Amazon Kindle review, οι εντυπώσεις ένα μήνα και πολύ e-ink αργότερα

by Stefanos Kofopoulos • On 22-11-2010 • AT 4:38 pm • 10 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

Amazon Kindle review, οι εντυπώσεις ένα μήνα και πολύ e-ink αργότερα

Το Amazon Kindle είναι βιβλίο αλλά ηλεκτρονικό, για την ακρίβεια είναι πολλά ηλεκτρονικά βιβλία μαζί με πληκτρολόγιο και μια οθόνη σε ελκυστική τιμή και design. Απλό, λεπτό, ελαφρύ περίπου 21% μικρότερο, 15% ελαφρύτερο, χρησιμοποιεί οθόνη με 50% καλύτερο contrast και έχει μπαταρία που διαρκεί μέχρι και ένα μήνα όταν το WiFi είναι απενεργοποιημένο. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, το Amazon φρόντισε να χρησιμοποιήσει WebKit browser στο νέο Kindle, καλύτερες γραμματοσειρές και να προσφέρει δύο μοντέλα με 3G και WiFi ή μόνο WiFi. Η e-ink οθόνη διατηρεί το ίδιο μέγεθος στις 6 ίντσες διαγώνιο αλλά έχει βελτιωθεί σημαντικά σε ταχύτητα, 20% σύμφωνα με το Amazon.

Hardware

Όσοι θέλουν να δουν τα σωθικά του Amazon Kindle δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά στο βίντεο. Για τους υπόλοιπους αρκεί η περιγραφή του γκρι πλαστικού που κυριαρχεί με εξαίρεση το ελάχιστο χρώμα στα κουμπιά και τα λοιπά χειριστήρια. Το Kindle δεν έχει χρώμα όπως άλλωστε και το 99% των περισσότερων βιβλίων.

Το πληκτρολόγιο χρησιμοποιείται για την αναζήτηση τίτλων ενώ η πλοήγηση στο μενού γίνεται με την βοήθεια του D-pad και των κουμπιών Menou, Home, Aa και back. Η αίσθηση είναι κάπως περίεργη, σκληρή και θυμίζει φθηνό πλαστικό. Η πληκτρολόγηση γίνεται με το QWERTY χρησιμοποιώντας μάλιστα και τους δύο αντίχειρες, η αίσθηση της εμπειρίας αφήνει κενά με την σκληρότητα των πλήκτρων και την έλλειψη feedback. Οι σελίδες αλλάζουν από τα δύο πλαϊνά κουμπιά που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του Kindle. Εδώ τα πράγματα είναι ένα κλικ καλύτερα αλλά όπως και πριν απουσιάζει το feedback.

Στο κάτω μέρος του Kindle βρίσκεται το χειριστήριο της έντασης της φωνής, το 3.5mm βύσμα για ακουστικά, η θύρα USB και ο διακόπτης on/off wake που παραείναι χαλαρός. Το Kindle ξυπνάει και επιστρέφει στο σημείο που το είχατε αφήσει, ενημερώνοντας με το πράσινο LED ότι είναι έτοιμο για ανάγνωση, αφήνει όμως αυτή την αίσθηση φθηνής χαλαρότητας που συνήθως συναντάμε στα φθηνά gadgets.

Στο πίσω και πάνω μέρος του Kindle υπάρχουν τα δύο ηχεία που χρησιμοποιούνται για το Text-to-Speech ή στην μουσική. Η ποιότητα αναπαραγωγής του ήχου σε δωμάτιο με ησυχία είναι περισσότερο από ικανοποιητική. Σε περιβάλλον με κόσμο και φασαρία, τα ακουστικά και η ένταση 2-3 κλικ πιο πάνω κάνουν δουλειά.

Software

Το Linux που τρέχει το Amazon Kindle είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του hardware. To Amazon φροντίζει να ενημερώνει το firmware αρκετά συχνά, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα για preview της επόμενης έκδοσης του firmware πριν ακόμα γίνει επίσημα διαθέσιμα. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο Early Preview of Next Version 3.0.3 που χρησιμοποιώ εδώ και εβδομάδες χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Το βασικό μενού (Menu button) είναι το εργαλείο διαχείρισης του Kindle. Εδώ ενεργοποιείται το WiFi (Turn Wirelress On), εδώ υπάρχει το link για το Kindle Store (Shop in Kindle Store), εδώ παίζετε με τα bookmarks και το Sync ή τα Settings και τις Experimental εφαρμογές. Τα Settings είναι λιτά και αν ρυθμιστούν μια φορά με το λογαριασμό του Amazon και τον κωδικό για το WiFi δεν θα χρειαστεί να τα δείτε ποτέ ξανά. Στο Experimental κομμάτι υπάρχει ο Webkit based browser και η δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικών αρχείων .mp3 από το music folder στο Kindle (σύνδεση με USB στο PC, drag n drop αρχεία στο music). Ο browser μπορεί να τα βγάλει πέρα ακόμα και με το pestaola.gr που φορτώνει jQuery και ένα σωρό φωτογραφίες. Εντυπωσιακή δυνατότητα αλλά όχι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Η λειτουργία Text-to Speech δίνει την δυνατότητα για την επιλογή ανδρικής ή γυναικείας φωνής που όμως παραμένουν το ίδιο ρομποτικές και μονότονες. Χρήσιμο αν θέλετε να διαβάζετε με ένα συγκεκριμένο ρυθμό (αυτό την φωνής) ή για να εξασκήσετε τα Αγγλικά σας. Δυστυχώς η φωνή διαβάζει τις σημειώσεις και λεζάντες κάτω από τις φωτογραφίες.

Τα Ελληνικά, τα σύμβολα από συναρτήσεις και άλλα περίεργα διαβάζονται μια χαρά από το Kindle. Αν έχετε .pdf από την σχολή ή αλλού το μόνο που χρειάζεται είναι drag n drop στο documents folder του Kindle και αυτό ήταν όλο. Το Kindle θα αναγνωρίζει το αρχείο και αυτό ήταν.

Νέο Kindle, μικρότερο, ελαφρύτερο, ταχύτερο, φθηνότερο με μπαταρία για 1 μήνα

Οθόνη

Η οθόνη με e-ink που χρησιμοποιεί το Amazon στο νέο Kindle είναι απίστευτη και συμπεριφέρεται ακριβώς όμως ένα βιβλίο. Δηλαδή έχει απίστευτο contrast κάτω από τον ήλιο αλλά απαιτεί φως για να διαβάσεις στο σκοτάδι. Δοκιμασμένο σε διάφορες συνθήκες φωτισμού (ήλιο σε δωμάτιο, ήλιος σε εξωτερικό χώρο, λάμπα CFL, λάμπα LED) το Kindle είναι ευχάριστο στην ανάγνωση, τουλάχιστον όσο θα ήταν ένα βιβλίο υπό τις ίδιες συνθήκες. Παρά την βελτιωμένη οθόνη και ταχύτητα ανανέωσης, όταν η επόμενη σελίδα περιέχει φωτογραφία στο σημείο που πριν υπήρχε κείμενο, το e-ink δεν ανανεώνεται πλήρως και αφήνει αχνά σημάδια του κειμένου πάνω στην φωτογραφία. Δεν ξέρω αν πρόκειται για bug του firmware 3.0.3 ή της οθόνης, η λύση προς το παρόν είναι η αδιαφορία ή η επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα και αλλαγή ξανά στην σελίδα με την φωτογραφία. Ένα διπλό refresh λύνει το μικρό αυτό πρόβλημα.

Kindle εναντίον iPad

Το Kindle δεν είναι iPad, τέλος. Το Amazon έφτιαξε το Kindle για να προσφέρει ένα gagdet τόσο κοντά στο βιβλίο όσο τίποτα άλλο. Το Kindle είναι σχεδιασμένο για ανάγνωση κειμένου με την βοήθεια μουσικής στο background (σε πειραματικό στάδιο) και αυτό ήταν όλο. Το Kindle Store προσφέρει εκατοντάδες χιλιάδες τίτλους, τα .pdf χρειάζονται μόνο ένα copy&paste για να μεταφερθούν και εκεί τελειώνει η εμπειρία ανάγνωσης με το Kindle που είναι τόσο ελαφρύ και λεπτό ώστε να χωράει ακόμα και στην πίσω τσέπη του τζιν ή μέσα στο σακάκι. Το Kindle κατασκευάστηκε για ανάγνωση κειμένου και μόνο, τέλος.

Kindle εναντίον εσένα

Το Kindle έχει να ανταγωνιστεί εσένα. Είναι τόσο μικρό, βολικό και εύκολο να αγοράσεις βιβλία που σε προκαλεί να κάνεις κλικ στον επόμενο τίτλο που σε ενδιαφέρει. Το γραφείο δεν θα γεμίσει με επιπλέον χαρτί, δεν θα χρειαστεί να κουβαλήσεις μια επιπλέον βαλίτσα γεμάτη βιβλία στην μετακόμιση κλπ. Η αγορά βιβλίων στο Kindle είναι τόσο εύκολη που καταντάει εθιστική. Η μανία υπερκατανάλωσης είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που χρειάζεται να αντιμετωπίσει κάποιος όταν βρεθεί αντιμέτωπος με το Kindle Store και το Wispernet.

Kindle εναντίον Kindle

Οι εφαρμογές Kindle για iPhone, για PC, για BlackBerry, για Android κλπ κάνουν εξαιρετική δουλειά. Αν θέλετε να βλέπετε τα βιβλία σε κάθε συσκευή που χρησιμοποιείτε τότε θα πρέπει να κατεβάσετε τα αντίστοιχα apps και να κάνετε sync. Προτιμήστε το WiFi γιατί διαφορετικά οι χρεώσεις μπορεί να είναι υψηλές. Στην πραγματικότητα το Kindle για iPhone κατεβάζει ένα αντίγραφο του βιβλίου στο iPhone κοκ.

Με λίγα λόγια

Το Amazon Kindle αξίζει μέχρι και το τελευταίο ευρώ αλλά και τις ημέρες καθυστέρησης στην παράδοση από το Amazon. Δεν πρόκειται για την συσκευή με το τέλειο φινίρισμα και τα καλύτερα υλικά κατασκευής. Σε αυτό τον τομέα μάλλον τα πάει μέτρια. Εκεί όμως που κερδίζει 10/10 είναι η εμπειρία ανάγνωσης και αγοράς τίτλων με μια μπαταρία που διαρκεί μέχρι και ένα μήνα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποτε και αν αποφασίσετε να πάρετε το Kindle μαζί πάντα θα έχει αρκετό ρεύμα για μερικές εκατοντάδες σελίδες. Καλή e-ink ανάγνωση.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. το transition animation δεν παλεύεται… πέρα από αυτό το προϊόν είναι φανταστικό!

  • Είναι γρήγορο πίστεψε με.. δεν ξέρω αν είχες δει τα προηγούμενα Kindle και άλλους e-ink e-book readers; Δεν προβληματίζει σε καμία περίπτωση.

 2. Ρίξε μια ματιά εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αποστολή του Kindle στην Ελλάδα.

 3. Δεν χρειάζεται τελωνείο …. το παραγγέλνεις απο το αγγλικό amazon και είσαι μια χαρά.

  • Το Αγγλικό Amazon κάνει re-direct στο Amazon.com εκτός και αν είσαι Αγγλία

 4. Το πήρα εδώ και 2 εβδομάδες από Αγγλία σε γενικές γραμμές και για τον σκοπό που προόριζεται (reading books) είμαι ικανοποιημένος άλλα αυτή η αίσθηση που μου αφήνει όταν το παίρνω στα χέρια μου μετά από χρήση του ipad είναι λες και οδηγούσα ferrari και τώρα οδηγώ lada…..

  • Συμφωνούμε.. αν εννοείς την ποιότητα των υλικών. Σε αυτό συμβιβάζομαι με το χαμηλότερο βάρος, την καλύτερη μπαταρία και την οθόνη στο φως της ημέρας.

 5. Είναι πράγματι υπέροχο! Δεν νομίζω θα το πουλούν σύντομα από το αγγλικό amazon.

 6. Υπάρχει δυνατότητα να αφήνεις σχόλια στο κείμενο που διαβάζεις? το αγαπημένο μου χόμπι στο βιβλίο είναι να αφήνω σχόλια για αυτά που διάβασα.

 7. Ένα μπράβο στον
  @Titanas για την αναλυτική περιγραφή.

Top

Show Buttons
Hide Buttons