Apple Fusion Drive, κάτι παραπάνω από Hybrid HDD

by Stefanos Kofopoulos • On 24-10-2012 • AT 4:16 pm • 14 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

Apple Fusion Drive, κάτι παραπάνω από Hybrid HDD

Η ανακοίνωση για το Apple Fusion Drive μάλλον πέρασε στα ψιλά γράμματα, αφού το μεγάλο γεγονός της χθεσινής ημέρας ήταν το iPad mini. Μπορεί αυτό ακριβώς να ήθελε ο Tim Cook και η παρέα του. Σημασία έχει ότι η νέα τεχνολογία είναι κάτι κάτι παραπάνω από Hybrid HDD.

SSD και σκληρος μαζι

Το Fusion Drive δεν προσφέρει κάτι επαναστατικό ως ιδέα. Hybrid HDD έχουμε δει στο παρελθόν και ο καθένας μπορεί να αγοράσει. Με ένα hybrid HDD ο χρήστης έχει τα πλεονεκτήματα του SSD με την χωρητικότητα του σκληρού δίσκου και τιμή σημαντικά χαμηλότερη από αυτού του SSD σε αντίστοιχη χωρητικότητα. Κάποια δεδομένα αποθηκεύονται στον SSD ενώ ο μεγάλος όγκος μένει αποθηκευμένος στον σκληρό δίσκο.

Η Apple διαφοροποιήθηκε στο Fusion Drive προσφέροντας 128GB SSD και σκληρό δίσκο 1TB ή 3TB, χωρητικότητες σημαντικά μεγαλύτερες από ό,τι κυκλοφορεί γενικά στην αγορά. Πρόκειται δηλαδή για ένα “full size” SSD μαζί με σκληρό δίσκο, όχι το ανάποδο. Τα 128GB είναι υπέρ αρκετά όχι μόνο για την εγκατάσταση του λειτουργικού αλλά και για πολλά ακόμα δεδομένα που μπορούν να παραμείνουν αποθηκευμένα στον SSD αντί για τον σκληρό δίσκο.

Apple Fusion Drive, κάτι παραπάνω από Hybrid HDD

Αυτό είναι το σημείο που η Apple πουλάει ως μοναδική εμπειρία. Το OS X βλέπει το Fusion Drive ως ενιαίο αποθηκευτικό μέσο. Δεν ξεχωρίζει μεταξύ SSD και HDD αλλά αποφασίζει πια αρχεία θα μεταφερθούν και θα μείνουν στον SSD για μεγαλύτερη ταχύτητα και πια αρχεία αξίζει να μεταφερθούν στον σκληρό δίσκο.

Backup και ταχυτητα σε ενα

Επειδή ακριβώς το OS X έχει αναλάβει τον έλεγχο των δεδομένων, ο χρήστης “βλέπει” ένα δίσκο. Εκεί αποθηκεύονται τα πάντα χωρίς να ενδιαφέρει αν τα αρχεία βρίσκονται στον SSD ή τον σκληρό. Το ίδιο ακριβώς κάνει και το backup, Time Machine ή οποιαδήποτε άλλη λύση, αφού το software που παίρνει backup “βλέπει” αυτό που του “δείχνει” το λειτουργικό. Δηλαδή το Fusion Drive αντί για δύο ξεχωριστούς δίσκους.

Η διαδικασία τρέχει σε low level επίπεδο με την εποπτεία του OS X χωρίς ο χρήστης να ανησυχεί. Από αυτά που ακούσαμε στην χθεσινή ανακοίνωση, είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι τα 128GB του Fusion Drive δεν είναι χώρος caching αλλά πραγματικά αξιοποιήσιμος αποθηκευτικός χώρος με έξυπνη διαχείριση.

Γιατι το Fusion Drive σε ενδιαφερει

Ανταγωνιστικές λύσεις υπάρχουν, όπως οι Seagate Momentus XT αλλά μέχρι σήμερα η χρήση τους είναι περιορισμένη. Η Apple, προσφέρει το Fusion Drive στους iMac και στο Mac mini αρχικά με χωρητικότητα 1TB και 3TB. Χωρός ικανοποιητικός για όσους δουλεύουν με βίντεο και φωτογραφίες αλλά θέλουν παράλληλα επιδόσεις SSD στις εφαρμογές που χρησιμοποιούν καθημερινά.

Ταχύτητα, απροβλημάτιστη λειτουργία, backup όπως και πριν και αποθηκευτικός χώρος που μέχρι σήμερα είναι απαγορευτικός σε υλοποίηση με SSD. Αυτή την αγορά προσπαθεί να καλύψει το Fusion Drive με την βοήθεια του OS X και του νέου hardware που παρουσιάστηκε εχθές.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυτό θα γίνεται μέσω software ή μέσω hardware; Θα μπορεί κάποιος να φτιάξει το δικό του Fusion Drive; Μάλλον μόνο μέσω hack..ε;

  Σαν ιδέα έλειπε απο το Mac OS X. Επιτέλους προστέθηκε στα features του OS X.

  • Δεν κάνεις απολύτως τίποτα. Βάζεις το Fusion Drive στο iMac και Mac mini και αυτό ήταν. Τα πάντα γίνονται αυτόματα από το OS X.

   • Neat. :)

    Σίγουρα θα ασχοληθεί με αυτό και η Hackintosh σκηνή. ;) Αναμένουμε. :)

 2. Ενδιαφέρον. Αλλά κάποια στιγμή οι ssd (που είναι γρηγορότεροι απο το fusion drive) θα φθηνήνουν και θα μπορείς να έχεις αρκετή χωρητικότητα και ταχύτητα σε λογική τιμή. Αν και στην τιμή που έχουν οι mac φτιάχνεις pc και του πετάς έναν αρκετά ευρύχωρο ssd τόσο για το λειτουργικό όσο και για τις επαγγελματικές εφαρμογές και είσαι άρχοντας.

  • Μέχρι να γίνει φθηνός ο SSD 1TB έχουμε δρόμο ακόμα

   • όντως αλλά με το budget ενός mac πετάς έναν ssd 512GB (360 ευρω) και μικρότερος-φθηνότερος είναι αρκετός για το λειτουργικό και τα αρχεία εφαρμογών και έχεις τρελή ταχύτητα(256GB 6GB/s στα 180ευρώ)! Βάζεις και έναν HDD στις 7200 στροφές 2-3TB για πολύ ποσότητα multimedia και σου περισεύει αρκετό χρήμα για να βάλεις ότι άλλο θες μέχρι να πλησιάσει την τιμή του mac.

 3. αφού υπάρχει ήδη ο hybrid από την Seagate για laptops, τι το wow.
  Επίσης οι ssd (OCZ?) εχουν χαλια αξιοπιστια.

  • Γιατί όπως είπαμε στο Fusion Drive έχεις ένα τεράστιο SSD όχι 16GB ή 32GB για προσωρινό buffering / caching και τον έλεγχο αναλαμβάνει τον λειτουργικό που εμφανίζει τους δίσκους σαν έναν. Το λειτουργικό επίσης αποφασίζει πια αρχεία θα μείνουν στον SSD και πια θα πάνε στον σκληρό ανάλογα την χρήση. Εσύ δεν ασχολείσαι, ούτε ενδιαφέρεσαι για το που, πως και γιατί.

 4. Αυτό ακριβώς το τελευταίο – ότι δεν ασχολείσαι ούτε ενδιαφέρεσαι για το που, πως και γιατί – είναι που κάνει τη διαφορά.
  Ο μέσος χρήστης που δεν ξέρει καλά καλά τι είναι ο SSD. Δεν μπορεί να φτιάξει pc όπου θα έχει έναν SSD (πχ. 128 – 256GB) για το λειτουργικό και έναν απλό δίσκο για τα data, ούτε να τους διαχειριστεί σωστά.
  Εκεί χτυπάει η Apple και πολύ καλά κάνει.
  Ακόμα και κάποιος που είναι της τεχνολογίας και έχει τις γνώσεις, δε νομίζω να έλεγε όχι στην ευκολία που παρέχει η όλη ιδέα.

 5. Εγώ πάντως έχω Fusion Drive εδώ και ένα χρόνο, με την έννοια ότι έχω SSD για λειτουργικό και έναν δεύτερο δίσκο για τα υπόλοιπα. Άρα η “τρελή” καινοτομία της APPLE είναι ότι το δίνει έτοιμο με το κλειδί στο χέρι;! Οκ, αν είσαι ο πατέρας μου, αλλά για έναν επαγγελματία του χώρου, no big news! Το εντυπωσιακό θα ήταν να έδινε 5 SSD σε RAID στην ήδη εξωφρενικά υψηλή τιμή που πουλάει τα προϊόντα της. Αυτό θα ήταν πραγματικά BIG NEWS!

  • Η καινοτομία είναι ότι εσύ δεν ασχολείσαι που θα βάλεις τα αρχεία του λειτουργικού, που θα βάλεις τα αρχεία του τάδε προγράμματος, πως θα κάνεις backup κλπ. Όλα γίνονται αυτόματα σαν να είχες ένα αποθηκευτικό μέσο

 6. Απ’ οτι κατάλαβα ο fusion δεν είναι ενας δίσκος αλλά ένας ssd και ένας μηχανικός που το σύστημα τους βλέπει ως ένα.
  Και έρχεται το ερώτημα : Εάν προσθέσουμε σε iMac 2011 έναν ssd και αφού “Fusion” στην ουσία είναι spec του Mountain Lion, θα έχουμε fusion drive?

  • Καλή ερώτηση αλλά δεν γνωρίζω την απάντηση. Θα έλεγα ότι μάλλον όχι, το Fusion Drive θα πρέπει να αναγνωριστεί ως τέτοιο εκτός και αν καταφέρεις να πειράξεις και να πεις στο OS X ότι ο συνδυασμός SSD+HDD που έχεις κάνει πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν Fusion Drive

 7. Εγώ έχω δισκο momentus xt σε macbook. Αν και η ταχύτητα είναι βελτιωμένη σε σχέση με ένα κοινό δισκο, σε καμία περίπτωση δεν έχω επιδόσεις ssd και σίγουρα όχι αυτές που (έστω) διαφημίζει η apple για το fusion drive. Επίσης να σημειώσω οτι έχει 4Gb ssd (δεν ξερω αν ειναι παλιό μοντέλο τον έχω πάνω από χρόνο) που όμως δεν φαίνεται πουθενά ως ξεχωριστό κομμάτι. Εγώ βλεπω 500gb. Πέραν αυτού έχω αναβαθμίσει και το firmware του δισκου 3 φορές εως τώρα προς αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων (κανένα δεν αφορούσε απώλεια δεδομένων). Δεν ξερω αν οι νεότερες γενιές ηταν καλυτερες αλλά αυτός τουλάχιστον είχε πολλά αρνητικά σχόλια στα φορουμ για το firmware τόσο σε pc όσο και σε mac. Προσωπικά δεν είχα κάποιο φοβερό θέμα αλλά δεν μου φάνηκε αντάξιος των χρημάτων που έδωσα.

Top

Show Buttons
Hide Buttons