Blackle = Οικολογία και τρέλα

by Stefanos Kofopoulos • On 30-07-2007 • AT 3:37 pm • 17 ΣΧΟΛΙΑ
Internet

blackle

Όπως είναι αναμενόμενο, κάθετι που σκέφτεσαι και δημιουργεί ο άνθρωπος φτάνει πάντα στα άκρα, κάτι που δεν προϋποθέτει απαραίτητα θετικά αποτελέσματα, ευκολία στην χρήση ή ευχαρίστηση. Στην τρέλα των ημερών με το περιβάλλον και τον πράσινο πλανήτη που αγαπάμε, ο Mark Ontkush είχε την ιδέα να δημιουργήσει το Blackle ή αλλιώς την αρχική σελίδα του Google με μαύρο background χρώμα. Στόχος πίσω από την κίνηση και σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς, είναι η εξοικονόμηση 750 Megawatt-hours τον χρόνο από την διαφορά στην ενέργεια που χρειάζεται μια οθόνη για να δείξει το λευκό και μαύρο χρώμα! Εντάξει δικέ μου, κάνε μπανάκι για να χαλαρώσεις λίγο.

Update: Φαίνεται πως το μάυρο καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Το Google απάντησε επίσημα. [Thanks Πλούτωνα]

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

17 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυτά να τα βλέπεις εσύ Τιτάνα που είναι κατασπρο τo site…

 2. @Ondairos: Δεν ξέρω αν το κατάλαβες, αλλά δεν συμφωνώ με αυτή την ιδέα.

 3. Ακόμα και αν το όφελος είναι 1 χιλιοστό μιας μονάδας μέτρησης, αν το πολλαπλασιάσεις με το 1 δισεκατομμύριο βγαίνει ένα καλό νούμερο. Απλή Αριθμητική Ανάλυση…
  Η ιδέα είναι γενικά σωστή, τα νούμερα δεν ξέρουμε αν είναι σωστά…

 4. @wraeththu: Δεν συμφωνώ με την ιδέα γιατί με το ίδιο σκεπτικό θα μπορεί να πει κάποιος ότι όλα τα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι λευκά γιατί το μαύρο ζεσταίνει περισσότερο ή να σταματήσουμε να παράγουμε βιβλία γιατί τα δέντρα που καταστρέφονται θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αναδάσωση κλπ.

  Η ιδέα του κάτι μικρό x χιλιάες / εκατομμύρια = κάτι πολύ μεγάλο είναι σωστό και το έχω πει ήδη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κάθε τι που προτείνει κάποιος είναι χρήσιμο και εφαρμόσιμο.

  Ακόμα και το http://www.treehugger.com δεν είναι καν κοντά σε αυτό που προτείνει ο τύπος.

 5. Αρκεί να κλείσει το Google γιατί έτσι οι δύο ανταγωνιστές δουλέυουν παράλληλα και καίνε περισσότερο..!

 6. @cpil: Η πρόταση είναι γελοία. Σκέψου το εξής παράδειγμα. Στα επόμενα βίντεο κλιπ και διαφημιστικά που θα γυρίσεις δεν θα χρησιμοποιήσεις τον φωτισμό που κρίνεις απαραίτητο αλλά 2-3 λάμπες λιγότερες. Αν το πολλαπλασιάσεις αυτό με όλες τις ταινίες, τα βίντεο κλιπ, τις ανεξάρτητες παραγωγές και τα τα διαφημιστικά του πλανήτη πάλι κέρδος θα έχουμε.

  Είμαι σύμφωνος με την ιδέα ότι το άθροισμα πολλών μικρών πραγμάτων μπορεί να έχει τεράστιο impact αλλά αυτές οι προτάσεις είναι αστείες.

 7. Τιτάνα γιατί προσπαθείς να μας πείσεις. Γνώμη μας είναι πως η ιδέα είναι καλή. Αν εσύ τι θεωρείς γελοία είναι επίσης γνώμη σου. Εμένα πέρα από την οικονομία (που συμφωνώ πως είναι υπερβολικό) μου αρέσει καλύτερα και το μαύρο.

 8. @karpidis: Δεν προσπαθώ να πείσω. Λέω τα επιχειρήματα μου. Ειπα ότι γενικά με τη ιδέα των πολλών μικρών συμφωνώ αλλά αυτό έχει ένα όριο για μένα.

 9. Ase pou vgazei kai alla apotelesmata apo tou google afti i selida…

 10. Όλοι μας είμαστε ευαίσθητοι σε ότι αφορά το περιβάλλον, και πολλοί απο εμάς θέλουμε να βοηθήσουμε.Και υπάρχουν ουσιαστικοί τρόποι για να το κάνουμε.Το να ξεγελάμε τον εαυτό μας ότι βοηθάμε το περιβάλλον με το να φτιάχνουμε μόνο μαύρα sites είναι και ουτοπικό, και οδηγεί σε αδιέξοδο.Δυστυχώς έτσι δεν σώνεται ο πλανήτης…
  Η διαφορά βρίσκεται μεταξύ θεωρίας και πράξης. Θεωρητικά το να κάνεις όλα τα sites του internet μαύρα, θα ελλατώσει σίγουρα την κατανάλωση ενέργειας, αλλά είναι ουτοπία να πιστεύεις ότι θα γίνει πράξη (και είναι και λίγο παιδική σαν ιδέα). Όταν μιλάμε για βοήθεια στο περιβάλλον μιλάμε για λύσεις εφαρμόσιμες, και πρακτικές.
  Προ καιρού διάβασα ότι ακόμα και τα βοοειδή ευθύνονται για την υπερθέρμανση, λόγω του μεθανίου που παράγεται απο την πέψη. Δηλαδή για να καταλάβω πρέπει τώρα να τους βάλουμε φίλτρο στον ποπό;;;
  Και για όσους βιαστούν να απαντήσουν θετικά ,μην ξεχνάτε ότι η λειτουργία της πέψης δουλεύει το ίδιο και για εμάς τους ανθρώπους….
  Το φαντάζεστε το σενάριο;
  Μην τρελαινόμαστε ρε παιδιά….
  Καταναλώνετε λιγότερο χαρτί, κάντε ανακύκλωση, μην πετάτε σκουπίδια στις παραλίες(όλοι μας),πάρτε ένα ποδηλατάκι για κοντινές αποστάσεις… αλλά όχι και να ψαρώνουμε σε κάθετι που ακούμε…
  Ήμαρτον….

 11. Θα συμφωνήσω ότι σαν ιδέα είναι άψογη εφόσον ισχύει η θεωρία.

  Τώρα, τέτοιες είναι οι ιδέες που ίσως αλλάξουν για λίγο το μυαλό του κάθε ανθρώπου.
  Μιλαμε για προσωπική ευαισθησία που με μαζικότητα έχει αποτέλεσμα σε ένα σύνολο, μία κοινωνία.. τον πλανήτη.

  Δεν νομίζω πως είναι στην “τρέλα” του “πράσινου πλανήτη”..
  “τρέλα” είναι να φωνάζουμε και να “ξυπνάμε” αφού εχούν καεί, έχουν καταστραφεί όλα.. και εκμεταλεύομαστε το ενδιαφέρον του κόσμου… [χωρίς ουσιαστικές κινήσεις] :)

 12. @Titanas: Ειρωνικό ήταν το comment σε κατάλαβα

 13. Αυτη θα πρεπει να ειναι μια απο τις πιο γελοιες ιδεες που εχω ακουσει τελευταια. Μου θυμιζει μια ιστορια απο dilbert, οπου ο catbert ειχε επιβαλει ως πολιτικη της εταιριας να φορουν ολοι οι εργαζομενοι 2 νουμερα μικροτερα παπουτσια για να μειωθει ετσι (για ενα γελοιο ποσοστο) η φθορα στις μοκετες!

 14. Ρε Titana, εσύ ο ίδιος έχεις βαλθεί να κάνεις την Αθήνα πράσινη σιγά σιγά αρκεί όλοι να αγοράσουν έστω ένα βασιλικό. Άρα θεωρητικώς υποστηρίζεις την ιδέα του πολλά μικρά κάνουν ένα μεγάλο. Άρα αν ο τύπος δεν έχει δικές του διαφημίσεις, τότε γιατί θεωρείς χαζή την ιδέα. Απλά είναι πολύ απλή για να θεωρήσεις ότι μπορεί να είναι και αποτελεσματική!

 15. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω σκεφτεί ότι η συνεισφορά μου στη προστασία του περιβάλλοντος είναι παντελώς ανούσια. Παραδείγματα:
  – Βάζω στα χαρτιά για την ανακύκλωση ακόμα και τα εισιτήρια από τα λεωφορεία, την ίδια στιγμή που ξέρω από πρώτο χέρι ότι σε δημόσιες υπηρεσίες τεράστιες ποσότητες χαρτιού δεν πάνε σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης αλλά στα σκουπίδια, επειδή κανένας δεν τα κουβαλάει στον απέναντι διάδρομο.
  – Ο οικοδεσπότης μου (διακοπές σε νησί) δεν αφιέρωνε 4 λεπτά να κλείσει το χαλασμένο καζανάκι του και έτρεχε συνεχόμενα πρωί – βράδυ για τέσσερις μέρες. Εγώ δεν θα αδειάσω ένα μπουκάλι νερό έτσι άδικα αλλά θα το ρίξω σε ένα από τα φυτά μου.
  – Στο ΕΜΠ, πριν ένα μήνα, το νερό από την γεώτρηση είχε μειωθεί και η πίεση ήταν εμφανώς ελαττωμένη. Παρόλα αυτά τα καζανάκια της κεντρικής βιβλιοθήκης τρέχαν σα μουρλά.
  Δεν ξέρω αν τα μικρά και απλά που μπορεί να κάνει ο καθένας μας μπορούν να αντισταθμίσουν τη σπατάλη που κάνει μια εταιρία/ ένας μεγάλος φορέας κτλ. Νομίζω ότι τα απλά και μικρά αυτά πραγματάκια τα κάνουμε για να έχουμε λίγο πιο ήσυχη την συνείδησή μας και ότι τελικά δεν παίζουν και τόσο ρόλο. Όσο νερό και αν εξοικονομήσω σπίτι μου δεν μπορεί να αντισταθμίσει αυτό που χάνεται στα καζανάκια του ΕΜΠ. Ελπίζω να μην δίνω την εντύπωση του “όλα είναι μάταια”.

  Σχετικά με το blackle: καλό είναι να κάνει κανείς προσπάθειες αλλά το “να σβύνει το φως όταν γυρίζει σελίδα” είναι… πόντιο!

 16. Η απάντηση του google στους ισχυρισμούς για εξοικονόμηση ενέργειας με το Blackle.

  http://googleblog.blogspot.com/2007/08/is-black-new-green.html

 17. Ενδιαφέρουσα άποψη.. όντως καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια με το Blackle!

Top

Show Buttons
Hide Buttons