Το μέλλον της Apple πέρα από τα λεφτά, μάθε τι έχει σημασία

by Stefanos Kofopoulos • On 25-01-2012 • AT 11:11 pm • 8 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

Το μέλλον της Apple πέρα από τα λεφτά, μάθε τι έχει σημασία

Τα κέρδη ρεκόρ που ανακοίνωσε η Apple για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του 2012 δεν είναι τόσο σημαντικά ότι τα στοιχεία που προκύπτουν την ανακοίνωση αυτών. Η Apple βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα και έχει συγκεντρώσει σχεδόν 97.6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και με την μορφή επενδύσεων, έτσι για να βρίσκονται στην άκρη σε περίπτωση που χρειαστούν. Με τζίρο $46.33 δισεκατομμύρια με κέρδος $13.06 για το οικονομικό τρίμηνο που πέρασε, μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά περισσότερα από το σωρό των χρημάτων.

Στο διάστημα αυτό η Apple πούλησε 37.04 εκατομμύρια iPhone, 15.43 εκατομμύρια iPad, 5.2 εκατομμύρια Mac και 15.4 εκατομμύρια iPod. Δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά οι πωλήσεις iPad είναι 3 φορές περισσότερες από τις πωλήσεις Mac που σημείωσαν μάλιστα αύξηση 26% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν. Είναι προφανές ότι το iPad όχι μόνο πουλάει αλλά πουλάει πολύ και βρίσκεται ήδη σχεδόν στο μισό των πωλήσεων του iPhone.

Ο συνολικός τζίρος της Apple χωρίζεται σε iPhone 53%, iPad 20%, Mac 14% και το υπόλοιπο σε iPod, iTunes και άλλες πηγές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Apple είναι αυτή που είναι εξαιτίας του iPhone και συνεχίζει να μεγαλώνει με την βοήθεια του iPad. Αν περιμένετε εξελίξεις και καινοτομία από την Apple αυτά θα έρθουν στο iPhone και iPad πρώτα ή ό,τι συνδέεται με αυτές τις δύο συσκευές έμμεσα ή άμεσα.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι το iOS ήταν η αιτία για την δημιουργία του 73% και πλέον του τζίρου της Apple, αν συμπεριλάβουμε και μέρος του 5% από τις πωλήσεις iPod και άρα iPod touch. Αυτό σημαίνει ότι οι νέες δημιουργίες της Apple και ό,τι συσκευή παρουσιαστεί στο μέλλον (βλέπε Apple TV – iTV) αυτή θα βασίζεται και θα χρησιμοποιεί το iOS. Μπορεί το Mac OS να είναι η βάση του iOS αλλά το Mac OS φέρνει ελάχιστα χρήματα σε σύγκριση με το iOS και έρχεται σε επαφή με σημαντικά λιγότερους χρήστες.

Μαζί με το iOS έρχεται φυσικά και το App Store και το iTunes. Αν και τα κέρδη της Apple από το App Store δεν είναι σημαντικά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δραστηριότητες, σε αυτό το τρίμηνο η Apple έδωσε στους developers 700 εκατομμύρια δολάρια από το 70% του κόστους κάθε εφαρμογής, ξεπερνώντας έτσι τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Για να έχει το iOS και τα iPhone, iPad και ipod touch πρέπει να υπάρχει το App Store και το ανάποδο. Είναι αυτό το οικοσύστημα που δουλεύει τόσο καλά ώστε να κρατάει κλειδωμένους τους developers με 4 δισεκατομμύρια καλούς λόγους από την πρώτη μέσα διάθεσης του App Store στο iOS. Να περιμένετε εξελίξεις σε αυτό το κομμάτι όπως την δυνατότητα οι developers και οι εφαρμογές να έχουν πρόσβαση στο Siri κάποια στιγμή.

Εκτός software και hardware υπάρχει και κάτι ακόμα άξιο αναφοράς και καθοριστικής σημασίας για την πορεία της Apple τα επόμενα χρόνια. Ο τζίρος της Apple συνεχίζει να διατηρεί την ίδια αναλογία και στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο του 2012. Σχεδόν τα μισά χρήματα έρχονται από Αμερική και περίπου τα άλλα μισά εκτός Αμερικής. Για την ακρίβεια το οικονομικό Q1 2012 το 58% του τζίρου προήλθε από πωλήσεις εκτός Αμερικής με το υπόλοιπο 42% του τζίρου να μπαίνει στα ταμεία από Αμερικανούς καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι η Apple θα συνεχίζει να επεκτείνεται σε αγορές που δεν έχει παρουσία, θα συνεχίσει να υποστηρίζει αγορές που έχει δημιουργήσει παρουσία ήδη και θα συνεχίσει να κάνει χάρες σε χώρες με ιδιαίτερες απαιτήσεις όπως η Σιγκαπούρη με 5 εκατομμύρια πληθυσμό που επέτρεψε τις πωλήσεις iPhone με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν κάμερα. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι προγράμματα όπως το Apple Premium Reseller (APR) θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα προωθηθούν με πιθανή επέκταση καταστημάτων αλλά και ταχύτερη διάθεση των προϊόντων Apple μετά την ανακοίνωση τους.

Μπορεί τα απόλυτα νούμερα και κέρδη να εντυπωσιάζουν αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το οδηγεί τον τζίρο και που οδηγούνται οι πωλήσεις και η προσπάθεια της Apple να γίνει ακόμα καλύτερη.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αν καταφέρει να συνεχίσει έτσι και μετα τον θάνατο του Steve θα είναι το καλύτερο εάν και νομίζω ότι αυτο άρχισε ήδη.πιστευεις ότι η apple θα φτάσει στις μαύρες μέρες του 98;

  • Με ή χωρίς Steve Jobs τώρα δεν έχει σημασία. Ούτε για τον επόμενο χρόνο θα έχει. Το roadmap έχει κλείσει και απλά γίνονται προσαρμογές ανάλογα τις συνθήκες της αγοράς.

 2. Μπραβο στην apple! Το μελλον προσωπικα πιστευω οτι ειναι συνδεδεμένο με το ποσο θα ξοδέψουν απο αυτα τα μυρια για να αλλαξουν το iTunes που εχει αρχίσει και με κουράζει πλεον με τις μεταφορές αρχείων απο pc-iPad. Αν μη γινουν τσιπιδες και να ανανεώσουν σωστα το λογισμικο (iTunes) που οταν βγηκε ηταν τρομερο αλλα πλεον μοιαζει με ιδεα εποχης σπηλαίων…ειναι η καλυτερη ταμπλετα, αλλα άμα θέλησεις κατι εκτός iTunes πχ βιβλιο εισαι αναγκασμενος να κουβαλάς και το laptop μαζι σου. Καθολου παραγωγικο.

 3. Νομιζω θα ηταν πολυ καλο, χρησιμοποιωντας τα υψηλα κερδη απο τις iOS συσκευες να εριχνε τις τιμες στα Macs. Η τακτικη αυτη θα της εδινε μεγαλυτερο κομματι αγορας εκει που “εμπορικα πασχει” και σε 2-3 χρονια θα αυξανε ακομη περισσοτερα τα κερδη!

  • Μην βλέπεις τα ποσοστα, δεν ξέρουμε αν το κέρδος είναι μεγαλύτερο ανά iPhone ή ανά iPad αντί ανά Mac αλλά εξαιτίας των χαμηλότερων πωλήσεων Mac δεν βγάζει τόσα χρήματα.

 4. Ότι ανεβαίνει , κατεβαίνει για αυτό κρατάει ‘κάβα’ 100 δισ η εταιρία…

  • Δεν νομίζω ότι τα 100 δισεκατομμύρια περίπου είναι μαξιλάρι για τις δύσκολες μέρες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτό τον σκοπό αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για επέκταση εγκαταστάσεων, μισθούς, έρευνα για νέα προιόντα Apple και πολλές άλλες τρέλες που είχε στο μυαλό του ο Steve Jobs.

 5. Αχ.. πόσα δις είπαμε πως θα πάρουμε με την νέα δανειακή σύμβαση;

  Το συνέκρινα απλώς..

Top

Show Buttons
Hide Buttons