Android Wear, η νέα έκδοση Android για wearables με πρώτο το ρολόι

by Stefanos Kofopoulos • On 18-03-2014 • AT 8:36 pm • 3 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

Android wear, η νέα έκδοση Android για wearables με πρώτο το ρολόι

Το Google ανακοίνωσε την νέα έκδοση του Android, αυτή την φορά για wearable devices. Android Wear είναι το όνομα του νέου λειτουργικού για ρολόγια και άλλα smart-devices.

Android Wear: ξεχνας το πληκτρολογιο και χρησιμοποιεις μονο φωνη

Προς το παρόν οι πληροφορίες σχετικά με το Android Wear είναι περιορισμένες. Δεν γνωρίζουμε τεχνικά χαρακτηριστικά ούτε την έκδοση του Android. Ξέρουμε όμως ότι πρόκειται για μεταφορά του Android σε συσκευές με μικρότερο μέγεθος και απαιτήσεις. Γνωρίζουμε επίσης ότι το Google ήδη συνεργάζεται με εταιρείες όπως η Asus, HTC, LG και Samsung για την παρουσίαση των δικών τους smartwatches μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το ρολόι ή καλύτερα το smartwatch είναι η συσκευή που τρέχει το Android Wear για πρώτη φορά. Η επικοινωνία με το smartphone είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε το Android Wear ρολόι να δείχνει κάτι παραπάνω από την ώρα. Ο χρήστης μπορεί να μιλήσει στο smartwatch χρησιμοποιώντας την κλασσική πλέον φωνητική εντολή “OK Google”. Με αυτό τον τρόπο το ρολόι και κατ’επέκταση το Android Wear συνδέεται στο web για να βρει πληροφορίες και να τις εμφανίσει στην οθόνη του ρολογιού.

Σαν τον Ιπποτη της ασφαλτου, αντι για ΚΙΤ το Android Wear θελει OK Google

Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα για εμφάνιση πληροφοριών χωρίς ο χρήστης να χρειαστεί ζητήσει την πληροφορία. Πρόκειται για την λειτουργία του Google Now με την εμφάνιση πληροφοριών και στοιχείων πριν καν τα ζητήσει το χρήστης, ανάλογα το μέρος, την ώρα κλπ.

Με το Android Wear ο κάτοχος του smartwatch μπορεί να ελέγξει και άλλες συσκευές χρησιμοποιώντας μόνο την φωνή του. Είναι επίσης δυνατή η εμφάνιση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο (real-time) στο Android Wear από εφαρμογές όπως για παράδειγμα fitness apps για τρέξιμο και άλλη σωματική δραστηριότητα.

Προς το παρόν το Android Wear παραμένει μια ιδέα χωρίς κάποιο προϊόν διαθέσιμο στα ράφια των καταστημάτων. Η πρώτη συσκευή που θα τρέχει Android Wear θα είναι το ρολόι, με διάφορα μοντέλα από διάφορους κατασκευαστές να βγαίνουν στην αγορά μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Moto 360: It’s Time για το πρωτο Android Wear smartwatch

Οι developers μπορούν από σήμερα να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν το Android Wear SDK ώστε να προσαρμόσουν τα υπάρχοντα apps σε smartphones και tablets για επικοινωνία με το Android Wear αλλά και γιατί όχι, να δημιουργήσουν μια νέα γενναία κατηγορία apps που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν.

Το Google κρατάει κρυφές σημαντικές λεπτομέρειες όπως η διάρκεια μπαταρίας του smartwatch, την έκδοση Android που πρέπει να τρέχει το smartwatch αλλά και τι είδους νέες συσκευές Android Wear θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον. Εν μέρη αυτό δεν είναι μεμπτό αφού το Android Wear βγαίνει στην αγορά με τον ίδιο τρόπο που κυκλοφορεί και το Android για smartphones και tablets. Είναι στα χέρια των κατασκευαστών να παρουσιάσουν gadgets και να ορίσουν την τιμή για κάθε smartwatch. Το Google απλά προσφέρει το λειτουργικό και θέτει τους κανόνες.

Android wear, η νέα έκδοση Android για wearables με πρώτο το ρολόι

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε το smartwatch της Samsung με Android Wear από την στιγμή που η Samsung είναι ήδη στην αγορά των wearables και ήδη έχει παρουσιάσει την δεύτερη γενιά του Galaxy Gear 2 μαζί με το πρώτο wearable device με επίκεντρο το fitness, το Galaxy Gear Fit με Tizen OS.

Οι φήμες για smartwatch από την HTC και LG επιβεβαιώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού η σημερινή ανακοίνωση του Google αναφέρει τα εξής: “We’re also already working with several consumer electronics manufacturers, including Asus, HTC, LG, Motorola and Samsung; chip makers Broadcom, Imagination, Intel, Mediatek and Qualcomm; and fashion brands like the Fossil Group to bring you watches powered by Android Wear later this year”.

Σημαντική η αναφορά της Intel αλλά και της Fossil. Η Intel ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να μπει στην αγορά των wearables και του Android και έχει ήδη έτοιμη μια νέα γενιά επεξεργαστών για ακριβώς αυτό. Το ερώτημα είναι αν θα δούμε Android Wear x86 και Android Wear ARM ή όχι. Η Fossil είναι γνωστή για τα αξεσουάρ και προϊόντα που σχετίζονται με την μόδα και λιγότερο geeky αισθητική. Αυτό σημαίνει ότι το Google θα προσπαθήσει να προωθήσει τα Android Wear smartwatches σε εύρος κοινού, από geeks και prosumers μέχρι fashionphiles και mainstream κοινό.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ότι έκανε η Apple με τα smart-phones, τείνει να κάνει και η Google με τα smart-watches.

    • Είναι εξαιρετική δουλειά αυτό που έχει γίνει με το Android Wear και το Google έχει προσεγγίσει πολύ σωστά το θέμα. Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει όμως: το Android.

      Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν κάθε εταιρεία κλειδώσει σε συγκεκριμένα features με απαίτηση του Google και άρα αγοράζεις μόνο design, brand και ίσως 1-2 ξεχωριστά apps γιατί όλα τα smartwatches θα προσφέρουν το ίδιο ή θα δούμε αυτό που έγινε αρχικά στο Android και συνεχίζει και σήμερα, κάθε εταιρεία να κάνει τα δικά της σε UI, UX, apps και χαρακτηριστικά και σε κάποιο σημείο το Google να χάνει με δημιουργήματα όπως Samsung store, HTC movies κλπ

  2. Μακάρι να δούμε το δεύτερο. Αν και λογικά από οτι έχω καταλάβει από το Sdk οι τρίτες εταιρείες δεν θα μπορούν να επέμβουν και πολύ στο customization. Θα παραμείνει λογικά ως έχει.

    Η πιο σωστή πρόβλεψη είναι η κάθε εταιρεία να βγάζει το δικό της design σε ρολόι.

Top

Show Buttons
Hide Buttons