Αποκάλυψη της ψηφιακής τραπεζικής απάτης “The Luuuk”

by George Polyzos • On 26-06-2014 • AT 11:53 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

Online

 

Η Kaspersky ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στοιχεία που υποδεικνύουν επίθεση ενάντια στους πελάτες μεγάλης Ευρωπαϊκής τράπεζας, κλέβοντας μισό εκατομμύριο ευρώ σε μία εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα logs που εντοπίστηκαν στον server που χρησιμοποίησαν οι επιτιθέμενοι, σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας, οι ψηφιακοί εγκληματίες έκλεψαν πάνω από μισό εκατομμύριο Ευρώ από λογαριασμούς της τράπεζας. Τα πρώτα σημάδια αυτής της εκστρατείας ανακαλύφθηκαν στις 20 Ιανουαρίου, όταν οι ειδικοί της Kaspersky Lab εντόπισαν έναν command & control (C&C) server στο Διαδίκτυο. Ο πίνακας ελέγχου του server υπέδειξε τα ίχνη ενός προγράμματος Trojan που χρησιμοποιούνταν για την κλοπή χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών.

Οι ειδικοί εντόπισαν ακόμα αρχεία καταγραφής συναλλαγών στον server, τα οποία περιλάμβαναν πληροφορίες σχετικά με τα χρηματικά ποσά που αποσπάστηκαν από συγκεκριμένους λογαριασμούς. Συνολικά, οι ειδικοί της εταιρείας κατάφεραν να εντοπίσουν περισσότερα από 190 θύματα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονταν στην Ιταλία και στην Τουρκία. Τα ποσά που κλάπηκαν από κάθε τραπεζικό λογαριασμό, σύμφωνα με τα αρχεία καταγραφής, κυμαίνονταν μεταξύ 1.700 και 39.000 ευρώ.

Η εκστρατεία υλοποιούταν για τουλάχιστον μια εβδομάδα όταν ανακαλύφθηκε ο C&C server, με ημερομηνία έναρξης τις 13 Ιανουαρίου 2014. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι ψηφιακοί εγκληματίες κατάφεραν να κλέψουν περισσότερα από 500.000 ευρώ. Δύο μέρες αφότου η Ομάδα Παγκόσμιας Έρευνας και Ανάλυσης της Kaspersky Lab ανακάλυψε τον C&C server, οι εγκληματίες αφαίρεσαν κάθε ίχνος των αποδεικτικών στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό τους. Ωστόσο, οι ειδικοί της εταιρείας πιστεύουν ότι αυτό συνδέεται πιθανώς με αλλαγές στην τεχνική υποδομή που χρησιμοποιείται για την κακόβουλη εκστρατεία και όχι με τον τερματισμό της εκστρατείας Luuuk.

Στην περίπτωση του Luuuk, οι ειδικοί έχουν λόγους να πιστεύουν ότι σημαντικά χρηματοοικονομικά δεδομένα αναχαιτίστηκαν αυτόματα και ότι οι δόλιες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν τη στιγμή που τα θύματα συνδέονταν στους online τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Τα κλεμμένα χρήματα περνούσαν στους λογαριασμούς των απατεώνων με έναν ενδιαφέροντα και ασυνήθιστο τρόπο. Οι ειδικοί κατέγραψαν μια χαρακτηριστική ιδιορρυθμία στην οργάνωση των αποκαλούμενων «διακινητών», όπου όσοι συμμετείχαν στην απάτη συγκέντρωναν μέρος των κλεμμένων χρημάτων σε ειδικά διαμορφωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και αντλούσαν ρευστό μέσω ATM. Υπήρχαν αποδείξεις για αρκετές και διαφορετικές ομάδες «διακινητών», καθεμία από τις οποίες είχε την ευθύνη για διαφορετικά ποσά. Μια ομάδα ήταν υπεύθυνη για τη διακίνηση ποσών μεταξύ 40.000 και 50.000 ευρώ, άλλη ομάδα για πόσα από 15.000 έως 20.000 ευρώ και μια τρίτη για ποσά που δεν υπερέβαιναν τα 2.000 ευρώ.

Τα στοιχεία που αποκάλυψαν οι ειδικοί της Kaspersky Lab υποδεικνύουν ότι η εκστρατεία πιθανότατα οργανώθηκε από επαγγελματίες εγκληματίες. Ωστόσο, τα κακόβουλα εργαλεία που χρησιμοποίησαν για να κλέψουν χρήματα, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τις τεχνολογίες ασφάλειας. Για παράδειγμα, η Kaspersky Lab έχει αναπτύξει το Kaspersky Fraud Prevention, μία πολύ-επίπεδη πλατφόρμα που βοηθά τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να προστατεύουν τους πελάτες τους από τις διαδικτυακές οικονομικές απάτες. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει λειτουργίες που προστατεύουν τις συσκευές των πελατών από πολλές κατηγορίες επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων Man-in-the- Browser, καθώς και εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες να εντοπίζουν και να αποκλείουν τις κακόβουλες συναλλαγές.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία “The Luuuk”, είναι διαθέσιμες στο blog της Kaspersky Lab, στο Securelist.com.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons