Android 3.0 Gingerbread και όλα από την αρχή στο UI

by Stefanos Kofopoulos • On 21-06-2010 • AT 7:30 pm • 12 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

google nexus one from all angles

Αν οι πηγές του TechCrunch είναι σωστές, η νέα έκδοση του Android 3.0 με κωδικό όνομα Gingerbread (κανένα σχόλιο) θα προσπαθήσει να δημιουργήσει το Android UI και να αποτρέψει του κατασκευαστές όπως η Motorola, η HTC και η Sony Ericsson από το να χρησιμοποιούν το δικό τους skin (MotoBlur, Sense UI, Timescape / Mediascape). Ο στόχος είναι μεγαλεπήβολος και σίγουρα οι εταιρείες δεν θα κάνουν πίσω έτσι απλά. Άλλωστε έχουν επενδύσει ένα σωρό χρήματα στα UIs που χρησιμοποιούνται ως selling points για να διαχωρίζουν τα διάφορα Motorola από τα HTC και τα Sony Ericsson και το ανάποδο.

Με το Android 2.2 Froyo και την δυνατότητα αναβάθμισης των core apps κατευθείαν από το Google, οι βάσεις έχουν τεθεί για στην επόμενη έκδοση. Όλα τα βασικά apps θα είναι πλέον ενημερωμένα στην τελευταία έκδοση και το νόμο που απομένει είναι η χρήση του νέου UI που θα κάτσει από πάνω. Το νέο Android 3.0 Gingerbread UI εννοείται.

Ο λόγος που το Google θέλει να αλλάξει το UI και να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη εικόνα είναι πολύ απλός και περιγράφεται με μια λέξη: ομοιογένεια. Με τα γραφικά και τα κουμπιά να είναι στο ίδιο σημείο σε όλα τα Motorola, HTC, Sony Ericsson κινητά ο χρήστης θα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το Android που θέλει ανεξαρτήτως εταιρείας, αντί να επιλέγει το iPhone που εδώ και 4 γενιές κινητών διατηρεί το ίδιο UI με ελάχιστες βελτιώσεις στα σημεία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μαθαίνουν να χρησιμοποιούν κάτι που εμπιστεύονται και παραμένουν στην πλατφόρμα, επιλέγοντας μόνο τα χαρακτηριστικά του hardware που τους ενδιαφέρουν περισσότερο. Α ναι, τα Android updates θα γίνονται άμεσα και σε όλα τα κινητά και όχι με αναμονή δεκάδων μηνών επειδή η HTC θα πρέπει να φτιάξει το Sense UI να τρέχει στο Android 2.1 και η Sony Ericsson το ίδιο. Για να δούμε.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αν ισχύει εγώ πάντως συμφωνώ απόλυτα με την google.Ούτε να περιμένεις αναβάθμιση απο τις εταιρείες ούτε το φαινόμενο όπως τώρα να είναι το 2,2 και πολλές high-end συσκευές να είναι ακόμα στο 1,6 και φυσικά αυτή η ομοιγένεια που όντως κάνει τον χρήστη να εμπιστεύεται

 2. Ο ρυθμός με τον οποίο πηδάει major εκδόσεις το android OS θυμίζει τον ρυθμό που άλλαζε εκδόσεις ο chrome. Για τον Chrome λέγανε ότι το έκανε για να φτάσει την 3.χ του firefox έτσι ώστε να μην φαίνεται υποδεέστερος. Το android αλλάζοντας major εκδόσεις τόσο γρήγορα δεν θυμίζει την παλιά google που δεν έβγαζε το beta αν δεν περνούσαν 2-3 χρόνια. Φαντάζομαι ότι είναι το μόνο linux λειτουργικό που βιάζεται τόσο πολύ να μεγαλώσει την έκδοση (εκτός ίσως από τα Fedora και Mandrake). Θα σταματήσει στην 4 (όσο είναι το iPhone); στην 7 (όσο τα Windows);

  • Αν και καταλαβαίνω το σκεπτικό σου, το θεωρό αβάσιμο…
   Όντως το Chrome/Chromium ανεβένει πολύ γρήγορα εκδόσεις αλλά
   1) με κάθε αλλαγή νούμερου γίνεται και implemented κάποιο σημαντικο feature (extension, themes , sync κτλ)
   2) Η google ποτέ δεν χρησιμοποίησε το νούμερο της βέρσιον για προώθηση του browser..
   Όσο για το Android:
   Η 2.2 ανακοινώθηκε από την google στο I/O πριν περίπου 1 μήνα και μέχρι στιγμής το μόνο που έχουμε ακούσει για την 3 είναι αυτή η ανακοίνωση.Αν σκεφτείς ότι σε 2 χρόνια έχουν γίνει 4 κυκλοφορίες (1.6,2.0,2.1,2.2) , πιστεύω ότι είναι λίγες..

 3. Επιτέλους. Μακάρι να γίνει. Αυτό ακριβώς έλεγα σε ένα σχόλιό μου πριν μερικά ποστ. Πραγματικά αν το κάνει θα με κερδίσει.

 4. Tι εννοείς στρατηγική της apple? Από πότε μόνο η apple ρίχνει βάρος στο interface? Κατ’εμέ, από το android 2.1 κι έπειτα τα skins δεν έχουν νόημα, το λειτουργικό είναι πια αρκετά στρωτό από άποψη χειρισμού για τον απλό χρήστη. Στο hero μου έχω εγκαταστήσει rom με το android τελείως “μαμά” και δεν έχω νιώσει κάποιο πλήγμα στη χρηστικότητα του λογισμικού.

  • Η “συνέχεια” δεν αποτελεί στρατηγική της Apple.
   Όλες οι οικιακές συσκευές με την πάροδο του χρόνου/εμπειρίας συγκλίνουν σε μια παρόμοια κατάσταση. Συμβαίνει στα πλυντήρια, τις τηλεοράσεις, τους Η/Υ και φυσικά θα γίνει και στα κινητά…

  • Εξαρτάται τι εννοείς με την consistent εμπειρία. Η Google δε θα επιβάλει κάποια ενιαία διαμόρφωση στους κατασκευαστές συσκευών android. Απλά θα δώσει βάρος στον εμφανισιακό- χρηστικό τομέα του λογισμικού, μειώνοντας τα κίνητρα για το “κόλλημα” skins από πάνω. Αλλά αυτό είναι απλά μια επιφανειακή ομοιότητα σε σχέση με την apple. Η Google προτείνει, δεν επιβάλει, και αυτή η ελευθερία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος αλλά και μια σοβαρή αδυναμία της πλατφόρμας.
   Προσωπικά, ο λόγος που προτίμησα το android είναι η ελευθερία που παρέχει στο χρήστη, και το οτι λατρεύω να αλλάζω τα φώτα του κινητού στο πείραγμα. Αν η google άρχιζε να ακολουθεί την “apple’s strategy” της απόλυτα ελεγχόμενης και ομοιόμορφης εμπειρίας χρήστη, θα την έκανα με ελαφρά προς τη μεριά του meego.

 5. Κάτι που ξέχασα να προσθέσω είναι το ότι, οι εταιρείες μπορούν κάλλιστα να προσθέσουν το δικό τους UI ως Skin και αν ο χρήστης κρίνει σκόπιμο, να το ενεργοποιεί.
  Έτσι βγαίνουν και οι δύο (google/ εταιρείες) κερδισμένες. Ή τουλάχιστον κανείς δεν χάνει άμεσα.

  • Αυτό νομίζω ότι θα γίνει αλλά με την διαφορά στην ταχύτητα να είναι εμφανής αν όχι τεράστια νομίζω ότι η επιλογή του Android 3.0 UI θα είναι μονόδρομος

   • Κάτι παρόμοιο είχε γίνει, για όσους θυμούνται, στα UIQ με το GDesk. Παρέμενε το interface του κινητού αλλά έτρεχε από πάνω ένα “shell” με διαφορετικό interface, με όλες βέβαια τις αρνητικές επιπτώσεις σε απόδοση…

 6. Το θέμα είναι αν η htc θέλει να βελτιστοποιήσει το android ας το κάνει με εφαρμογή που θα απεγκαθίσταται και θα εγκαθίσταται κατά βούληση του χρήστη (που έχει κινητό htc εννοώ, όχι οποιοσδήποτε). Δείτε για παράδειγμα το launcherpro, απλά τέλειο και με συνεχείς αναβαθμίσεις και είναι απλά μία εφαρμογή. Πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε αν δεν το έχετε κάνει ήδη ;)

 7. Το κακό είναι ότι ό,τι θα χάσει πολλά η HTC , σίγουρα δεν έδιναν 700 ευρώ/μήνα σε έναν άνθρωπο και τους έκανε το Sense UI σε 2-3 μήνες…. Απλά ελπίζω να μην υποχωρήσει απο το παιχνίδι του Android καθώς ειναι η μοναδική εταιρία που βγάζει σχεδόν αποκληστικά Android (όπως βγάζει η Nokia κινητά με Symbian)

Top

Show Buttons
Hide Buttons