Ασφαλής επιστροφή στα θρανία

by George Polyzos • On 27-08-2014 • AT 10:38 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

Two young girls working on a laptop in the classroom

 

Εκτός από μια μεγάλη ποικιλία χρήσιμων εκπαιδευτικών υλικών, τα παιδιά, που σε λίγο καιρό επιστρέφουν στα θρανία, μπορούν εύκολα να συναντήσουν και ανεπιθύμητο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο.

Οι ειδικοί της Kaspersky Lab συμβουλεύουν στους γονείς που θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους στον κυβερνοχώρο:

Περιορίστε το χρόνο που ξοδεύουν τα παιδιά στο Internet

Τα παιδιά είναι καλό να περνούν κάποιο χρόνο στο διαδίκτυο, ψάχνοντας εκπαιδευτικές πληροφορίες, παίζοντας παιχνίδια ή ακόμα και συνομιλώντας με τους φίλους τους στο Facebook. Ωστόσο, όλοι θα συμφωνήσουν ότι τα περισσότερα παιδιά μάλλον ξοδεύουν υπερβολικά πολλές ώρες online.

Γι’ αυτό χρειάζεται οι γονείς να υιοθετήσουν αυστηρούς κανόνες σχετικά με το χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά από έναν υπολογιστή. Πριν ορίσουν αυτούς τους νέους κανόνες, οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν να κάνουν μια ειλικρινή συζήτηση με το παιδί τους, εξηγώντας γιατί αυτά τα όρια είναι σημαντικά. Διαφορετικά, μπορεί να φανούν σαν μια αυθαίρετη τιμωρία, δημιουργώντας προβλήματα στη σχέση των γονιών με τα παιδιά τους.

Ελέγξτε το περιεχόμενο

Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στα παιδιά τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν στο Διαδίκτυο και να θέσετε ξεκάθαρους κανόνες. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι κανόνες αυτοί πρέπει να επανεξετάζονται. Σημαντικό ρόλο για αυξημένο έλεγχο παίζουν οι δυνατότητες γονικού ελέγχου των εφαρμογών ασφαλείας.

Συμβουλέψτε τα παιδιά σας

Συζητώντας με τα παιδιά τους για τους νέους κανόνες, είναι καλό οι γονείς να μοιράζονται ορισμένες συμβουλές μαζί τους. Με αυτό τον τρόπο, θα βοηθήσουν τα παιδιά τους να προστατευτούν απέναντι στις online απειλές ενώ ταυτόχρονα θα τους δείξουν ότι τα εμπιστεύονται.

  • Μην αποκαλύπτετε δημόσια ή σε ξένους απόρρητες πληροφορίες, όπως τη διεύθυνση, το σχολείο σας κ.ά. Ως «ξένους» εννοούμε άτομα κάθε ηλικίας που δεν γνωρίζετε στην πραγματικότητα.
  • Μην δέχεστε προσκλήσεις να συναντήσετε κανένα άτομο που δεν γνωρίζετε.
  • Μην αποκαλύπτετε σε κανέναν το τηλέφωνο ή το email σας και μη δημοσιεύετε αυτές τις πληροφορίες στις σελίδες σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Μην ανοίγετε links που προέρχονται από αγνώστους.
  • Μην εμπιστεύεστε δελεαστικά μηνύματα κάθε είδους – δωρεάν προσφορές, εκπτώσεις, αύξηση της φήμης ή των likes σε κάποιο μέσο κ.ά. Απλά διαγράψτε αυτά τα μηνύματα και μην ανοίγετε κανένα από τα link που περιέχουν.
  • Αν συμβεί οτιδήποτε που σας κάνει να αισθανθείτε άβολα ή αν αρχίσετε να λαμβάνετε μηνύματα από τρίτους που σας ανησυχούν, ενημερώστε αμέσως τους γονείς σας και ζητήστε τη βοήθειά τους για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Προσπαθήστε να εντοπίσετε ένα βασικό πρόβλημα

Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι τα παιδιά παραμένουν συνδεδεμένα στο διαδίκτυο ακόμα και όταν κλείσουν τον υπολογιστή τους, χρησιμοποιώντας tablets, smartphones και άλλες συσκευές. Αν τα παιδιά αρχίσουν αμέσως να αναζητούν κάποιο άλλο gadget μόλις διαπιστώνουν ότι ο υπολογιστής δεν είναι διαθέσιμος, οι γονείς πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλίσουν ότι και αυτές οι συσκευές είναι προστατευμένες απέναντι στις ψηφιακές απειλές. Ελέγξτε γιατί τα παιδιά σας προτιμούν τον ψηφιακό κόσμο αντί να συναντούν τους φίλους τους στην πραγματική ζωή.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons