Αυξημένη φορολογία και για το Facebook στη Βρετανία

by George Polyzos • On 04-03-2016 • AT 2:38 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

facebook

Το Facebook θα υποχρεωθεί να πληρώσει πολύ περισσότερα εκατομμύρια λίρες, σαν φορολογία για τις δραστηριότητές του στη Βρετανία, μετά από αναμόρφωση της φορολογικής δομής του.

Όπως μετέδωσε το BBC, το Facebook, μέχρι τώρα, κατέγραφε λογιστικά στην Ιρλανδία τις διαφημιστικές πωλήσεις που πραγματοποιούνταν στην αγοράς της Βρετανίας, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει χαμηλότερη φορολόγηση. Ωστόσο, οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη σχετική νομοθεσία από τη βρετανική κυβέρνηση υποχρεώνουν το Facebook στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα, αυξάνοντας έτσι και τις φορολογικές υποχρεώσεις.

«Υπό το φως των αλλαγών στον φορολογικό νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου, αισθανόμαστε ότι η συγκεκριμένη αλλαγή θα μπορούσε να παρέχει διαφάνεια στις δραστηριότητές μας στη Βρετανία» ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε το Facebook.

Η αλλαγή της νομοθεσίας πραγματοποιήθηκε κάτω και από την πίεση της κοινής γνώμης στη Βρετανία όταν αποκαλύφθηκε η πρακτική της Google να φορολογείται στην Ιρλανδία απολαμβάνοντας ευνοϊκότερο καθεστώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος περί εκτροπής φόρων επί των κερδών είναι ευρύτερα γνωστός στη Βρετανία απλά σαν «Google tax», δηλαδή ο «φόρος της Google».

Η Google, εταιρεία της μητρικής Alphabet πλέον, συμφώνησε τον Ιανουάριο του 2016 να πληρώσει στη Βρετανία το ποσό των 130 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 184 εκατ. δολάρια) σαν φόρο και τόκους, ενώ δήλωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει να δηλώνει περισσότερα έσοδα στη Βρετανία.

Αν και το BBC μετέδωσε πρώτο την αλλαγή πλάνων του Facebook και ότι θα υποχρεωθεί να πληρώσει αυξημένο φόρο, σύμφωνα με το Reuters αυτό αποτελεί αρμοδιότητα της βρετανικής φορολογικής αρχής (Her Majesty’s Revenue and Customs).

Με βάση τις αλλαγές που θα πραγματοποιήσει το Facebook, περισσότερα έσοδα θα δηλώνονται στη Βρετανία αλλά η εφορία θα πρέπει να κρίνει αν και το κέρδος αυξάνεται ανάλογα ώστε να αυξήσει και τη σχετική φορολογία. Άλλωστε, η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο κριτικής, ακόμη και στο κοινοβούλιο της χώρας, λόγω της επιείκειας που έχει επιδείξει απέναντι σε πολυεθνικές εταιρείες.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons