Από Mozilla σε Palm με αγάπη

by Stefanos Kofopoulos • On 29-09-2009 • AT 3:09 pm • 9 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

palm webos

Η κατάσταση σοβαρεύει και ο πήχης του ανταγωνισμού ανεβαίνει ψηλά, πολύ ψηλά για την ακρίβεια. Δύο σημαντικοί μηχανικοί του Mozilla αποφάσισαν ότι είναι καιρός να μεταφερθούν στην Palm και να δουλέψουν από εκεί για το καλό του mobile internet έχοντας απέναντι την Apple και τον Safari. Αν και οι Ajaxians Dion Almaer και Ben Galbraith δεν αναφέρουν την Apple, είναι δεδομένο ότι υπονοούν αυτή και τις ιδιοτροπίες της.

Η μετακίνηση δύο μηχανικών από μια εταιρεία σε μια άλλη δεν θα ήταν σημαντικό νέο αν δεν εμπλέκονταν τα ονόματα των Almaer και Galbraith αλλά και τον browser του webOS που βασίζεται στο WebKit, όπως ακριβώς ο Safari του iPhone OS, ο browser του Android OS και η λύση που ελπίζει να φέρει στην αγορά η RIM.

Με την έλευση του webOS 1.2 και το hardware των high end smartphones να θέτει περιορισμούς τόσο ψηλά όσο ο ουρανός, η εξέλιξη του browser και η υποστήριξη της HTML5 είναι φυσικά επακόλουθα για κάθε πλατφόρμα και εταιρεία που θέλει να αποκτήσει μερίδιο αγοράς τα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Εκλογές 2009 iPhone site που δικαιολογημένα κάποιος νόμιζε ότι ήταν native iPhone App και το έψαχνε στο iTunes. Δουλεύει πολύ γρήγορα και μοιάζει με iPhone App αλλά τρέχει στο web. Γιατί νομίζετε ότι σκίζονται Apple και Google για την απόρριψη εφαρμογών όπως το Google Voice;

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Safari στο iPhone είναι πλέον κάτι παραπάνω από απλός browser. Πρόκειται ουσιαστικά για μια εναλλακτική development platform με ειδικά HTML tags που παρέχουν όλα αυτά τα native looking interface elements καθώς και λειτουργίες όπως εντοπισμό θέσης με GPS, animations, κτλ. Κάποια είναι HTML5 άλλα είναι pure iPhone.

  Στην ίδια κατεύθυνση απ’ότι φαίνεται κινούνται και οι άλλοι κατασκευαστές…

  • Φυσικά και για αυτό άλλωστε όλοι θέλουν ένα καλό browser. Η Apple διαιρεί και βασιλεύει αυτή την στιγμή

  • Μα και στο WebOS ο browser είναι κάτι παραπάνω από απλός browser. Δεν είναι καν εναλλακτική development platform. Είναι ή development platform αφού όλο το λειτουργικό στην ουσία και όλες οι εφαρμογές λειτουργούν πάνω κάτω σαν παράθυρα του browser (εξ’ού και το όνομα του λειτουργικού).

   Και η δουλειά του Mojo SDK είναι να παρέχει τα ειδικά tags που λες και την πρόσβαση στο hardware όπως GPS, accelerometer κλπ.

   Αν έχει νόημα για κάποιον αυτή τη στιγμή να μαζέψει τέτοιου είδους “talent” είναι η Palm που έχει στηρίξει ολόκληρο το λειτουργικό της σε λογική web.

   • Σωστά αλλά το θέμα είναι να πουλήσει αρκετές συσκευές ώστε να έχουν λόγο οι developers να γράψουν apps και να ασχοληθούν με το λειτουργικό.

 2. to 8ema sto screenshot mipos iaprxei gia iphone?
  an nai 8a mporouses na mou peis to name..
  thx

  • Θα το εκτιμούσα αν χρησιμοποιούσες Ελληνικούς χαρακτήρες στα σχόλια σου.

   Αυτό που βλέπεις είναι webOS και λογικά αν υπάρχει θα το βρεις σε jail break μεριά. Οπότε κοιτάς σε Cydia κλπ με δική σου ευθύνη

 3. Βασικά πιστεύω ότι το έχει χάσει το παιχνίδι η palm ήδη, με τη τεράστια καθυστέρηση της κυκλοφορίας του pre εκτός USA.

  Μακάρι να διαψευσθώ, αλλά δε το νομίζω…

  • Έτσι φαίνεται αλλά μην ξεχνάς τι έκανε η Apple με το πρώτο iPhone, πότε πήραμε στην Ελλάδα το 3G και πόσο γρήγορα έσκασε και το 3GS σε περιορισμένες ποσότητες. Είμαι βέβαιος ότι θέλουν να ξεφορτωθούν τα Pre για να παρουσιάσουν το νέο high end, webOS enabled Palm smartphone

 4. Δυστυχώς θα συμφωνήσω με τον/την qwe..

Top

Show Buttons
Hide Buttons