Η Amazon λανσάρει το πρώτο της Amazon Go κατάστημα

by George Polyzos • On 23-01-2018 • AT 4:05 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

Η Amazon ξεκίνησε την λειτουργία του πρώτου της φυσικού καταστήματος Amazon Go, το οποίο δεν διαθέτει ταμειακές μηχανές αλλά είναι φορτωμένο με μπόλικη… τεχνολογία.

Το Amazon Go, το οποίο χαρακτηρίζεται και ως το «κατάστημα του μέλλοντος», ξεκίνησε την λειτουργία του ένα χρόνο αργότερα από την αρχική του ανακοίνωση ενώ για την ανάπτυξή του η εταιρεία χρειάστηκε τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Στα τέλη του 2016 η Amazon είχε αποκαλύψει τα σχέδιά της για το πειραματικό τότε νέο είδος εμπορικού καταστήματος. Στόχος ήταν να σχεδιαστεί ένας χώρος όπου δεν θα υπήρχε αναμονή σε ουρά για το ταμείο με το αρχικό λανσάρισμα να τοποθετείται στις αρχές του 2017, το τελικό αποτέλεσμα είναι όλο το κατάστημα να αποτελεί μία γιγαντιαία συσκευή παρακολούθησης. Πολύ απλά, το… κατάστημα παρακολουθεί οτιδήποτε παίρνει από το ράφι ο καταναλωτής και αναλόγως πραγματοποιεί την αντίστοιχη χρέωση.

Το αρχικό Amazon Go βρήκε τελικά τη θέση του στο ισόγειο των κεντρικών γραφείων της Amazon στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο τρόπος λειτουργίας του είναι απλός: ο καταναλωτής κατεβάζει στο smartphone του την εφαρμογή Amazon Go, ξεκινά την εφαρμογή, συνδέεται με έναν λογαριασμό Amazon και με μία πιστωτική κάρτα και εμφανίζεται ένα QR code. Για να μπει ο καταναλωτής στο κατάστημα θα πρέπει στην περιστροφική είσοδο να περάσει τον συγκεκριμένο QR code από τον σαρωτή ώστε αυτή να ανοίξει.

Αφού ο καταναλωτής μπει στο κατάστημα αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο οι εγκατεστημένες κάμερες, οι οποίες καταγράφουν οποιαδήποτε κίνηση γίνεται στον χώρο. Όταν ένα προϊόν φύγει από τη θέση του στο ράφι καταγράφεται η ταυτότητα τόσο του προϊόντος όσο και του καταναλωτή. Στη συνέχεια το προϊόν προστίθεται στο εικονικό καλάθι αγορών ή αφαιρείται από εκεί εάν το προϊόν επιστρέψει στη θέση του, πίσω στο ράφι. Όταν ο καταναλωτής ολοκληρώσει τις αγορές του και φύγει από το κατάστημα, το σύστημα αυτόματα χρεώνει τον λογαριασμό του χρήστη με τα προϊόντα που έχει αγοράσει.

Προφανώς το Amazon Go είναι ένα εντυπωσιακό δημιούργημα και εξαιρετικά προηγμένο σε τεχνολογικό επίπεδο αλλά παραμένει άγνωστο πώς θα εκμεταλλευθεί η Amazon την επένδυση αυτή. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Amazon κατέχει την αλυσίδα καταστημάτων Whole Foods αλλά όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός η τεχνολογία του Amazon Go να εφαρμοστεί εκεί.

Ένα άλλο σημείο με ενδιαφέρον (και το οποίο δημιούργησε ορισμένες αντιδράσεις) είναι το γεγονός ότι ένα Amazon Go κατάστημα έχει χαμηλές απαιτήσεις σε προσωπικό. Ουσιαστικά χρειάζεται μόνο ορισμένα άτομα για να τοποθετήσουν τα προϊόντα στα ράφια. Ωστόσο, είναι ήδη γνωστό ότι η Amazon ήδη αναπτύσσει ρομπότ για τέτοιου είδους εργασίας. Παρόλα αυτά, η ανθρώπινη παρουσία κρίνεται απαραίτητη καθώς θα πρέπει να υπάρχει κάποιος που θα δίνει πληροφορίες στο κοινό ενώ θα πρέπει να υπάρχει και κάποιος που θα ελέγχει την πώληση συγκεκριμένων προϊόντων (π.χ. οινοπνευματώδη σε ενηλίκους).

Ακόμη και αν δεν είναι το εμπορικό κατάστημα του μέλλοντος, το Amazon Go σίγουρα είναι μία επίδειξη των δυνατοτήτων εφαρμογής της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons