Βρετανική έρευνα για το πείραμα στο Facebook

by George Polyzos • On 02-07-2014 • AT 12:39 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

facebook news feeds

 

H αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας πρόκειται να εξετάσει αν παραβιάστηκε ο νόμος κατά τη διεξαγωγή του αμφιλεγόμενου πειράματος του Facebook, που αφορούσε τη χειραγώγηση των news feeds των χρηστών.

Πιο συγκεκριμένα, το ICO (Information Commissioner’s Office) της Βρετανίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στη χώρα, πρόκειται να εξετάσει αν παραβιάσθηκαν οι σχετικοί βρετανικοί νόμοι, κατά τη διάρκεια του περίφημου πλέον πειράματος που είχε σαν αντικείμενο έρευνας τους ίδιους τους χρήστες του Facebook.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πείραμα αφορούσε τη χειραγώγηση των news feeds συνολικά 689.003 χρηστών του Facebook, με τρόπο τέτοιο ώστε να διαπιστωθεί αν η θετική ή αρνητική διάθεση μπορεί να γίνει μεταδοτική μέσω της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης. Η κατακραυγή επήλθε όταν αποκαλύφθηκε ότι οι ίδιοι οι χρήστες δεν γνώριζαν ότι συμμετείχαν, σαν πειραματόζωα, στο σχετικό πείραμα

Εκπρόσωπος του ICO δήλωσε στην ιστοσελίδα «The Register» ότι «γνωρίζουμε το θέμα, θα μιλήσουμε με το Facebook και σε συνεργασία με την αντίστοιχη ιρλανδική αρχή, θα μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το συμβάν».

Από την πλευρά του το Facebook δηλώνει ότι «η έρευνα (πείραμα) πραγματοποιήθηκε με την πρέπουσα προστασία για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και θα απαντήσουμε σε κάθε απορία των ρυθμιστικών αρχών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πείραμα διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2012, από ερευνητές των αμερικανικών πανεπιστημίων Κορνέλ και Καλιφόρνια. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από πλευράς αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών και υπηρεσιών προστασίας δεδομένων.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons