Apple maps στο iOS 6, τα αστεία λάθη και η αλήθεια

by Stefanos Kofopoulos • On 20-09-2012 • AT 10:35 pm • 91 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

Apple maps στο iOS 6, τα αστεία λάθη και η αλήθεια

Το ολοκαίνουριο iOS 6 άφησε πίσω το Google maps και χρησιμοποιεί μια νέα εφαρμογή για χάρτες. Apple maps από εδώ και στο εξής για όλους ή τουλάχιστον μέχρι το Google να αποφασίσει να βγάλει το Google maps app στο App Store όπως ακριβώς έκανε με το YouTube.

Τα παράπονα των χρηστών είναι πολλά και ήδη υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου το Apple maps είναι χειρότερο από το προηγούμενο Google maps. Αυτό σημαίνει χειρότερη εμπειρία για τους χρήστες που έτυχε να πέσουν στο σημείο του χάρτη με λάθος συντεταγμένες ή όνομα.

Στην Ελλάδα το Google maps του iPhone δεν ήταν τέλειο, ανά περιπτώσεις μάλιστα ήταν εκνευριστικό. Κεντρικές οδοί δεν είχαν ονόματα, πολλοί δρόμοι μοιράζονταν το ίδιο όνομα και πολλές φορές η αναζήτηση δεν εμφάνιζε αποτελέσματα εκτός και αν το όνομα του δρόμου γραφόταν μόνο όπως ακριβώς το είχε περασμένο το Google ή το έστελνε η Apple στους servers του Google. Φυσικά το Google maps δεν είχε την δυνατότητα turn-by-turn navigation, δηλαδή φωνητικές οδηγίες για να φτάσει κάποιος στον προορισμό του, κάτι που το Android Google maps app προσφέρει καιρό τώρα.

Το νέο Apple maps προσφέρει turn-by-turn navigation δίνοντας στους χρήστες την ευκαιρία για ευκολότερη πλοήγηση και φυσικά εξοικονόμηση χρημάτων από την αγορά κάποιου αντίστοιχου app. Οι φωνητικές οδηγίες όμως δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τα λάθη και τα κενά που παρουσιάστηκαν στο Apple maps.

Apple maps στο iOS 6, τα αστεία λάθη και η αλήθεια

Η υπόθεση αποκτά ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς ότι η Apple χρησιμοποιεί χάρτες από TomTom και όχι μόνο. Η εφαρμογή TomTom Greece στο App Store κοστίζει 49.99 ευρώ ενώ η εφαρμογή TomTom Europe φτάνει τα 74.99 ευρώ. Κόστος λογικό για κάποιος που εξαρτάται από το κινητό του και δεν θέλει να κατεβάζει live δεδομένα κάθε φορά, ειδικά αν ταξιδεύει.

Η άδεια χρήσης των χαρτών TomTom στο Apple maps αναφέρουν:

2006-2012 TomTom. All rights reserved. This material is proprietary and the subject of copyright protection, database right protection and other intellectual property rights owned by TomTom or its suppliers. The use of this material is subject to the terms of a license agreement. Any unauthorized copying or disclosure of this material will lead to criminal and civil liabilities. // MultiNet® North America, © 2006 – 2012 TomTom. All rights reserved. This material is proprietary and the subject of copyright protection and other intellectual property rights owned or licensed to TomTom. TomTom is an authorized user of selected Statistics Canada computer files and distributor of derived information products under Agreement number 6776. The product is sourced in part from Statistics Canada computer files, including 2009 Road Network File (RNF), 92-500-XWE/XWF and 2006 Census Population and Dwelling Count Highlight Tables, 97-550-XWE2006002. The product includes information copied with permission from Canadian authorities, including © Canada Post Corporation, GeoBase®, and Department of Natural Resources Canada, All rights reserved. The use of this material is subject to the terms of a License Agreement. You will be held liable for any unauthorized copying or disclosure of this material. // MultiNet® South East Asia, Base data © Bakosurtanal. // MultiNet® Europe, Data Source © 2011 TomTom based on: MultiNet® data of Austria © BEV, GZ 1368/2003; MultiNet® data of Denmark © DAV, violation of these copyrights shall cause legal proceedings; MultiNet® data of France © IGN France, Georoute © IGN France, Michelin data © Michelin 2012; MultiNet® data of Northern Ireland Ordnance Survey of Northern Ireland; MultiNet® data of Norway © Norwegian Mapping Authority, Public Roads Administration / © Mapsolutions; MultiNet® data of Russia © Roskartographia; MultiNet® data of Switzerland © Swisstopo; MultiNet® data of The Netherlands Topografische onderground Copyright © dienst voor het kadaster en de openbare registers, Apeldoorn 2006.

Πρόκειται δηλαδή για χάρτες του 2012 που η TomTom μεταξύ των άλλων εταιρειών δίνει στην Apple. Αναλυτικά όλες οι πηγές δεδομένων που χρησιμοποιεί το Apple maps βρίσκονται εδώ.

Γιατί ποτέ δεν δημιουργήθηκε θέμα για την ακρίβεια των χαρτών TomTom στην Ευρώπη παρά τα 75 ευρώ κόστους είναι ένα ερώτημα.

Με το Apple maps να είναι πλέον μία ακόμα εφαρμογή στο iOS 6 που ελέγχει απόλυτα η Apple, το App Store μπορεί να παίξει τον ρόλο του Google. Οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα με νέα έκδοση του app και των χαρτών όπως ακριβώς το Google ανανέωνε τους χάρτες χωρίς να το πάρει κανείς χαμπάρι – εκτός και αν περιείχαν πρόσωπα και σημεία που ενώ είχαν χτιστεί το Google έδειχνε χωράφια.

Apple maps στο iOS 6, τα αστεία λάθη και η αλήθεια

Το Apple maps προσφέρει σε διάφορα σημεία χειρότερες φωτογραφίες, έχει λάθη αλλά παράλληλα κοστίζει σημαντικά λιγότερο από τα 75 ευρώ για το TomTom Ευρώπης. Είναι δωρεάν και μπορεί να καθοδηγήσει τον χρήστη εκεί που θέλει. Τα υπόλοιπα διορθώνονται.

Μια εταιρεία όπως η Apple έπρεπε να φροντίσει το νέο Apple maps να είναι το ίδιο καλό όσο το Google maps. Το έκαναν και με το παραπάνω, προσφέροντας δωρεάν turn-by-turn navigation και ουσιαστικά κάνοντας δώρο 75 ευρώ στον κάθε Ευρωπαίο. Έπρεπε να έχουν φροντίσει οι φωτογραφίες του Apple maps να έχουν την ίδια πιστότητα με το Google maps σε όλα τα σημεία, παντού. Για αυτό επέλεξαν TomTom και όχι άλλη εταιρεία.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

91 ΣΧΟΛΙΑ

 1. EPIC FAIL

 2. 2 βήματα πίσω από την apple. Απαράδεκτο.-

 3. Στέφανε η αλήθεια είναι ότι αν μιλούσαμε για άλλη εταιρία απο το Apple δεν θα έβρισκες κάτι θετικό στην όλη υπόθεση αλλά θα έμενες απλά στα αρνητικά. Κάνω λάθος;

 4. ποιο ειναι το θετικό? οτι τα Maps δείχνουν δρόμους κάτω από το νερό, σημεία που δεν υπάρχουν στον χάρτη?
  #fail, και επειδή ακριβώς πρόκειται για την apple, δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό, είναι 2 φορές αποτυχία. Κρίμα….

 5. USA TODAY: εδώ

  Guardian: εδώ

  Reuters: εδώ

  Mashable: εδώ

  BBC: εδώ

  CNET: εδώ

  Gizmodo: εδώ

  Όλα τα παραπάνω έγκυρα sites κριτικάρουν την επιλογή της Apple. To pestaola πρέπει να είναι το μοναδικό site παγκοσμίως που έχει κατά κύριο λόγο θετικά να πει και μόνο μία παράγραφο στο τέλος με την ελαχιστότατη κριτική.

  Γνωρίζω ότι ο Τιτάνας πιθανότατα δε συμφωνεί μαζί μου και θα με κατακεραυνώσει, αλλά μπορείτε να κρίνετε τι είναι εγκυρότερο.

  Απλά θέλω να πω ότι θα προτιμούσα το site σας να είναι λίγο αντικειμενικότερο. Στην προκειμένη περίπτωση προφανώς και είναι σημαντικό ότι οι χρήστες δε χρειάζεται να αγοράσουν ξεχωριστά άλλο app, αλλά το θέμα δεν είναι μόνο αυτό…

  Όταν έχει σημαντικότατα λάθη (βλ. links παραπάνω), ελλείψεις (βλ. μαζικές συγκοινωνίες) δεν μπορώ να πω ότι χαίρομαι που αντικατέστησε το Google maps.

  • Προφανώς δεν έχεις γνώση της πραγματικότητας και δεν βλέπεις την μεγάλη εικόνα. Μπορώ να σου παραθέσω άλλα τόσα links για προβλήματα του Google maps. Κάνε μια αναζήτηση για google maps issues ή google maps is wrong και θα δεις τι παίζει.

   Όπως είχα πει και για το Google maps τότε, αυτά τα λάθη διορθώνονται. Για αυτό υπάρχει το feedback. Δεν είναι αυτό το σημαντικό.

   Θα σου έλεγα να ρίξεις και μια ματιά στο Trust me, i’m lying για να αρχίσεις να καταλαβαίνεις τι σημαίνει έγκυρο και τι όχι.

   • Σίγουρα όλες οι εφαρμογές έχουν προβλήματα, το θέμα είναι πόσα από αυτά επηρεάζουν ΟΛΟΥΣ τους χρήστες και πόσα από αυτά μια μικρή μερίδα. Η Apple αυτή τη στιγμή είναι η πιο μεγάλη εταιρία στον κόσμο. Τέτοιου είδους λάθη (που επηρεάζουν τόσο τους χρήστες εννοώ) είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ.

 6. Δεν ξέρω τι ειναι πιο fail, οι κακοι χαρτες η το αρθρο που που προσπαθει να κανει damage control…

  • Το άρθρο μου μόνο damage control δεν μπορεί να κάνει. Παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη άποψη για την πραγματικότητα και όχι κακό χέρι κόψει χέρι γιατί απλά δεν είναι έτσι.

 7. Το apple maps είναι epic fail. Ελλειπές πληροφορίες και λάθος τοποθέτηση καταστημάτων και υπηρεσιών ειναι συχνό φαινόμενο. Η κόντρα apple-google επηρεάζει πλέον αρνητικά τους χρήστες της πρώτης.

  • Όσο epic fail είναι και το TomTom και ήταν και το Google maps. Μόνο που εκεί δεν γκρινιάζει κανείς

 8. ‘Το νέο Apple maps προσφέρει turn-by-turn navigation δίνοντας στους χρήστες την ευκαιρία για ευκολότερη πλοήγηση και φυσικά εξοικονόμηση χρημάτων από την αγορά κάποιου αντίστοιχου app…’

  Μπουχαχαχαχαχα, γι αυτο το εκανε η Apple, για να …μη…αγορασουν…οι…πελατες….αλλη…εφαρμογη :):) Για να τους …. γλυτωσει…χρηματα :):):)

  Τετοια εταιρια ειναι η Apple, δε θελει να ξοδευουν χρηματα τα πελατακια :):):)

  Οχι γιατι το Google Maps ειναι της …Google–> αντιπαλο Android.

  Keep up the great analysis.

  • Έβαλαν δικούς τους χάρτες γιατί θέλουν να κόψουν κάθε σχέση με Google. Το έκαναν όμως προσφέροντας κάτι που πριν οι χρήστες έπρεπε να πληρώσουν αδρά (η τιμή είναι μόνο για την Ευρώπη) και προσφέροντας σχεδόν όλες τις άλλες υπηρεσίες.

   • Γιατί τώρα δεν εξαρτώνται από την TomTom??

 9. Καλά δεν σχολιάζω το άρθρο…απερίγραπτο! Εγώ ενα θα πω. Είμαι φανατικός οπαδός των multitouch συσκευών της apple από το 2007. Κάθε νέα αναβάθμιση του ios έτρεχα να την κατεβάσω την πρώτη μέρα. Το ios 6 θα είναι η πρώτη αναβάθμιση που δεν πρόκειται να την περάσω. Προκειται για downgrade! Λειτουργίες Siri που δεν μας αφορούν στην ελλάδα (καλά,όχι ότι λειτουργουν και τέλεια στη αμερική, κάθε άλλο!), χάρτες μετριότατοι. Αναβαθμίσεις τύπου πανόραμα και do not disturb θυμίζουν τα γυαλακια που έδιναν σε ιθαγενείς! Είναι πραγματικά απίθανο πως ένα άτομο έπαιζε τελικά τόσο πολύ ρόλο στην φυσιογνωμία μια κολοσιαίας εταιρίας! Έχουμε να δούμε πολλές επιλογές ακόμα για να γελάσουμε από την νέα apple (βλ. Ipad mini!)

  • Θα ήταν καλύτερο να σχολιάζεις το άρθρο και αυτά που γράφει όπως και πότε ήταν η τελευταία φορά που σχολίασες για κάποιο αρνητικό του Google maps ή βοήθησες να διορθωθεί

   • Τα αρνητικά του google maps δεν με ενδιαφέρουν άμεσα γιατί δεν έχω δώσει ούτε ευρώ για οποιαδήποτε υπηρεσία της google. Σε αντίθεση με την apple στην οποία έχω δώσει εκατοντάδες (και σε ένα βαθμό δικαιολογημένα, ως τώρα). Η apple έχει περάσει σε φάση συντήρησης του μεγάλου πελατολογίου τους, μεγιστοποίησης του κέρδους για κάθε μόναδα. Οι πωλήσεις θα βασίζονται στην συνήθεια και όχι στην καινοτομία. Είναι φάση παρακμής. Σαν λάτρης των gadgets, αυτό που προσφέρει πλέον η apple δεν με αφορά.

  • Ναι ναι, εισαι σιγουρα φανατικος οπαδος, αλλα μαλλον της Αρσεναλ ;)

   • Είπαμε φανατικός οπαδός, όχι τυφλός που δεν βλέπει που πηγαίνει το πράγμα! Λατρέψαμε την apple για αυτά που προσέφερε στον χώρο των smartphones και των tablets, το πάρτι έλαβε τέλος, πάμε γι’ άλλα.

    Ποια άρσεναλ, ΑΕΚ ρε! :p

   • ευτυχως στην ΑΕΚαρα συμφωνουμε :)

 10. περίεργο, εμένα οι χάρτες του ΤΟΜ ΤΟΜ δεν μου κόστισαν τίποτα!!! :p

  Πραγματική υποβάθμιση πάντως αυτή για την Apple….

 11. Εγώ έχω μια άλλη απορία… Ποιός θα χρησιμοποιήσει είτε τα google maps είτε οποιαδήποτε άλλα maps για turn-by-turn navigation? Δηλαδή, πχ αν θέλω να πάω από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, πόσα δεδομένα θα κατεβάσει το κινητό μου φορτώνοντας real-time χάρτες; Και αυτό θεωρείται “δωρεάν”; Και αν ξαφνικά μπω σε ένα τουνελ ή αποφασίσει ο πάροχος να μου κόψει το σήμα, απλά μένω χωρίς πλοήγηση και δεν ξέρω που να πάω; Για μένα δεν πρόκειται ποτέ να αντικατασταθούν από τις παραδοσιακές offline εφαρμογές.

  • oops, ανάποδα το έγραψα. Δεν πρόκειται ποτέ να ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ τις παραδοσιακές offline εφαρμογές.

 12. Γιατί δεν βάλουμε δίπλα τους χάρτες Νοκια που είναι και δωρεάν και full offline με voice-navigation και δουλεύουν καλα και στην Ελλάδα;

 13. Αρχισε η κάθοδος για την Apple. Αν είχα μετοχες θα τις πουλουσα. Η απουσία του Jobs γίνεται εμφανής πλέον (This is shit! θα έλεγε για τους χάρτες και θα έπερνε στο τηλέφωνο τον CEO της Google για να του πει πόσο θαυμάζει τους χάρτες της…- satisfied end user uber alles..). Το γινάτι βγάζει μάτι. Η ιστορία με τις πατέντες και η κόντρα με όλο το σύμπαν με κάνει να εύχομαι τον ολοκληρωτικό αφανισμό αυτής της αλαζονικής εταιρίας με τους κακομαθημένους fashionable πελάτες..

 14. καθε αρχη και δυσκολη. Στην επομενη iteration ολα θα ειναι ΟΚ. Το βασικο ειναι να αποκοπει το OS (i & X ) απο google προιντα!

  • Βέβαιως βεβαίως, το βασικότερο! Και το επόμενο βήμα να αποκοπεί από τον πλανήτη Γη για να ησυχάσουμε από τους και-καλά καινοτόμους με τα μήλα.

  • Το “it just works” δηλαδή έπαψε να είναι το βασικό και χρειάζεται μάλιστα να περιμένουμε την επόμενη “iteration”?

   ps. Από περιέργεια, ποια μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιείς;

 15. Το γοουγκλ δεν ειναι ο πλανητης Γη για μενα και ευτυχως και για παρα πολλους αλλους! Αντιθετως ταυτιζεται με ουργαλικους κοσμους!!

  • Οχι σαν τον αγγελικό κόσμο του κινητού των 700€ που το φτιάχνουν εργάτες που τους έβαλαν σίτες για να μην πηδάνε απο τα παράθυρα…

   • ενω στα εργοστασια των αλλων καθε μερα εχουν παρτυ!

   • Δεν χρειάζεται να έχουν πάρτυ, ακεί να μην πηδάνε απο τα παράθυρα. Και ούτε χρεώνουν τέτοια profit margins στα προιόντα τους…

  • Τέλειο ….

 16. Try turn to turn from Chania to Athens :) it’s hilarious

 17. @ Titanas,

  να συγκρινουμε το g.maps όταν βγήκε, τώρα μιλάμε για μία νέα δουλειά της εταιρείας apple που θεωρητικα να ήταν καλή αλλα πρακτικά να θέλει να φτιαχτεί απτην αρχή. + να δώσεις 700 ευρω για νεο κινητο και να είσαι καταδικασμενος για το ποτε θα γίνουν οι διορθωσεις.
  κακα τα ψεματα οπως ενας υπαλληλος κανει ενα λαθος και δεν εχει την ευκαιρια να αντιμετοπισει τις συνεπειες καπως ετσι κ μια πολυεθνικη με την μετοχη της διαρκως να ανεβαίνει θα πρεπει για μια φορα και να πει σορι λαθος. οι αριβιστες ερχονται και παρερχονται.

  • Υπόψην ότι Google Maps ξεκινησαν πριν 7 χρόνια με άλλες τεχνολογίες και αυτή τι στιγμή έχει 7000 προσωπικό μόνο το συγκεγκριμένο τμήμα, σε αντίθεση με τους 13000 που έχει όλη η Apple.

 18. Το άρθρο αυτό θυμίζει εργασία μαθητή γυμνασίου.

  Εκτός από τα fandroids που γελάνε χαιρέκακα, και τα fanbois που λένε ότι οι χάρτες ΘΑ βελτιωθούν ενώ στήνονται στις ουρές, όλος ο υπόλοιπος κόσμος παρατηρεί το προφανές:
  Δεν δικαιολογείται μια εταιρεία τεχνολογίας του βεληνεκούς της Apple, με το πιο premium προϊόν της αγοράς, να παραδίδει στους εκατομμύρια χρήστες της μια ημιτελή υπηρεσία σε κατάσταση alpha (ούτε καν beta).

  Με το Siri την γλύτωσε, με τους χάρτες δεν θα ξελασπώσει τόσο εύκολα. Σίγουρα θα βελτιωθούν (κυρίως με την πονηρή τακτική του crowdsourcing). Το θέμα όμως είναι ότι αρχίζουν και εμφανίζονται ρωγμές στο customer satisfaction και κατά συνέπεια customer retention.

  • καμια ρωγμη, οι αλλοι ειναι ετη φωτος πισω στα παντα!

   • Στα πάντα όπως το Google maps παράδειγμα? Η Apple πλέον δεν καινοτομεί σε τίποτα (δες google car, google glass, microsoft interface glass ή όπως λέγεται σε ανταγωνισμό), προσπαθεί να κρατηθεί με νύχια και δόντια στην πρωτοπορία και αυτή τη στιγμή μόλις που τα κρατιέται. Ακόμη και τον Steve Jobs να είχαμε πολύ δύσκολο θα ήταν γιατί απλά δεν έχει πατέντες που θα χρειαστούν μελλοντικά όπως και το LTE. Αλήθεια τι θα γίνει όταν όλος ο κοσμος θα έχει μονο LTE?

   • Υπερβάλλεις. Πίσω σε πολλά ναι, έτη φωτός όχι πλέον.

   • Καλα τελικα ο,τι και να λενε καποιοι με τα γνωστα συμπλεγματα, που η οικονομικη κριση και οι δυσκολιες στην Ελλαδα εχουν εντεινει, οι προτιμησεις των καταναλωτων, και ειδικα στις ΗΠΑ, κρινουν τα παντα! τα αλλα ειναι λογια για συζητησεις σε προαστικα καφε…

   • Με την παραδοχή πως οι προτιμήσεις των καταναλωτών, όπως λες, κρίνουν τα πάντα και αφού οι καταναλωτές προτιμούν για παράδειγμα σε συντριπτικό ποσοστό τα Windows, ελπίζω να συνειδητοποιείς πως μόλις αναγνώρισες την ανωτερότητά τους έναντι των άλλων λειτουργικών (του OS X συμπεριλαμβανομένου).

   • Σορρυ για το off topic, αλλα στις ΗΠΑ στα συστηματα > $1000, δλδ τα σοβαρα συστηματα η Apple εχει το μεγαλυτερο μεριδιο αγορας.

  • Εδώ ρε αδερφέ τους πούλησε κινητό που έχανε το σήμα
   όταν το κράταγες στο χέρι και η εταιρία επειδή ξέρει
   πόσο γίδια είναι οι οπαδοί της, τους είπε ότι το κρατάνε
   λάθος :P

   H Apple είναι ο γκουρού του μάρκετιν και της προώθησης.
   Σκατά να βγάλει με το μηλαράκι επάνω και θα στηθούν τα
   γίδια στην ουρά λέγοντας “θα τα φτιάξουν να μυρίζουν πιο
   όμορφα”.

 19. ξέρει κανείς αν το Iphone 4 υποστηρίζει το turn by turn?γιατί έχω χρήστες που με λένε πως δεν το υποστηρίζει

 20. στην “καζούρα” και η Nokia http://goo.gl/7On1U

 21. Κάνετε λες και έχει χειροτερεύσει η ζωή σας πραγματικά

 22. Η Apple δεν… δεν… τελείωσε η ζωή της

 23. Πάντως πραγματικά αυτό το site έχει τα απερίγραπτα των iOS6 maps ;)
  http://theamazingios6maps.tumblr.com/

 24. Το τρολευ παιδια, ερχεται…….οτι ναναι

  Ευχαριστουμε Titanas, super αρθρο!!!

 25. Σε 3-4 μηνες, πολυ δυσκολα το συγκεκριμενο τηλεφωνο θα μπορει να σταθει απεναντι στον ανταγωνισμο. Το iphone ειναι σαν το VW Golf, ιδιο και απαραλαχτο, με σταθερη βαση πελατων που ξερει το ονομα και ενδιαφερεται για καλη αξια μεταπωλησης. Η συγκινηση και η καινοτομια πανε περιπατο…

  • Το Vw golf ολοι το θελουν αλλα δεν μπορουν να το παρουν ολοι …ειναι το ποιο ακριβο…
   Εδω και χρονια εχει την Μονοκαθεδρια στους καλυτερους κινητηρες (tsi rules)
   Προσφερει ποιοτητα με μεσο ορο καλυτερη απο τον ανταγωνισμο σε ολους τους τομεις ακομα και ως χαρακτηρισμο του ακριβοτερου στην αποκτηση. Εχουν δημιουργηθει απειροι μυθοι στο ονομα του… και πολλα αλλα……. Αυτο λεγεται υπεραξια . Η apple δεν ειναι κατι αντιστοιχο γιατι..ολοι εχουν δυνατους επεξεργαστες…μεγαλες οθονες και μαλιστα πολυ καλυτερες…το μονο που πουλαει ειναι το brand name δεν πουλαει υπεραξια στον αγοραστη . Ειμαι κατοχος Iphone 4s …(ειχα gs2 ,nexus ) και κατοχος renaugh megane 2009 ..αν ειχα 5.000 παραπανω θα επαιρνα ασυζητητι golf …

   • Επειδη τα εχω οδηγησει και τα δυο, καλυτερα αυτο που εχεις. Και αυτα περι αξιοπιστιας ειναι παραμυθια της χαλιμας, ολοι οι γνωστοι μου προβληματα εχουν. Και 6μηνες αναμονη, αντε γεια…

 26. Γράφω για πρώτη φορά αν και διαβάζω σχεδόν καθημερινά το blog τα τελευταία 3-4 χρόνια.

  Έως τώρα συνήθως προσπερνούσα τα άρθρα του pestaola που αφορούσαν προϊόντα της Apple. Αν κάποιος καλύπτεται από τα προϊόντα της, γουστάρει, νιώθει trendy ή οτιδήπωτε άλλο ας πληρώνει να τα έχει.

  Έως τώρα είχα την εικόνα ότι οτιδήπωτε από την Apple είχε τους περιορισμούς που έβαζε η εταιρεία αλλά απλά δούλευε καλά χωρίς να μπλέκει του χρήστες με ρυθμίσεις και προβλήματα. Πραγματικά μια επιλογή που από ότι φαίνεται δεν δουλεύει δεν μπορώ να καταλάβω πως συνδέεται με αυτή την εικόνα.

  Καταλαβαίνω ότι όλοι έχουμε τις αδυμαμίες μας αλλά αυτό το άρθρο είναι ότι χειρότερο έχω διαβάσει εδώ και με βάζει σε σκέψεις και για ότι άλλο γράφεται.

  • Δεν δουλεύει σε ορισμένα σημεία όπως περίμεναν και είχαν συνηθίσει οι χρήστες με το Google maps. Αυτό έχει τεράστια διαφορά από το δεν δουλεύει.

   • Το “δεν δουλεύει σε ορισμένα σημεία όπως περίμεναν και είχαν συνηθίσει οι χρήστες” διαβάζεται και “δε δουλεύει ο χάρτης στην περιοχή μου και μου δείχνει τους μισούς δρόμους”.

 27. H αληθεια ειναι οτι ασχετα αν οι χαρτες ειναι της Tomtom η Apple εχει ευθυνη .
  Για τα δεδομενα της Apple θα την χαρακτήριζα προχειροδουλειά
  μιας και ενα απο τα πραγματα που πουλαει σαν brand ειναι η λεπτομερεια στα παντα.
  Το ιδιο κατα την γνωμη μου ισχυει και για το iOS 6.
  H τακτικη/πολιτικη του “φυκια για μεταξωτες κορδελες” δεν επιασε αυτη τη φορα .
  Αυτο που διαπιστωνω γενικοτερα για το iOS 6 και οχι μονο για τα Apple Maps
  ειναι οτι βγαινει ανετα ως το Epic Fail της Apple .

 28. Καλά είναι σίγουρο εδώ μέσα ότι οι περισσότεροι δεν έχουν επίγνωση του τι γίνεται …
  Η apple κάνει κάτι που θα έπρεπε να το κάνει εδώ και καιρό : προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί από τους ανταγωνιστές τις καθώς το παιχνίδι έχει γίνει χοντρό. Το ίδιο
  που κάνει με την google κάνει και με την Samsung . Για όσους δεν το έχουν καταλάβει
  γίνεται πόλεμος μεταξύ google Samsung, Nokia Microsoft , και Apple
  Ολες οι εταιρίες hardware, έχουν παει με μια εταιρία software για να αντιμετωπίσουν τις ολοκληρωμένες λύσεις της Apple. Η apple για να κερδίσει πρέπει να κάνει ακριβώς αυτά που κάνει , δεν υπάρχουν περιθώρια για κάτι άλλο. Είναι πολλά τα λεφτά Αρη , όπως λένε .

 29. ένταξη οχι googlemaps βάλε bing maps που είναι και ΜΑΚΡΑΝ καλύτερη -σαν οπτικό αποτέλεσμα- εκτος και εαν ενδιαφερόταν πιο πολύ στο tunr by turn

 30. Υπομονή… του χρόνου με το i-phone 6 όλα θα έχουν διορθωθεί, μαζί και οι χάρτες!

  • 5S ήθελες να πεις. :ρ

 31. Οσο εδώ διαπλέκεστε για τους χάρτες in the meantime οι χρήστες που πήραν πρώτοι το νέο iphone το στέλνουν πίσω γιατι ΞΕΦΤΙΖΕΙ…… lol

  http://www.gsmarena.com/certain_black_iphone_5_reportedly_come_with_dents_out_of_the_box-news-4844.php

 32. oles oi efarmoges exoun provlimata otan ksekinane, apla egw den thimame na eixe tetio gelio ksekinima oute go goole maps oute to bing maps oute to nokia maps

 33. Έχω την εντύπωση ότι η Google, αν και γνώριζε ότι η Apple θα βγάλει δική της εφαρμογή για χάρτες, επίτηδες δεν έχει λανσάρει ακόμα τα Googlemaps στο Appstore μόνο και μόνο για να κάνει καζούρα στην Apple και ζημιά φυσικά … γνώριζε καλύτερα ότι οι χάρτες (δεν μιλάω για την εφαρμογή) είναι τελείως χάλια!
  Σε καλή μεριά τα 700€ για όσους έτρεξαν να το πάρουν με το καλημέρα και φυσικά πληθαίνουν τα παράπονα για γρατζουνιές, σημάδια και κτηματάκια που έρχονα on the box :)
  Οι χάρτες θα διορθωθούν με updates, η φυσική φθορά όμως του τηλεφώνου δεν διορθώνεται…

 34. Τετοιο ρεζιλι σε κινητο δεν θυμαμαι να εχει γινει αλλη φορά απο την πρωτη μερα κυκλοφοριας του. Ποτέ δεν περιμενα οτι η αξιοπιστια της Apple θα κατερρεε ΤΟΣΟ εκκωφαντικά.
  Η Αpple ομως δεν ανησυχει, οι “αφοσιωμενοι” πελατες της θα το αγορασουν μαζικα, ασχετως αν ξερουν οτι παιρνουν ενα μετριας κατασκευης τηλεφωνο με χαρτες για να γελαει ο καθε πικραμενος και ποιος ξερει τι αλλο θα βγαλει στη συνεχεια…

 35. Χαρά στο πράγμα… γρατσουνιζει κ τι εγινε ?? “Επειδη εμεις “στο Apple” ειμαστε αλανθαστοι κ ποτε δεν παραδεχομαστε τα τυχον λαθη μας (ειπαμε αλανθαστοι!!) θα σας δωσουμε οπως αλλοτε με το 4αρι θηκουλες ωραιοτατες κ ολοι ευχαριστημενοι”.. Γιατι βλεπετε οι λοιπες εταιριες που ειναι κολοσοι hardware κ θα μπορουσαν ανετα να φτιαξουν κινητα μεχρι κ απο τιτανιο λογου χαρη… ειναι μ***κες κ βαζουν πλαστικο χωρις λογο…. Κ ομως το “it just works” ισχυει μια χαρα για εκεινα τα κινητα γιαυτο κ τα φτιαχνουν ετσι. Ειπαμε καλη, χρυση αλλα να ειμαστε κ λιγακι αντικειμενικοι επιτελους. Οχι επειδη ειναι apple να την δικαιολογουμε αιωνιως!! Εκαστος στο ειδος του!

 36. Όσο epic fail είναι και το TomTom και ήταν και το Google maps. Μόνο που εκεί δεν γκρινιάζει κανείς

  Τιτάνα, μήπως, λέω μήπως, επειδή το “epic fail” των TomTom και Google maps δεν είναι και τόσο “epic fail”, γιαυτό και δε γκρινιάζει κανείς εκεί;

 37. Αυτό λέω. Ούτε το Google maps ούτε το Apple maps είναι epic fail. Σίγουρα η ιστορία πουλάει έτσι αλλά δεν έχει σχέση με την πραγματικόητα

 38. Δεν είναι epic fail ?? Θα αφήσω αυτό εδώ:

  http://houseofgeekery.com/2012/09/23/ios6-maps/

 39. Τέλος με τις δικαιολογίες. Η Apple έχτισε μια αυτοκρατορία πάνω σε μια βάση απο fanboys που ήταν στα κάγκελα για χάρη της από τη δεκαετία του 80. Fair enough.

  Τιτάνα, παραδέξου το. Το iPhone 5 είναι ένα ελειπέστατο αντικείμενο τεχνολογίας με σοβαρότατες consumer facing αστοχίες. Δουλειά σου δεν είναι να μας λες τα PR της Apple, αλλά να συγκρίνεις αυτά που λέει με αυτά που κάνει και να την στηλιτεύεις για την παραπληροφόρηση, την ύβρη της και τον προκλητικό της εφησυχασμό.

  Ναι λοιπόν, γραντζουνισμένο αλουμίνιο, σπασμένες γυάλινες επιφάνειες εκει που δεν χρειάζεται και απαίσιες λαστιχένιες θήκες. Ναι, ένα γελοίο πείραμα με τους χάρτες που δεν ούτε για πλακα δεν πλησιάζουν ακόμα και τα bing maps όταν ξεκίνησαν. Ναι, ας περιμένει η επανάσταση του NFC την Apple να πουλήσει άλλη μια γενια κινητών.

  Εσύ γιατί δεν είσαι έξαλος?

  • Αυτό νομίζεις εσύ. Δεν χρειάζεται να παραδεχτώ κάτι που δεν πιστεύω.

   • Τα πιστεύω μας δεν έχουν θέση στη δημοσιογραφία, έστω και αν είναι blog. Αν η γνώμη που προσπαθείς να διαμορφώσεις βλάπτει τους αναγνώστες σου (και ένα καλύτερο iPhone δεν θα τους έβλαπτε) τότε καλύτερα να αφήνεις τις γνώμες και να υπερασπίζεσαι τις αλήθειες. Και ας έχεις έρωτα με το συγκεκριμένο προιον.

   • Δεν είμαι δημοσιογράφος, είναι πολύ απλό. Δεν προσπαθώ να διαμορφώσω καμία γνώμη. Προσφέρω μία ακόμα οπτική της πραγματικότητας. Φαίνεται ότι είσαι νέος αναγνώστης του pestaola. Αν πάς λίγα χρόνια πίσω θα δεις ό,τι ακριβώς τα ίδια μου έλεγαν τότε για την Nokia και την Microsoft. Κάποια στιγμή και για την Samsung. Βγάλε τα δικά σου συμπεράσματα

 40. χαχα! αν το είχε κάνει η microsoft θα την έθαβαν 10 φορές χειρότερα. και λίγα άκουσαν.
  μεγάλη κοροϊδία για τους χρήστες. αυτή τη στιγμή ακόμα και το φθηνότερο android κινητο έχει καλύτερους χάρτες από το iphone.για ποιό λόγο να ξοδέψεις τόσα λεφτα για να πάρεις κάτι λιγότερο από το τέλειο;

 41. http://www.gizmodo.com.au/2012/09/apple-iphone-5-review-and-4g-speed-test-the-best-and-worst-iphone-ever/

  Should You Buy It?

  In a word? No. Not because it’s a rubbish phone or because it deserves to be a doorstop on your back gate or anything awful like that, but because right now, getting an iPhone 5 is just a bad deal.

  Apple clearly hasn’t done the work to make the device perfect before it left Cupertino, and it really shows in the final product. The back case is prone to nicks and blemishes out of the box, Apple Maps is horrendous to even consider living with and the battery is atrocious. It’s like all the perfectionists at Apple were locked out of the test lab for a week. Where’s the polish we’re used to?

  • Καλα, αμα κραζει και το gizmodo μεγιστη μαπα το καρπουζι…α, και που ειναι οι 6-10 εκατ πωλησεις που αναμενονταν την πρωτη εβδομαδα??? Μην το κανουμε γαργαρα και αυτο….εδω κοτζαμ μετοχη επεσε..

 42. Πάντως έχει πολύ πλάκα να διαβάζεις τα σχόλια ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ την κυκλοφορία σχεδόν κάθε προϊόντος της Apple. Για τα πράγματα που γκρινιαζει και ρίχνει flames κάποιος, αμέσως μετά τα ξεχνάει και περιμένει στη γωνία να αρχήσει το κράξιμο απ’την αρχή… Και το καλύτερο που διαβάζω τελευταία είναι η…. Παρακμή της apple! Βέβαια το γεγονός ότι βρίσκεται στην καλύτερη εποχή της και συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, είναι άσχετο έτσι?

  Εγώ πάντως συμφωνώ με το άρθρο, και ας λέτε ότι ‘θέτε! :)

  • Το πόσα λεφτά βγάζει μια εταιρεία είναι κάτι που ενδιαφέρει τους μετόχους της:

   Για τον τελικό καταναλωτή είναι μια εντελώς διφορούμενη πληροφορία που μπορεί να σημαίνει ότι η εταιρεία κάνει κάτι σωστά και την ανταμείβει η αγορά ή ότι κάνει κάτι γιατί την παίρνει να το κάνει και αποσπά μεγάλα περιθώρια κέρδους χωρίς να έχει ξοδευεται σε έρευνα κλπ.

   Όποια και αν είναι αυτή η εταιρεία, εσύ ως καναλωτής πρέπει να την κρίνεις με αυτό που σου πουλάει ΣΗΜΕΡΑ. Όχι χθές. Όχι άυριο. Τα υπόλοιπα είναι για τους σπεκουλαδόρους και τα παπαγαλάκια που έχουν συμφέροντα.

   • Κρίνεις μια εταιρεία από την πορεία που είχε μέχρι σήμερα, την λύση που σου προσφέρει τώρα και το μέλλον που υπόσχεται. Αυτό ως καταναλωτής.

    Ευτυχώς ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά που αν το iOS 6 και το iPhone 5 δεν σου αρέσει μπορείς να επιλέξεις Android και Windows Phone 8 (σύντομα). Είναι τόσο απλό.

    Η εμμονή στον μηδενισμό και την καταστροφολογία είναι όντως για τα παπαγαλάκια που έχουν συμφέροντα.

   • Ακριβως.

    “iPhone5 maps are bad and Apple should feel bad.”

    Αυτοι οι χάρτες δεν σώζονται με τίποτα.

 43. Ενα νεο Apple phone που ειναι μακραν (σε specs) απο την κορυφη του ανταγωνισμου,
  που εχει οτι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ υπαρχει σε χαρτες,
  που ξεφλουδιζει out of the box,
  που εχει το ιδιο design για 3ο συνεχη χρονο,
  και που εχει υψηλες πωλησεις γιατι οι fashion victims πελατες του ειναι ΕΤΣΙ.
  .
  και ομως καποιοι επιμενουν ακομα να υπερασπιζονται περα απο καθε εννοια αντικειμενικοτητας την εταιρια αυτή. Στην κριση ολων μας…

  • Δυστυχώς δεν έχεις ιδέα και αναμασάς ό,τι σου πετάνε. Το βίντεο δεν αποδεικνύει τίποτα, απολύτως τίποτα για το iPhone 5 και αυτούς που το αγοράζουν.

   Αν πραγματικά θέλεις να μάθεις τι ακριβώς συμβαίνει καλύτερα να ρίξει μια ματιά στο παρακάτω link. Δεν έχει καμία σχέση με την τεχνολογία αλλά έχει απίστευτη σχέση με το video που δίνεις για το iPhone 5.

   http://meanwhile.files.wordpress.com/2007/07/shreddies-ooh-02.jpg

   Αν πραγματικά θέλεις να μάθεις θα ψάξεις περισσότερες πληροφορίες για την επιτυχία της εικόνας αφού δεις το βίντεο

   http://www.ted.com/talks/rory_sutherland_life_lessons_from_an_ad_man.html

 44. Επιχειρήματα του τύπου «που εχει το ιδιο design για 3ο συνεχη χρονο» τα θεωρώ κουτά.
  Η κεραία του iPhone ειναι λογικό να παραμείνει είτσι για μερικά χρόνια, περιμετρικά, εφόσον η εταιρία ξόδεψε χρήματα σε έρευνα και εισήγαγε κάτι καινούριο, άρα και η γενικότερη αρχιτεκτονική του κινιτού. Οσον αφορα τα υπολοιπα, οταν εινα κινιτο ειναι πιο λεπτο, με μεγαλυτερη οθονη, με νεο software και νέα peripherals και νεα χαρακτηριστικα…… ε δεν το λες και το ιδιο σχεδιο.
  Αναρωτιεμαι τοτε ποια ειναι η αποψη σας για τα Lumia 800 & 900 (2011) και τα Lumia 820 & 920 (2012).
  Οσον αφορα τα προβληματα του iPhone 5, καλό είναι να κανούμε constructive κρητική στην Apple αν δεν θελουμε το iPhone 6 να καταλείξει να είναι όπως το android.

 45. Τι να το κάνεις το turn-by-turn navigation όταν λείπουν μερικοί δρόμοι στη γειτονιά σου..

 46. “Και ουσιαστικά κάνοντας δώρο 75 ευρώ στον κάθε Ευρωπαίο” ??? Μα ξέρεις πόσο θα κοστίσει να κατέβουν όλοι οι χάρτες όσο οδηγείς; ποιό πολλά θα δώσεις από το να τους αγόραζες..

  • Το κόστος πάντα υπήρχε με τους live χάρτες. Το turn-by-turn navigation δεν υπήρχε στο Google maps

Top

Show Buttons
Hide Buttons