Η τεχνητή νοημοσύνη στα smartphones αλλάζει την καθημερινότητα μας

by George Polyzos • On 11-01-2018 • AT 4:36 pm • 1 ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

Ο κόσμος της τεχνολογίας συμφωνεί ομόφωνα πως η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης θα φέρει την επόμενη μεγάλη τεχνολογική επανάσταση, αυτή που θα αλλάξει εκ βάθρων την κοινωνία προς το καλύτερο.

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται σχεδόν παντού γύρω μας: από την αγορά ενός προϊόντος, την παρακολούθηση μίας ταινίας και τους ψηφιακούς προσωπικούς βοηθούς, μέχρι τα ρομπότ, τα αυτόνομα οχήματα και τις διαγνώσεις ασθενειών και παθήσεων. Όπως αναφέρεται και στη Λευκή Βίβλο «Mobile AI and the Future of Intelligent Devices» που συνέταξε η εταιρεία αναλύσεων International Data Corporation (IDC) και χρηματοδότησε η Huawei, η τεχνητή νοημοσύνη «θα γίνει ένα σύμβολο, όπως ακριβώς ήταν και η ατμομηχανή στην έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης».

Η πλειοψηφία του κόσμου θα είναι χρήστες smartphone

Πέραν κλάδων όπως οι κατασκευές, το λιανεμπόριο και η υγεία, η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει σημαντικά και το μέλλον των προσωπικών υπολογιστών. Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο της IDC, η πλατφόρμα που θα επωφεληθεί περισσότερο από τη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης είναι τα smartphones. Οι εκτιμήσεις της IDC θέλουν τους χρήστες smartphones να αποτελούν το 2021 το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το γεγονός πως το 2016 πωλήθηκαν για κάθε υπολογιστή 5,6 smartphones, είναι ενδεικτικό της τάσης αυτής.

Τα smartphones έχουν ήδη αλλάξει σημαντικά όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αλληλοεπιδρούν με τους υπολογιστές, αλλά και την ίδια την αγορά τους την τελευταία δεκαετία. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη των mobile εφαρμογών οι οποίες είναι πλέον σε θέση να εκμεταλλεύονται τη δύναμη του cloud, τις υπηρεσίες τοποθεσίας, τους κωδικούς QR και τις δυνατότητες των καμερών των συσκευών. Τα στοιχεία αυτά που θεωρούνται πια «εκ των ων ουκ άνευ» άνοιξαν νέους ορίζοντες, δημιουργώντας νέες αγορές όπως αυτή της ανάπτυξης mobile εφαρμογών. Οι τελευταίες αποτελούν σήμερα παράγοντα που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους κατασκευαστές smartphones –λειτουργικά συστήματα και πλατφόρμες δίχως εφαρμογές επαρκούς ποσότητας και ποιότητας, δεν είναι δυνατόν να καθιερωθούν.

Η νέα γενιά εφαρμογών και υπηρεσιών που βρίσκεται στα σκαριά, θα προκύψει με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης. Το 2017 η Huawei παρουσίασε τον Kirin 970, την πρώτη μονάδα επεξεργασίας με ενσωματωμένο επεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης –με τον οποίο είναι εξοπλισμένο το Huawei Mate 10 Pro. Η μονάδα επεξεργασίας νευρωνικών δικτύων (NPU) πάνω στην οποία στηρίζεται εξ ολοκλήρου η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, αποδίδει 25 φορές καλύτερα από έναν τετραπύρηνο Cortex A-73.

Νέες εμπειρίες σε πλήθος τομέων που δεν μπορείς να φανταστείς

Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα επηρεάσουν πληθώρα τομέων, ένας εκ των οποίων είναι και το λιανεμπόριο. Ένας πιθανός συνδυασμός συστημάτων, λογισμικού αναγνώρισης προσώπου και μηχανικής μάθησης (machine learning) που προκύπτει βάσει τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στα καταστήματα να αναγνωρίζουν τους πελάτες τους, να τους προσφέρουν συμβουλές και ιδέες κατά τις αγορές τους και να τους διευκολύνουν κατά την πληρωμή και την παραλαβή των παραγγελιών τους με πλήρως αυτοματοποιημένες, αυτόνομες λειτουργίες χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση. Η νέα αυτή γενιά εφαρμογών θα είναι σε θέση να δώσει πνοή στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ενισχύοντας εντυπωσιακά την εμπειρία του καταναλωτή.

Στον τομέα της υγείας, η τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με τη μηχανική μάθηση μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων όπως π.χ. το ιατρικό ιστορικό ενός ασθενούς, επιτρέποντας έτσι ακριβέστερες διαγνώσεις με μηδενικό ποσοστό σφάλματος και ακόμα μικρότερο ρίσκο. Έτσι, θα οδηγηθούμε σε συστήματα παρακολούθησης υγείας που θα είναι σε θέση όχι απλά να καταγράφουν δεδομένα όπως για παράδειγμα τα βήματα κάποιου ημερησίως αλλά να προειδοποιούν για ενδεχόμενους κινδύνους όπως μυϊκούς τραυματισμούς.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα βελτιώσει σημαντικά τις εφαρμογές προσωπικών βοηθών, ενισχύοντας έτσι τη συνολική εμπειρία χρήσης των smartphones. Οι ψηφιακοί προσωπικοί βοηθοί θα έχουν τη δυνατότητα, επί παραδείγματι, να αναγνωρίζουν τον τίτλο της ταινίας που φαίνεται σε μία φωτογραφία μίας υπαίθριας διαφήμισης, να βρίσκουν τους κινηματογράφους που παίζεται και να κλείνουν εισιτήρια βάσει του ημερολογίου του χρήστη, ζητώντας από τον τελευταίο απλά μία έγκριση.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εαν ληφθηι υπ’ οψιν η εκ σχεδιασμου παροιμιωδης ανασφαλεια του λειτ. συστηματος Android της Google
    οσον αφοραι τα δεδομενα των χρηστων, οχι τοσον ως προς την προσβασιν εις αυτα υπο hackers, αλλα ως προς την καταχρησιν των υπο της ιδιας και των πελατικων της εταιρειων σχεδιασμου εφαρμογων και διαφημισεων, τοτε διερωταται κανεις που θα οδηγησηι η προσθηκη ενος υποσυστηματος ΑΙ εις αυτο, εαν επισης δεν λησμονηθηι οτι το 60% του παγκοσμιου πληθυσμου συνισταται εξ ατομων εις χωρας μη δημοκρατικας εις την πλειοψηφιαν των.
    Δεν ειναι μονον το λειτ. συστημα Android της Google, το οποιον παρουσιαζει τα μειονεκτηματα αυτα αλλα και το Windows 10 της Microsoft, η οποια δεν καθυστερησε οπως ακολουθησηι το παραδειγμα της Google και τα αντιγραψηι. Και αυτο μας αφηνει τα λειτ. συστηματα Linux, τουλαχιστον εις τας παραλλαγας των τας ελεγχομενας εκ χωρων της ΕΕ, π.χ. SUSE, Mageia, Mandriva, αλλα το ερωτημα προκυπτει εαν η ΕΕ ειναι διατεθειμενη οπως προστατευσηι την απαραδεκτον παρεμβατικοτητα των εταιρειων συλλογης και αναλυσεως δεδομενων ειτε αυτα ειναι εις τα κινητα μας ειτε εις το νεφος οπου μεταφερονται και δια την οποιαν μεταφοραν μας προσφερεται ολον και ολιγωτερον η επιλογη , πραγμα δια το οποιον αι 5 Αγγλοφωνοι χωραι συμπ. των ΗΠΑ δεν εχουν πραξει η δεν προτιθενται οπως πραξουν τα δεοντα μεχρι τουδε.
    Οσον αφορα τας δηθεν δελεαστικας εφαρμογας ΑΙ εις το κινητον μας, δια τας περισσοτερας μεν των μεχρι τουδε γνωστων, υποθετω οτι η συντριπτικη πλειοψηφια των πολιτων εις δημοκρατικας χωρας εκτος ωρισμενων διανοητικως καθυστερημενων δεν ειναι διατεθειμενη οπως τας παραχωρησηι εις τριτους και δι’ ωρισμενας οπως αυτας της διαγνωσεως ασθενειων μηπως ειναι καλυτερον οπως χρησιμοποιωνται υπο ιατρων παρα υπο προσωπων μη εξοικειωμενων προς αυτας και τα δεδομενα των οποιων θα ηδυναντο οπως καταχρασθουν τριτοι, π.χ. ασφαλιστικαι εταιρειαι ;

ΠΕΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Top

Show Buttons
Hide Buttons