Η Apple λέει αντίο στην Java, ο Steve Jobs δεν λέει την αλήθεια

by Stefanos Kofopoulos • On 22-10-2010 • AT 12:58 pm • 22 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

Η Apple λέει αντί στην Java, ο Steve Jobs δεν λέει την αλήθεια

Χαρείτε όσο μπορείτε το Java for Mac OS X 10.6 Update 3 γιατί αυτό θα είναι και το τελευταίο που η Apple θα υποστηρίξει στο Snow Leopard. Η έκδοση Java 1.6.0_22 είναι η τελευταία προσπάθεια της Apple να συντηρήσει τον κώδικα που για τους δικούς της λόγους θεωρεί ότι δεν έχει νόημα πια. Ο Steve Jobs πάντως φαίνεται να πιστεύει ότι η δουλειά που κάνει η Apple για την Java δεν είναι η καλύτερη δυνατή, για αυτό αποφασίζει να διακόψει την υποστήριξη της πλατφόρμας. Σε email που φαίνεται να απάντησε, ο Jobs αναφέρει:

Sun (now Oracle) supplies Java for all other platforms. They have their own release schedules, which are almost always different than ours, so the Java we ship is always a version behind. This may not be the best way to do it

Μπορώ να φανταστώ πολλούς άλλους λόγους για την διακοπή υποστήριξης της Java εκτός από αυτούς που αναφέρει ο Jobs. Ένας θα μπορούσε να είναι το νέο Mac OS Χ Lion και οι σχέση με το iOS που αποστρέφεται την Java όπως ο διάολος το λιβάνι. Ένας άλλος θα μπορούσε να είναι η HTML5 και όλες οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται ήδη στο iPad και iPhone για την δημιουργία εφαρμογών που σε 90 μέρες περίπου θα είναι διαθέσιμες και στο νέο App Store για Mac. Είναι προφανές που θέλει να πάει η Apple και γιατί αφήνει την Java στα αζήτητα.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

22 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Και ναι φτάσαμε στη εποχή που η Apple μας κάνει ότι θελει. Αντίο στις cross platform εφαρμογές. Ίσως και να βγει σε καλό. Είναι λίγο βαριές οι εφαρμογές java.

 2. Αυτό θέλει να κάνει ναι. Έχει δει ότι δουλεύει και παίζει στο iPhone και iPad και iPod και τώρα θέλει να το φέρει στο Mac OS X. Λογικό είναι αφού εκεί βρίσκονται τα λεφτά και όλοι αυτό κάνουν. Το Google Chrome OS αυτό θα κάνει, ο Mozilla ανακοίνωσε το spec για το App Store κλπ.

 3. Γιατί όχι. Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα.
  Καλό η κακό όσο ποιο σφηκτό είναι ένα λειτουργικό τόσο σταθερό είναι. Σίγουρα κοιτάει το δικό της όφελος αλλά και του χρήστη. Και ίσως περισσότερο του developer που ασχολείται με iOS.

 4. Δεν θεωρώ ότι είναι σύμπτωση η αποστροφή προς την Java και η ανακοίνωση του App Store για Macs την ίδια στιγμή. Ξέρουμε όλοι επίσης ότι ο Jobs αν ήθελε μπορούσε να είναι και μια έκδοση μπροστά από την Sun / Oracle στην Java. Δεν είναι ο τύπος που τ παρατάει ούτε η Apple είναι η εταιρεία που συμβιβάζεται.

  • Δεν νομίζω ότι είναι σε κόντρα.. απλά η Java δεν έχει νόημα πλέον για το Mac OS X και ο Jobs ελευθερώνει resources για κάτι άλλο. Δεν είναι όμως η δικαιολογία που φαίνεται να αναφέρει ο πραγματικός λόγος, ότι δηλαδή η Oracle είναι πάντα μπροστά μια έκδοση από την Java της Sun… Oracle ;)

 5. Τον Jobs τον ενδιαφέρει η αποκλειστικότητα των προιόντων της Apple και θέλει όλοι να δουλεύουν γι’αυτόν και μόνον αυτόν…γι’αυτό έχει αρχίσει να αφοδεύει κάθε τι που θεωρεί “παρασιτικό” στην “αυτοκρατορία” του… Δε λέω, μεγαλομανής, αλλά ξέρει απο business…

 6. Πιστεύω ότι η λέξη που ταιριάζει είναι “μονοπώλιο”. Η apple με το πρόσχημα των release cycles, μειώνει τις διαθέσιμες εφαρμογές για OSX. Η μόνες σοβαρές εφαρμογές (γιατί τα apps που στήνονται με widgets είναι αστεία από άποψη χρησιμότητας) θα είναι πλεον αποκλειστικά για OSX. Εύχομαι να μην ακολουθηθεί τιμολογιακή πολιτική ανάλογη της κατάστασης.
  Το ότι διαφέρουν χρονικά τα releases πάντως δεν στέκεται σαν δικαιολογία, ούτως ή άλλως ας επιλέξουν οι χρήστες αν θέλουν την outdated έκδοση της Java ή όχι, ή ακόμα καλύτερα κάποια εναλλακτική (όπως GCJ)
  Η ασφάλεια επίσης δεν στέκεται σαν επιχείρημα, οι εφαρμογές τρέχουν σε VM, όχι στο σύστημα για να το “χαλάσουν”

 7. Κάθε φορά που διαβάζω ότι όλα αυτά γίνονται για να είναι καλύτερη η πλατφόρμα της Apple, νιώθω κάμποσα εκατομμύρια κύτταρα μου να καίγονται. Όλα, όλα μα όλα, γίνονται για τα λεφτά. Πόσα θα έχανε η Apple αν όλες οι εφαρμογές στα AppStore της γράφονταν σε .NET, Java, Flex, etc; Γιατί να μην μπορείς να εγκαταστήσεις εφαρμογές εκτός AppStore; Γιατί το iPhone να μην υποστηρίζει out-of-the-box intergration με Skype; Ποιος ο λόγος για το FaceTime;

  Τα προϊόντα της Apple δεν είναι τίποτα άλλο από πανάκριβα κλουβιά, τόσο για τους χρήστες όσο και για τους developers. Μερικοί, δυστυχώς, δεν το καταλαβαίνουν. Χίλιες φορές να τρέχω antivirus στον υπολογιστή μου και να έχω 100% ελευθερία, παρά να περιορίζομαι σε 3 βασικές λειτουργίες. Internet, Mail, και IM.

  • Πες τα χρυσόστομε! Βέβαια υπάρχει και κάτι δεδομένο μέσα στις ενέργειες της Apple.. τα προιόντα της, μετά απο τόσους περιορισμούς και έλεγχο, όντως έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να λειτουργούν άψογα σε σχέση με κάποια άλλη εταιρεία που δεν ελέγχει όλες τις βαθμίδες του προιόντος αποκλειστικά…

   • Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες. Θα σου πω όμως κάτι απλό. Οι περισσότεροι που “αλλάζουν” σε Mac υπολογιστές έρχονται από μηχανήματα που έχουν περάσει 500 rebrand και είναι 1000 ετών. Αν αγοράσεις υπολογιστή από “καλό” κατασκευαστή (καλά parts με καλογραμμένους drivers), δύσκολα θα έχεις πρόβλημα. Αυτή την δουλειά κάνει και η Apple. Φροντίζει όλα να παίζουν καλά. Στο λέω και από προσωπική εμπειρία, αγοράζοντας parts μάρκας, έχω να δω BSOD από την εποχή των Millenium. Με άλλα λόγια, όλο συγκρίνουν τα super duper Mac τους με τα PC στη δουλειά που στοιχίζουν το πολύ 300€…

    Λες να γουστάρουν τα Windows να πετάνε στο άκυρο BSOD; Δοκίμασε να βάλεις Mac OS X σε μηχάνημα που κολλάει με Windows να δεις τι θα γίνει ;)

   • Το βασικο με τα Μακ δεν ειναι μονο το hardware αλλα κυριως το software. Δεν συγκρινεται το OS X με κανενα αλλα παραθυρικο περιβαλλον ειτε dos based ειτε και αλλα Unixes. Ειναι τοσο απλα τα πραγματα …

  • ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ!!!!! απλά, με υπερκάλυψες!!!! ανοίξτε όλοι τα μάτια σας ρεεεε!!!!!

  • giannoug, έχεις ξεχάσει ότι η Apple είναι εταιρεία στο χρηματιστήριο και πρέπει να παρουσιάζει κέρδη στους μετόχους που μπορεί να είναι εγώ, εσύ, ο μπαμπάς, η μαμά κλπ; Προφανώς και γίνονται για τα λεφτά εν μέρη και εν μέρη για λόγους αντίληψης, φιλοσοφίας, λύσης προβλημάτων με διαφορετικό τρόπο κλπ.

   Η ελευθερία που αναφέρεις προϋποθέτει γνώσεις, manuals κλπ. Για εμένα και εσένα είναι ΟΚ αυτό αλλά δεν νομίζω ότι ο μπαμπάς που σε ρωτάει πως δουλεύει το ρημάδι ή λέει εγώ δεν ξέρω από αυτά να έχει χρόνο, διάθεση και ικανότητα να εκμεταλλευτεί την ελευθερία.

   Δεν λέω ότι το κλειστό και το εγωκεντρικό είναι καλό, λέω όμως ότι είναι μια ακόμα λύση που μέχρι τώρα όπως την υλοποιεί η Apple δουλεύει καλά για την εταιρεία και τους χρήστες. Εξάλλου, το market share που έχουν είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, μπορεί και λιγότερο.

   • Δηλαδή είναι σαν να λές οτι η Apple εφηύρε όλο αυτό το οικοσύστημα και ολόκληρη την μονοπωλιακή της τακτική για να βάλει την τεχνολογία στη ζωή των ηλικιωμένων (60+) και οτι απλά έχει ένα λογικό κέρδος (και όχι υπερ-κέρδος) το οποίο χρησιμοποιεί για το χρηματιστήριο… τους είχα παρεξηγήσει τους ανθρώπους…έτσι λοιπόν δικαιολογείται η διπλάσια τιμή στα μηχανήματά τους, η αυταρχικότητα στη λειτουργία τους και ο αποκλεισμός της υπόλοιπης αγοράς!

    Περιμένω να δώ τί θα πουν οι χρήστες Mac τώρα που η Apple ξεκίνησε να ενσωματώνει τις βασικές αρχές του iOS στο OS-X (βλέπε appstore, περιορισμένες μικροεφαρμογές κτλ…) Δηλαδή στο άμεσο μέλλον ένας χρήστης Mac απλά δε θα μπορεί να εγκαθιστά οποιαδήποτε εφαρμογή για Mac, παρα μόνο αυτές που η Apple έχει εγκρίνει και διαθέτει αποκλειστικά στο Αppstore…

 8. Αν θέλετε σταθερότητα δοκιμάστε freebsd και αφήστε τα mac. To μόνο καλό που έχουν είναι η ποιότητα κατασκευής και το design.

  • ποιότητα κατασκευής;;;;
   nowdays???

   :-)

 9. Καλά κάνει ο Steve και ξηλώνει σιγά γοργά τις βδέλες (Flash, Java και δε συμμαζέυεται). Ο πόλεμος είναι για το API και την επένδυση που γίνεται σε αυτό από όλους εμάς. Ήταν λογικό κάποια στιγμή να ξυπνήσει η Apple και να υπερασπίσει την πλατφόρμα της. Οπως κάνει και η Microsoft από τη μεριά της άλλωστε. Δε μπορείς να έρχεσαι, ως εξυπνίδης, να στρώνεις ένα cross-platform layer και να απομιζείς τα μακροπρόθεσμα ωφέλη για την πάρτη σου.

  • Ο Steve θα μπορούσε να βρει μια εναλλακτική (να φτιάξουν οι devs του ένα JRE αποκλειστικά για OSX), το να ξηλώνει ότι δεν τον βολεύει, δεν είναι σοβαρή λύση. Η Java δεν θα πάψει να υπάρχει επειδή το θέλει ο Steve (ούτε κανένας άλλος βέβαια).
   Με αυτή την πρόφαση μπορεί να απαγορεύσει την εγκατάσταση άλλων browsers (δεν είναι optimised για OSX) την αναπαραγωγή media εκτός των Apple Lossless, Quicktime…

   Κάποια στιγμή ίσως οι χρήστες αρχίσουν να ζητούν ελευθερίες και όχι κλειδώματα με το πρόσχημα της προστασίας…

 10. βασικά καλά κάνει, γιατί η ίδια η oracle δεν δίνει σημασία στη java for mac.

  Μια απορία έχω για λόγους εκπαίδευσης. Ένας φοιτητής που μαθαίνει java στο πανεπιστήμιο, θα μπορεί να γράφει κώδικα και να τον κάνει compile σε mac os x στο μέλλον, όταν η apple διαγράψει μια και καλή την java;

  • Θα μπορεί, απλά θα είναι προϊστορική η έκδοση Java που θα τρέχει ο υπολογιστής. Εκτός φυσικά αν αποφασίσουν να την βγάλουν γενικά, οπότε tough luck.

  • Καλύτερα θα ήταν να χρησιμοποιεί πάντως κάτι πλήρως συμβατό με Java. An ισχύει αυτή η προσπάθεια “αυτοδιαχειριζόμενης” παραγωγής εργαλείων που περιγράφει ο Dimitris πιο πάνω, τότε είμαστε σε ένα ενδιάμεσο στάδιο ακόμα…σε καμια 5αετια ίσως να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση (εφόσον όλοι ακολουθούν αυτή την τακτική και όχι μόνο η Apple).

 11. Πολυ καλά έκανε ο Jobs , έτσι και αλλιώς η Sun πάντα αδιαφορούσε τόσο για την υποστήριξη για ΜΑΚ όσο και για linux. Δεν είναι δουλεία της Apple, να κανει την δουλειά άλλων. Τώρα έχουν βαρέσει όλοι οι Java developers πανικό γιατί απλά δεν υπαρχεί Java για macos με native look, εκτος αυτής που βγάζει η apple. Κανείς δεν αναρωτιέται γιατι.

  Ακόμα και στο linux η java απλά δεν έχει πείσει.

  Απο την άλλη η γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιώ εγώ ο python έχει τεράστια επιτυχία στο linux και τώρα τελευταία και στο macos. Γιατί ? Επειδή ό κόσμος που υποστηρίζει τον python και γράφει τον κώδικα του έχει κάνει τα πάντα για να μπορεί απλά η γλώσσα να φυσάει και να πετάει στην συγκεκριμένη πλατφόρμα. Τι θα γίνει άν αύριο μεθαύριο η apple αποφασίσει να μην προσφέρει τον python μαζί με το λειτουργικό της ? No problemo έτσι και αλλίως η έκδοση που προσφέρεται απο το website του python για mac είναι σαφώς καλύτερη απο αυτή που προσφέρεται στάνταρτ με το λειτουργικό. Και συν ότι όλες οι βιβλιοθήκες για μακ είναι εξτρα οπότε έτσι και αλλιώς θα τις αναζητήσεις αλλού και όχι μέσα στο λειτουργικό.

  Όσον αφορά για το εξαναγκασμό για χρήση Objective C, βλέπω αδιέξοδο για Apple. Για όλες τις μοντερνες γλώσες προγραμματισμού JAVA , .NET , python , ruby etc. cross platform δηλαδή η δυνατότητα να τρέχει ο κώδικας σου στις 3 μεγάλες πλατφορμες Windows , MACOS ,Linux χωρις να αλλάζεις γραμμής κώδικα , δεν χωράει κάν κουβέντα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ. Δεν έχει λοιπόν καμία ελπίδα η OBJECTIVE C ενάντια σε αυτές τις γλώσσες για όχι μόνο γιατί δεν είναι cross platform αλλά έχει και την ατυχία να είναι C με manual memory managment που σημαίνει ότι θέλει δεκαπλάσιο κώδικα απο python για να κάνει και τα πιο απλά πραγματάκια.

  Η δικαιολογία της ταχύτητας είναι περσινά ξινά σταφύλια γιατι ός γνωστόν όλες οι πιο πάνω γλώσσες επικοινωνούν με C και μπορούν να εκμεταλευτούν την ταχύτητα τhς είται ενσωματόνωντας κώδικα σε C είται χώρις να σε υποχρεώνουν να γράψει ούτε μια γραμμή σε C ή objective c ( για python δες ctypes, cython , pyobjc).

  Αρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την δικτατορία της Objective C στο iOS. Για παράδειγμα , δεν επιτρέπει ο JOBs τον python αλλά επιτρέπει την javascript , πού είναι πιο αργή , πιο άχαρη και πολύ πιο περιορισμένη. Δεν έχει και επιλογή όμως, χωρις javascript bye bye internet. Παρόλα αυτά μπορώ να χρησιμοποιήσω το pyjamas που μετατρεπει κώδικα python σε javascript. Αλλά όλο αυτό είναι μια τεράστια ηλιθιότητα της Apple.

  Βεβαίως αν τολμίσει να κάνει τις ίδιες ηλιθιότητες με τον iMAC μου , τό βλέπω να φεύγει απο το μπαλκόνι. Απλά δεν συμβιβάζομαι , αλλά ούτε νομίζω έχει τα κότσια η Apple να κάνει κάτι τέτοιο. Αν το κάνει , το UBUNTU με περιμένει με ανοιχτες τις αγκάλες του, δεν έχω κανένα πρόβλημα να σουταρο το MACOS και να βάλω UBUNTU στον iMAC μου.

  Αυτά τα λίγα είχα να πώ.

Top

Show Buttons
Hide Buttons