AMD 8 core Bulldozer CPU, κάτι σαν το Matrix αλλά καλύτερο

by Stefanos Kofopoulos • On 24-08-2010 • AT 5:46 pm • 6 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

AMD 8 core Bulldozer CPU

Αν η AMD τα καταφέρει με τους νέους 8 core Bulldozer επεξεργαστές, ο κόσμος θα γίνει ένα καλύτερο μέρος και οι hardcore gamers θα προσκυνάνε. Αυτό που κάνει τόσο wow τις Bulldozer CPU είναι η αρχιτεκτονική τους, εξέλιξη σημαντική για την ίδια την AMD αλλά και την ίδια την βιομηχανία των επεξεργαστών που μέχρι σήμερα κυριαρχεί η Intel με το Hyper-Threading. Μέχρι σήμερα η Intel “ξεγελούσε” το λειτουργικό εμφανίζοντας έναν επιπλέον πυρήνα διαθέσιμο στο σύστημα ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Με την τεχνική αυτή οι επεξεργαστές με 2 πυρήνες αναγνωρίζονταν ως επεξεργαστές με 4 πυρήνες και η επεξεργαστική τους δυνατότητα αυξανόταν μέχρι και 25%.

Η AMD σκέφτηκε να κάνει κάτι καλύτερο και πιο δραστικό. Αντί να δημιουργήσει μηχανισμούς για επιπλέον threads σκέφτηκε να φέρει πολύ κοντά 2 πυρήνες σε μια υβριδική μορφή που οι πυρήνες συνεργάζονται ώστε να μοιάζουν σαν ένας ή δύο, ανάλογα το κομμάτι του hardware μέσα στον ίδιο τον επεξεργαστή και πως είναι βέλτιστο να δουλέψει. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ταχύτητα επεξεργασίας αυξάνεται γιατί πολλά από τα κομμάτια του κάθε πυρήνα είναι πλέον κοντά το ένα με το άλλο και σε κάποιες περιπτώσεις κοινά, σαν να ήταν ένας πυρήνας μόνος του. Κάτι σαν το Matrix, που η πραγματικότητα από την πραγματικότητα διαφέρει ανάλογα την προοπτική και την αντίληψη αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να γίνει η καρδιά του υπολογιστή σου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στους Bulldozer οι δύο πυρήνες μοιράζονται fetch, decode, floating-point scheduler, dual 128-bit FPUs σαν να ήταν δικά τους. Αυτό σημαίνει πολλά όταν έχεις να κάνεις με εκατομμύρια εντολές χωρίς να χρειάζεται να βγεις από το core και να επιστρέψεις πάλι πίσω. Ακόμα και η L2 cache είναι κοινή και για τα δύο core. Μην απορήσετε αν η marketing καμπάνια της AMD εκτός από επιδόσεις κάνει λόγο και για performance per watt με τέτοιο τρόπο ώστε να αδειάζει εντελώς την Intel. Απομένει ένα chipset αντάξιο της αρχιτεκτονικής Bulldozer και όλα τα άλλα θα είναι ιστορία.

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τι εννοει χ86 στην εικόνα?
  32bit είναι η αρχιτεκτονική του επεξεργαστη? γιατί ετσι?

  • Μπορεί να είναι και x86-64 τί σημασία έχει.. κάτσε να κυκλοφορήσει στην αγορά και να δούμε τα πρώτα tests. 2010 έχουμε, αποκλείεται να μην υποστηρίζει 64bit

 2. I think it’s time to change my Pentium 4 :P
  Do you know how many MB will be the L2 Cache? Also in which socket will be this CPU? Any info?

 3. Μακάρι να υπήρχαν και τόσα πολλά applications που να χρησιμοποιούσαν τόσα cores. Έλα όμως που δεν υπάρχουν.

  Καλύτερα να κοιτάξουν οι προγραμματιστές να δουλέψουν πάνω στον κώδικά τους (και επιτέλους να μπορούμε να χρησιμοποιούμε και 64bit apps αλλα και πολλούς επεξεργαστές)…

  Για τον end-user, όλα αυτά δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία. Για Data-Centers απο την άλλη… ναι.

  Πάντως μεγάλο βήμα μπροστά πρέπει να κάνει η AMD. Άντε μήπως πέσουν και λίγο οι τιμές γιατι η Intel κάνει πάρτυ εδώ και πολύ καιρό στην αγορά… !

  • Συμφωνώ, είναι θέμα και του software. Με την κίνηση όμως που κάνει η AMD το ίδιο software θα τρέχει πιο γρήγορα ή αν όχι πιο γρήγορα σίγουρα θα τρέχει με καλύτερη απόδοση per watt το οποίο είναι απίστευτα σημαντικό για τις φάρμες servers που ξεπηδούν συνέχεια και τα refresh που κάνουν

 4. Αν φτιάξει η AMD έναν επεξεργαστή και αντί για 8 πυρήνες το λειτουργικό τους βλέπει σαν 2(4 πραγματικούς πυρήνες ανα ‘εικονικό’ επεξεργαστή στο λειτουργικό), τότε δε θα χρειάζεται κανένας προγραμματιστής να φτιάχνει προγράμματα που να εκμεταλεύονται 4-8 πυρήνες θα γίνεται κατανομή φόρτου εσωτερικά και σε hardware(πιο γρήγορα διότι ο επεξεργαστής θα αποφασίζει πως θα μειράσει τον φόρτο και σε ποιόν πυρήνα) επίπεδο.

  Υ.Γ. Βέβαια πολλά λέγονται κατά καιρούς, αν δεν δούμε πως ακριβώς συμπεριφέρεται ο Bulldozer τα λόγια είναι περιττά

Top

Show Buttons
Hide Buttons