Αποκαλύφθηκε η πρώτη γνωστή Αραβική ομάδα ψηφιακής κατασκοπείας

by George Polyzos • On 19-02-2015 • AT 5:47 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

?????????

Η Kaspersky Lab αποκάλυψε τη δράση της ομάδας Desert Falcons, ενός φορέα ψηφιακής κατασκοπείας με στόχο οργανισμούς και μεμονωμένα πρόσωπα υψηλού κύρους από χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι ειδικοί της Kaspersky Lab θεωρούν τον φορέα αυτό ως την πρώτη γνωστή Αραβική ομάδα «ψηφιακών μισθοφόρων», οι οποίοι έχουν αναπτύξει και πραγματοποιούν ολοκληρωμένες επιχειρήσεις ψηφιακής κατασκοπείας.

Η λίστα των θυμάτων που στοχοποιήθηκαν περιλαμβάνει στρατιωτικούς και κυβερνητικούς οργανισμούς – και ειδικότερα, στελέχη επιφορτισμένα με την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Επίσης, η εκστρατεία στράφηκε εναντίον στελεχών από τους κλάδους της υγείας και της οικονομίας, κορυφαίων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, παρόχων ενέργειας και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ακτιβιστών και πολιτικών ηγετών, εταιρειών προσωπικής ασφάλειας και άλλων στόχων που έχουν στην κατοχή τους σημαντικές γεωπολιτικές πληροφορίες.

Desert_Falcons_APT_Geography

Συνολικά, οι ειδικοί της Kaspersky Lab κατάφεραν να εντοπίσουν σημάδια των επιθέσεων σε πάνω από 3.000 θύματα, σε περισσότερες από 50 χώρες, διαπιστώνοντας την υποκλοπή άνω του ενός εκατομμυρίων αρχείων. Παρότι, ο φορέας της επίθεσης φαίνεται να δρα σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Παλαιστίνη, το Ισραήλ και η Ιορδανία, πολλά θύματα βρέθηκαν επίσης στο Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αλγερία, το Λίβανο, τη Νορβηγία, την Τουρκία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και άλλες χώρες.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ, «ΜΟΛΥΝΣΗ», ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ

Η κύρια μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε την ομάδα Desert Falcons για τη μεταφορά κακόβουλου φορτίου ήταν το spearphishing μέσω email, μηνυμάτων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μηνυμάτων σε chat. Τα μηνύματα phishing περιείχαν κακόβουλα αρχεία (ή link που οδηγούσαν σε κακόβουλα αρχεία), τα οποία μιμούνταν νόμιμα έγγραφα ή εφαρμογές. Η ομάδα Desert Falcons χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για να δελεάσει τα θύματα της και να τα αναγκάσει να εκτελέσουν τα κακόβουλα αρχεία. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές τεχνικές που χρησιμοποιεί η ομάδα είναι το λεγόμενο “Right-to-Left Override”.

Desert_Falcons_APT_stolen_files

Η τεχνική αυτή εκμεταλλεύεται έναν ειδικό χαρακτήρα στο Unicode, για να αντιστρέψει τη σειρά των χαρακτήρων στην ονομασία ενός αρχείου, κρύβοντας μια επικίνδυνη επέκταση στη μέση της ονομασίας και τοποθετώντας μία ψεύτικη επέκταση αρχείου, η οποία μοιάζει ακίνδυνη, κοντά στο τέλος της ονομασίας του αρχείου. Χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνική, κακόβουλα αρχεία (.exe, .scr) μοιάζουν με ένα αβλαβές έγγραφο ή αρχείο PDF, ενώ ακόμη και οι προσεκτικοί χρήστες με καλές τεχνικές γνώσεις είναι δυνατό να παρασυρθούν και «τρέξουν» αυτά τα αρχεία. Για παράδειγμα, ένα αρχείο με κατάληξη “.fdp.scr” θα παρουσιαζόταν ως “.rcs.pdf”.

Μετά την επιτυχή «μόλυνση» του θύματος, τα μέλη της ομάδας Desert Falcons χρησιμοποιούν ένα από τα δύο διαφορετικά Backdoors, είτε το βασικό Trojan τους ή το DHS Backdoor, τα οποία φαίνεται να έχουν αναπτυχθεί από την αρχή και να βρίσκονται σε συνεχή ανάπτυξη. Οι ειδικοί της Kaspersky Lab κατάφερνα να ταυτοποιήσουν πάνω από 100 δείγματα κακόβουλου λογισμικού που χρησιμοποιούνται από αυτή την ομάδα για επιθέσεις.

Desert_Falcons_APT_timeline

Τα κακόβουλα εργαλεία που χρησιμοποιούνται έχουν πλήρη Backdoor λειτουργικότητα. Έτσι, μπορούν να τραβούν screenshots, να υποκλέπτουν πληκτρολογήσεις, να κάνουν upload ή download αρχεία, να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με όλα τα αρχεία Word και Excel στο σκληρό δίσκο ή τις συνδεδεμένες συσκευές USB ενός θύματος, να υποκλέπτουν κωδικούς πρόσβασης που αποθηκεύονται στο μητρώο του συστήματος (Internet Explorer και Live Messenger) και να κάνουν ηχογραφήσεις. Οι ειδικοί της Kaspersky Lab κατάφεραν επίσης να εντοπίσουν ίχνη από τη δραστηριότητας ενός κακόβουλου λογισμικού, το οποίο φαίνεται να αποτελεί backdoor για Android, με δυνατότητες υποκλοπής κλήσεων και αρχείων καταγραφής SMS.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία, τα μέλη της ομάδας Desert Falcons δημιούργησαν και διαχειρίζονταν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές κακόβουλες εκστρατείες, με στόχο διαφορετικά θύματα σε διάφορες χώρες.

[Δ.Τ. Kaspersky Lab]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons