Άρνηση εγκατάστασης Linux σε ορισμένα Lenovo Yoga [update]

by Nikos Kaimakamis • On 22-09-2016 • AT 3:38 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Computing

lenovo windows 10 copy

H Lenovo επιβεβαίωσε ότι πολλά από τα μοντέλα Yoga δεν θα μπορούν να δεχτούν το Linux στη θέση του λειτουργικού συστήματος. 

Παρόλα αυτά, η Lenovo τονίζει ότι η αδυναμία εγκατάστασης συστημάτων Linux στα μοντέλα Yoga δεν είναι καθολική και δεν αφορά σε όλα τα συστήματα της, αλλά σε εκείνα που ανήκουν στην signature edition με τα Windows 10, εκείνα δηλαδή που έχουν σήμανση για προεγκατεστημένα Windows 10. Η Lenovo σημειώνει ότι δεν εφαρμόζει κάποια πολιτική απαγόρευσης της χρήσης άλλων λειτουργικών συστημάτων στα laptop της.

Αρκετοί κάτοχοι laptop της Lenovo σημείωσαν στο Reddit ότι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα Windows 10 με κάποια έκδοση του Ubuntu Linux και έτσι ξεκίνησε ο σχετικός θόρυβος για την πολιτική της Lenovo. H Lenovo τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν απαγορεύει την χρήση Linux, αλλά προσπαθεί να προστατεύσει την εγκατάσταση κακόβουλων προγραμμάτων και άχρηστων στοιχείων σε ήδη συστήματα Windows 10 που λειτουργούν κανονικά. Μόλις ανανεωθεί ο κώδικας του Linux, η Lenovo υπόσχεται ότι θα επιτρέπει την εγκατάσταση και άλλων λειτουργικών στα laptop της, σύμφωνα με το BBC.

Αρκετοί είναι οι αναλυτές εκείνοι που θεωρούν ότι η κίνηση της Lenovo είναι λογική, αφού οι αγοραστές εν γνώση τους απέκτησαν ένα laptop με προεγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα, βάσει του οποίου είναι ρυθμισμένα τα πάντα στο plug and play σύστημά τους.

UPDATE [23/09/2016, 11:49 am]

Από τη Lenovo λάβαμε την ακόλουθη επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με το παραπάνω θέμα:

“Ως η Νο1 εταιρεία PC στον κόσμο, συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην προστιθέμενη αξία που δίνουμε στους χρήστες PC και να δημιουργούμε μοναδικά προϊόντα με καινοτόμα form factors, όπως η σειρά Yoga. Τα καταναλωτικά Windows PC της Lenovo έχουν ειδικά σχεδιαστεί για και δοκιμαστεί εκτενώς σε Windows 10. Τα Yoga 900 / 900S, των οποίων η οθόνη διπλώνει 360 μοίρες, είναι ειδικά σχεδιασμένα για μεγιστοποίηση της λειτουργικότητας αφής των Windows 10.

Ο σχεδιασμός των προϊόντων Yoga απαιτεί πολύ συγκεκριμένους, σύνθετους και μοναδικούς driver, οι οποίοι προϋποθέτουν ακόμα περισσότερες δοκιμές για να εξασφαλιστεί κορυφαία απόδοση σε Windows 10. Με στόχο να υποστηρίξουμε τα προϊόντα Yoga αλλά και τον καινοτόμο στη αγορά σχεδιασμό αναδίπλωσης 360 μοιρών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χρησιμοποιήσαμε έναν ελεγκτή λειτουργίας μονάδων αποθήκευσης, που δυστυχώς δεν υποστηρίζεται από  το λειτουργικό σύστημα Linux και συνεπώς δεν επιτρέπει την εγκατάσταση του. Εκτός από τον περιορισμό εγκατάστασης που θέτει ο ελεγκτής, είναι πιθανό να μην λειτουργούν και άλλες προηγμένες δυνατότητες που προσφέρει ο σχεδιασμός του Yoga, με τα τρέχοντα προϊόντα Linux.

Η Lenovo δεν εμποδίζει εσκεμμένα τους πελάτες της να χρησιμοποιούν άλλα λειτουργικά συστήματα, όπως το Linux, στα προϊόντα Yoga ή σε οποιαδήποτε άλλη από τις συσκευές της και δεσμεύεται πλήρως να προσφέρει πιστοποιήσεις και καθοδήγηση στην εγκατάσταση Linux, σε ένα ευρύ φάσμα κατάλληλων προϊόντων της. Τα προϊόντα αυτά καταγράφονται στη σελίδα υποστήριξής μας:

https://support.lenovo.com/us/en/documents/pd031426 ”

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons