Εκκλησία, τζαμί ή εστιατόριο: το ίδιο είναι

by Stefanos Kofopoulos • On 05-02-2007 • AT 5:36 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

peter_parkinson_zizzi_italian_restaurant.jpg

Η θρησκεία χάωει έδαφος στην Ευρώπη ακόμα και σε χώρες με παράδοση όπως η Τσεχία και η Γαλλία αλλά οι εκκλησίες ως κτίρια καταλαμβάνουν χώρο και χρειάζονται χρήματα για να συντηρηθούν ενώ πολλές φορές είναι άχρηστες αφού κανένα μυστήριο δεν τελείται πια. Οι επιλογές που έχει η εκκλησία είναι η κατεδάφιση ή η χρήση του χτίσματος (άρα και η διατήρηση του) για διαφορετικό σκοπό.

Τα δημοτικά συμβούλια και οι τοπικές αρχές φαίνεται να εγκρίνουν τις αποφάσεις διατήρησης των χτισμάτων για χρήση ως εστιατόριο, τζαμί ή και μπαρ.

Ο εικονιζόμενος Peter Parkinson μάνατζερ του Ιταλικού εστιατορίου Zizzi που στεγάζεται μέσα σε Αγγλικανική Εκκλησία του 19ου αιώνα, δηλώνει πως οι αντιδράσεις είναι ποικίλες αλλά κατά κύριο λόγο θετικές.

Ο Sheraz Arshad, τοπικός Μουσουλμάνος ηγέτης, φαίνεται να αδιαφορεί για τα αρχιτεκτονικά και αισθητικά χαρακτηριστικά της εκκλησίας και εστιάζει περισσότερο στο γεγονός ότι ο χώρος θα χρησιμοποιείται πλέον ως τζαμί.

Καλά και όμορφα όλα αυτά αλλά αναρωτιέμαι που μπορεί να βγάλει αυτό το ανακάτεμα ιδεών και διαφορετικών χρήσεων όταν ο κινητήριος μοχλός είνα καθαρά οικονομικός και όχι η τρέλα κάποιου καλλιτέχνη ή προσπάθεια για μια πολιτιστική και πολιτισμική ανάπλαση περιοχών. Καλό το κολάζ αλλά δεν σημαίνει ότι όλα τα κομμάτια κολλάνε πάντα.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons