Ανακατασκευασμένα μελάνια και οικολογική συνείδηση δεν συμβαδίζουν

by George Polyzos • On 25-04-2019 • AT 12:00 pm • 2 ΣΧΟΛΙΑ
Computing

Τα τελευταία χρόνια το καταναλωτικό κοινό αποκτά όλο και πιο έντονη οικολογική συνείδηση στρεφόμενο πλέον στην πρακτική της ανακύκλωσης για κάθε είδους προϊόν.

Ωστόσο, υπάρχει μία συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων για την οποία υφίσταται μία σοβαρή παρανόηση. Ο λόγος για τα αναλώσιμα των εκτυπωτών, κάθε κατηγορίας, με το κοινό να θεωρεί σε πολλές περιπτώσεις ότι η χρήση ανακατασκευασμένων δοχείων μελανιών είναι καλύτερη για το περιβάλλον, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι απόλυτα ακριβές.

Αυτό που μας δείχνουν έρευνες είναι ότι η ανακατασκευή δοχείων μελανιών μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή αποβλήτων και στην εξάντληση των φυσικών πόρων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη ανακύκλωσης αναλωσίμων της InfoTrends για την Δυτική Ευρώπη, το 2016, μετά από ανάθεση της HP, ακόμα και αν ο καταναλωτής επιστρέψει ένα άδειο δοχείο σε μια εταιρεία ανακατασκευής, δεν είναι πάντα βέβαιο ότι το δοχείο αυτό δεν θα καταλήξει στο τέλος στη χωματερή. Στην ίδια έρευνα φάνηκε ότι οι περισσότερες εταιρείες ανακατασκευής που ερωτήθηκαν δεν καταφέρνουν να συλλέξουν τα προϊόντα τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η μελέτη αξιολόγησης κύκλου ζωής που έγινε από τη Four Elements Consulting το 2016, κατόπιν ανάθεσης από την HP, η οποία έδειξε ότι τα ανακατασκευασμένα δοχεία γραφίτη έχουν 42% μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με τα αυθεντικά δοχεία γραφίτη HP. Η συγκεκριμένη μελέτη συνέκρινε τα αυθεντικά δοχεία μαύρου γραφίτη HP 80A και 83A με ένα δείγμα εναλλακτικών ανακατασκευασμένων προϊόντων σε οκτώ κατηγορίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Συνοπτικά, αυτό που δείχνουν οι έρευνες είναι ότι η ανακατασκευή μπορεί να επηρεάσει τις προδιαγραφές που σχετίζονται με τα οικολογικά σήματα. Αντίθετα, τα αυθεντικά δοχεία HP, τα οποία ελέγχονται σε συνδυασμό με τους εκτυπωτές HP και το χαρτί HP, πληρούν τα κριτήρια ποιότητας αέρα εσωτερικού χώρου που προβλέπουν συγκεκριμένα οικολογικά σήματα, όπως το Blue Angel και το EPEAT. Όπως αποδείχθηκε οι διαδικασίες της HP έχουν μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ανακατασκευή. Άλλωστε, σε όλους τους τομείς που μελετήθηκαν, τα αυθεντικά δοχεία γραφίτη HP είχαν μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα ανακατασκευασμένα δοχεία γραφίτη, καθιστώντας την HP την καλύτερη επιλογή.

Η ίδια μελέτη της Four Elements Consulting έδειξε κάτι επίσης πολύ ενδιαφέρον. Τα ανακατασκευασμένα δοχεία γραφίτη μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης χαρτιού έως και 27 φορές σε σύγκριση με τα αυθεντικά δοχεία γραφίτη HP, λόγω των αυξημένων επανεκτυπώσεων. Αντίθετα, τα αυθεντικά δοχεία γραφίτη HP έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα κάθε φορά και μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ περιορίζουν τη σπατάλη χαρτιού λόγω επανεκτυπώσεων.

Ουσιαστικά, η HP το πετυχαίνει αυτό δημιουργώντας νέα προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά περιορίζοντας τη σπατάλη. Η διαδικασία ανακύκλωσης κλειστού κύκλου της HP αξιοποιεί τα πλαστικά υλικά των ανακυκλωμένων δοχείων HP για την κατασκευή νέων αυθεντικών δοχείων μελάνης και γραφίτη ΗΡ. Η ανακατασκευή σπάνια εμποδίζει την κατάληξη των δοχείων στη χωματερή.

Επιπλέον, η HP προτιμά να προσφέρει την καλύτερη περιβαλλοντική επιλογή σε επίπεδο ποιότητας και βιωσιμότητας. Το χαρτί είναι η βασική πηγή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εκτύπωσης και η ποιότητα των εκτυπώσεων παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση χαρτιού. Η χρήση αυθεντικών δοχείων γραφίτη HP οδηγεί σε μειωμένη σπατάλη χαρτιού, καθώς μειώνει την ανάγκη επανεκτύπωσης. Επιπρόσθετα, τα αυθεντικά δοχεία HP που ανακυκλώνονται μέσω του προγράμματος HP Planet Partners δεν αναπληρώνονται, δεν μεταπωλούνται και δεν καταλήγουν ποτέ σε χωματερή. Ουσιαστικά, το πρόγραμμα ανακύκλωσης HP Planet Partners σάς δίνει τη δυνατότητα να επιστρέφετε τα χρησιμοποιημένα αυθεντικά δοχεία HP δωρεάν και εύκολα.

Τέλος, η HP έχει αναγνωριστεί ως κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως για τις δράσεις και τις στρατηγικές της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η HP μετράει και κοινοποιεί τόσο το αποτύπωμα άνθρακα και νερού των διαδικασιών της, όσο και τα αντίστοιχα αποτυπώματα της προμηθευτικής αλυσίδας της. Αντίθετα, οι εταιρείες που ανακατασκευάζουν δοχεία συχνά εμφανίζονται να έχουν περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια, αλλά σπάνια παρέχουν διαφανείς αναφορές με βάση τα διαθέσιμα πρότυπα ή αναφέρονται στις μετρήσεις ή τις μειώσεις του αποτυπώματος άνθρακα.

[Advertorial]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αίσχος, η “γκρίζα” κρυφή διαφήμιση!
    Για τα στοιχεία, που παρατίθενται δεν υπάρχει σε κανένα έντυπο του χώρου η παραμικρή επιβεβαίωση.
    (Τουναντίον)

    • Καλημέρα και χρόνια πολλά! Ε όχι και γκρίζα διαφήμιση, υπάρχει ένδειξη στο τέλος της ανάρτησης που σημαίνει ότι πρόκειται για πληρωμένο κείμενο (Advertorial)…

Top

Show Buttons
Hide Buttons