80.000 λάθη και μια συνείδηση

by Stefanos Kofopoulos • On 20-07-2009 • AT 9:47 pm • 43 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

screaming doll

Άρωμα εκλογών χαρακτηρίζεται η κίνηση για την μονιμοποίηση 80.000 συμβασιούχων του Δημοσίου και ειδικότερα του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Αν περάσει το νομοσχέδιο, 80.000 συμπολίτες θα πραγματοποιήσουν ένα όνειρο ζωής και θα απολαύσουν τους καρπούς της βολής που σιωπηλά όλοι παραδέχονται ότι προσφέρει μια θέση εργασίας στο Ελληνικό δημόσιο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για προεκλογική κίνηση και ρουσφέτια, διατηρώντας το ίδιο υποκριτική στάση με την κυβέρνηση, τους 80.000 συμβασιούχους που μπορεί να μονιμοποιηθούν και τους μόνιμους που θα δεχθούν την εξίσωση των συμβασιούχων με την μονιμότητα, a priori.

Αν δεχθούμε ότι κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης παίζουν πολιτικά παιχνίδια για εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων που συνεπάγονται την παραμονή στην εξουσία ή αλλαγή αυτής, βρισκόμαστε μπροστά σε μια μάζα 80.000 ανθρώπων που σιωπά παραδειγματικά και πειθήνια επειδή την συμφέρει. Το ίδιο κάνουν και οι μόνιμοι του δημοσίου, που έχοντας κατοχυρώσει ήδη την θέση αδιαφορούν πλήρως για το αν θίγονται τα πτυχία ή τα χρόνια προϋπηρεσίας στην υπηρεσία.

Οι 80.000 πιθανά μόνιμοι, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, κάθε μήνα θα βρίσκουν στον δρόμο μια σακούλα με λεφτά για το υπόλοιπο της ζωής τους. Μιλάμε για πλήθος ανθρώπων που μπορεί να γεμίσει σχεδόν 2 φορές το ολυμπιακό στάδιο κάθε μήνα για να πληρώνεται χωρίς να ρωτάει τι και πως. Κανείς δεν θα παραπονεθεί μπροστά σε κάμερες και στον αέρα πρωινών ραδιοφωνικών εκπομπών. Κανείς δεν θα αναρωτηθεί αν αξίζει ή γιατί κάποιος χαρίζει λεφτά στον δρόμο. Κανείς από τους μόνιμους δεν θα αντισταθεί ώστε οι 80.000 από τους πιθανούς νέους συναδέλφους να μην έχουν την παραμικρή ευκαιρία να μονιμοποιηθούν.

Όποιος νομίζει ότι η χώρα βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο και παραπαίει κάνει λάθος. Σε μια μέρα 80.000 άνθρωποι δέχονται απροβλημάτιστα την μονιμοποίηση την ίδια στιγμή που οι θιγόμενοι ηθικά στο παρόν και οικονομικά στο μέλλον μόνιμοι συνάδελφοι τους παραμένουν αηδιαστικά σιωπηλοί και βολεμένοι. Όλοι δρουν έχοντας πλήρη επίγνωση για το επόμενο πρωί. Δεν υπάρχει Siemens, ούτε ομόλογα, ούτε κουμπάροι, ούτε χρηματιστήριο, ούτε μεγάλα συμφέροντα. Μόνο 80.000 Έλληνες με συνείδηση καμία.

[photo via thomashawk]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

43 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυτό δεν σημαίνει κάτι για τον ΑΣΕΠ και το νόημα είναι ότι με τέτοιες συμπεριφορές είναι φυσικό να έρχονται μετά και να σου λένε πλήρωσε έκτακτη εισφορά, έλα να κάνουμε περαίωση κλπ

 2. Ελάτε στη θέση αυτών των ανθρώπων και μετά να μιλάτε… έχετε μάθει όλοι να ισοπεδώνεται τα πάντα, να βλέπετε όλα με πολιτικό μάτι.. είστε η μόνη χώρα στο κόσμο που απο την επομένη των εκλογών συζητάνε για εκλογές!!!! 4 χρόνια, κάθε ημέρα, η κάθε κίνηση γίνεται για τις εκλογές… ξεκολλάτε απο αυτήν, την ηλίθια νοοτροπία..!!!

  ναι, 80 000 οικογένειες θα χαρούν, θα κάνουν διακοπές, θα κάνουν όνειρα για τα παιδιά τους και δεν θα χρειάζεται κάθε 4 χρόνια που τελειώνει η σύμβαση τους να ”χτυπάνε κάρτα στον εργοδότη τους” !!!

  φιλίκα, απο κύπρο

  • Το μόνο που θα γίνει είναι ότι 80.000 θα βολευτούν έχοντας συνείδηση του τι ακριβώς συμβαίνει και πόσο λάθος ή άδικο είναι αυτό, θα μπουν στο ΙΚΑ που κλπ. Αυτές οι 80.000 τώρα, πριν και στο μέλλον έχουν φέρει την χώρα σε αυτό το αδιέξοδο.

   Το νόημα είναι, ότι εδώ σε σου βάζει κανείς το πιστόλι στο κεφάλι και σου λέει γίνε μόνιμος, αν θες γίνεσαι.

 3. 80 000 οικογένειες θα χαρούν, θα κάνουν διακοπές, θα κάνουν όνειρα για τα παιδιά τους! Και ποιος θα τα πληρώσει? εμείς που δουλεύουμε για μας, για τους πολιτικούς και τους κηφήνες του δημοσίου. Άλλα με τέτοια μυαλά , αυτοί οι ηγέτες μας αξίζουν. Καλά να πάθουμε.

  • Φόρους θα πληρώνουν και οι ίδιοι, δεν είναι αυτό το θέμα. Φτάνει αυτή η νοοτροπία ό,τι όλοι τρώνε τα λεφτά όσου είναι εκτός Δημοσίου. Δεν φταίνε οι πολιτικοί αλλά αυτοί που θα δεχτούν να πάρουν τις θέσεις, όπως και αυτοί που είναι ήδη βολεμένοι και δεν αντιδρούν για αξιοκρατία, ΑΣΕΠ κλπ.

 4. φίλε Latin, να σου πω και κάτι,
  καλύτερα να πάνε σε 80.000 συναθρώπους μας, παρά να πάνε όλα μόνο σε πέντε άτομα,, 5 άτομα που δηλώσαν απο τα 5 τους ότι πρόκειται να είναι πρόβατα για όλη τους την ζωή..

  • Κάνεις λάθος και με αυτό τον τρόπο σκέψης φτάσαμε εδώ. Οι 80.000 είναι ανάμεσα μας, κουτοπόνηροι που τώρα κάνουν την πάπια γιατί θα έχουν μια σακούλα λεφτά μπροστά στον δρόμο κάθε μήνα, από το πουθενά. Ξέρουν πολύ καλά τι πρόκειται να συμβεί και κάνουν την πάπια δημιουργώντας έτσι

   1. προηγούμενο ώστε την επόμενη φορά να τους συμπεριφερθούν ξανά ως μαριονέτες και παιχνιδάκια (για να τους πάρουν χρήματα – που εκεί θα φωνάζουν και θα διαμαρτυρηθούν εννοείται)

   2. ένα μπάχαλο κουλτούρας στο εσωτερικό των υπηρεσιών και φυσικά στα οικονομικά που συνήθως εξισώνεται και λύνεται με την λογική: ναι δεν έχω πρόβλημα να παίρνει και ο τάδε μίζες αλλά δεν γίνεται να παίρνει πάνω από εμένα

   3. μια κατάσταση που όλοι λένε ότι δεν γουστάρουν αλλά κανείς δεν λέει όχι στην σακούλα με τα λεφτά

 5. Και καλυτερα να πηγαινανε σε ολους μας.Τι παει να πει αυτο δηλαδη;Σου φαινεται λογικο επιχειρημα;Και αυτοι οι 5 που λες δεν ειναι προβατα, ειναι ξυπνιοι ληστες.

 6. Όλοι το ίδιο είμαστε,τι ψάχνετε? Όταν είμαστε απ’ έξω,φωνάζουμε αυτούς απο μέσα.Μόλις μπούμε μέσα και εκείς,ξεχνάμε τους απ’ έξω και γινόμαστε αυτό που βρίζαμε,so..

  • Καταρχήν, δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Το πρόβλημα της όλης διαδικασίας είναι μια διπρόσωπη αντιμετώπιση της πραγματικότητας που αφορά μόνο ημέτερα συμφέροντα. Είναι αυτή η αηδιαστική συμπεριφορά που δημιουργεί και το πρόβλημα σε πολιτικούς κλπ αφού με κάθε τέτοια αποδοχή δημιουργείται προηγούμενο. Είναι η ίδια διπρόσωπη συμπεριφορά από τους εκλεγμένους πολιτικούς που τους αντιμετωπίζουμε με μίσος και χολή όταν κάνουν κάτι μεμπτό.

 7. Εγώ δεν μίλησα για πολιτικούς όμως,μίλησα για εμάς,τους απλούς πολίτες,η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων επιθυμεί μια θέση στο δημόσιο,αμφιβάλλεις? ή μήπως αν σου έδιναν μια θέση στο δημόσιο θα την αρνιόσουν? έλα μην κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλο μας,όσοι δεν βγάζουμε τα χρήματα που παίρνουν οι του δημοσίου,επιθυμούμε μια θέση εκεί,εξαίρεση αποτελούν όσοι απο τον ιδιωτικό τομέα,βγάζουν αρκετά ώς προς το ζήν.

  • Έχω αρνηθεί θέση στο δημόσιο. Τελεία.

 8. Οι κυβερνώντες δεν έλεγαν ότι για κάθε 2 που θα παίρνουν σύνταξη στο δημόσιο θα προσλαμβάνετε ένας; Τώρα το έχουν κάνει για κάθε 2 στην σύνταξη, 3 προσλαμβάνονται…
  Η χώρα που δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα γιγαντοποιεί το δημόσιο τομέα (και το δημόσιο χρέος βεβαίως), παρόλο που σε όλους τους τομείς του δημοσίου υπάρχουν υπεράριθμοι.
  Έχουμε τριπλάσιους δασκάλους (ανα μαθητή) απ’ότι η Φιλανδία με την καλύτερη παιδεία στον κόσμο, και κάθε χρόνο το Υπουργείο Παιδείας προσλαμβάνει μόνιμους εκπαιδευτικούς!!

 9. Μη νομίζεις πως έκανες κάτι σπουδαίο όμως ή το σωστό,ίσως δεν την έχεις ανάγκη,ίσως αυτό αντιτίθεται στις αρχές σου όμως στην εποχή που ζούμε που ο εργάτης παίρνει 600 ευρώ και σκίζεται στην δουλειά,δικαιούται να ονειρεύεται μια θέση στο δημόσιο και πολύ καλά κάνει γιατί αν πάει με τον σταυρό στο χέρι θα πεινάσει,έχοντας απλά την ικανοποίηση προς έπρεξε το σωστό.Η ικανοποίηση όμως και οι αρχές δεν μας ταίζουν,το χρήμα όμως ναι.Λυπάμαι αλλά κοιτάω τα πράγματα όπως είναι,κυνικά.

  • Έκανες ένα σχόλιο και σου απάντηση τι έκανα. Δεν είπα ότι είναι σπουδαίο, σίγουρα ήταν σωστό και δεν ταίριαζε σε μένα.

   Σκέφτεσαι λάθος για το θέμα. Είναι ακριβώς το ίδιο με το φαινόμενου του θερμοκηπίου και τους ρύπους στον πλανήτη. Δεν έχει σημασία αν ένα αυτοκίνητο είναι χαλασμένα ή ρυπαίνει υπερβολικά. Η μονάδα δεν έχει αξία. Αυτό που έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα και διαμορφώνει σταθερές και τιμές είναι η μαζική παραγωγή ρύπων, η μαζική μονιμοποίηση κλπ. Για τον εργάτη που σκίζεται στην δουλειά και το θέμα των 600 – 700 ευρώ έχω γράψει σχετικά.

 10. Το αν σκέφτομαι σωστά ή όχι θα το κρίνει το μέλλον,για το οποίο όσοι πιστεύουν πως κάτι μπορεί να αλλάξει,ονειροπολούν.Γνώμη μου είναι πως πρέπει να δεις τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως έπρεπε να είναι,όλοι ξέρουμε ποιό είναι το σωστό,λίγοι ξέρουμε αν μπορεί αυτό να γίνει.Θα σε στεναχωρήσω αλλά δεν γίνονται αυτά που λές,ποτέ δεν πρόκειται να αποκτήσουμε την συνείδηση που αναφέρεις,είτε την οικολογική,είτε την πολιτική,είτε ότι άλλο θέλεις,γιατί το σύστημα είναι δομημένο έτσι και η εκπαίδευση μας ανάλογη.Σε βάζουν να δουλεύεις για ψίχουλα ώστε να έχεις ανάγκη μια θέση στο δημόσιο.Σου λένε δεν πρέπει να μολύνεις το περιβάλλον αλλά έχεις ανάγκη το πετρέλαιο κτλ κτλ.Φαύλος κύκλος δυστυχώς.Το μέλλον θα δείξει ποιός έχει δίκαιο..ελπίζω να έχεις εσύ!

  • Το μέλλον δεν θα δείξει ποιος έχει δίκιο αλλά ποιος επέβαλε την άποψη του.

 11. μια απορία: αυτοί οι 80.000 συμβασιούχοι πως έγιναν τέτοιοι ? υποθέτω προεκλογικά ή με κάποιες αποφάσεις-αστραπή της βουλής?
  Πριν μερικές εβδομάδες διάβαζα σε κάποιο blog (δεν θυμάμαι πιο) για την περίπτωση δημόσιας υπηρεσίας σε ενα νησί με επίσημα 30 δημόσιους υπαλλήλους απο τους οποίους στην πραγματικότητα μόνο οι 5 ήταν στην θέση τους. Και σίγουρα δεν είναι η μοναδική περίπτωση.
  Που σημαίνει ή έχουμε περισσότερους δημόσιους απο ότι πραγματικά ειναι αναγκαίοι, ή ότι είναι λάθος κατανεμημένοι. Όπως και να έχει, αυτό είναι μοιραίο για την ομαλή λειτουργεία του κράτους, και αυτό μια “επιχείρηση” είναι, όταν υπερχρεωθεί, καταρέει, κηρύσσει πτώχευση. Μόνο που εδω παίρνει και εναν ολόκληρο λαο μαζί του…
  Το πρόβλημα ξεκινά απο τους διαχειριστές, οι πλειονότητα των πολιτικών της κάθε κυβέρνησης με την νοοτροπία των “βούτα”, “να βΟΥλευτώ, να βΟλευτώ”, “χ*στ*κ* για το αύριο”, ¨ε και τι έγινε?¨. Τρόπος σκέψης και πράξης, που παραμένωντας ατιμώρητος, μεταπηδά και στους απλούς πολίτες. Όχι όλους, αλλά ολο και λιγότεροι είναι αυτοί που τους ενοχλεί αυτή η κατάσταση (δες πρόσφατη εκλογική συμμετοχή)

  Για εμένα τίθεται το ερώτημα: σήμερα, σε αυτή την χώρα, υπάρχουν ικανοί, υπεύθυνοι, διορατικοί πολιτικοί με σθένος, τίμια θέληση και σχέδιο δράσης, που μπορούν να ξεπεράσουν το κομματικό τους χρώμα και ενωμένοι να διεκδικίσουν την διακυβέρνηση στις εκλογές αύριο? (πολύ σύντoμα δηλαδή ;-) και να οδηγήσουν την χώρα απο τον βούρκο που βρίσκεται σήμερα ???

  ( Τι λες Titana, να ξεκινήσουμε μια λίστα υποψηφίων και να κάνουμε μετά ένα poll? Έχω την εντύπωση, οι πλειοψηφία των αναγνωστών εδώ είναι σοβαροί και καταλαβαίνουν το νόημα και την σοβαρότητα της κατάστασης, όχι δηλαδή κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά όλοι μαζί για το αύριο το δικό μας και των παιδίων μας. )

  • “λίστα ενδιαφερoμένων” είναι ίσως πιο σωστό.

 12. Κανείς δεν επιβάλλει τίποτα,ο καθένας είναι ελεύθερος να ακολουθήσει τον δρόμο που θα διαλέξει.

 13. Εντωμεταξυ,σε καθε τετοια συζητηση, θα ακουσεις τις κλασικες μπουρδιτσες (‘καλα εκαναν, ετσι ειμαστε ολοι, καντο εσυ καλυτερα κοκ), που αμα προσπαθησεις να τις αναλυσεις εστω και λιγακι, βλεπεις οτι δεν υπαρχει λογικη συνεχεια.Ολα αυτα προκυπτουν απο τη βαρεμαρα και τον ωχαδερφισμο που μας διαβαλει και μονο, κανοντας μας να προσπαθησουμε να κλεισουμε τα στοματα αυτων που βλεπουν πραγματικα τι γινεται στον κοσμο ,για να μην χαλασουμε την ζαχαρενια μας.Και τι εγινε ρε αδερφε;

  Οποτε, για χαρη της ανθρωποτητας , κοψτε τις μπουρδες , και καταλαβετε.

  • έτσι είναι! “ωχαδερφισμός”, αυτή την λέξη έψαχνα πριν και δεν μου ερχόταν ;-)
   Όμως ας συνεχίσουμε οι λίγοι, μήπως κάποτε καταλάβουν οι πολλοί…
   Καλημέρα σου!

 14. Όπως κλασσικά θα ακούσεις και τις γνωστές μπουρδίτσες όσων νομίζουν πως διαφωνόντας με το σύνηθες κάνουν κάποιου είδους επανάσταση,στα λόγια όμως γιατί στην πράξη ουδέν,γιατί μέχρι εκεί φτάνει η έλλειψη βαρεμάρας και ωχαδελφισμού τους,τον καναπέ του σπιτιού τους και την φιλοσοφία,μέχρι να τους χτυπήσει και αυτούς η πόρτα του δημοσίου.Αυτοί μάλιστα είναι χειρότεροι γιατί είναι και είρωνες απο πάνω..Ανοίξτε τα μάτια λοιπόν και δείτε την πραγματικότητα όπως είναι,για το καλό της ανθρωπότητας πάντα.

  • Καλα τα λες Alex μου.Υπαρχουν και αυτοι (και πολλοι).Επειδη ομως το σχολιο πηγαινε και προς αλλους, ουτε ειμαι μεσσιας, ουτε νομιζω οτι κανω επανασταση με τα λογια.Προσπαθω να ειμαι σωστος με τις πραξεις μου.Οποτε το σχολιακι δεν ταιριαζει σε μενα.
   Εντελως φιλικα, θα ηθελα να δεις ποσο ταιριαζει το σχολιο (και το νεο)σου σε αυτα που ελεγα.Και το δικο μου, δε λεω , γιατι το συνεχιζω.

 15. Διακρινω οπως παντα ενα μισος για τον δημοσιο υπαλληλο…Οι περισσοτεροι εδω περα φαινεται να πιστευεται οτι το 90% των δημοσιων υπαλληλων δεν κανει τιποτα και πληρωνεται (ή οπως ειπε ο Τιτανας του προσγειωνεται ενα τσουβαλι λεφτα καθε μηνα..)
  Με συγχωρειται αλλα διαφωνω καθετα με αυτη την λογικη.
  1.)Σιγουρα υπαρχουν ακομα δημοσιοι υπαλληλοι που τρωνε τα λεφτα του κρατους αλλα η πλειοψηφια πλεον (γιατι οντως πριν απο 15 χρονια ολοι σχεδον ξυνονταν…) εργαζεται κανονικα οπως ολοι οι υπολοιποι εργαζομενοι.
  2.)Εφοσον ο ιδιωτικος τομεας ειναι ετσι φτιαγμενος (επειδη εμεις βεβαιως δεν καναμε σωστες διεκδικησεις) θεωρω απολυτα λογικο ο καθενας να αποζηταει την δουλεια που θα του προσφερει την μεγαλυτερη ασφαλεια που στην σημερινη εποχη ειναι το δημοσιο.Δηλαδη ειναι κακο που μπορει καποιος να θελει την δουλεια που κανει τωρα να την κανει για ολη την ζωη του χωρις να ανησυχει συνεχεια για τις ορεξεις του εργοδοτη του?
  Τελος προς καποιον που αναφερθηκε στην υπερπληθωρα εκπαιδευτικων θα πω το εξης: Για πηγαινετε να δειτε ποσα σχολεια σε ολη την Ελλαδα ξεκινανε την χρονια με μεγαλες ελλειψεις σε διδακτικο προσωπικο και τα ξαναλεμε…
  Υ.Γ Συγγνωμη για το μεγαλο ποστ

  • Είπα ότι οι 80.000 αν μονιμοποιηθούν όπως πάει να γίνει θα έχουν ένα τσουβάλι λεφτά στο δρόμο από το πουθενά, κάθε μήνα για όλη τους την ζωή.

   Δεν ανέφερα ότι δεν είναι εργατικοί ή ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι (ένα μέρος αυτών τουλάχιστον) δεν παράγουν έργο ή σπουδαίο έργο.

  • δεν νομίζω ότι κάποιος μισεί τον δημόσιο υπάλληλο που καθημερινά τα δίνει όλα! Το πρόβλημα είναι οι 5 συνάδελφοί του που “μπήκαν με το μέσο” και με την ανικανότητά τους κάνουν τη ζωή του και την δικιά μας δύσκολη.

   Για τους δασκάλους έχεις δίκιο, μεγάλες ελλείψεις, αλλά ως επι των πλείστων στις λεγόμενες “ακριτικές” και “‘αγονες” περιοχές. (άλλο μεγάλο θέμα). Στις μεγάλες πόλεις δεν είναι τόσο τραγικά. Το λύνουν με “αποσπάσεις” απο τις προαναφερθόμενες περιοχές και μετά έχουμε τις συγχωνευμένες τάξεις τριών κλάσεων των 30-40 παιδιών με έναν/μια δάσκαλο/α. (προσωπική εμπειρεία απο την Σύμη)

   Ο ιδωτικός τομέας -πολύ σύντομα και γενικά- θέλει επενδύσεις, αυτές θέλουν κίνητρα και προπαντώς πολιτική σταθερότητα. Για έρευνα, στελεχωμένο προσωπικό, μισθούς, δεν ξεκινάω καν.. Λάθη του παρελθόντος όπως επισημαίνεις και εσύ που τα πληρώνουμε σήμερα…

   Καλή σου μέρα!

 16. Τιτάνα,το τσουβάλι με τα λεφτά που αναφέρεις είναι 900 ευρώ αρχικός μισθός εώς 1500 ευρώ μετά απο μια 15ετία το λιγότερο.Πόσο νομίζετε οτι παίρνουν? Δεν είναι τα χρήματα που μας κάνουν να θέλουμε μια θέση στο δημόσιο,αλλά η σταθερότητα της εργασίας,ελπιζω να το καταλάβουν όλοι αυτό.Κανείς δεν πλουτίζει στο δημόσιο,έχει απλά έναν μέτριο μισθό αλλά σταθερό και η σιγουρία της εργασίας είναι που μετράει.Είναι η παρακαταθήκη για το μέλλον σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα όπου σήμερα είσαι,αύριο σε διώχνουν.

  • Μίλησα για βολή και μάζα 80.000 ανθρώπων που σιωπά παραδειγματικά και πειθήνια επειδή την συμφέρει. Είπα ότι όλοι αυτοί θα μπουν στο ΙΚΑ. 80000 χ 900 = 72.000.000 τον μήνα.

   Αυτή η διπλή στάση και η διπροσωπία της σιωπής επειδή θα βολευτούν είναι η αιτία που αργότερα που η κάθε κυβέρνηση / υπουργός θα περνάει νόμο το ίδιο εύκολα μια Παρασκευή του Ιουλίου για να αλλάξει τα όρια συντάξεων κλπ.

 17. Σε αυτό συμφωνούμε,δεν βρίσκω όμως κάτι παράλογο στην συμπεριφορά τους.Λογικό δεν είναι εφόσον τους συμφέρει να σιωπούν? Όπως και πολλοί άλλοι? Τι θα έπρεπε να κάνουν δηλαδή? Να αντιδρούν ενάντια στο συμφέρον τους και υπέρ του κοινού καλού? Υπάρχει αλήθεια το κοινό καλό? Γιατί εγώ μόνο το προσωπικό συμφέρον γνώρισα εδώ και τόσα χρόνια ζωής..Η συντριπτική πλειοψηφία των άνθρωπων λοιπόν λειτουργεί με βάση το συμφέρον,έτσι λοιπόν και αυτοί.Σίγουρα είναι λάθος αυτό,σίγουρα δεν θα έπρεπε να γίνεται,έλα όμως που για να γίνει πρέπει να αλλάζουν τα πάντα,αρχής γενομένης της παιδεία μας,το α και το ω.

  • Όχι δεν είναι λογικό να σιωπούν επειδή τους συμφέρει γιατί έτσι σιωπά και αυτός που κλέβει 50 εκατομμύρια και έχουμε μια μαύρη τρύπα στην οικονομία από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να βλέπει τηλεόραση, γιατί έτσι ακούω περί σφίξιμο της ζώνης, γιατί έτσι έχουν κάθε δικαίωμα να συμπεριφέρονται σε όλους αυτούς και κατά συνέπεια σε μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού λες και είναι σκυλιά που έχουν να φάνε μήνες. Η κοινωνία δεν είναι δομημένη για να λειτουργεί ο καθένας για το ιδιωτικό του συμφέρον και μόνο. Για αυτό υπάρχουν νόμοι κλπ.

   Γιατί είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι η σακούλα με τα λεφτά στον δρόμο για το υπόλοιπο της ζωής όλων αυτών είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα με το να σε βρω εγώ και να σου πω, έλα πάρε 900 ευρώ τον μήνα και όλα ΟΚ. Μην ρωτάς γιατί και πως. Δεν έχει σημασία γιατί στα δίνω. Αν βέβαια μου την δώσει και μετά από 2 χρόνια έρθω σπίτι σου και πάρω την νέα plasm TV που αγόρασες δεν θα πεις τίποτα.

 18. Οι νόμοι υπάρχουν ώστε να υπάρχει ο φόβος της τιμωρίας,ο Αριστοτέλης μίλησε για αυτό λέγοντας πως: “ΟΛΟΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΛΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΠΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΤΙΜΩΡΙΑ , ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ” έτσι λοιπόν και ο νόμος αυτή την έννοια έχει,του φόβου,γιατί ο άνθρωπος πάντα έδρασε και θα δρά με βάση το συμφέρον του,είτε είναι καλό αυτό για τους γύρω του,είτε όχι,έτσι είναι φτιαγμένος απο την φύση του,δυστυχώς ή ευτυχώς.
  Όσον αφορά τα 900 ευρώ που ανέφερες,δεν θα τα παίρνουν σαν δωρεά,θα εργάζονται,έτσι και εσύ,δεν θα μου τα δίνεις άσκοπα,αλλά για να εργαστώ.Το θέμα δεν είναι το πόσα θα παίρνουν και γιατί θα παίρνουν τόσα,αλλά αν τους χρειαζόμαστε ή όχι και πιστεύω πως όχι.

  • Δεν πρόσεξες το κομμάτι της εξίσωσης με τους μόνιμους και με ποιον τρόπο θα γίνουν μόνιμοι οι συμβασιούχοι (τυπικά, ουσιαστικά προσόντα, εμπειρία, προϋπηρεσία κλπ), όπως και το γεγονός ότι όλοι αυτοί θα μπουν στο ΙΚΑ, θα πάρουν σύνταξη σε κάποια χρόνια κλπ

 19. Ουσιαστικά διαφωνούμε στις λεπτομέρειες,συμφωνώ όμως μαζί σου στα βασικά δηλαδή πως μας είναι άχρηστοι,μπαίνουν για λόγους ψηφοθηρικούς,υπονομεύουν βάζοντας το λιθαράκι τους,το μέλλον όλων μας και τα σχετικά.Μακάρι να έρθει η μέρα όπου δεν θα έχουμε την ανάγκη αυτού του είδους της πολιτικής εξάρτησης,που δεν θα παρακαλάμε για μια θέση στο δημόσιο κτλ,για να έρθει αυτό όμως πρέπει να αλλάξει το υπάρχον σύστημα,της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας,αυτό που σε ψηφίζω και μετά μην τον είδατε για 4 ολόκληρα χρόνια..

  • Παραβλέπεις ότι το σημαντικότερο δεν είναι τι θα γίνει κάθε 4 χρόνια αλλά τι δικαιώματα παίρνουν για να λαμβάνουν αποφάσεις μεταξύ εκλογικών αναμετρήσεων που τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε εθνικό επίπεδο, με εμβόλιμες τις Ευρωεκλογές και της δημοτικές. Πρακτικά, αυτό που συμβαίνει την πρόσφατη ιστορία της χώρας, είναι μια παρατεταμένη εκλογική περίοδος με σκάνδαλα, υποσχέσεις και πρακτικές όπως αυτή με τους 80.000.

   Εδώ όμως μπαίνει η μεγάλη υποκρισία των 80.000 που έχουν την δύναμη να πουν όχι για λόγους ηθικής κλπ αλλά δεν το κάνουν. Όπως κανείς από τους ήδη δημόσιους δεν διαμαρτύρεται για την νέα είσοδο, πάλι για λόγους ηθικής κλπ.

   Όπως είπα στην αρχή του post θεωρώ αξιωματικά ότι τα κόμματα απλά παίζουν το παιχνίδι τους.

 20. Βρε Στεφανε μη φρικαρεις. Κι εγω μισω πολλα πραγματα στη κωλοΕλλαδα που μας φτιαξανε αλλα το εχω παρει αποφαση οτι δεν θα αλλαξει ποτε τιποτα!!!!
  Ειναι πολλα τα γιδια εκει εξω…

  • … που φτιαξαΜε ! Όλοι μας !
   Με απαισιόδοξη και παθητική στάση όμως δεν θα αλλάξει τίποτα.
   Έλα, μην τα παρατάς, συνέχισε να αντιδράς !
   :-)

 21. @kostas, @karapan: Δηλαδη πιστευετε οτι θα αλλαξει κατι? Μακαρι αν και δε το νομιζω…Δεν ειπα οτι ΔΕΝ αντιδρω. Απο τη μερια μου, οπου μπορω προσπαθω και δε τα παραταω. Οπου μπορω αντιδρω αλλα δεν ελπιζω σε τιποτα με τα οσα βλεπω γυρω μου. Δεν αλλαζουν τα μυαλα ετσι ευκολα! Δεν θα σταματησουν οι μαμαδες & οι μπαμπαδες να προσπαθουν να βολεψουν τα παιδακια τους στο δημοσιο. Πρεπει να αλλαξει το δημοσιο πρωτα, να γινει ιδιωτικο μαζι με ολα τα προβληματα του και μετα να αλλαξουν και οι μπαμπακηδες-μαμακηδες. Να παψουν πια να θελουν ολοι να δουλεψουν αυτο που σπουδασαν! Δεν γινεται πια.Τελειωσε αυτο.Δεν το καταλαβαινετε?

  • έτσι μπράβο! λάθος σε κατάλαβα πριν. :-)

 22. Συμφωνώ με τον Τιτάνα. Παρεμπιπτόντως δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα και παρόλο που μία θέση στο δημόσιο θα μου έδινε λίγο καλύτερα λεφτά και μονιμότητα, ούτε το επιδιώκω και ούτε το θέλω. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μετράνε στην δουλειά πέρα των χρημάτων, όπως το περιβάλλον εργασίας και οι συνάδελφοι με τους οποίους συνεργάζεσαι. Με αυτά και αυτά όλα τα …”καλόπαιδα” έχουν μαζευτεί στο δημόσιο και το έχουν κάνει σαν τα μούτρα τους. Τελεία.

 23. ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΑΛΛΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΗ Η ΠΡΟΣΩΠΟΠΑΓΗ ΘΕΣΗ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΟ ΚΟΝΔΥΛΙ -ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΙΚΑ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΟΠΑΔ(ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΕΙΜΑ)ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΙΚΑ

  • Οπότε το κίνητρο είναι αυτό μαζί με την μονιμοποίηση να παίζει ποιο ρόλο;

 24. Το τυράκι στην παγίδα είναι ότι έχεις ασφάλιση δημοσίου, και ‘οχι ΙΚΑ( ελευθερους γιατρούς,εξετάσεις).αλλά η παγίδα για όσους έχουν καποια χρόνια στο ΙΚΑ είναι οτι μετα υπάγονται στις διατάξεις της διαδοχικής ασφαλισης,που σημαίνει μικρότερη σύνταξη κατα 30%. Οσον αναφορά το σχολιό μου, είναι απάντηση σε αυτό που έγραψες ότι 80.000 θα βρούν την βολή τους στο δημόσιο, κάτι που το έχουν κάνει ήδη πραξη γιατί είναι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου.

Top

Show Buttons
Hide Buttons