Ανωνυμία 2.0

by Stefanos Kofopoulos • On 25-11-2008 • AT 10:06 pm • 30 ΣΧΟΛΙΑ
Internet

Έχουν περάσει περίπου 2 μήνες από το ταξίδι στις Βρυξέλλες με αφορμή την πρόσκληση της Μαίρης Ματσούκα και του Σταύρου Λαμπρινίδη αλλά ακόμα δεν έχω καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την ανωνυμία στο internet. Ειδικά τώρα, με τα social media και το web 2.0 η ανωνυμία online ή Ανωνυμία 2.0 θεωρείται σχεδόν δεδομένη, κάτι που δεν συμβαίνει στην πραγματική ζωή. Κανείς δεν έχει ζωή και δεν υπάρχει αν δεν βγάλει ταυτότητα, Α.Φ.Μ, δίπλωμα κλπ ενώ αντίθετα όταν και αν κάποιος θελήσει, μπορεί να παραμένει εντελώς ανώνυμος επιλέγοντας να χρησιμοποιεί το web μόνο από internet cafe. Χαράσεται μια διαχωριστική γραμμή που θεωρείται απολύτως φυσιολογική και δημιουργεί δυο διακριτά σύμπαντα: το online και το offline (την πραγματική ζωή), με διαφορετικούς κανόνες και συμπεριφορές από τα μέλη.

Πριν το ταξίδι στην καρδιά της Ευρώπης, το pestaola.gr απέκτησε νέο theme με υποστήριξη για gravatar, αυτές τις μικρές εικόνες δίπλα από κάθε σχόλιο που δείχνουν μια φωτογραφία. Λίγο πιο πίσω στον χρόνο θα συναντήσουμε και το seesmic, μια υπηρεσία που επιτρέπει τον βίντεο σχολιασμό με μόνο ένα κλικ. Είναι επώνυμος ή ανώνυμος κάποιος που χρησιμοποιεί το gravatar (Globally Recognized Avatars) και αφήνει βίντεο σχόλιο στο seesmic φορώντας γυαλιά ηλίου; Εξασκεί κάποιος το δικαίωμα στην ανωνυμία με προβολή οποιασδήποτε φωτογραφίας μέσα από το gravatar (κάποιο λογότυπο αντί για πρόσωπο) ή ενός προσώπου καλυμμένου από μαντίλα σε ένα seesmic βίντεο σχόλιο;

Γιατί το δικαίωμα στην online ανωνυμία είναι συνδεδεμένο με την παιδοφιλία και την τρομοκρατία όταν στην πραγματική ζωή μέλη οικογενειών είναι γνώστες παιδοφιλικών συμπεριφορών ή έμποροι όπλων αλλά κανείς δεν μιλάει ποτέ και για τίποτα; Γιατί η online αποκαλυπτική δημοσιογραφία κρύβεται πίσω από ένα ανώνυμο nickname ενώ στην offline – πραγματική ζωή πίσω από συμφωνίες, συμφέροντα ή NDAs (Non Disclosure Agreements). Γιατί δεν έχουμε πρόβλημα με τα ανώνυμα θετικά σχόλια και απαιτούμε την αποκάλυψη ή την άρση της ανωνυμίας όταν κάτι χαλάει την δουλειά, μας νευριάζει, μας εκνευρίζει;

Έχω καταλήξει στο εξής: όσο υπάρχει το disconnection και η διάκριση μεταξύ online και offline πραγματικότητας, τα προβλήματα θα παραμένουν και ο νομοθέτης θα προσπαθεί κάθε φορά να τα βγάλει πέρα με τα τρέχοντα γεγονότα. Παιδοφιλία, τρομοκρατία, παιδική πορνογραφία, ρατσισμός κλπ. Στην πραγματικότητα θα συπληρώνουμε, θα καταργούμε, θα δημιουργούμε και γενικά θα αλλάζουμε τον νόμο άρα και την απαίτηση σεβασμού από τους πολίτες γιατί ο κόσμος στον οποίο μεγαλώσαμε (offline) λειτουργεί διαφορετικά από τον κόσμο στον οποίο ωριμάζουμε (online). Μέχρι οι netizens να μεγαλώσουν και να αποκτήσουν θέσεις εξουσίας τα πράγματα θα παραμείνουν σε επίπεδο patchwork… όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει με τα patches μετά από καιρό.

Update: Το βίντεο παίζει και σε high quality εδώ, κάνοντας κλικ στο watch in high quality

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

30 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tα σπασες! Ωραίο video!

 2. Συμφωνώ με τον Νικόλα. Το θίγεις το θέμα της Ανωνυμίας πολύ σωστά και στο post αλλά και στο video. Ειδικά στο video το μοντάζ και η παραστατικότητα σου τα σπάνε! Keep up Stefanos!

 3. Τι συμβαίνει με τη βιταμίνη Cal-C-Vita της Bayer που περιέχει δισκία των 1000mg Ascorbic Acid++ και διατίθεται σε τιμή μικρότερη των 2 ευρώ; Γιατί εξαφανίστηκε χωρίς καμμία εξήγηση από τα ράφια των φαρμακείων;

 4. το ερώτημα δεν είναι στο αν κάποιος θα είσαι επώνυμος στον online κόσμο ή όχι και αν θα πρέπει να νομοθετούν περιστασιακά. Το ερώτημα είναι το κατά πόσο σε κάποιον του δίδεται η παιδεία ώστε να μην χρειαστεί να τρομοκρατείτε με ποινές και μειωμένη ελευθερία για να μην πουλάει κόκα στο δίκτυο ή και απέξω. Το ίντερνετ πλέον δεν είναι κάτι ξεχωριστό από την αληθινή ζωή. Ένας τύπος που χαζεύει βίντεο με πεντάχρονα στο νετ, το πιθανότερο είναι στην πραγματική ζωή να έχει νορμάλ συμπεριφορά επειδή φοβάται μην τον “πίασουν”…Ακόμα όμως και να αυξηθεί η ιντερνετοπαρακολούθηση και να κόψει την παιδοπορνεία και στο νετ δεν σημαίνει ότι θα γίνει ένας ισορροπημένος. Θα παραμείνει ένας άρρωστος που απλά περιορίζεται και με την κάθε ευκαιρία θα είναι πιθανόν να κακοποιήσει οποιοδήποτε 5χρονο του γυαλίσει.
  Το αν κάποιος κρίβεται πίσω από ένα username ή μοστραρει το rayban γυαλί του είναι καθαρά επιλογή του. Το ιντερνετ δεν είναι μόνο μεγάλα sites εταιριών, blogs με αυτοκίνητα και κινητά, billboards, forums για το βρακί της Παπαρίζου…είναι και κάποια άλλα πραγματάκια που επιβιώνουν μόνο εδώ επειδή πολλές φορές δεν είναι αρκετά ελεύθερος ο κόσμος εκεί έξω..(και δεν εννοώ φυσικά εγκληματικές συμπεριφορές..)

 5. Πολύ ενδιαφέρουσα η προσέγγιση στο θέμα και εξαιρετικό το video σου. Keep posting.

 6. Ήθελα απλά να τεστάρω το Gravatar μου.
  PS: nice video (επώνυμα)

 7. kostasΑΝΟΝΥΜΟΣ, φυσικά και είναι το ερώτημα αν είσαι ανώνυμος ή επώνυμος, αν πρέπει να είσαι ή οχι, αν σου δίνουν σημασία ή όχι κλπ. Αν κοιτάξεις γύρω σου το κάθε τι που έχεις χαρακτηρίζεται από κάτι. Το αυτοκίνητο από την πινακίδα, εσύ από το ΑΦΜ σου, το κινητό σου από το IMEI (International Mobile Equipment Identity) κλπ και όλα αυτά τα αποδέχεσαι για να μπορείς να ζήσεις και να είσαι μέλος μιας κοινωνίας! Το internet είναι διαφορετικό από την πραγματική ζωή ακόμα γιατί: έχει φτιαχτεί από ανθρώπους που δεν γεννήθηκαν με αυτό, που σκέφτονται διαφορετικά χωρίς το internet να τους επηρεάζει ιδιαίτερα, η τεχνολογία δεν έχει γίνει τόσο προσιτή για να είσαι online παντού οπότε όταν είσαι στο PC μπροστά δεν κοινωνικοποιήσε αλλιώς κλπ.

  aritoni, Στην Γαλλία κανείς δεν δίνει σημασία και δεν διαβάζει τα σχόλια που δεν έχουν όνομα και link που να δείχνουν κάπου. Στην Ελλάδα και σε αυτό το post όπως βλέπεις κάποιοι επίτηδες γράφουν ανώνυμα για τους δικούς τους λόγους. Δεν ξέρω πόσο ανώνυμος θα μπορεί να είναι κάποιος όταν παίζουν τα Gravatars, το Seesmic και δεν ξέρω και τι άλλο εκεί έξω σε 1 χρόνο από τώρα. Η ανωνυμία στις δημοκρατικές κοινωνίες κάποιες φορές προστατεύεται από τον νόμο και είναι σημαντική για την ύπαρξη της ίδιας της δημοκρατίας σε περιπτώσεις μαρτύρων πχ

 8. good video

 9. Θ ε o ς!!!!!

 10. Στην πραγματική μας ζωή όλοι είμαστε επώνυμα ανώνυμοι, δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
  Στον κόσμο του net όμως υπάρχει η ψευδ-αίσθηση ότι μπορείς να γίνεις οτι θέλεις, να εκφραστείς όπως θέλεις, να υποστηρίξεις ότι θέλεις. Κ ένα μέρος αυτού βασίζεται στο γεγονός πως οι άνθρωποι “φοβούνται” την κρίση των άλλων. Όταν δε μπορώ να δεχθώ την κριτική που ασκεί κάποιος φίλος μου, πως να δεχθώ αυτή των ξένων?

 11. Συμφωνώ απόλυτα με τον/την aritoni και μάλιστα μου έκανε (θετική) εντύπωση που διάβασα και αυτή την άποψη μέσα σε μόλις 10 σχολιαστές.
  Γενικά πιστεύω ότι οι Έλληνες δεν έχουν ακόμα εντάξει στην κουλτούρα τους το διαδίκτυο, γι’αυτό βλέπουμε τέτοια φαινόμενα. Για πολλούς δεν είναι τρόπος ζωής αλλά διαφυγής από την πραγματικότητα, which is sad in so many ways…

 12. Λία Βέρου, άρα συμφωνείς επίσης οτι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ online και offline πραγματικότητας είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα επίσης; Για αυτό που λέει ο arittoni, ακόμα ένα παράδειγμα είναι ότι στην πραγματική ζωή κάποιοι δεν συστήνονται καν και για να τους χαρακτηρίσουμε χρησιμοποιούμε το “γνωστοί άγνωστοι” για να κατανοήσουμε για ποιους μιλάμε και στην συγκεκριμένη περίπτωση σε αντίθεση με τους μάρτυρες υπεράσπισης, οι γνωστοί άγνωστοι είναι παράνομοι.

  Online τώρα, μπορεί οι hackers / crackers whatever να μην βγαίνουν με το όνομα τους όταν είναι BlackHat αλλά έχουν επιλέξει 1 ή μερικά nicks και ό,τι κάνουν το κάνουν χρησιμοποιώντας το ένα ή ένα από αυτά! Αναζητούν την επωνυμία (στον κύκλο τους) αλλά την ανωνυμία στην τσιμπίδα του νόμου.

 13. Όλα είναι ανώνυμα μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου!

 14. στης Βρυξέλλες ή στις Βρυξέλλες;
  χμμμμ

 15. Μαλ*κίες,
  Η ανωνυμία μου μου επιτρέπει να το σχολίάζω έτσι…
  Είναι; δεν ξέρω… αλλά γράφω οτι γουστάρω… Το αξίζει; δεν ξέρω, …αλλα μπορώ να το πω… δεν θα με τιμωρήσει κανείς, έτσι;

 16. Τιτάνα τι ήπιες και δεν μας έδωσες;;;;

 17. Έχεις απόλυτο δίκιο Τιτάνα. Εγώ εκτός msn δεν έχω δείξει πουθενά φωτογραφίες μου. Αλήθεια τιν φωνή σου πως την άλλαξες?

 18. ΔΕΝ υπάρχει ανωνυμία στο Internet και αυτό γιατί είναι έτσι δομημένο που βρήκες αυτόν που θέλεις. Τώρα αν ο άλλος δεν θέλει να τον βρουν τότε επιλεγεί Net-Café και proxy. Για εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει το περιεχόμενο και οι πράξεις. Αν ο ανώνυμος γράψει κάτι σωστό τότε το αποδέχομαι. Αυτή η ψεύτικη ανωνυμία μας δίνει θάρρος για να εκφραστούμε πιο ελευθέρα. Για παράδειγμα αν στο Facebook έχεις το όνομα σου και σε απορρίψει μια εταιρία λόγο του χαβαλέ τι γίνεται.

  Δεν έχει ωριμάσει η κοινωνία παγκόσμιος για επωνυμία στο Net.

 19. Είμαι ανώνυμος τώρα που υπογράφω ως Γυρομυριστής;

  Η μήπως τελικά, αν ψάξει κανείς λίγο παραπάνω, θα δει οτι είμαι ο Σωτήρης, που έχω και άλλα blogs, προφιλ στο facebook με το όνομά μου, και είμαι a.k.a. ως Ζαχαρίας;

  Η ανωνυμία στο Internet είναι μια μεγάλη πλάνη. Παραμένουμε ανώνυμοι όσο δεν επιθυμούν κάποιοι να ανακαλύψουν το ποιοί είμαστε. Για να παραμείνουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ανώνυμοι, απαιτούνται ειδικές (και μερικές φορές παράνομες) μέθοδοι.

 20. xaxaxaxa!! Τρελό το vid σου Titana!

  (Το περιστέρι στο τέλος? Είναι το “πνεύμα” του “ανώνυμου επισκέπτη” των blogs ε?)

 21. Titana, σε περιπτώσεις hackers/crackers/μαρτύρων/κτλ την κατανοώ την ανωνυμία.
  Η ανωνυμία μου φαίνεται ακατανόητη όταν πρόκειται για τον κάθε καθημερινό άνθρωπο που θα μπει στο internet για να δουλέψει, να μάθει και να διασκεδάσει.
  Αν κάνω κάτι παράνομο στο ίντερνετ, υπάρχει τρόπος να βρει η δικαιοσύνη ποιά είμαι. Αν όχι, ποιός ο λόγος να κρυφτώ;

 22. ραίο video!

 23. Xristos, το MSN είναι ένα από τα δεκάδες services εκεί έξω. Η αλλαγή έγινε με ένα φίλτρο από το πρόγραμμα που χρησιμοποίησα να κάνω edit

  Γυρομυριστής, ναι αυτό είναι και το point. Θα μπορούσες να είσαι ο Γυρομυριστής αλλά να είχες μια φωτογραφία σου ή να ήσουν ο Σωτήρης με την φωτογραγφία που έχεις τώρα. Τί είναι ανώνυμο ή μη.

  Λία Βέρου, φυσικά και υπάρχει σχεδόν πάντα τρόπος για να ξέρει κάποιος ποια είσαι

 24. @titanas:stin apantisi sou den kserw an to prosekses alla egrapses kati tragiko pou den xaraktirizei esena alla to pws exoume mpei sto trupaki na skeftomaste oloi mas..To aftokinito mou kai to kinito mou einai proionta…gia afto exoun k monadiko kwdiko. Egw den xreiazomai a.f.m. gia na ksexwrizw apo tous allous..
  Kai kati akoma.Anonumos den einai aftos pou den vazei tin fwto tou h to gravatar tou se ena blog..aftos einai apla agnwstos.
  filika.

 25. kostasΑΝΟΝΥΜΟΣ, το Α.Φ.Μ σου είναι ένα χαρακτηστικό όπως και όλα τα άλλα για να ξεχωρίσεις και να υπάρχεις σε αυτό που λέμε κράτος. Συμφωνώ ότι αυτός που δεν βάζει φωτογραφία σε ένα gravatar θέλεις να παραμένει άγνωστος άρα και ανώνυμος. Το θέμα είναι ότι τώρα μιλαμε για nicknames, gravatar και βίντεο σε ένα χώρο που αλλάζει τόσο γρήγορα ώστε software και νέα πριν από μερικούς μήνες να θεωρούνται ξεπερασμένα. Τι θα είναι το Gravatar 2.0 ή το Seesmis 2.0 ή το επόμενο βήμα; Έχεις διαβάσει περί Intel Trusted Platform Module (TPM) κλπ;

 26. όχι δεν έχω διαβάσει για το iTPM απλά εγώ αυτό που λέω είναι πως δίνοντας περισσότερη βάση στην μία πλευρά της ζυγαριάς ώστε να αποφεύγονται κάποια πράγματα επόμενο είναι, μιας και πολλοί δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είναι το www, να χαθεί η μπάλα. Για ποιόν λόγο δηλαδή να με ενοχλεί περισσότερο το ότι κάποιος θέλησε να σχολιάσει στο blog μου, κακοπροαίρετα ή μη, χωρίς να πει το όνομά του, από ένα status update στο facebook “χθες είχα ένα υπέροχο βράδι με την Μαρικά <3” και τα tags στις φώτος… Είναι δικαίωμα του καθενός αν θα εκθέσει την προσωπική του ζωή και τις απόψεις του ή όχι και το ότι θέλει να σχολιάσει σε ένα blog δεν πρέπει να το προϋποθέτει.Γιατί ακόμα και οι απόψεις μας είναι μέρος τις προσωπικής μας ζωής, εκτός και αν μένεις στο σπίτι του BigBrother.

 27. hahahahhaa – gamato videaki…8es ksirisma…just kiddin

 28. Έσκισες μεγάλε!

 29. Φίλε μου το video σου τα σπάει.
  Αν όμως είσαι ανώνυμος τότε γιατί σε ξέρει τόσος κόσμος ?

  Άρα το ερώτημα δεν είναι αν είσαι ανώνυμος η επώνυμος.
  Το ερώτημα είναι αν εκτιμούν αυτό που κάνεις.

  Όπως και να έχει έμενα μια χαρά Επώνυμος μου φαίνεσαι.

Top

Show Buttons
Hide Buttons