Η Apple αγόρασε την Placebase, πάει το Google maps;

by Stefanos Kofopoulos • On 02-10-2009 • AT 11:56 am • 5 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

iphone 3gs no google maps

Είναι εύκολο για μια εταιρεία όπως η Apple, να διατηρήσει χαμηλό προφίλ και να μην ανακοινώσει τίποτα σχετικό με την εξαγορά της Placebase τον Ιούλιο. Η Placebase προσφέρει υπηρεσίες που βασίζονται στους χάρτες και σε μερικά σημεία είναι καλύτερη από Google και Bing μαζί.

Δεδομένης της αποχώρησης του Eric Schmidt από το ΔΣ της Apple και την όλο και πιο ανταγωνιστική στάση των δύο εταιρειών, θεωρείται πολύ πιθανό η Placebase να είναι η εταιρεία που θα αντικαταστήσει το Google maps στο iPhone. Αν η Apple θέλει να σκοτώσει όσες εφαρμογές έχουν φτιαχτεί να χρησιοποιούν το Google maps και το user experience που έχει δημιουργήσει τα τελευταία 3 χρόνια. Όλα αυτά βέβαια μπορούν να διορθωθούν με αλλαγές στο API αλλά μένει να το δούμε.

Η αντικατάσταση του Google maps και η προστριβές με το Google μπορεί να είναι ένας λόγος, η εκμετάλλευση geo location υπηρεσιών μπορεί να είναι ένας άλλος. Το πρώτο iPhone δεν είχε GPS και χρησιμοποιούσε δεδομένα από το δίκτυο κινητής και WiFi hotspots για να αντοπίσει την θέση του χρήστη. Με το νέο 3GS και τα μοντέλα iPhone που αναμένεται να δούμε στην συνέχεια, η Apple έχει την δυνατότητα να ανοίξει στους developers την πόρτα για μια δική της πλατφόρμα augmented reality εμπλουτισμένη με σημεία ενδιαφέροντος από την Placebase. Το 3GS σίγουρα έχει αρκετή επεξεργαστική ισχύ για να τα βγάλει πέρα.

Φυσικά το augmented reality είναι μια μόνο ευκαιρία που μπορεί να εκμεταλλευτεί η Apple με μια συσκευή που ενσωματώνει γρήγορο επεξεργαστή, GPS, μεγάλη οθόνη αφής, Bluetooth και FM. Δεν θα με ξάφνιαζε αν το Cupertino προχωρούσε σε local ή και micro geo location υπηρεσίες με εμβέλια μερικών τετραγώνων ή μερικών μέτρων μόνο.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ναι και το θέμα είναι τι θα γίνει με την σχέση που έχει μεταφερθεί στο οικοσύστημα των χρηστών και των developers. Προφανώς θα περιμένουμε να λήξουν συμφωνίες μέχρι να δούμε αλλαγές. Πχ το Google είναι default στο Safari παντού, το Google maps στο iPhone και πάει λέγοντας. Το Bing δεν θα ήταν μια άσχημη λύση από την στιγμή που ίσως πληρώσει περισσότερα και τα αποτελέσματα του είναι πλέον ποιοτικά. Μην ξεχνάμε ότι Apple και Microsoft έχουν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν παρά τα booooh, κάτι που βοήθησε την Apple να ορθοποδήσει και να είναι σήμερα αυτό που είναι.

 2. Ε,μην τα παραλέμε οτι η Microsoft βοήθησε την Apple να φτάσει στο επίπεδο που είναι σήμερα.Απλώς είχαν κάνει μια συμφωνία για το MS office αυτό είναι όλο!

  • Φαντάζομαι ότι κάνεις πλάκα ή απλά δεν ξέρεις την ιστορία:

   At the 1997 Macworld Expo, Steve Jobs announced that Apple would join Microsoft to release new versions of Microsoft Office for the Macintosh, and that Microsoft made a $150 million investment in non-voting Apple stock

   Το σχετικό βίντεο από Macworld 1997 στο YouTube βρίσκεται εδώ. Meaningful partners είναι απλά η αρχή πριν τα boooh!

 3. Ίσως όλο αυτό έχει να κάνει με την δυναμικότατη έλευση του android OS στην αγορά. Λογικά θα θέλει να κάνει την σχετική αντεπίθεση η apple, όσο το δυνατόν συντομότερα μπορεί. Το λειτουργικό της google δεν έχει πολύ καιρό που είναι εκεί έξω και ήδη όλες οι εταιρείες (εξαιρουμένης της nokia) κυκλοφορούν συσκευές που το “φορούν”.

  • Η Nokia δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το Android OS για κανένα λόγο. Έχει τόσα λειτουργικά και ετοιμάζει και ακόμα ένα.

Top

Show Buttons
Hide Buttons