Οι μπαταρίες και η θερμοκρασία (καιρός)

by Stefanos Kofopoulos • On 05-03-2007 • AT 7:51 pm • 1 ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

battery

Οι περισσότερες από τις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε χρησιμοποιούν μπαταρίες για την τροφοδοσία τους. Κινητά τηλέφωνα, mp3 players, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και κάμερες κλπ. Ακόμα και τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν μπαταρίες!

Δυστυχώς η τεχνολογία των μπαταριών δεν έχει κάνει μεγάλα βήματα τις τελευταίες δεκαετίες. Συνεπώς τα μικρά αυτά πραγματάκια που χαρίζουν ροή ηλεκτρονίων και ζωή στα αγαπημένα μας gadgets αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα εδώ και δεκαετίες.

Η θερμοκρασία είναι ένα από αυτά και δυστυχώς παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση της μπαταρίας και κατά συνέπεια την διάρκεια ζωής αυτής.

Όταν κάνει κρύο

Ο τρόπος που λειτουργούν οι περισσότερες μπαταρίες που αγοράζουμε από το περίπτερο και το super market, ακόμα και αυτές που χρησιμοποιούν τα κινητά και οι κάμερες, στηρίζεται σε μια χημική αντίδραση μεταξύ ξηρών στοιχείων. Όταν χρησιμοποιούμε τις συσκευές σε περιβάλλον με χαμηλή θερμοκρασία η χημική αντίδραση επιβραδύνεται σημαντικά με αποτέλεσμα η μπαταρία να αδυνατεί να παράγει ρεύμα κοντά στις προδιαγραφές της. Τα βολτ μειώνονται σταδιακά και η ηλεκτρονική συσκευή σταματά να λειτουργεί μετά από μερικά λεπτά χρήσης.

Προσωπικά αντιμετωπίζω πρόβλημα με την ψηφιακή φωτογραφική και το τηλε χειριστήριο του συνεγερμού για το αυτοκίνητο!

Όταν κάνει ζέστη

Σε περιπτώσεις υπερβολής ζέστης οι μπαταρίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα για άλλη μια φορά. Παρότι είναι θερμικά μονωμένες αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να εμποδίσει μερικά από τα εξωτερικά υλικά να αλλοιωθούν. Συνήθως το πλαστικό περίβλημα παραμορφώνεται με αποτέλεσμα κάποιες φορές η τοποθέτηση της μπαταρίας στην συσκευή να είναι προβληματική. Το χειρότερο σενάριο περιλαμβάνει μικρές ρωγμές στους πόλους της μπαταρίας και διαρροή των ηλεκτρολυτών και άλλων υλικών. Σε κάθε περίπτωση, θα συνιστούσα την αντικατάσταση της μπαταρίας!

Αντιμετωπίσει πρόβλημα το καλοκαίρι όταν άφησα τις μπαταρίες πάνω στην πετσέτα θαλλάσης. Όταν γύρισα το θέαμα δεν ήταν ωραίο.

Ιδανικές συνθήκες

Ούτε το υπερβολικό κρύο ούτε η υψηλή θερμοκρασία κάνει καλό στις μπαταρίες και τις συσκευές. Τα διάφορα εγχειρίδια χρήσης [ναι αυτά τα βιβλιαράκια που δεν διαβάζει κανείς] συνιστούν πάντα ένα εύρος θερμοκρασιών που θεωρούνται ιδανικές για την λειτουργία της συσκευής. Συχνά διαβάζω για θερμοκρασίες μεταξύ 0C – 40C.

Αν το περιβάλλον ξεπερνά αυτά τα όρια δεν σημαίνει ότι η συσκευή θα σταματήσει να λειτουργεί [μπορεί να συμβεί] αλλά σίγουρα θα έχει μειωμένη απόδοση. Μην περιμένετε να βγάλετε 100 φωτογραφίες από τα χιόνια της Αράχωβας και την χρυσή άμμο του Super Paradise. Ακόμα χειρότερα, μην περιμένετε η μπαταρία του κινητού σας να κρατήσει ως συνήθως!

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αυτό αληθεύει και για άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα μιας και που έχουν κατασκευαστεί υπό συνθήκες τελείως διαφορετικές από τις κανονικές.
    Ελεγχόμενες περιβαλλοντικες συνθήκες χωρίς μικρο-οργανισμούς να κυκλοφορούν στον αέρα και άλλα υπερβολικά πράγματα.
    Κατί σαν το μεγάλωμα των σημερινων παιδιών που τα προστατεύουμε απο τα πάντα για να μην παθουν κάτι και στο τέλος αποκτούν ψυχικές ασθένειες τύπου “Κατακουζηνού” (Κωνσταντινου και Ελένης).
    Λες και εμεις που παίζαμε στα χώματα και στις λασπες παθαμε κάτι φοβερό!

Top

Show Buttons
Hide Buttons