Adobe: ξεχάστε Flash player σε Android και mobile συσκευές

by Stefanos Kofopoulos • On 09-11-2011 • AT 9:10 pm • 10 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

Adobe: ξεχάστε Flash player σε Android και mobile συσκευές

Τέλος εποχής για το Flash σε κινητά και tablets, σε Android και οπουδήποτε αλλού η Adobe προσπαθούσε να εγκαταστήσει το Flash και να προσφέρει την εμπειρία του full web μέσα από μικροσκοπικές οθόνες και μπαταρίες με χαμηλούς χρόνους ζωής. Η Adobe είναι ξεκάθαρη και λέει ότι το Flash σε mobile συσκευές είναι νεκρό. Αντιθέτως η εταιρεία θα ασχοληθεί με την HTML5 που πλέον όλος ο κόσμος αγαπάει και χρησιμοποιεί ενώ παράλληλα θα βοηθήσει τους developers να ασχοληθούν με το AIR.

Σε πολλούς θα έρθει στο μυαλό η κόντρα μεταξύ Apple και Adobe για το Flash στο iOS και άρα στο iPhone και iPad. Για την ακρίβεια η κόντρα μεταξύ Steve Jobs και Adobe που έφτασε σε χαρακτηριστικά υψηλούς τόνους κάποια στιγμή με ανταλλαγές ανακοινώσεων.

Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα αυτής της κόντρας όμως δεν είναι η άποψη της Apple και η μη υιοθέτηση του Flash lite ή Flash σε συσκευές. Το σημαντικότερο στοιχείο της κόντρας αυτής είναι η προσπάθειας όλων των άλλων εταιρειών να τρέξουν να υποστηρίξουν το Flash και την έννοια του full web όταν έβλεπαν ότι η μπαταρία αδειάζει, ο επεξεργαστής ζορίζεται και η GPU δεν διατηρεί υψηλό frame rate, η Adobe δεν ήταν σε θέση να διαθέσει στην αγορά μια έκδοση του Flash player με σημαντικές βελτιώσεις ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Όλοι είχαν καταλάβει ότι η Adobe δεν μπορεί να κάνει το Flash player το ίδιο αποτελεσματικό στα κινητά και tablets όπως είναι στα PC, για αυτό άλλωστε οι τελευταίες διαφημίσεις νέων μοντέλων Android κινητών και tablets δεν ασχολούνται καν με την έννοια του full web.

Η ανακοίνωση της Adobe αναφέρει μεταξύ των άλλων:

[…] Over the past two years, we’ve delivered Flash Player for mobile browsers and brought the full expressiveness of the web to many mobile devices.

However, HTML5 is now universally supported on major mobile devices, in some cases exclusively. This makes HTML5 the best solution for creating and deploying content in the browser across mobile platforms. We are excited about this, and will continue our work with key players in the HTML community, including Google, Apple, Microsoft and RIM, to drive HTML5 innovation they can use to advance their mobile browsers.

Our future work with Flash on mobile devices will be focused on enabling Flash developers to package native apps with Adobe AIR for all the major app stores. We will no longer continue to develop Flash Player in the browser to work with new mobile device configurations (chipset, browser, OS version, etc.) following the upcoming release of Flash Player 11.1 for Android and BlackBerry PlayBook. We will of course continue to provide critical bug fixes and security updates for existing device configurations. We will also allow our source code licensees to continue working on and release their own implementations.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Οταν τα λεγε ο συγχωρεμενος…τον λεγαμε τρελο!!!

 2. Ακόμα μια φορα δικαιώνεται ο steve jobs που έλεγε οτι το flash δεν εχει φτιαχτεί για κινητά τηλέφωνα αλλα για σταθερούς υπολογιστές. πολύ τον έλεγαν τρελό αλλά τελικά δικαιώθηκε κρίμα που δεν ζει για να το δει.

 3. Μου θυμίζει μια ιστορία που είχε γίνει πριν κατι χρόνια για την δισκέτα, τότε ζούσε και είδε την δικαίωση του.

 4. Ο Jobs δεν δικαιώθηκε, απλά νίκησε.

  Εκτός κι αν κάποιος (πραγματικά) πιστεύει πως ο λόγος που η Apple δεν ήθελε το Flash στο iPhone ήταν το “user experience”.

 5. κέρδισε η apple, προδοσία από την μεριά της adobe προς τους developers και σε όσους ασχολούνται με το flash, το οποίο είναι πολύπλοκη εφαρμογή και για την εκμάθηση της απαιτούνται πολλά χρόνια.
  Και ναι ακόμη απαιτώ το κινητό μου να μπορεί να τρέχει μια σελίδα σε ότι τεχνολογία και να είναι φτιαγμένη.

  • Η Adobe έχασε που δεν κατάφερε να φτιάξει μια έκδοση του Flash που να τρέχει ικανοποιητικά σε mobile συσκευές. Αν δεν μπορούσε θα ήταν καλό να το πει.

   Αυτό όμως είναι διαφορετικό από την αντίληψη σου για το τι θέλεις να βλέπεις να τρέχει στο κινητό σου σε σύγκριση πάντα με αυτό που βλέπεις στο PC. Εκεί δεν μπορείς να κατηγορήσεις την Adobe αλλά το σύνολο των εταιρειών και αυτών που αποφασίζουν στα διάφορα σώματα (λέγε με W3C και όχι μόνο) για την πρόοδο των drafts που αφορούν νέα standards και την διάδοση της τεχνολογίας.

  • Διαφωνώ με κάθε σου λέξη. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Η Apple δεν κέρδισε, H Adobe δεν πρόδωσε τους developers και επειδή κάποιος ξέρει flash δεν θα πρέπει η γη να περιστρέφεται γύρω του.

 6. Το Flash θα συνεχίσει να υπάρχει στα κινητά και η Adobe θα συνεχίσει τα security/bug updates. Στις τρέχουσες αρχιτεκτονικές (ARM etc) δεν θα υπάρξει πρόβλημα… οπότε μέχρι οι browsers των κινητών να μάθουν να παίζουν σωστά με HTML5 και τα video sites να εφαρμόσουν τον όποιο video codec προκύψει μάλλον δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

  Το αν έκανε καλά ή όχι η Apple είναι άλλη ιστορία άσχετη με το θέμα αλλά πιστεύω ότι ο τελικός χρήστης πρέπει να είναι σε θέση να επιλέξει τι θέλει, από το ringtone μέχρι τις βασικές λειτουργίες του κινητού του και όχι ο κατασκευαστής ή ο Carrier.

 7. Ο Steve δικαιωθηκε !

 8. Σύμφωνα με τις φήμες, μετά το τέλος του flash mobile, ακολουθεί το Silverlight.

  Το παιχνίδι πλέον και επίσημα στην HTML5 και ας ρίξουν όλοι το βάρος εκεί για να έχουμε γρήγορα εξελίξεις για καλύτερο web και apps.

Top

Show Buttons
Hide Buttons