Android Fragmentation, το Google αρχίζει να κάνει κάτι

by Stefanos Kofopoulos • On 17-11-2012 • AT 5:30 pm • 9 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Mobile

Android Fragmentation, το Google αρχίζει να κάνει κάτι

Το Google αναγνωρίζει πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο το Android fragmentation και αναλαμβάνει δράση. Το νέο Android 4.2 SDK περιορίζει τους developers και του καλεί να συμμορφωθούν εναντίον του fragmentation αλλιώς θα υποστούν τις συνέπειες.

Developers όλου του κόσμου ενωθείτε, το Android fragmentation είναι ο κοινός εχθρός όλων και η ευκαιρία οι χρήστες να αποκτήσουν μια ενιαία εμπειρία μετά από τόσο χρόνια. Είναι η ευκαιρία του Google να διορθώσει το λειτουργικό αλλά όπως όλα δείχνουν η προσπάθεια δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Για την ιστορία, η αλλαγή στους όρους χρήσης αφορά το Android SDK, όχι το Android.

you will not take any actions that may cause or result in the fragmentation of Android

Το Google θέλει να αποθαρρύνει τους developers από το να δημιουργούν εφαρμογές για το Android όπως ακριβώς θέλουν. Η ανάγνωση στους νέους όρους χρήσης του SDK είναι διπλή. Το Google μπορεί πραγματικά να ενδιαφέρεται για το καλό των developers, των Android apps και των χρηστών που αγοράζουν Android ή το Google να θέλει να προστατευτεί από περιπτώσεις Alibaba και Aliyun OS.

Επειδή το Google συνεχίζει να αδιαφορεί για το οικοσύστημα των Android apps, φαίνεται πως οι νέοι όροι στο SDK στοχεύουν τον ανταγωνισμό από το Alibaba και ίσως το ίδιο το Amazon. Αναλυτικά οι νέοι όροι χρήσης του Android SDK αναφέρουν:

“You agree that you will not take any actions that may cause or result in the fragmentation of Android, including but not limited to distributing, participating in the creation of, or promoting in any way a software development kit derived from the SDK”

Πως θα αντιδράσουν οι developers που ασχολούνται με το Android, αν θα υπάρξουν διευκρινίσεις για τους νέους όρους χρήσης του Android SDK και τι θα κάνουν οι μικρότεροι κατασκευαστές και hackers που πλέον δεν έχουν το δικαίωμα να κινούνται ελεύθερα μένει να το δούμε. Το σίγουρο είναι ότι το Android fragmentation είναι επίσημα πλέον αναγνωρίσιμο από το ίδιο το Google.

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η δήλωση αυτή αναφέρεται στο περιστατικό με την κινέζικη εταιρία την Aliyun και το περιστατικό με την Acer αν θυμάμαι καλά, και όχι στο γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν παλιότερες εκδόσεις του Android σε παλιότερες συσκευές, κάτι που ο Rubin δεν το θεωρεί κακό(η Google δηλαδή). Θεωρώ επίσης αν με επιτρέπεις ένα μέρος της επιχειρηματολογίας σου για το ότι η Google δεν δίνει σημασία στης apps ατυχές αφού εικόνες αποκαλύπτουν ότι στο Google play τα apps είναι σαν κατηγορία πρώτα πάνω από τα βιβλία ταινίες κτλ, και πιθανόν αυτό να συμβαίνει όταν μπαίνεις από κινητές συσκευές και tablets. Για του λόγου το αληθές http://goo.gl/DjLfh. Και εδώ εικόνα του Play store από το nexus 7(http://goo.gl/zeSlM) όπου πάλι η κατηγορία των apps είναι πάλι πρώτη. Για τα νούμερα που παραθέτεις στο άλλο άρθρο θα συμφωνήσω ότι δεν είναι ελπιδοφόρα για τους developer

  • Τώρα είναι το Alibaba που μπαίνει στην μέση για το Google. Δεν είναι απλά μια Κινεζική εταιρεία αλλά για ένα τέρας σε μια χώρα που το Google δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Δες εδώ για ολόκληρο το group αλλά και πιο συγκεκριμένα για το alibaba.com.

   Γενικά, η απόφαση αυτή απαγορεύει στον οποιοδήποτε developer, είτε είναι Alibaba είτε κάτι άλλο να κινηθεί ελεύθερα και να κάνει ό,τι θέλει. Το Android ξαφνικά δεν είναι και τόσο ανοιχτό.. ξαναλέω ότι οι όροι χρήση αφορούν το SDK όχι το λειτουργικό, αλλά τι να κάνεις το λειτουργικό αν δεν έχει apps;

   Τα screenshots αυτά αφορούν την Ελλάδα όμως :)

   • Κάνεις λάθος για τα screenshots όμως :).Οι εικόνες δεν αφορούν την Ελλάδα γιατί στην Ελλάδα δεν υποστηρίζονται καθόλου οι ταινίες μουσική και βιβλία οπότε και δεν φαίνονται καθόλου. Για την Alibaba δεν γνώριζα..είμαι περίεργος να δω τι θα γίνει με την Amazon.Δεν νομίζω ότι κλείνει ιδιαίτερα πάντως ίσως συμμαζεύεται λίγο. Άλλωστε ο χαρακτήρας του android παραμένει ανοιχτός(διάθεση κώδικα AOSP) ενώ οι Google apps ήταν και είναι κλειστές.Δεν νομίζω ότι θα απασχολήσει τους rom developers. Η ιστορία θα δείξει.

   • Λέω και εγώ, είχε ανοίξει στην Ελλάδα; :) Στο site του Play όμως αλλιώς τα έχουν και αλλιώς ξοδεύουν τα λεφτά τους. Το ξέρεις άλλωστε.

    Το Amazon έχει κάνει δικό του fork στο Android 2.2 αλλά δεν ξέρω πως μπορεί να περιορίζεται με το Android SDK τώρα. Προς το παρόν δεν έχω ακούσει παράπονα απο εκεί.

    Το Android ναι δεν επηρεάζεται, το λειτουργικό δεν έχει καμία σχέση με την αλλαγή. Το θέμα είναι τα apps και ό,τι χτίζεται πάνω από το Android. Είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα εξέλιξη που ελπίζω να ξεκαθαρίσει το τοπίο από σαβούρα apps αν κάποιοι φοβηθούν.

   • προφανώς γιατί το site μπορούν να το επισκεφτούν και χρήστες χωρίς android phone.και εκεί θέλουν να προωθήσουν τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Οι εξελίξεις τρέχουν. Προσωπικά σαν χρήστης του android και χρήστης ανοιχτών λειτουργικών-λογισμικών πάντως δεν είχα παράπονο ποτέ από τις εφαρμογές που διάλεγα. Και από τότε που ενοποιήθηκαν τα SDK και η Google εξέδωσε τα guidelines όποτε τα ακολουθούν οι developers τόσο πιο καλά.

 2. “Το Android ξαφνικά δεν είναι και τόσο ανοιχτό.. ξαναλέω ότι οι όροι χρήση αφορούν το SDK όχι το λειτουργικό, αλλά τι να κάνεις το λειτουργικό αν δεν έχει apps;”

  google play != android

  mporei na poulaw egw mpoulntozes kai na mi thelw na mou xtiseis polykatoikies stin geitonia mou… poio to problima? eisai eleutheros na xtiseis allou kai tha to kaneis

  • Το παράδειγμα σου είναι άτοπο. Ξαναλέω, λειτουργικό χωρίς εφαρμογές δεν έχει νόημα. Εφαρμογή μπορεί να είναι από ένα photo viewer μέχρι ένα mail client και DNS server. Με τον περιορισμό στο Android SDK μπαίνει για πρώτη φορά ο περιορισμός για το τι μπορεί να κάνει ο developer στο μέχρι πρόσφατα ανοιχτό οικοσύστημα του Android.

   Γιατί και η γη που θα πάει να χρίσει κάπου αλλού τις πολυκατοικίες ο κύριος Χ ανήκει στο Google.

   • από αυτή την άποψη μερικώς ίσως η Amazon το έλυσε το θέμα…δεν ανήκει στο OHA(οπότε και δεν έχει δικαίωμα χρήσης των υπηρεσιών google και πρόσβαση στο play store) αλλά έκανε το δικό της μαγαζάκι για εφαρμογές και οι developers μπορουν να έχουν πρόσβαση απο εκεί. Η google είχε πρόβλημα με την ACER επειδή ανήκει στο OHA(open handcent aliance).

   • Ακριβώς αυτό. Το fork στο Android 2.2 είχε ως αποτέλεσμα το Kindle OS και ξήλωμα όλων των υπηρεσιών που προσφέρει το Google με αντικατάσταση από αυτά του Amazon. Για αυτό το Amazon επέλεξε την Nokia τους χάρτες και έχει απομακρυνθεί όσο μπορεί πληρώνοντας χρόνο και χρήμα από την τσέπη του.

    Αντίθετα, οι Κινέζοι πήγαν να χτίσουν πάνω στο Android που πληρώνει το Google αφαιρώντας όλες τις υπηρεσίες και άρα δεδομένα που θα μπορούσε να συγκεντρώσει το Google και να προβάλει διαφημίσεις. Εκεί χάλασε η σχέση και έγινε η αλλαγή στους όρους χρήσης του Android με πρόσχημα το Open Handset Alliance.

Top

Show Buttons
Hide Buttons