O Bezos ζητάει συγνώμη, λέει ότι το Amazon φέρθηκε ηλίθια

by Stefanos Kofopoulos • On 25-07-2009 • AT 2:15 pm • 12 ΣΧΟΛΙΑ
Internet

on roof camera

Καρμική σύμπτωση, δημόσια απολογία, PR stunt ή η συνείδηση του Jezz Bezos να εκφράζεται ελεύθερα λίγο πριν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Amazon. Ο CEO της εταιρείας δηλώνει ξεκάθαρα ότι το Amazon φέρθηκε με ηλίθιο τρόπο και αξίζει την δριμύτατη κριτική. “Our “solution” to the problem was stupid, thoughtless, and painfully out of line with our principles”. Αν ο Bezos πραγματικά πιστεύει αυτά τα λόγια ή είναι αναγκασμένος να υποστηρίξει το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα του πλανήτη, ο χρόνος θα δείξει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μεγάλος Αδερφός όπως τον γνωρίσαμε μέσα από τα βιβλία του Orwell, ανήκει στο παρελθόν. Η νέα έκδοση στην broadband ηλεκτρονική εποχή του σήμερα δεν αρκείται μόνο στην παρακολούθηση αλλά προχωράει ένα βήμα παραπέρα, στην λήψη αποφάσεων και εκτέλεση αυτών χωρίς να είναι αναγκαία η φυσική παρουσία. To Amazon πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα από το να ζητάει συγνώμη ώστε να διασφαλίσει με σαφή τρόπο ότι δεν πρόκειται να συμβεί παρόμοιο περιστατικό στο παρελθόν. Η αλλαγή της άδειας χρήσης του Kindle είναι μια καλή αρχή.

[via, photo via kerneis]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πολύ σοβαρή είδηση αυτή που έγραψες. Δεν έχεις τίποτα άλλο να ασχοληθείς;;;;;;;;;;;

  • Όπως ακριβώς το λες είναι εξαιρετικά σοβαρή η είδηση. Κάνε τον κόπο να διαβάσεις τι έχει συμβεί από το link που δίνω στο post μέσα και μετά σκέψου ότι την ίδια δυνατότητα για remote delete / kill έχει και η Apple στο iPhone. Αν για κάποιο λόγο κρίνει ότι πρέπει να διαγράψει κάτι θα το κάνει ενώ εσύ πίνεις το καφεδάκι σου ή κάνει sync στο iTunes.

 2. Θα συμφωνήσω με τον makis.
  Καθόλου σοβαρή είδηση.
  Εξ’ ίσου ασήμαντη με το να σου πουλάει το public βιβλία μόνο αν του δώσεις και τα κλειδιά του σπιτιού σου, ώστε να μπορεί να σ’ εξυπηρετεί καλύτερα το aftersales service του.

  • Τί ακριβώς δεν είναι σοβαρό στην είδηση; Ότι ο CEO μιας εταιρείας που κάνει net sales $4.65 billion (2ο τρίμηνο του 2009) να ζητάει συγνώμη και να παραδέχεται ότι φέρθηκαν ηλίθια σε ένα προϊόν που πουλάει μέσα από ένα κατάλογο 320.000 βιβλίων; Μπορείς να είναι μη σοβαρό το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς δυνατότητα με το Amazon έχει η Apple στο iPhone και αν δεν κάνω λάθος και το Android.

   • Titana, αν δεν πέρασε προς τα έξω ο σαρκασμός στο σχόλιό μου, έχω πρόβλημα :)

   • Δυστυχώς δεν το κατάλαβα, για αυτό απάντησα με επιχειρήματα για να εντοπίσουμε που είναι το άχρηστο της είδησης.

 3. mr. Bezos, too late! το φάουλ έγινε και δεν μπορείς να το πάρεις πίσω.

  • Το πήρε πίσω με την συγνώμη το θέμα όμως είναι τι θα κάνουν πρακτικά ώστε να αποτρέψουν να συμβεί το ίδιο ξανά.

 4. Προσωπικα θεωρώ ότι οποίος δεν καταλαβαίνει τη σημαντικότητα της είδησης μάλλον ζούσε μέχρι τώρα κάτω από μια πέτρα.

  Κατά τα αλλά μια δήλωση συγνώμης δεν αναιρεί το γεγονός της ληστείας. Κατ’ εμέ πρόκειται για ληστεία. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το λόγο που πρέπει να αποφεύγουμε το κλειδωμένο υλικό. Είτε πρόκειται για βιβλία είτε για μουσική είτε για κάτι άλλο.

  • Δεν είναι ληστεία γιατί επέστρεψαν τα χρήματα και έσβησαν τα βιβλία. Το θέμα είναι ότι όλο αυτό έγινε έτσι ξαφνικά επειδή το αποφάσισε το Amazon χωρίς να ρωτήσει κανέναν.

   Τώρα για τα περί κλειδωμένου υλικού μπορώ να αναφέρω δύο παραδείγματα που άλλαξαν τον τρόπο που καταναλώνουμε την μουσική και χρησιμοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα. iPod και iPhone όχι απλά είναι κλειδωμένα αλλά αποτελούν παράδειγμα για το τι δεν θα έπρεπε να κάνει κάποιος στο πνεύμα του openeness αλλά ταυτόχρονα έχουν τέτοια επιρροή στον κόσμο που η οικονομική επιτυχία μπαίνει δεύτερη ή τρίτη μετά από την δημιουργία standards για την αγορά.

 5. Θα ήθελα να σε ενημερώσω, υπέρμαχε των CC, ότι ο ιδιοκτήτης της φωτογραφίας που χρησιμοποιείς απαγορεύει την εμπορική χρήση. Επειδή ίσως δεν καταλαβαίνεις, εμπορική χρήση είναι να χρησιμοποιούμε τη φωτογραφία για να βγάλουμε λεφτά. Εφόσον λοιπόν αυτό το site έχει διαφημίσεις, τότε είναι εμπορικό, που σημαίνει αυτόματα ότι απαγορεύεται η χρήση της συγκεκριμένης φωτογραφίας (και πολλών άλλων).

  Συγνώμη για το off topic, πιστεύω θα γράψεις ένα post σχετικά με την άποψή σου για το συγκεκριμένο θέμα. Ευχαριστώ.

  • Όταν αλλάζεις στυλάκι και έχεις πραγματικά όρεξη για κουβέντα όχι να μου την πεις και να με ειρωνευτείς, τότε μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα.

Top

Show Buttons
Hide Buttons