Η Apple ρίχνει μήνυση στην Psystar [update 2]

by Stefanos Kofopoulos • On 16-07-2008 • AT 4:51 pm • 11 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

apple pcb

Ήταν απλά θέμα χρόνου να συμβεί και η στιγμή έφτασε. Το οπλοστάσιο δικηγόρων της Apple έριξε την πρώτη μήνυση στην Psystar λέγοντας ότι δεν μπορεί να κατασκευάσει hardware κλώνους που θα τρέχουν Mac OS X. Φυσικά οι κλώνοι της Psystar κοστίζουν σημαντικά λιγότερο από τα μηχανήματα της Apple, κάτι που μάλλον παίζει ρόλο στην μήνυση.

Προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple προσπαθεί να σκοτώσει ανάλογες προσπάθειες και να επιμένει συστηματικά να έχει τον πλήρη έλεγχο σε hardware και software που κατασκευάζει. Είναι άλλωστε πολιτική του Steve Jobs που κάποιοι δικαιολογούν ως επιλογή για να ελέγχεις πλήρως το αποτέλεσμα και την ποιότητα αυτού. Για κάποιους άλλους (including me) είναι απλά μια δικαιολογία για μεγαλύτερο μερίδιο στα κέρδη. Έχω αμφιβολίες ακόμα και για το Darwin αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο post.

Update: Μια καλή εξήγηση γιατί συμβαίνουν όλα και τι φοβάται η Apple στο μέλλον. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα αυτό που έχει σημασία είναι το ιστορικό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κατάλληλα και από την Apple αλλά και την Psystar ή Psystar wanna be εταιρεία εκεί έξω. Αυτό φοβάται η Apple.

Update 2: Το κείμενο της μήνυσης και μια αναφορά από το engadget από το οποίο μάλιστα έχουν πάρει κομμάτι post που είχαν κάνει για review μηχανημάτων Psystar. So cool!

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εγώ είμαι της άποψης ότι είναι θέμα ελέγχου του τελικού αποτελέσματος. Αυτό γίνεται μόνο μέσω ελέγχου και του hardware αλλά και του software. Προσωπικά είμαι μαζί με την Apple στην συγκεκριμένη περίπτωση.

  Ας μην ξεχνάμε ότι η Apple πουλάει hardware και όχι software. Το software είναι το θέλγητρο για να πουληθεί το hardware. Άρα η Psystar ήταν καθαρά “τσιμπούρι” πάνω στο software της Apple.

  Εάν έπιανε η ιστορία της Psystar, και έφτιαχναν αγορά, το support ποιος θα το πλήρωνε; Η Apple; Με τι λεφτά, με αυτά που δεν έβγαλε από την πώληση του hardware;

  Την ιστορία με τους κλώνους την πέρασε η Apple στις αρχές των 90s και είδε την “γλύκα”, σιγά μην την ξαναπατήσει.

 2. Πολύ ενδιαφέρουσα είδηση! Η υπόθεση έχει ωστόσο και στοιχεία ελεύθερου ανταγωνισμού: άλλο πράγμα το hardware κι άλλο το software. Κατανοητή η επιθυμία της apple να έχει απόλυτο έλεγχο στο συνολικό αποτέλεσμα, αλλά δεν νομιμοποιείται να εμποδίζει τον καταναλωτή να επιλέγει ο ίδιος αν θέλει (α) το τέλειο apple αποτέλεσμα ακριβότερα ή (β) οικονομικότερη λυση με Os ξέροντας οτι το αποτέλεσμα δεν εχει την εγγύηση apple.
  Αν το τραβήξει η apple υπάρχει περίπτωση να έχει την ιδια μοίρα με το πρόστιμο της MS για το media player από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 3. Παιδιά διαβάστε το link στο update. Έχει ενδιαφέρον.

 4. Βρήκα και το εξής άρθρο επί του θέματος:

  http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=2248

  Όπως αναφέρει ένα σχόλιο εκεί μέσα, το θέμα είναι ότι η Psystar ουσιαστικά λειτουργεί ως μεταπωλητής του software που πουλάει η Apple. Το κάνει αυτό αυτεπάγγελτα, χωρίς να έχει συνεννοηθεί με την Apple (και το αποτέλεσμα κατά γενική ομολογία είναι οικτρό από άποψης ποιότητας):

  http://talkback.zdnet.com/5208-12554-0.html?forumID=1&threadID=49813&messageID=932972

  Επίσης το κάνει αυτό αλλάζοντας τον εκτελέσιμο κώδικα της Apple, πάλι χωρίς την έγκρισή της. 2 σφάλματα μέχρι τώρα. Εάν υπήρχε τρόπος, να πουλάει σκέτο το hardware και εσύ να πρέπει απλά να αγοράσεις το δισκάκι, να το βάλεις μέσα και να παίξει κατευθείαν η εγκατάσταση, τότε ίσως να μπορούσε να σταθεί η υπόθεση της Psystar. Αλλά όπως το βλέπω δεν έχει ελπίδα.

  Τέλος, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει σώνει και καλά η Apple να επιτρέπει την χρήση του OS X σε λειτουργικό τρίτων. Καταλαβαίνω γιατί είναι θεμιτό από την μεριά του καταναλωτή, η Apple όμως γιατί να το θέλει; Εάν δηλαδή έβγαζε κάποιος ένα XBox ή PS3 clone που έμοιαζε με mini-pc μεν αλλά έτρεχε το λειτουργικό της εκάστοτε κονσόλας, πάλι η ίδια αντίδραση δεν θα υπήρχε από τις MS & Sony; Εάν άρχιζε κάποιος να πουλάει το σασί ενός ΚΙΑ με το μοτέρ της Porsche επάνω του (ή και ανάποδα, ΚΙΑ μοτέρ πάνω σε Porsche σασί μπρρρρ…), πάλι η ίδια αντίδραση δεν θα υπήρχε;

 5. Αντώνης, το Darwin είναι OS και ουσιαστικά αποτελεί το source code του OS X.

 6. Ξέρω τι είναι το Darwin ως προς το πλήρες OS X και με τι license είναι διαθέσιμο. Το OS X είναι αρκετά περισσότερα πράγματα από το Darwin, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν είναι διαθέσιμα με ανοιχτό license. Που κολλάει αυτό με την συγκεκριμένη συζήτηση για το εάν έσφαλε ή όχι η Psystar με τις πράξεις της;

 7. Αντώνης, είχα την εντύπωση ότι το Darwin είναι το source του OS X, απλά του λείπει ένα compile και έχουμε το OS X. Όπως κάνει το CentOS με το RedHat

 8. Όχι, το Darwin είναι ένα μικρό, low-level υποσύνολο του OS X. Του λείπουν σχεδόν όλα τα (εμφανή) χαρακτηριστικά του OS X όπως το GUI, ολόκληρα τα Cocoa API stack (σαν να λέμε Win32 στην περίπτωση των Windows XP) και πρακτικά όλα αυτά με τα οποία έχει άμεση επαφή ο χρήστης του OS X.

  Κάνοντας compile το Darwin source code παίρνει κανείς το Darwin OS, όχι το OS X. Αλλιώς, ποιός ο λόγος να πουλάει η Apple την κάθε νέα έκδοση του OS X; :-)

 9. Αντώνης, ΟΚ τώρα είναι περισσότερο ξεκάθαρα τα πράγματα! Αν και θα μπορούσε να το πουλάει η Apple όπως κάνει και το CentOS και η RedHat που βγάζουν λεφτά από το support. Βέβαια εκεί μιλάμε για εταιρείες.

  Πρέπει να το σκεφτώ και να κάνω ένα ξεχωριστό post. Thanks για τις πληροφορίες man

 10. Αλίμονο :-)

 11. Μπορώ να πω, πως από τη στιγμή που η Psystar τροποποιεί τον κώδικα του λειτουργικού (που το κάνει), μόνο για αυτό, φτάνει να την κυνηγίσει η Apple. Και εγώ Mac OS X τρέχω στο Acer (450 euro) Laptop μου αλλα δεν αγγίζει σε τίποτα την γενική εικόνα ενός Mac Book. Δουλευώ με πραγματικά Apple μηχανήματα και μπορώ να διαβεβαιώσω πως αν κάποιος προσπαθούσε να βγάλει τον απόλυτο Mac κλώνο (σε εμφάνιση, ποιότητα κτλ) θα του στοίχιζε περισσότερο από ότι ένας original Mac. Προς θεού, δεν υποστηρίζω την Apple, ίσα-ίσα, αλλά με το να πεταχτούν στην αγορά μερικοί κλώνοι (που είναι) κατώτερης ποιότητας, θα ρίξουν την εικόνα της Apple. Είναι σαν να βγαίνω και να πουλάω KIA (όπως είπε κάποιος παραπάνω) και να λέω ότι έχουν Porce μοτέρ επάνω. Είναι συκοφαντική δυσφήμιση γιατί οι επιβάτες θα πάνε νοσοκομείο στην πρώτη στροφή! Και τι θα φταίει; Το Porse μοτέρ, όχι ο βλάκας που έκανε την συναρμολόγιση…

Top

Show Buttons
Hide Buttons