Αθήνα, 6 μήνες μετά η βία σκοτώνει. Συμμορίες η συνέχεια

by Stefanos Kofopoulos • On 18-06-2009 • AT 4:26 pm • 27 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

boy with a gun

Πριν από 6 μήνες περίπου, κάποιος με ρώτησε kala ok (to 6-8mhnes pws to evgales;) σε σχόλιο για το post Η Αθήνα αργοπεθαίνει, η βία εξαπλώνεται. Ως συνέχεια των γεγονότων του Δεκεμβρίου και της βίας που εξαπλώθηκε στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, είχα γράψει ότι οι επόμενοι 6 μήνες θα είναι δύσκολοι και θα χαρακτηριστούν από “Πολλά επεισόδια μικρότερης έκτασης αλλά μεγαλύτερης έντασης”. Δυστυχώς επαληθεύομαι με τραγικό απολογισμό.

Η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση και η δολοφονία του αστυνομικού της αντιτρομοκρατικής δεν μου προκαλεί έκπληξη ως γεγονός, ούτε ως επιλογή στόχου. Ακόμα και ο τρόπος που δολοφονήθηκε ο αστυνομικός από την “Σέχτα Επαναστατών” είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να εντυπωσιάζει κανέναν, ως τεχνική και εκτέλεση της επιχείρησης, αν όντως η περιγραφή είναι ακριβής. Κρύφτηκαν στις πρασιές, περπάτησαν, δολοφόνησαν, έφυγαν με μηχανές προς άγνωστη κατεύθυνση. Η εκτέλεση του σχεδίου ήταν απλή, τόσο απλή που δεν περιείχε ρουκέτες, ωρολογιακούς μηχανισμούς ή κάποιο άλλο είδος τεχνολογίας. Οι δολοφόνοι χρησιμοποίησαν όπλα και μηχανές, εργαλεία που ακόμα και τα παραθυριακά δελτία ειδήσεων αναφέρουν ότι είναι πολύ εύκολο να αγοράσει κάποιος.

Δεν εντυπωσιάζομαι από την άνεση με την οποία 3 οπλοφόροι κρύφτηκαν πίσω από πρασιές (σκηνή από ρομαντικό σίριαλ) σε χώρο όπου βάρδιες αστυνομικών περιφρουρούσαν τον χώρο στον οποίο μένει μάρτυρας που υποτίθεται ότι προστατεύεται αλλά το όνομα της είναι γνωστό. Είναι γνωστό πλέον, ότι στην Αθήνα πολλοί θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν και όπως θέλουν επειδή απλά μπορούν. Το “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;” έχει δώσει θέση στο αίσθημα απόκτησης δικαίου και απονομή δικαιοσύνης με τρόπο που ο καθένας κρίνει κατά βούληση.

Η αστυνομία έχει περιοριστεί σε καθαρά εισπρακτικό ρόλο αλλά με κάθε ευκαιρία, όπως τα επεισόδια του Δεκεμβρίου και η τρομοκρατική επίθεση εχθές, αποκτά ένα ακόμα καλό λόγο και ίσως εργαλεία από τον νόμο ή την τεχνολογία ώστε να έχει δικαίωμα να επεμβαίνει κατά βούληση, χωρίς να έχει παραβιαστεί ο νόμος. Κατανοητή η συμπεριφορά όσων βλέπουν τον περιορισμό και τα επιπρόσθετα μέτρα ως την μόνη λύση για καταστολή της βίας και μείωση της εγκληματικότητας.

gun pointing girl

Παράλληλα όμως η λύση αυτή είναι τόσο αντιφατική με τον εισπρακτικό χαρακτήρα του σύγχρονου αστυνομικού που έχει δώσει εξετάσεις για να καταταγεί, την ατιμωρησία που επικρατεί όταν χάνονται δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς να τιμωρείται κανένας, της διπλής απόδραση με ελικόπτερο κλπ. Το φαινόμενο δεν είναι σημερινό, καλλιεργείται δεκαετίες τώρα αλλά πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και απαιτεί μια ολόκληρη κυβέρνηση ασχολείται full time μόνο με αυτό.

Η θεωρία του Broken Window περιγράφει το εξής: Σε ένα κτίριο με μερικά σπασμένα παράθυρα, αν αυτά δεν επισκευαστούν σύντομα, θα σπάσουν ακόμα περισσότερα από περαστικού ή βανδάλου που ίσως τελικά διαρρήξουν το κτίριο. Ίσως το Fixing Broken Windows να είναι καλό δώρο σε όσους ασχολούνται με την πάταξη της εγκληματικότητας και όσους ενδιαφέρονται να αδράξουν την ευκαιρία διακυβέρνησης ή μερικού ελέγχου της χώρας. Το μείγμα είναι εκρηκτικό και παράγοντες όπως μετανάστες, φακελάκια, διαπλοκή και οικονομική κρίση δεν βοηθάνε και ωθούν προς σύνταξη συμμοριών ανά περιοχές.

[photo via iwillshootyourhead, photo via julianrod]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

27 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προσωπικά μου βρομάει κάτι εκ των έσω, δεν υποστηρίζω ότι είναι και τόσο ανεξάρτητες αυτές οι ομάδες.. Άλλωστε η τρομοκρατία είναι το νέο μέσω για πολλά άλλα θέματα…

  • Εκ των έσω τί εννοείς;

 2. Ότι δεν είναι τόσο ανεξάρτητες οι ομάδες αυτές όσο πιστεύουμε.. Απλά σκέψου ότι το θέμα της θρησκείας ξεθωριάζει, πρέπει να βρεθεί κάτι άλλο που θα φοβόμαστε…

 3. Tην Εθνικη Πιναοθηκη(νομιζω) ΕΛΛΗΝΕΣ την εκαψαν;
  Τοσο αχαριστοι ειναι;δεν νομιζω

  • Αν έχεις στοιχεία είναι καλό να τα παρουσιάζεις αλλιώς οι θεωρίες συνωμοσίας δεν βοηθάνε, όπως και τα σχόλια σου προηγουμένως. Θα παρακαλούσα να μην συνεχίσεις έτσι.

 4. @ Ισιδωρος “Οι ΕΛΛΗΝΕΣ δεν τα κανουν αυτα!Δεν σκοτωνουν αλλους ΕΛΛΗΝΕΣ!”
  Ε?! Απο ποτε?

 5. Τιτάνα σέβομαι απόλυτα το γεγονός ότι μπορείς να γραφείς ότι θέλεις και όποτε θέλεις στο δικό σου ιστολόγοι. Αλλά η ανάλυση τον γεγονότων μέσω της δικής σου ματιάς, χωρίς να περιέχει ούτε στο ελάχιστο κάποιο πολίτικο λόγο έχει τουλάχιστον καταστροφικό αποτέλεσμα. Όπως συμβαίνει με τον κάθε μικροαστό νεοέλληνα γιατί περί τούτου είναι όλο αυτό το θέμα.
  Ποιο αναλυτικά Τα ΜΜΕ προσπαθούν εδω και μήνες να κάνουν ποιο συντηρητικό τον Έλληνα γενικά σε κάθε πτυχή της ζωής του. Πρώτον με την κάθε ευκαιρία να συνδέουν τα γεγονότα του Δεκέμβρη όπου αποτελούσε λαϊκή εξεργεση, με την τρομοκρατία. Δηλαδή έχουν βάλει στόχο να τοποθετήσουν την εξίσωση , κοινωνική αντίσταση = τρομοκρατία στην σκέψη του κάθε ένα μας.
  Δεύτερον με το να δείχνουν τον Καρατζαφυρερ σε κάθε ευκαιρία στην τηλεόραση σαν να του ανήκει το 30% της βουλής. Εχει Ως αποτέλεσμα οι απόψεις του να γίνονται όλο και ποιο αποδεκτές κάνοντας την συνεργασία ΛΑΟΣ και ΝΔ ποιο εύκολο σεναριο.Κατι το όποιο θα δώσει περισσότερο χρόνο στην δεξιά πάνω στην εξουσία.
  Τέλος χρησιμοποιούν τους μετανάστες ώστε εσύ να τους κατηγορείς για τα πάντα. Το θέμα είναι όμως ότι ο Καρατζαφυρερ κάποιου τον κάλο γλείφει για να είναι 24/7 στα κανάλια και αυτός λέγεται το κεφάλαιο. Το κεφάλαιο όμως επωφελείται από την ύπαρξη μεταναστών στην Ελλάδα και γενικά σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου , έτσι εσένα σε εκβιάζει λέγοντας σου ότι εάν δεν θες την δουλεία φύγε πίσω σου είναι αλλά 100 άτομα. Αλλά εάν τολμήσει να κάνει κάτι που δεν θέλουν τα μεγάλα κεφάλια απλά θα βρουν κάποιον άλλο.

  Όλα αυτά που λέω δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, άνοιξε την τηλεόραση στις 8 και θα τα δεις για περίπου μια ώρα με μουσική υπόκρουση λες και είναι ταινία.
  Αυτά φιλικά για μια Διαφορετική ματιά στα πρόσφατα γεγονότα

  • Κατηγορώ εγώ τους μετανάστες; Δεν νομίζω, ίσα ίσα που λέω “Το μείγμα είναι εκρηκτικό και παράγοντες όπως μετανάστες, φακελάκια, διαπλοκή και οικονομική κρίση δεν βοηθάνε και ωθούν προς σύνταξη συμμοριών ανά περιοχές” ή αλλιώς ότι με επιπλέον δικαιολογίες όπως οι μετανάστες κλπ θα οδηγηθούμε πολύ σύντομα σε αστυνόμευση και περιορισμούς που θα έχουν πάτημα σε όλα τα προηγούμενα. Ειδικά για τους μετανάστες, αν ήταν έτσι όπως τα λες θα είχα επιτρέψει ένα σχόλιο πριν από λίγο.

   Αν ο λόγος μου είναι πολιτικός ή όχι είναι κάτι που το επιλέγω. Η πολιτική τοποθέτηση μου είναι σαφής. Λέω ότι όλο αυτό έγινε μέσα σε πολλές τετραετίες. Δεν συμφωνώ με τις θέσεις του ΛΑΟΣ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν έχει θέση ένα τέτοιο κόμμα που μάλιστα φαίνεται να κερδίζει ψήφους. Κάτι κάνει καλά το ΛΑΟΣ και κάτι όχι τόσο καλά οι υπόλοιποι. Εξίσου σαφής είναι η λύση που προτείνω με το Fixing Broken Windows.

 6. Σε μένα πήγαινε το αν έχω στοιχεία;

  Μόνος σου το αναφέρεις “Η αστυνομία έχει περιοριστεί σε καθαρά εισπρακτικό ρόλο αλλά με κάθε ευκαιρία, όπως τα επεισόδια του Δεκεμβρίου και η τρομοκρατική επίθεση εχθές, αποκτά ένα ακόμα καλό λόγο και ίσως εργαλεία από τον νόμο ή την τεχνολογία ώστε να έχει δικαίωμα να επεμβαίνει κατά βούληση, χωρίς να έχει παραβιαστεί ο νόμος”

  Ακριβώς αυτό εννοώ :)

  • Εντάξει, δικό μου λάθος!

 7. Ξέχασα να δώσω τον λόγο για τον όποιο αναφέρομαι στο ΛΑΟΣ. Ο λόγος είναι ότι εφόσον η ΝΔ Θέλει να κρατηθεί πάση θυσία στην εξουσία με κάποιο τρόπο πρέπει να προσελκύσει τους πρώτους ως αποτέλεσμα η ποιο φασιστική αντιμετώπιση του πολίτη σε καθημερινή βάση από τη αστυνομία να είναι ένας ακόμα λόγος για τη έξαρση των επεισοδίων
  Επίσης αυτός ο κοινωνικώς ξεπεσμός που όπως εσύ πολύ εύστοχα έδωσες το παράδειγμα με τα παράθυρα είναι ακόμα μια ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης.

  • Αν νομίζεις ότι όλο αυτό συνέβη τα τελευταία χρόνια και μόνο, κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Εξάλλου δεν έχει και νόημα γιατί δεν προτείνει λύση και ούτε προσφέρει κάτι πέρα από κατηγορίες και επιστροφή στο παρελθόν με το κάθε πέρυσι ήταν και καλύτερα ή εκείνα τα χρόνια..

 8. Δεν ειναι σαφες τι θες να πεις. Προτείνεις κάτι ή απλά επισημαίνεις την κατάσταση;

  Υπάρχουν κάποια δεδομένα που καλό είναι να τα έχουμε στο νου μας όταν αναρωτιώμαστε γιατί τόση βία και τι μπορεί να γίνει
  1) Η Ελλάδα είναι η 24η πιο πλούσια χώρα
  + Η Ελλάδα είναι στα σύνορα της ΕΕ με πολύ φτωχές και εμπόλεμες χώρες
  + Η Κυβέρνηση δεν ενεργοποιείται να σταματήσει / να οργανώσει / να γυρίσει πίσω
  τους πρόσφυγες

  = Φτώχεια και βία από εξαθλιωμένους ανθρώπους

  2) Η Ελλάδα πλούτισε απότομα τα προηγούμενα χρόνια
  + Υπάρχει μεγάλη ανισοκατανομή αυτού του πλούτου
  + Δεν υπάρχει ελπίδα ή όραμα για κάτι καλύτερο για πολλούς (ημιαπασχόληση,
  παρανομίες από εργοδότες, σύνταξη)
  + Εκτεταμένη διαφθορά και ατιμωρισία από τους ισχυρούς που θα έπρεπε να φυλάνε
  κάποιες αξίες

  = Τυφλό ξέσπασμα βίας (όπως το Δεκέμβρη), οργανωμένη βία (τρομοκράτες), εκτεταμένη
  παρανομία και διαφθορά από όλους

  • Λέω πολύ απλά ότι σε συνέχεια των προηγούμενων posts η Ελλάδα έχει φτάσει το tipping point και η βία απλά εξαπλώνεται και θα συνεχίσει για διάφορους λόγους. Επισημαίνω την κατάσταση λέγοντας ότι όλα αυτά ήταν προφανή ότι θα συμβούν μήνες πριν. Προτείνω λύση δοκιμασμένη όχι για copy&paste αλλά ως framework δουλειάς για το μέλλον.

   Συμφωνώ με τα επιχειρήματα σου αλλά είναι άδικο νομίζω να βλέπουμε μόνο την μια πλευρά του προβλήματος. Δεν νομίζω να δίνει ο Παπανδρέου, ο Καραμανλής, η Παπαρήγα ή ο Καρατζαφέρης 20 ευρώ για να πάρουν το δίπλωμα πιο γρήγορα, δεν είναι αυτοί που κάνουν δωράκια στους γιατρούς για να τους γράφουν φάρμακα, δεν είναι αυτοί που δέχονται να πληρώνουν μια μπύρα 8-10 ευρώ κλπ. Δεν λέω ότι δεν φέρουν μερίδιο ευθύνης αλλά σε πρακτικό, καθημερινό επίπεδο δεν βγαίνουν αυτοί έξω για να σπάνε παράθυρα, να γεμίζουν τους δρόμους σκουπίδια κλπ.

   • Εφόσον συμφωνούμε στα αίτια που αναφέρω παραπάνω θα έπρεπε να συμφωνούμε και στο συμπέρασμα. Εσύ όμως λες ότι στην παρανομία η λύση είναι η προληπτική αστυνομική καταστολή και εγώ λέω ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες (όπως π.χ. τις εργασιακές σχέσεις ή την οργανωμένη κομματική διαφθορά).

    Αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι μας ενοχλεί διαφορετικού “είδους” παρανομία. Εσύ επικεντρώνεσαι στην παρανομία “από κάτω”, από αυτούς που δεν έχουν εξουσία και προσπαθούν να επιβιώσουν ή να ακουστούν με αυτή. Αντίθετα καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι η στάση της εξουσίας καθορίζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων και σπάνια συμβαίνει το αντίθετο.

    Π.χ. αν έχω χιλιάδες συμβασιούχους, ωρομίσθιους, ανασφάλιστους που τους πληρώνω 300e με πολλούς μήνες καθυστέρηση, αυτό είναι μεγάλη πίεση και μεγάλη βία, που θα φέρει ακόμα περισσότερη βία. Την ίδια στιγμή, όσοι επιβιώνουν από το κόμμα, βγάζουν χωρίς κόπο μεγάλα κέρδη με δημόσια χρήματα, παράνομα και άφοβα. Αυτό φαίρνει θυμό και γεννά βία.

    Τέλος, όλοι αυτοι που αναφέρεις είναι υποδείγματα συμπεριφοράς για τον απλό πολίτη. Έχουν τεράστια ευθύνη. Στο βαθμό που ο καθένας τους αποκλίνει από τις αξίες, έχει όλη την ευθύνη για αυτά που βλέπουμε. Και μπορώ εύκολα να σου περιγράψω πόσο αρνητικά πρότυπα είναι, για πολλούς και διάφορους λόγους, ο καθένας τους.

    Παρομοίως, έχεις και εσύ ευθύνη (πολύ μικρή βέβαια) στο βαθμό που θα επηρεάσεις κάποιον να φοβάται και να είναι έτοιμος να παραχωρήσει τα δικαιώματά του. Αντί να του προτείνεις να κρίνει, να διεκδικεί και να συμμετέχει.

   • Σου είπα ότι δεν είσαι σαφής γιατί ενώ η λύση που προτείνεις είναι προς τη θετική κατεύθυνση, ο τρόπος που εκφράζεσαι στο άρθρο είναι φοβικός (για Δεκεμβρη, τρομοκρατία, ΛΑΟΣ κλπ)

   • Λέω ακριβώς το αντίθετο, ότι η προληπτική αστυνόμευση κλπ δεν είναι λύση αλλά δυστυχώς με κάθε ανάλογο (όχι παρόμοιο) περιστατικό οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Κατανοώ γιατί σκέφτονται έτσι αλλά δεν συμφωνώ με αυτό σε καμία περίπτωση.

    Δεν επικεντρώνομαι στην παρανομία bottom up αλλά και το ανάποδο. Λέω απλά ότι δεν μπορούμε να γκρινιάζουμε πχ για τα φακελάκια και την συμπεριφορά πχ των δημοσίων υπαλλήλων όταν εμείς είμαστε αυτοί που συντηρούν την κατάσταση και την αγορά στον κύκλο του γρηγορόσημου.

    Προφανώς και τα αίτια όλων αυτών που αναφέρεις για τους συμβασιούχους είναι σωστά αλλά όλοι αυτοί με το να είναι εκεί συντηρούν την κατάσταση. Όπως στο πρόσφατο παρελθόν πριν σκάσει η φούσκα στην Αμερική με το real estate κλπ, δεν άκουγα παράπονα από ανθρώπους που έπαιρναν δάνεια για σπίτια που πρακτικά δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν αλλά ζούσαν μια χαρά. Όλοι ξεκίνησαν να γκρινιάζουν όταν το οικοδόμημα κατέρρευσε ενώ πριν ήταν καλά. Το ίδιο ακριβώς και με το Ελληνικό Χρηματιστήριο κλπ.

    Μάλλον επειδή κατάλαβες λάθος τα περί αστυνόμευσης έγραψες την τελευταία πρόταση περί κρίσης κλπ.

   • Ok. Κατάλαβα. Αλλά ξαναδιάβασε το άρθρο σου και θα δεις ότι εκτός της τελευταίας παραγράφου που ενδεχομένως συμφωνούμε, σε όλο το υπόλοιπο έχεις μια στάση διαφορετική.

    Βάζεις στο ίδιο τσουβάλι την τρομοκρατία, τα επεισόδια του Δεκέμβρη, το ότι οι αστυνόμοι έχουν γίνει εισπράκτορες και το ότι είναι κατανοητοί όσοι ζητάνε καταστολή! Επίσης, κρατάς ισορροπίες για το ότι πάντα έτσι ήτανε. Όλα αυτά οδηγούν σε ΑΛΛΑ συμπεράσματα, γι’ αυτό ανέλυσα ό,τι ανέλυσα.

    Εισαι πολύ καλός blogger γι’ αυτό και η ευθύνη σου παραμένει ;)

   • Λέω ότι από τον Δεκέμβρη μέχρι τώρα η συνέχεια των πραγμάτων είναι απλά αναμενόμενη και αν κάποιος δεν περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο ή παρόμοια γεγονότα μάλλον πρέπει να ξαναδεί τι έχει συμβεί.

    Λέω ότι είναι κατανοητοί οι λόγοι που κάποιοι επιθυμούν την καταστολή και νομίζουν ότι αυτό είναι η μόνη λύση αλλά δεν λέω ότι συμφωνώ με αυτή την άποψη. Την κατανοώ αλλά δεν την δέχομαι, ούτε την προωθώ.

    Προτείνω να δεις το Barry Schwartz on our loss of wisdom για να καταλάβεις γιατί είμαι εναντίον των επιπλέον νόμων

   • Σωστός. Σοφόν το σαφές.
    Τον έχω δει. Πράγματικα οι αμερικάνοι δεν την παλεύουν.

 9. Αν παρουμε τη θεωρία των Σπασμένων Παραθύρων κατα γράμμα, η λύση που προσφέρει το “Fixing Broken Windows”, είναι να φτιάξεις το σπασμένο τζάμι και όχι να βάλεις αστυνομικούς να συλλαμβάνουν τους κακοποιούς που σπάνε τα τζάμια.
  Επομένως άλλο το zero tolerance και άλλο το fix broken windows, και το τονίζω γιατί αυτό πήγε να πασσάρει ο Καρατζαφέρης εκθειάζοντας την πολιτική της μηδενικής ανοχής του Τζιουλιάνι στη ΝΥ πριν κανένα μήνα στο κανάλι MEGA. Ας είμαστε λοιπόν πιο προσεκτικοί στο πως χρησιμοποιούν οι ρήτορες αυτές τις θεωρίες.

  Το θέμα είναι ότι με την αστυνομοκρατία απλά θα κυνηγά κάποιος το πρόβλημα, η ουσιαστική λύση είναι η κατα μέτωπο αντιμετώπιση των αιτιών που γεννούν την εγκληματικότητα ήτοι: φτώχεια, ακρίβεια, ανύπαρκτη παιδεία-υγεία-πρόνοια, απουσία ισονομίας κ.α

  • Όπως γράφω ένα σχόλιο πριν από το δικό σου, “Προτείνω λύση δοκιμασμένη όχι για copy&paste αλλά ως framework δουλειάς για το μέλλον.” Προφανώς δεν υπάρχει λύση one size fits all και έχεις απόλυτο δίκιο στον διαχωρισμό μεταξύ zero tolerance και fixing broken windows.

   Εντυπωσιακό που ο Καρατζαφέρης χρησιμοποίησε τέτοιο επιχείρημα δημόσια ενώ την ίδια ώρα παρουσιάζει την εικόνα μακρυά από τα άκρα.

   Όσο για την “κατα μέτωπο αντιμετώπιση των αιτιών” συμφωνώ και αυτός είναι ο λόγος που έγραψα ότι όλο αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών τετραετιών και δεκαετιών.. διακυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Δυστυχώς δεν αλλάζει με αύξηση στα κονδύλια της παιδείας ή μείωση στα εξοπλιστικά προγράμματα, ούτε αύξηση στον βασικό μισθό.

 10. Για να καταλάβεις τι εννοεί ο/η inetfreaksgr με το “εκ των έσω” ψάξε και βρες σε dvd να δεις την ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη Φασμπίντερ “Τρίτη Γενιά”. (Die dritte Generation, 1979).
  Η τρομοκρατία είναι ιστορικό φαινόμενο και παγκόσμιο και συχνά χρησιμοποιείται, με κατάλληλη χειραγώγηση και δειύσδυση στις τρομοκρατικές ομάδες, υπέρ των καθεστώτων που το γεννούν. Αυτό δεν είναι σενάριο συνωμοσιολογίας. Αν έχεις απλά παρακολουθήσει λίγο την ιστορία και δεις και την ταινία θα καταλάβεις και υποθέτω ότι κάτι ανάλογο εννοεί και ο/η inetfreaksgr.
  Επίσης το ότι η τρομοκρατία χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για περισσότερη αστυνόμευση και κατασταλτικά μέτρα γνωστό και επίσης παγκόσμιο φαινόμενο. Ενίοτε δε χρησιμοποιείται σαν άλλοθι και για πολέμους, βλέπε Αλ Κάιντα, Αφγανιστάν, Ιράκ κλπ. Ποιος βοήθησε να δημιουργηθεί αρχικά η Αλ Κάιντα και μετά την κυνηγούσε; Αυτά είναι επίσης τα “εκ των έσω”.
  Λύσεις; Δεν υπάρχουν άμεσες και εύκολες. Χρειάζεται πολιτική, όραμα, συγκροτημένος σχεδιασμός, συμμετοχή όλων μας. Αλλά οι περισσότεροι πολίτες λειτουργούν φοβικά και οι κυβερνώντας βλέπουν μόνο την καρέκλα και τα μπικικίνια και δεν νομίζω πως έχουν καμία ιδιαίτερη σκασίλα να βρουν λύσεις. Συμπέρασμα; Προς το παρόν αδιέξοδο κατά τη γνώμη μου.

  • exactly :)

 11. Συμπληρώνοντας τον banned, ο Γκάντι έλεγε ότι “η φτώχεια είναι η χειρότερη μορφή βίας” κι εγώ θα συμπλήρωνα: που γεννά ολες τις υπόλοιπες μορφές.
  Οσο για τον Καρατζαφέρη είναι εμφανέστατο ότι δημαγωγεί και ποντάρει στο φόβο αφενός των πολιτών και αφετέρου της ΝΔ για αυτοδυναμία. Σαφώς και είναι ένα νόμιμο κόμμα, αλλά… γεννά αυγά φιδιού. Βλέπε έτερο σκηνοθέτη Σουηδία μεριά, Μπέργκμαν και την ταινία Το αυγό του φιδιού.

 12. …το μόνο που μου δίνει ελπίδα είναι ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται παρά μόνο σαν φάρσα…

 13. tsekarete ekfrash pou exei parei o mikros … les kai to oplo einai etoimo na ekpiswkrothsei kai na tou er8ei h sfaira sthn mapa :P lol xaxaxaxa :D

Top

Show Buttons
Hide Buttons