Η λύση για το ασφαλιστικό που δεν σκέφτηκε κανείς

by Stefanos Kofopoulos • On 04-02-2010 • AT 4:35 pm • 10 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

wii fit feet

Ενώ η Ελλάδα πνίγεται σε μια κουταλιά δανεικών και διαλύεται σαν φθηνό κινεζικό παιχνίδι, οι κινητοποιήσεις εντείνονται και θέματα όπως το φορολογικό νομοσχέδιο και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό αναμένεται να ρίξουν λάδι στην φωτιά. Δεν θεωρώ ότι έχω καμία ειδική γνώση και πρακτική εμπειρία όπως οι πολιτικοί, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι και οι συνδικαλιστές, μπορώ όμως να κρίνω από όσα αντιλαμβάνομαι και διαβάζω.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας αύξησε το προσδόκιμο ζωής ενώ οι κανόνες που διέπουν το ασφαλιστικό σύστημα παραμένουν περίπου οι ίδιοι. Αν εξαιρέσουμε την κακοδιαχείριση, την διαφθορά και την βλακεία η κατάσταση παραμένει σταθερή όσο μπορώ να θυμηθώ. Η εκάστοτε κυβέρνηση φλερτάρει με την ιδέα της ήπιας αύξησης ή αυξάνει τα όρια ηλικίας ενώ την ίδια στιγμή η μισή Ελλάδα απεργεί εις βάρος της άλλης μισής και η καθημερινότητα παραδίδεται σαν παρθένα σε βωμό αφού πρώτα έχει ανακληθεί και τροποποιηθεί δεκάδες φορές η θυσία.

Μπορεί το προσδόκιμο ζωής να έχει αυξηθεί αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι την στιγμή που η καρδιά του καθένα από εμάς θα σταματήσει να χτυπάει, η ζωή θα είναι όμορφη και άνετη. Κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί και να προβλέψει με σιγουριά ότι μέχρι τα 65 όλα θα δουλεύουν ρολόι, κανείς δεν θα αρρωστήσει και οι ανάγκες για φαρμακευτική αγωγή και περίθαλψη θα ξεκινήσουν μετά το 60ο – 65ο -67ο έτος ηλικίας. Αντίθετα, αυτό που μπορεί να συμβεί και έχει εγγυημένα αποτελέσματα είναι η βελτίωση του τρόπου ζωής και της σωματική υγείας ξεκινώντας εδώ και τώρα.

Πριν αρκετά χρόνια, ως μαθητής δημοτικού θυμάμαι ότι η γυμναστική δεν αποτελούσε ένα από τα αγαπημένα μαθήματα. Κάποιοι απλά δεν γούσταραν, άλλοι δεν φορούσαν φόρμα, κάποιες φορές έβρεχε κλπ. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει. Τα πιτσιρίκια πλέον είναι στο Facebook, έχουν κινητό, αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα από ό,τι εγώ στην ηλικία τους και κυκλοφορούν πιο ελεύθερα και χοντρά από ποτέ. Δεν ξέρω πως γίνεται η γυμναστική σήμερα αλλά μπορώ να υποθέσω με σιγουριά ότι ένα installation του Wii Fit συνδεδεμένο στο internet θα έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το τρέξε την αυλή τριγύρω. Όχι μόνο ενδιαφέρον αλλά και feedback για το αποτέλεσμα της προσπάθειας σε πραγματικό χρόνο.

Η ιδέα είναι απλή και μπορεί να βάλει στον σωστό δρόμο σχεδόν μια ολόκληρη σχολική γενιά. Αν τα παχύσαρκα πιτσιρίκια μάθουν να καίνε θερμίδες έστω και μέσω του Wii Fit, με σωστή διατροφή από το κυλικείο κλπ, σε 4 χρόνια που διαρκεί η θητεία μιας κυβέρνησης έχουν τεθεί οι βάσεις για την υγεία των πιτσιρικάδων που όταν μεγαλώσουν θα έχουν μειωμένες πιθανότητες για διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα κλπ. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας και δυνατότητα επιχειρηματικής ανάπτυξης για προσφορά βιολογικών τροφίμων στα σχολεία κλπ.

Το ίδιο σκεπτικό μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα σημεία της καθημερινότητας. Τα τροχαία είναι ακόμα μια μεγάλη πληγή της Ελληνικής κοινωνίας μετά την παχυσαρκία. Η βελτίωση της ποιότητας του οδικού άξονα και όχι τα καραγκιοζιλίκια τύπου Μαλιακού, η επιβολή προστίμων για υπερβολική ταχύτητα ή αλκοόλ και όχι η εισπρακτική πολιτική κάθε Σάββατο βράδυ και γιορτές, η χρήση τεχνολογίας για την ρύθμιση των φαναριών κλπ μπορούν να μειώσουν τα ατυχήματα σε βάθος χρόνου και να εξοικονομήσουν πόρους από το σύστημα.

Είναι τα μικρά πράγματα που επιφέρουν μεγάλες αλλαγές και εξοικονομούν χρήματα ενώ παράλληλα θέτουν τις βάσεις για το μέλλον της χώρας πέρα από τον χρονικό ορίζοντα μιας κυβέρνησης. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση μόνο αν η πολιτική ακολουθήσει συντεταγμένη πορεία τετραετίας και εμπιστευτεί ελάχιστα από τα μυαλά κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, γυμναστών, διατροφολόγων, μηχανικών κλπ πριν τους κλωτσήσει προς το εξωτερικό ή τους βάλει πίσω από την μπάρα.

[photo]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Συμφωνώ με την γενική ιδέα του κειμένου σου, που πιστεύω ότι είναι πως η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να βελτιώσει θεαματικά πολλούς τομείς της ζωής και καθημερινότητάς μας. Επιβάλλεται νομίζω από όλους εμάς που λιγότερο ή περισσότερο ασχολούμαστε με την τεχνολογία να πιέσουμε ο καθένας στο βαθμό της επιρροής του και στο βαθμό του εφικτού προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο διαφωνώ ως προς το θέμα της γυμναστικής εν γένει, καθώς η άθληση μπορεί να λάβει άλλη κατεύθυνση και τροπή, κι όχι αποκλειστικά μπροστά από ένα wii fit. Το θέμα είναι το να απολαμβάνεις να αθλείσαι, και αυτό είναι συνάρτηση και του σπορ με το οποίο ασχολείσαι, και του περιβάλλοντος και των συνθηκών. Απλά δεν πιστεύω ότι η άθληση μπορεί να γίνει τρόπος ζωής μέσω των ηλεκτρονικών.

  • Τα σχολεία που έχουμε στην Αθήνα τουλάχιστον είναι κλουβιά. Η ιδέα του Wii Fit ή του μαξιλαροπόλεμου ή whatever είναι ότι περιέχει το στοιχείο της διασκέδασης και όχι τους μαθήματος και δίνει άμεσο feedback σε ό,τι κάνεις σε αντίθεση με την εκτέλεση μιας εντολής

 2. α) Οι απλές λύσεις φέρουν πολιτικό κόστος [no politician is that brave]
  β) Η “εργονομική” [αποτελεσματική] χρήση της τεχνολογίας προϋποθέτει έναρξη εκπαίδευσης των πολιτών [φυσικά δεν αναφέρομαι στα εκατοντάδες χιλιάδες σεμινάρια χρήσης υπολογιστών]

  Όσο δεν συνδέεται η Δυνατότητα με το Αποτέλεσμα [και τον έλεγχο αυτού], δε θα αλλάξει τίποτα και σε δέκα χρόνια θα ανεβάζουμε ακόμα ποστ για το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, την παιδεία, τον Μαλιακό κλπ

  Δύο είναι τα μεγάλα στοιχήματα μία κυβέρνησης
  1. Να την εμπιστευτεί ο λαός
  2. Να την σεβαστεί ο λαός
  Σε αυτό το 2ο, έχουμε 100% αστοχία εδώ και χρόνια, κι αυτό αποδεικνύεται από τον πόλεμο των συνδικαλιστικών φορέων εναντίον της εκάστοτε κυβέρνησης..

  • Δεν μιλάω για λαό αλλά για πιτσιρίκια που θα περνάνε καλά και θα έχουν και άμεσο feedback σε ό,τι κάνουν πχ μέσω score κλπ. Θα μάθουν περί νέας τεχνολογίας και θα παίζουν αντί να κάθονται στην άκρη επειδή δεν φόρεσαν φόρμα. Το ίδιο και για τους δρόμους κλπ. Δεν χρειάζεσαι εκπαίδευση για το Wii Fit ούτε για να οδηγείς σε ένα ασφαλή δρόμο.

   Όσο περί σεβασμού Νο2 αυτό δεν πρόκειται να γίνει όσο η κάθε κυβέρνηση δεν σέβεται τους πολίτες με παράταση στα τέλη κυκλοφορίας που ουσιαστικά σημαίνει e-diva είσαι κορόϊδο που πλήρωσες στην ώρα σου, ενώ ο Στέφανος είναι μάγκας που μας έγραψε και τώρα θα πάει να πληρώσει όποτε μπορεί.

 3. σε παω γιατι εισαι ρομαντικος.
  αλλα η ιδεα σου θα ετρωγε ακυρο απο τους ιδιους ανθρωπους που προσπαθωντας να αλλαξουν την παιδεια στην ελλαδα, ξεκινησαν απο την εισαγωγη στην 3βαθμια εκπαιδευση αντι να ξεκινησουν απο το δημοτικο.
  Ειναι λυπηρο εν ετη 2010,αλλα ειναι αληθεια πως ο ελληνας δεν θα πλησιασει ποτε τους προτεσταντες δυτικους αλλα θα μεινει εγκλωβισμενος στην ανατολιτικη κατεστραμενη νοοτροπια του.
  Οσο υπαρχουν γιατροι που τα παιρνουν ειτε με μορφη ‘φακελακιου’, η απο φαρμακοβιομηχανιες για να προωθουν προιοντα, οσο τα δημοσια ασφαλιστικα ιδρυματα απαρτιζονται απο δημισιους υπαλληλους -με οτι καταστροφικο αυτο συνεπαγεται-, οσο υπαρχει αυτο το μονιμο, και η χρηση του ιντερνετ ανηκει στην σφαιρα της φαντασιας,
  τοσο πιο αργοκινητος, δυσλειτουργικος και ζημιοφορος θα ειναι ο μηχανισμος, και κατεπεκταση το ασφαλιστικο θα οδηγηθει σε αδιεξοδο.
  Στην ελλαδα μαθαμε ολοι να κοιταμε την παρτη μας δυστυχως, και πως να βολεψουμε τα παιδια μας..ο γνωστος του γνωστου κοκ
  εχεις δικιο τιτανα, αλλα ποιος καθηγητης γυμναστικης θα ασχοληθει; εμας μας διναν μια μπαλα και μας αμολουσαν για να μην ασχολουνται μαζι μας, γυμναστικη ηταν η χαρα του παιδιου, λουφα και ολα καλα… ποιος θα επιμορφωσει τους εκπαιδευτικους για να μορφωσουν αυτοι εμας; και αυτα στα λεει ενας απογοητευμενος πτυχιουχος μαθηματικος- μπορεις να με θεωρησεις και εκπαιδευτικο,αν και προς το παρον δεν το εξασκω.
  Ειναι ωραιο ομως να ακουγονται προς τα εξω φρεσκιες ιδεες απο νεους ανθρωπους, μηπως κατι αλλαξει ποτε..
  και μιλοντας για wii δες εδω στις ηπα το χρησιμοποιουν εδω και καιρο σε προγραμματα αποκαταστασης, και δεν θα το πιστευα αν δεν το εβλεπα και εγω με τα δικα μου ματια οταν εμεινα αμερικη.
  αλλα εδω στην ελλαδα δεν εχουμε καν νοσοκομειο rehab…

  • Το Wii δεν θέλει εκμάθηση είναι fun. Οι δρόμοι θέλουν φτιάξιμο. Καταλαβαίνω τι λες αλλά θεωρώ ότι το αποτέλεσμα είναι άμεσο και με ελάχιστο κόστος ώστε ακόμα και αν όλα αυτά τρέξουν παράλληλα με ό,τι στραβό συμβαίνει το αποτέλεσμα θα είναι καλό σε4-5 χρόνια.

   Nice link!

 4. Δυστυχώς ξέρουμε ότι αν κάποιος πολιτικός έκανε αυτές ή παρόμοιες προτάσεις θα γνώριζε το χλευασμό. Κι αυτό ίσως είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας, η κοινωνία αντιστέκεται με σθένος στις αλλαγές. Όλοι αναγνωρίζουν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα πάσχει, ότι η τεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις, ότι πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον, αλλά μόνο στα λόγια. Όταν φτάσει η ώρα να γίνει κάτι πράξη, τότε όχι, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα, δεν το έχετε σκεφτεί διεξοδικά το ζήτημα, και προσέξτε πολύ γιατί μας χαλάτε τη βολή μας.

 5. Ναι η Έρρικα κάνει καλή δουλειά και το Replayce είναι μια λύση γεμάτη παιχνίδι. Αυτό είχα στο μυαλό όταν έγραφα για τις επιστημονικές συμβουλές ειδικών

 6. Μην ξεχνάς φίλε ότι το wii κοστίζει. Και δεν βλέπω πολλές οικογένειες διαθέσιμες να δώσουν χρήματα για αυτό τον λόγο. Ομολογώ πάντως ότι αν και πρωτοποριακή η πρόταση σου θα ήταν καλύτερο να δοκιμάζαμε να φέρναμε τους ανθρώπους πιο κοντά όπως παλιά ( είμαι 31 αλλά έφαγα το κεφάλι μου στους δρόμους) παρά να τα αποξενώνουμε μπροστά σε ένα χαζοπαίχνιδο. Όσο για την ιδέα με τους δρόμους και τα τροχαία άστο…τόσα χρόνια τίποτα…

  • Το Wii κοστίζει αλλά το κόστος είναι μικρό σε σύγκριση με τα λεφτά που φεύγουν εδώ και εκεί για δεν ξέρω και γω τι. Το κόστος βέβαια είναι μικρό. Το point δεν είναι το Wii ή τα τροχαία αλλά ότι με αλλαγές σε ένα ορίζοντα 4 ετών μπορούν να τεθούν οι βάσεις για νοοτροπία και σημαντική μείωση των εξόδων σε βάθος χρόνου που και καλό θα κάνουν με σιγουριά στον γενικό πληθυσμό αλλά και στο ασφαλιστικό

Top

Show Buttons
Hide Buttons