Το Amazon, το Zappos, τα startups και το poker

by Stefanos Kofopoulos • On 27-07-2009 • AT 2:45 pm • 4 ΣΧΟΛΙΑ
Internet

poker

Όσοι δεν κατοικούν στον πλανήτη Γη ή δεν ασχολούνται με την online επικαιρότητα, σίγουρα θα έχασαν την είδηση για την εξαγορά του Zappos από το Amazon. Το site με την καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών στις πωλήσεις παπουτσιών και τώρα τελευταία και σε άλλα είδη, εξαγοράστηκε από το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα που έχει δημιουργήσει η ανθρωπότητα. Η εξαγορά θα κοστίσει στο Amazon 10 εκατομμύρια μετοχές ή περίπου $807 – $840 εκατομμύρια μαζί με $40 εκατομμύρια σε μετρητά για τους εργαζομένους του Zappos. Αν όλα πάνε καλά η συμφωνία αναμένεται να κλείσει κάποια στιγμή το φθινόπωρο.

Λίγο μετά την εξαγορά γράφτηκε ότι το Zappos δεν ήθελα να πουληθεί αλλά το VC (Venture Capitalist) που είχε επενδύσει στο Zappos έσπρωξε την εταιρεία προς την πώληση. Αν η φήμη αληθεύει, το exit για την Sequoia και τους άλλους ήταν απίστευτα καλό αλλά θέτει ερωτηματικά για την ελευθερία που μπορούν να έχουν οι εταιρείες που αναπτύσσονται ταχύτατα και έχουν CEO χαρισματικούς ανθρώπους όπως ο Tony Hsieh.

Σήμερα το Reuters αναφέρει ότι η Αμερικανική κυβέρνηση και η επιτροπή ανταγωνισμού ίσως μπουν στην μέση για να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Η ένωση του Amazon και του Zappos στις πωλήσεις παπουτσιών με προϊόντα από εταιρείες όπως η Nike δεν είναι αστεία πράγματα. Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για αύξηση των τιμών κάτι που πρακτικά μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία μονοπωλίου.

Η συμφωνία είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει και θα εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια και τους μετόχους των δύο εταιρειών. Στα χαρτιά τουλάχιστον όλα φαίνεται να είναι τέλεια και η δήλωση ότι το Zappos θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως και σήμερα είναι καθησυχαστική. Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως είναι ότι μια εταιρεία που πουλάει παπούτσια ή όπως είπε ο David Heinemeier Hansson στο Startup School 2008, “They are selling fucking shoes”. Για την ιστορία ο Hansson είναι ο άνθρωπος πίσω από το Ruby on Rails framework, 37signals κλπ. Το Zappos δεν ανακάλυψε τον τροχό, ούτε κάποιο τρελό προϊόν ή υπηρεσία. Το Zappos πουλάει παπούτσια όπως ακριβώς κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο από την εποχή που ο άνθρωπος είχε την ανάγκη να φοράει παπούτσια. Αν μια εταιρεία που πουλάει παπούτσια μπορεί να πουληθεί για περίπου 1 δις δολάρια, τότε όλα είναι πιθανά για όλους τους startup founders.

Παράλληλα όμως, αν η οικονομική και όχι μόνο επιτυχία του Zappos, καταδικάζει ένα τόσο επιτυχημένο startup να πουληθεί, αυτή είναι μάλλον η μοίρα όλων των startups. Κάποιες φορές η εξαγορά λειτουργεί θετικά και κάνει καλό και στις δύο εταιρείες ενώ άλλες φορές καταλήγει σε 20% project όπως το Jaiku. Βέβαια λόγω για όλα αυτά έχουν οι επενδυτές, η αρχική συμφωνία με τους ιδρυτές της εταιρείας, το ποσό των χρημάτων που έχουν δοθεί και το ποσοστό που έχει απομείνει στην εταιρεία κλπ. Σε κάθε περίπτωση, Startups play poker, big companies play chess.

The Founders | TechStars Boulder | Episode 4 “Skills & Persistence” from Andrew on Vimeo.

[photo via fixe]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. thx for sharing titana nice videos nice post

  • Είναι λίγο μεγάλα τα βίντεο αλλά αξίζουν κάθε λεπτό.

 2. Ti ennoeis “καταδικάζει ένα τόσο επιτυχημένο startup να πουληθεί”? To parousiazeis san na einai kakh ekseliksh auth gia tous metoxous. Giati? To KA8E startup exei stoxo to kalutero dunato exit strategy, kai to sugkekrimeno einai isws o,ti kalutero mporouse na sumbei gia to zappos.

  • Θα το εκτιμούσα αν έγραφες με Ελληνικούς χαρακτήρες.

   Exit strategy για τους επενδυτές όχι για την εταιρεία. Exit strategy δεν σημαίνει εξαγορά από κάποιους άλλους αλλά πχ είσοδος στο χρηματιστήριο.

   Γενικά τα startups είναι καταδικασμένα να εξαγοράζονται. Ναι συμφέρει οικονομικά τους επενδυτές και τους founders αλλά δεν παίζει αυτό που είχαμε πριν από το dot come bubble με το χρηματιστήριο. Μπορεί να πάει καλά η εξαγορά σε ό,τι αφορά το μέλλον της εταιρείας, μπορεί και όχι. Έδωσα παραδείγματα.

   Εξάλλου σήμερα, οι μεγάλες εταιρείες γίνονται όλο και μεγαλύτερες αφήνοντας μικρότερα περιθώρια για ένα startup να γίνει το νέο Google. Δεν λέω ότι είναι ανύπαρκτα, αλλά είναι σίγουρα πιο δύσκολα τα πράγματα.

Top

Show Buttons
Hide Buttons