.Πώς έχουν καταφέρει όλοι αυτοί να χτίσουν μέσα στο δάσος???’Ήμαρτον!!!!!!

  • Χλωμό να είναι νόμιμα αλλά κανείς δεν το σχολιάζει γιατί το δράμα και το καίγεται κάτι πουλάει περισσότερο

 11. Η κατασταση στο Ντραφι χθες και σημερα ειναι εντελως αποκαρδιωτικη!
  Η πυροσβεστικη ηρθε αφου εγιναν
  σταχτη 2 μονοκατοικιες και η σοφιτα μιας αλλης στη γειτωνια μου!
  Τελικα η φωτια σταματησε γιατι δεν ειχε τιποτα αλλο να καψει…
  Οι φωτογραφιες που εχω τα λενε ολα :'(

 12. ρε παιδια καλα ολα αυτα!!! τι κανουμε ομως εμεις???? που θα ζησουμε πλεον? σε τι πολη στι χωρα? που θα ερθουν τα παιδια μας??? με ποσες ασθενεις θα ερθουμε αντιμετωποι? ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ?? πραξεις θελω!!! οχι θεωρια!!!!

  παμε να ζησουμε εξωτερικο? μενουμε εδω και πολεμαμε?

 13. Την καναμε για εξωτερικο! Εχω σπιτι στην Αγγλια οποιος θελει ερχεται…:) :P

 14. TITANA EXEIS APOLITO DIKIO .AN BOROUSA THA SE EKANA PROTHIPOURGO PRAGMATIKA. BRAVO ALLH MIA FORA GIATI ASXOLEISE ME TA GADGET POU ME ENDIAFEROUN P.X. IPHONE ALLA K ME TA POLITIKA K TOLMAS NA TA PEIS

  • Thanks man αλλά θα το εκτιμούσα αν χρησιμοποιούσες Ελληνικούς χαρακτήρες στα σχόλια σου

 15. someone been playing with matches again :P

 16. Λυπάμαι για το δάσος που καίγεται και θα συνεχίσει να καίγεται. Ευτυχώς δε μένω στην Αθήνα και ευτυχώς έχουν καιρό να κάψουν την Θεσσαλονίκη. Βρουν δεν βρουν εμπρηστικούς μηχανισμούς είναι προφανές οτι οι φωτιές ξεκινήσανε εσκεμμένα.
  Για το μόνο που χαίρομαι είναι γι’αυτός που χάνουν τα αυθαίρετα/παράνομα σπίτια τους (αν και σίγουρα με 100 λαδώματα τα κάναν νόμιμα πλέον).
  Που εκμεταλεύτηκαν προηγούμενες πυρκαγιές για να χτίσουν και τώρα κάποιοι άλλοι με το ίδιο παιχνίδι καταστρέφουν τις περιουσίες των προηγούμενων. Να μην πάρουν δεκάρα τσακιστή σε αποζημιώσεις. Μένω σε πολυκατοικία, δεν έχω εξοχικό και το καλοκαίρι πάω camping, δεν καταπάτησα τίποτα (εν γνώση μου τουλάχιστον), δε ζητάω συγχαρητήρια, αλλά απαιτώ να τιμωρηθούν όσοι από αύριο θα αρχίσουν να περιφράσουν ότι βρούνε… τα κανάλια πού θα είναι τότε με τις ζωντανές καλύψεις;

 17. Πιστεύω πια πως όλοι οι Έλληνες εχουμε χάσει την μπάλα…και εμείς εδώ που συζητάμε, και εμείς είμαστε απο αυτούς που έχουμε χάσει την μπάλα…!

  Btw…εγώ εκείνο που θέλω να τονίσω αυτή την φορά είναι η ατομική μας πια ευθύνη. Όταν βλέπω εξοχικές κατοικίες μέσα κυριολεκτικά στο δάσος πολλές απο τις οποίες είναι παράνομες…είναι αντιφατικό να βλέπεις αυτους που έχτισαν μέσα εκεί, να έχουν το μυαλό, το νεύρο και την εξυπνάδα να κράξουν να φωνάξουν και να βρίσουν πυροσβεστική και το κράτος…αλλά να λειτουργουν σαν λαμόγια όταν λάδωσαν για να χτίσουν παράνομα…να μην αυτοπροστατευουν την παράνομη περιουσία τους, να μην καθαρίζουν τα βασικά γύρω απο τα σπίτια τους, σε αυτή την περίπτωση σταματάει η εξυπνάδα του Έλληνα να κράξει τους πάντες και γίνεται ένα και το αυτό με την νοοτροπία του Έλληνα που όταν είναι σε δύσκολη κατάσταση…την κράζει!

  Ναι μέν όλοι μας ξέρουμε πόσο άσχημα λειτουργούμε σαν κοινωνία…αλλα ποιός απο εμάς σε ατομικό επίπεδο προσπάθει στην καθημερινότητα του να αλλάξει αυτό που ξέρει να κατηγορεί.

  Δηλαδή το κράτος είναι καλό οταν παράνομα συνυπογράφει χιλιάδες κατοικίες όταν εμεις προσωπικά το λαδώσουμε, αλλα το κράτος είναι τρελό και παράλογο όταν του ζήτάμε έναν πυροσβέστη και ένα αεροπλάνο πάνω απο το σπίτι μας.

  Δηλαδή θέλουμε να κράτος να παρανομήσει εκεί που γουστάρουμε…αλλα θέλουμε ταυτόχρονα το κράτος να λειτουργήσει απολυτα σωστά όταν κινδυνεύουμε και το έχουμε ανάγκη…Ποίος τελικά συντηρεί αυτή την νοοτροπία?αυτοί?(το κράτος?) ή εμείς είμαστε το κράτος?

  Jackob φίλε μου η χώρα είναι και η Αττική…και η φωτία δεν είναι μόνο της Αττικής, αλλά και της Ελλάδας. Και γιατί να φύγεις απο την Αθήνα? δε ξέρω αν στο έχουν πει, αλλα υπάρχει κόσμος που αγαπά αυτη την πόλη…

  • Η κυβέρνηση που διαχειρίζεται το κράτος είναι δημοκρατικά εκλεγμένη 2 συνεχόμενες φορές. Όπως έχω ξαναπεί, δεν υπάρχει Παπανδρέου, Καραμανλής, Μητσοτάκης, Παπαρήγα ή Καρατζαφέρης όταν χτίζονται τα αυθαίρετα και λαδώνεται η πολεοδομία ή η εφορία.

   Άσε που το κράτος κάποια στιγμή θα νομιμοποιήσει τις περιοχές, θα κάνει κοινότητες, θα ελπίζει σε ψήφους από τις νομιμοποιήσεις και έσοδα από φόρους κλπ

 18. Ολοι μας εντος κι εκτος Αττικης θα πληρωσουμε την οικολογικη καταστροφη και το μειωμενο οξυγονο. Αυτο ειναι το επιπεδο μας και γινομαστε ρεζιλι διεθνως. Καταπατημμενα πρωην καμμενα οικοπεδα με πολυτελη σπιτια,οικοπεδα γεματα μπαζα, εμπρηστες κι ενα “κακο” κρατος συνθετουν το παζλ.
  Λυπαμαι τα δεντρα και τα ζωα που καηκαν εκει.
  Δε χαιρομαι για τα σπιτια που καηκαν ή απειλουνται ,αλλα οποιος κτιζει σε ενα τετοιο μερος και μαλιστα παρανομα, κοροιδευει τη νοημοσυνη των ανθρωπων που παλευουν για ενα νομιμο σπιτι ακομη και σε ενα μερος καθολου καλοφημο.
  Στη Γερμανια που επισκεφθηκα προσφατα δεν αφηνουν γωνια χωρις πρασινο και ακομα το ψησιμο στην αυλη απαιτει αδεια. Ανθρωποι εκει μιλουν με το ΕΜΕΙΣ,ενω εδω θελουμε να λεμε ο ΑΛΛΟΣ.
  Ο Θεος να βαλει το χερι Του…..

  • Το οξυγόνο θα παραμείνει και όλοι θα ζούμε. Το νερό της βροχής δεν θα έχει που να σταθεί, η σκόνη δεν θα έχει που να παγιδευτεί, ο αέρας δεν θα έχει που να κρυώσει

 19. Μπορώ να ρωτήσω κάτι?

  Παλιά ο κόσμος που ζούσε μέσα στην ύπαιθρο…κυριολεκτικά μέσα στην ύπαιθρο (βλ. τα χωριά μας, και πως ζούσαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας) , με εξωτερικούς φούρνους με καυσόξυλα, που έκαιγαν χύμα τα χορτάρια τους…που γενικά η καθημερινότητα τους ήταν άμεση με το βουνό , το δάσος αλλά και την φωτιά ( λόγω έλλειψης ρεύματος) γιατί αν τους ρωτήσετε θα σας πουν πως ποτέ δεν υπήρξαν τέτοιες οικολογικές καταστροφές…και τις ζούμε τώρα που έχουμε όλη αυτή την πολυτέλεια σε μέσα?

  • Η ζωή δεν ήταν καλύτερη τότε απλά σήμερα η απληστία και το εφήμερο κέρδος είναι υπερβολικά περισσότερα. Μπορείς να το δεις από τον τρόπο που τζόγαραν όλοι στο χρηματιστήριο πριν χρόνια ελπίζοντας ότι σε 1 μήνα θα γίνουν πλούσιοι μέχρι το πως ο καθένας πλέον κοιτάει την πάρτι του και μόνο

   • Σε καμία περίπτωση δεν είπα πως τότε η ζωή ηταν καλύτερη, απλά αναφέρω πως δεν υπήρχαν τόσο μεγάλες πυρκαγιές, παρόλο που η ζωή ήταν μέσα στην ύπαιθρο και δεν υπήρχε καμία παιδεία περι οικολογικής συνείδησης.

    Καλημέρα!

 20. H Google Maps mashup tracking #grfires: http://bit.ly/4iAuDm

  The story (http://bit.ly/hoyyd) referenced by http://googlemapsmania.blogspot.com

 21. re pragmatika..ti ine olo auto???pfff…….san na mas lene”8eloume kialla spiti ”kayteta ola mhn meinei tpta………

  • Αυτό σου λένε αλλά όχι σε εσένα αλλά σε αυτούς που έχουν τα λεφτά και θα μπορούν να χτίσουν μια καλή κατοικία εκεί σε 5 χρόνια.

 22. Τελικα ειναι τοσο αχρηστοι ολοι αυτοι?Όλοι εμεις ειμαιστε πιο έξυπνοι?Θέλει πολύ μυαλό να νοικιάσεις περισσότερα αεροπλάνα ?Με το κόστος ενός f-16 ποσά αεροπλάνα πυρόσβεσης αγοράζεις?Γιατί η πυροσβεστική κάνει μηνύσεις σε οποίον προσπαθεί να δημιουργήσει ζώνες προστασίας στα δάση?
  Το 2004 δεν ήταν αχρηστοι?Γιατι δεν άναψε ούτε σπίθα?
  Αν ο νόμος για τις αναδασωτέες περιοχές υποστηριζόταν απο την κυβέρνηση θα είχαμε εμπρησμούς? Ποσά σπίτι χτίστηκαν στις περιοχές που κάηκαν το 2007?Σχετικο ρεπορτάζ είδατε σε κανένα κανάλι ?

 23. “Ποσά σπίτι χτίστηκαν στις περιοχές που κάηκαν το 2007?”

  Εσύ ξέρεις; Με ενδιαφέρει…

 24. η καλυτερη τιμωρια θα ηταν ΟΠΟΙΟΝ συλλαβουν να του κοψουν τα χερια για την πραξη που εκανε…ειναι αδικο να χανουν τα σπιτια τους αλλοι γιατι αυτοι θελουν να δημιουργησουν οικοπεδα…

 25. Γειά σε όλους. Όποιος θέλει πραγματικά να μάθει ποιος φταίει για τις φωτιές μπορεί απλά να κοιτάξει στον καθρέφτη. Ακόμη και οι συζητήσεις που γίνονται σε blogs και forums για το θέμα γίνονται με μια απορία του τύπου “μα γιατί δεν τους κυνηγάμε, μαυρίζουμε, κρεμάμε όλους αυτούς που καίνε, που είναι στη βουλή, κλπ κλπ….”. Η αλήθεια είναι μέσα στον καθένα μας καθώς και η απάντηση. Τόσο το γιατί τα κάνουμε όλα αυτά όσο και γιατί δεν τα κάνουμε.
  Η γη και η ζωή μοιάζουν να έχουν μηχανισμούς αυτορύθμισης αλλά πραγματικά έχουμε βάλει τον πλανήτη σε μια τεράστια αγωνία, το έμφραγμα πλησιάζει σε αυτόν όπως και τα σημάδια αποδιοργάνωσης του πλανητικού ανοσοποιητικού.
  Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να ανοίξουμε τα στραβά μας τα μάτια και πέρα από τις gadgetιές και το αν έβγαλε η google νέο κινητό και πως το λένε να ασχοληθούμε με τη γη που πατάμε κάτω από τα πόδια μας. Εάν αυτή φύγει πάρε το κινητό και κάντο λίπασμα μετά.

  Παρόλα αυτά εμείς κάνουμε τα άπειρα σχόλια στο αν η Nokia τελικά θα κάνει το κουμπάκι μπλε ή κίτρινο, θα είναι το iphone πιο designάτο ή όχι, τα HTC rule ή όχι;
  Πόσα καταπληκτικά υπαρξιακά ερωτήματα αλήθεια…

  Πως καταντήσαμε να αναλώνουμε χρόνο και να ασχολούμαστε όλη μέρα με τις μπούρδες, π..χ τα κινητά όπου στο τέλος απλά για ένα τηλέφωνο τα χρησιμοποιούμε πάλι και κανένα έξυπνο μήνυμα. Άντε και καμμιά καλη φωτό.

  Το εξωτερικό είναι η βρωμερή αντανάκλαση του εσωτερικού μας, μας αρέσει δεν μας αρέσει. Και αυτό βρωμάει. αν δεν βρωμούσε δεν θα συνέβαινε τίποτα από όλα αυτά και όλοι θα είμαστε αγαπημένοι.

  Ποια είναι η διαφορά δλδ στο να λαχταράς ένα σπίτι αυθαίρετο και ας καεί η φύση από το να λαχταράς τη γυνναίκα του διπλανού σου; Το έχουμε αναρωτηθεί αυτό ποτέ για την απληστία, το φθόνο και τη λαγνεία που μας τρώει; Ποια είναι η διαφορά με το να λαχταράς μια gadgetιά που να κάνει πράγματα που π.χ. στη χώρα που ζεις δεν υποστηρίζονται καν και στην ουσία έχεις πάρει ακριβότερα τις ίδιες λειτουργίες που είχες και πριν;
  Πόση είναι η τύφλα μας; Τεράστια. Αυτή η τύφλα και το “και καλά” ενδιαφέρον για τον πλανήτη όταν δεν μετατρέπονται σε πράξη αλλαγής δικής μας ή έστω αναλογισμού για το τι είμαστε πραγματικά και γιατί “μας συμβαίνουν” όλα αυτά τα κακά τριγύρω και δεν κοιτάμε μέσα μας πρώτα είναι το μεγαλύτερο λάθος.

  Είναι η αρνητικότητα που έχουμε απέναντι στην ίδια μας την ύπαρξη; (όσο και αν ακούγεται περίεργο). Είναι η περηφάνει και η τεμπελιά μας; Είναι ο φθόνος;
  Είναι όλα μαζί;

  Μήπως μας ακούγονται βαριά; Μήπως δεν μας αρέσει να μας κουνάνε το δάκτυλο και να μας λένε, “φιλαράκι για ψάξτο καλύτερα, κι εσύ φταίς”;

  Όταν μάθουμε μέσα μας τι υπάρχει τότε θα μπορούμε να αλλάξουμε πραγματικά το έξω από εμάς. Ας το αναλογιστούμε αυτό όλοι.

  Ή μπορούμε να μην θέλουμε να αλλάξουμε. Τουλάχιστον θα ξέρουμε τον πραγματικό λόγο!

  Όλα τα άλλα είναι μπλα μπλα, κουτσομπολιό, συζητήσεις του αέρα και μετάθεση ευθυνών. Και αυτοί που είναι εκεί στα έδρανα το ξέρουν αυτό και έτσι μας κάνουν κουμάντο. Η ιστορία περίτρανα το έχει αποδείξει αυτό.

  Άντε μας κι αλλάξουμε εμείς, να αλλάξει και το τοπίο γύρω μας. Η ερήμωση που δημιουργούμε έξω από εμάς αντικατοπτρίζει την εσωτερική μας φτώχεια και την εσωτερική μας έρημο και σαπίλα!

  Χαιρετισμούς!

  • Θεωρώ το σχόλιο σου εκτός πραγματικότητας, γιατί δεν μπορώ να χαρακτηρίσω διαφορετικά το κομμάτι που αναφέρεται στα κινητά, τις συγκρίσεις κλπ. Φαντάζομαι ότι κάποιοι δεν έχουν να φάνε στην Αφρική αλλά όταν εσύ πας στο εστιατόριο με την οικογένεια ή τους φίλους σου πρέπει να επιλέξεις από κατάλογο τι θέλεις να φας.

   Φαντάζομαι επίσης ότι οι πελάτες θεωρούν σημαντική την διαφορά στο design και στα specs όταν πληρώνουν για την κατασκευή ενός site πχ. κλπ

   • Μιλάς σαν να γνωρίζεις αν αγοράζω ή όχι βιολογικά, αν βγαίνω και πότε κλπ. Ενδιαφέρον ακούγεται αλλά μακρυά από την πραγματικότητα. Για την ιστορία το βιολογικό προϊόν δεν κοστίζει μόνο μισό ευρώ παραπάνω.

    Οι επιλογέ του καθένα είναι προσωπικές και ο καθένας δέχεται τις συνέπειες μαζί με τα εύσημα της δουλειάς που κάνει. Όπως και με τις αγορες online κλπ.

    Την ζωή δεν την έχει κάνει κανείς όπως είναι, δηλαδή αυτοί που κυβερνούν, αλλά όλοι εμείς μαζί με παπούδες, μανάδες, αδέρφια κλπ. Κάποιοι τους ψήφισαν χρόνια τώρα, κάποιοι μπαίνουν στο δημόσιο με διαγωνισμούς και τότε κάνουν την πάπια γιατί τους συμφέρει κλπ.

   • @jackob: Έτσι είναι. Και πέρα από τη γενική φιλολογία περί οικολογίας και “ποιότητας ζωής” κανείς δεν βάζει κάτω τον εγωϊσμό και τη χοντροκεφάλα του και να πει “εγώ που φταίω ρε φίλε σε όλο αυτό;”.

    Είναι μεγάλη κουβέντα να πεις ειλικρινά φταίω! Να αναλογιστείς και να διαλογιστείς από που πηγάζει όλο αυτό το πράγμα στον κόσμο και να στρέψεις μέσα σου την προσοχή!

    Κι αμα μπορέσεις να δεις τα ίδια σου τα ελλατώματα και θελήσεις να τα αλλάξεις, αν δεις μέσα σου ελικρινά ότι π.χ. είσαι σε 5 σωστός και σε 1500 λάθος και πεις θέλω να αλλάξω τότε θα σταματήσουν οι φωτιές! Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο! Και έτσι θα σωθεί ο πλανήτης και μαζί κι εμείς.

    Ζούμε λες και δεν υπάρχει αύριο γιατί είμαστε αυτοκαταστροφικοί μέσα στον εγωϊσμό μας. Και δεν το πιάνουμε κιόλας. Γιατί άλλωστε; Αφού οι άλλοι φταίνε!

    Μεγαλώσαμε μέσα στην παγίδα της επιλογής Α ή της Β. Και μάθαμε να επιλέγουμε μέσα από Φέτα Α ή Φέτα Β. Δεν βλέπουμε το Γ, Δ, κ.ο.κ.

    Για αυτό και μέχρι να αλλάξουμε παίρνουμε αυτό που είμαστε. Και το έξω γίνεται ίδιο με το μέσα! Αυτό ας το αναλογιστούμε όλοι σοβαρά! Ας κάτσουμε ήρεμα σε μια καρέκλα ή κάτω από ένα δέντρο και ας πούμε: Μήπως ότι γίνεται έξω από εμένα είναι το ίδιο σαν να είναι μέσα σε εμένα;

    Δεν μπορεί. Κάποια επιφώτιση θα έρθει. Έστω και μικρή!

 26. Στέφανε, το σχόλιό σου στο σχόλιό μου είναι εκτός πραγματικότητας :-) Αυτό που γράφω με το παράδειγμα που δίνω έχουν καλή σχέση και σημασία αλλά καλό είναι όχι να το διαβάσεις απλά και να το απαντήσεις…

  Αφού άνοιξες ένα κοινωνικό θέμα προς συζήτηση, αντίστοιχα θα είναι και τα σχόλια. Εάν θες αντί για κινητά να λέω για παπούτσια και μπλουζάκια κανένα πρόβλημα. Σκέψου το κι έτσι. Το παράδειγμα δεν αλλάζει στην ουσία του.

  Το έγραψα προς σκέψη όλων. Επειδή η θεματολογία σου είναι στα πλαίσια του παραδείγματος που δίνω μην το μπερδεύεις με κάποια προσωπική “επίθεση”. Ίσα-ίσα αυτό που κάνεις σαν εργασία μια χαρά είναι.

  Αναφέρομαι στην βαρύτητα και με το τι ασχολούμαστε σε σχέση με τα βαθύτερα κίνητρα που μας κάνουν να φερόμαστε όπως φερόμαστε και με την τάση μετάθεσης ευθυνών που έχουμε όλοι μας…

  Διάβασε προσεκτικότερα και θα το καταλάβεις.

  • Το ίδιο θα σου απαντούσα αν σχολιάζες για παπούτσια ή οτιδήποτε άλλο. Παρατηρώ ότι εσύ δεν σχολίασες το δικό μου παράδειγμα με την αφρική, την πείνα και το μενού.

   Δεν ένιωσα ότι πρόκειται για προσωπική επίθεση. Chill man.

   Ξαναλέω ότι η βαρύτητα που αναφέρεις και με τι ασχολείται ο καθένας είναι προσωπικό θέμα και μόνο και σε καμία περίπτωση δεν σου βάζει κανείς πιστόλι στο κεφάλι για να αγοράσεις nokia, motorola, htc, samsung, lg, adidas, nike, siemens, diesels κλπ.

   Όπως κανείς δεν σου βάζει το πιστόλι στο κεφάλι όταν πας να ψηφίσεις ή να πεις ναι ή όχι σε μια θέση στο δημόσιο κλπ.

   • Στέφανε, σου ξαναγράφω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ ότι δεν έχει να κάνει με τις προσωπικές επιλογές και το “μενού” επιλογών.

    Αυτό είναι το 3% του αρχικού σχολίου.

    Για αυτό και δεν σχολίασα αυτό με την Αφρική, κλπ. Δεν πραγματεύεται αυτή την πτυχή το σχολιό μου και δεν θα πάω προς μια κατεύθυνση που δεν έδωσα ο ίδιος στην απάντησή μου.

   • Οι επιλογές είναι προσωπικές και μόνο σε κάθε επίπεδο. Φύγε να πας αλλού. Ψήφισε διαφορετικά. Μην κάνεις παιδιά. Μπορώ να συνεχίσω…

   • Στέφανε σου ΞΑΝΑλέω ότι δεν αναφέρομαι στις επιλογές και ότι απλούστατα έβαλα εναν προβληματισμό.
    Τι φανατίλα είναι αυτή;

 27. Το να γνωρίζεις ποιος είναι ο επεξεργαστής του νέου iPhone είναι το ίδιο άχρηστο με το να ασχολείσαι για το ποδόσφαιρο. Δεν συμπαθώ το άθλημα, δεν με απασχολεί, δεν ξέρω ποιος είναι μπροστά στην βαθμολογία, δεν είμαι cool στις παρέες γιατί δεν βλέπω μπάλα κλπ. Αυτό δεν σημαίνει ότι η μπάλα είναι άχρηστη πληροφορία. Απλά αδιάφορη για μένα.

  Πάντως για κάποιον που υπεραμύνεται να φύγουμε από τα PC και να κάνουμε αγρότες, απαντάς στα σχόλια άμεσα και με καίριες παρατηρήσεις.

  • Βρε Στέφανε μην πιάνεσαι από συγκεκριμένες λέξεις για να απαντήσεις. Όλα καλά είναι και τα PC και οι καλλιέργειες, κλπ. Δεν σου έγραψε αυτό ο άνθρωπος :-)

   Και μόνο που απαντάς στο επόμενο δευτερόλεπτο από το σχόλιο μοιάζει σαν να μην το σκεφτεί σε βάθος. Ίσως να κάνω και λάθος από την άλλη…
   Έτσι φαίνεται σαν να κολλάς στις επιφανειακές ερμηνείες και χάνεις την ουσία των σχολίων.

   Και ο Jacob είναι πολύ ξεκάθαρος σε αυτό που λέει.

   • Ακόμα ένας άνθρωπος που ξέρει τι σκέφτομαι.. i rest my case καλή μέρα να έχετε και οι δύο και ελπίζω να αποδείξετε ότι έχω λάθος.

   • Στέφανε το τι σκέφτεσαι το παραθέτεις ήδη μόνος σου. Δεν χρειάζεται να σου πει κάποιος άλλος. Δεν σου λέω αν σκέφτεσαι σωστά ή λάθος και δεν έχω και το δικαίωμα στην τελική να το κάνω αυτό. Σου έγραψα “μοιάζει σαν…”.

    Όλες σου οι απαντήσεις και στους 2 που απάντησες ήταν εκτός θέματος για τα σχόλια που γράψαμε τουλάχιστον όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι. Και αυτό στο είπαμε και οι 2 με τον α ή το β΄ τρόπο.

    Δεν έχει καμμία σημασία για εμένα να σου αποδείξω κάτι. Έγραψα από την αρχή να “αναλογιστούμε” και όχι να “ακολουθήσουμε”! Το τι κάνει κάποιος με μια απάντηση ή πληροφορία που του δίνουν είναι δικό του θέμα να την αξιολογήσει όπως θέλει!

 28. @Jacob: Πήγες στο άλλο άκρο κι εσύ :-)

 29. Καλα ειναι ολα αυτα οπως τα λετε και οπως εχουν χιλιοειπωθει οχι μονο για αυτες τις πυρκαγιες αλλα και για παλιοτερες. Αυτο ομως που κανεις δεν λεει και δεν τολμα να πει ειναι το εξης…

  Απο που περνει νερο η Αθηνα? Περνει και απο την λιμνη του Μαραθωνα. Ολο αυτο το καρβουνο και τα ημικαμμενα ξυλα που θα καταληξουν με την πρωτη βροχη? Το νερακι της λιμνης αυτοματως και για χρονια θα ανακυρηχθει ακαταλληλο λογω τοξικοτητας. Φωναζετε για γη, οικοπεδα, οικοδομες, περιουσιες και τα παιδια μας δεν τα σκεφτομαστε καθολου…να δω ποσο θα παει το εμφιαλωμενο νερο σε λιγα χρονακια…αει σιχτιρια.

  • Ελπίζω ότι η ΕΥΔΑΠ κάνει καλά την δουλειά της αλλά για αυτό έγραψα “extreme καιρικά φαινόμενα και τις ασθένειες που θα αντιμετωπίσει η Αθήνα στο μέλλον.” Λογικά θα έχουμε πρόβλημα.

   • Καλα θα κανεται να διωξετε του allοdapus γιατι και με την συμφορα αυτη δεν σας βλεπω να την βγάζεται καθαρή,
    Απο την μια οι ξενοφερτοι – παρανομοι λαθρομεταναστες, απο την αλλη οι ξενοφερτες αρωστειες.
    Εχεται και της πυρκαγιες!
    Τι αλλο να περιμενεις απο αυτη την αθλεια κατασταση?
    6,5 εκατομυρια εισται στην Αττική που θα παει αυτο?
    Σε 60 χρονια το αργοτερο το 50% του εκλογικου σωματος της Ελληνικης βουλης θα προερχονται απο οικογενειες γενικοτερα μεταναστων. καταλαβαινεις που θα παει η κατασταση?
    Αυτα σαν αρχη αν θες και συ απαντησε μου. ευχαρηστως θα το αναμενω.

   • Δεν νομίζω ότι φταίνε οι αλλοδαποί, οι μετανάστες και οποιοσδήποτε μη Έλληνας. Έλεος.

   • Εντελως ακυρο το σχολιο σου ρε φιλε ΚΩΣΤΑ…Τι σχεση μπορει να εχουν οι μεταναστες με τις πυρκαγιες?Τα οσα λες μου θυμιζουν κατι απο Χ.Α :/ :S

   • Η κουβέντα και τα υπονούμενα για μετανάστες λαμβάνουν τέλος εδώ. Όλα τα επόμενα απλά θα κόβονται.

   • Διακρινεις καποιο υπονοουμενο στα σχολια μου η κανω λαθος ?

   • Απλά πλησιάζουμε πιθανότητα 1.. επειδή δεν ξέρεις τι θέλω να πω ρίξε μια ματιά στο Godwin’s Law. “As a Usenet discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1.”

 30. Νομίζω πως ο τίτλος είναι λάθος. Αν εννοείς “γεια σου” τότε το “για” γράφεται με ει. αλλιώς κάτι δεν καταλαβαίνω.

  • thanks, το διόρθωσα

 31. Δυστυχώς δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχουν όλα αυτά που γράφει ο chris με τις φωτιές. Μαλλού τα είχε μέσα του και ήθελε να τα πει.Σίγουρα σε κάποια από αυτά που γράφει έχει δίκιο άλλα δεν νομίζω να κολλάνε με τις φωτιές.

  Συμφωνώ με Jackob για δεκαετία 90.

  floppy disk 5.25 for ever!
  peace

  • @rockstar: Η αναρώτηση είναι απλή. Γιατί κάνουμε ότι κάνουμε. Έτσι εξηγούνται και οι φωτιές και όλα. Προσοχή! Δεν είναι “ανάλαφρη” ερώτηση.

 32. Άσχετο αλλά με ενδιαφέρον: η Αθήνα δε χρησιμοποιεί το Μαραθώνα εδώ και χρόνια. Είναι ελάχιστο το νερό του Μαραθώνα.

  Πχ τα αποθέματα σε εκατομμύρια m3 για τις 23/08/2009 είναι:

  ΜΟΡΝΟΣ: 440
  ΥΛΙΚΗ: 205
  ΕΥΗΝΟΣ: 41
  ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ: 23

  (αναλυτικά στο http://www.eydap.gr/index.asp?a_id=56)

 33. Ο Νοστράδαμος δεν πιάνει μια μπροστά στις παραπάνω προβλέψεις…

 34. Φίλος έρχεται από Βόλομε άλλους για ποδηλατική εκδρομή και πήρε τηλ να πει ότι είναι διατεθημένοι να φυτέψουν και δέντρα ερχόμενοι στην περιοχή των καμένων και του είπαν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των αποχαρακτηρισμών που υποβλήθηκαν μετά τη φωτιά…πριν προχωρήσει κάποιος σε δεντροφύτευση…

  • Λογικό μου ακούγεται αυτό

Top

Show Buttons
Hide Buttons