5 προτάσεις για backup αρχείων στο γραφείο και το σπίτι

by dtonias • On 13-11-2012 • AT 11:34 am • 14 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Τεχνολογία

5 προτάσεις για backup των προσωπικών αρχείων και δεδομένων

Το backup των προσωπικών αρχείων και των δεδομένων ενός υπολογιστή αποτελεί μία από προτεραιότητες για τον καθένα ανεξαρτήτως. Αν και δε συμβαίνει συχνά, ένα απρόσμενο γεγονός όπως για παράδειγμα η διακοπή ηλεκτροδότησης και το ξαφνικό κλείσιμο του υπολογιστή είναι ορισμένες φορές αρκετό να προκαλέσει προβλήματα τόσο στο hardware όσο και στα πολύτιμα αρχεία σας. Το backup των δεδομένων είναι για αρκετούς μία «βαρετή» διαδικασία που συχνά αγνοούν, δυστυχώς μέχρι την πρώτη στιγμή που θα χάσουν ένα μέρος των αρχείων που δε θα μπορούν να ανακτήσουν ποτέ.

Σήμερα, υπάρχουν ακόμη περισσότερες διαφορετικές μέθοδοι backup των δεδομένων σε σύγκριση με το παρελθόν. Οι επιλογές ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, ωστόσο ο στόχος είναι κοινός για όλους, η ανάκτηση των δεδομένων σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Δείτε παρακάτω 5 διαφορετικές μεθόδους που μπορείτε να κρατήσετε backup των προσωπικών σας αρχείων αλλά και των δεδομένων του υπολογιστή σας. Φωτογραφίες, βίντεο, Word, Excel, παρουσιάσεις, εργασίες για την σχολή, όλα αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία.

Εξωτερικοι σκληροι δισκοι

Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι αποτελούν σήμερα μία από τις επικρατέστερες μεθόδους για την αποθήκευση προσωπικών αρχείων και δεδομένων του υπολογιστή. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και εύκολη για τον καθένα αφού το μόνο που χρειάζεται είναι η σύνδεση του δίσκου με τον υπολογιστή μέσω usb, firewire ή eSata και έπειτα την αντιγραφή των δεδομένων από τον υπολογιστή στον εξωτερικό σκληρό δίσκο. Η χωρητικότητα τους ξεπερνά πλέον το 1TB που σημαίνει ότι ταινίες, μουσική, φωτογραφίες και προσωπικά αρχεία μπορούν να ανακτηθούν ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά με τον υπολογιστή.

Επιπλέον, αρκετοί από τους κατασκευαστές σκληρών δίσκων διανέμουν παράλληλα αντίστοιχες εφαρμογές backup οι οποίες σε συνδυασμό με τον εκάστοτε εξωτερικό δίσκο να προσφέρουν ακόμη πιο βελτιωμένη λύση backup του υπολογιστή και των δεδομένων.

USB Flash Drive

Τα usb flash drives χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μεταφορά δεδομένων από ένα υπολογιστή σε άλλο και έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τα CD/DVD. Ωστόσο, όσο αυξάνεται συνεχώς η χωρητικότητα τους με το πέρασμα του χρόνου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για την αποθήκευση των προσωπικών αρχείων, ιδιαίτερα των πιο σημαντικών. Το μέγεθος τους είναι αρκετά μικρό, όσο ένας μικρός αναπτήρας, και έτσι μπορούν να μεταφερθούν παντού και η χωρητικότητα τους φτάνει τα 128 GB για τους πιο απαιτητικούς. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν αυτή τη μέθοδο backup των πιο σημαντικών αρχείων ως ακόμη μία εναλλακτική λύση.

Cloud backup

Η άνοδος του cloud τα τελευταία χρόνια έχει φέρει σημαντικές αλλαγές τόσο στη χρήση των υπηρεσιών online όσο και στην αποθήκευση δεδομένων. Σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων μεθόδων backup αποτελεί το γεγονός ότι τα αποθηκευμένα δεδομένα είναι διαθέσιμα από οποιοδήποτε υπολογιστή, smartphone και tablet δεδομένου ότι υπάρχει πρόσβαση στο internet. Το Dropbox, το SkyDrive, το Google Drive, κλπ., δίνουν τη δυνατότητα δεκάδων GB αποθηκευτικού χώρου online δωρεάν ή με συνδρομή για το backup των πιο σημαντικών αρχείων. Μάλιστα, online υπηρεσίες όπως το Crashplan συγχρονίζουν αυτόματα ακόμη και τα αρχεία του λειτουργικού έτσι ώστε να γίνει πλήρης επαναφορά σε περίπτωση που ο υπολογιστής αντιμετωπίσει ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα.

Network Attached Storage (NAS)

Το NAS (Network Attached Storage) αποτελεί μία αρκετά ευέλικτη μέθοδο backup των δεδομένων ιδιαίτερα χρήσιμη για τους χρήστες που έχουν στην κατοχή τους διαφορετικούς υπολογιστές, smartphones και tablets και επιθυμούν την αποθήκευση των αρχείων τους σε μία κεντρική τοποθεσία. Η μέθοδος αποθήκευσης μέσω NAS μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τη σύνδεση ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου ή ενός υπολογιστή με το αντίστοιχο λογισμικό στο δίκτυο είτε με πιο εξειδικευμένες λύσεις που μπορεί να βρει κανείς στο εμπόριο. Η χωρητικότητα τους μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ το 1 TB και να καλύψει ανάγκες για το backup μιας οικογένειας στο σπίτι ή μιας μικρής επιχείρησης στο γραφείο.

CD / DVD

Τέλος, μία από τις δημοφιλέστερες μεθόδους backup τα προηγούμενα χρόνια ήταν αναμφισβήτητα η αποθήκευση των δεδομένων σε CD και αργότερα σε DVD. Με τα δεδομένα των προηγούμενων ετών αποτελούσε την πιο εύκολη, γρήγορη και φθηνή μέθοδο αποθήκευσης ωστόσο η συνεχής αύξηση χωρητικότητας των σκληρών δίσκων και η ανάπτυξη του cloud κατέστησαν τη συγκεκριμένη λύση παρελθόν για τα σημερινά δεδομένα.

Εσείς πώς προτιμάτε να αποθηκεύετε τα προσωπικά σας αρχεία και δεδομένα του υπολογιστή σας;

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. λίγο Cloud και κυρίως NAS

 2. Dropbox με 31,75 GB διαθέσιμα (να είσαι καλά ΗΟΧ) και όλα synced παντού ! ;)

 3. Από τότε που έβαλα Google Drive σώθηκα.Δεν μπαίνω καν σε διαδικασία να ασχοληθώ με backup.ξέρω ότι πάντα τα αρχεία είναι ασφαλή και διαθέσιμα παντού.

  • Ωραίος! Ανεβάζεις τα πάντα ή μόνο τα σημαντικά; Έχεις κάτι καλύτερο από ADSL γραμμή;

   • Μόνο τα πιο πρόσφατα αρχεια που χρησιμοποιώ.Τα παλαιότερα αρχεία που δεν μου χρειάζονται είναι σε σκληρό δίσκο.Έχω απλή adsl γραμμή αλλά δεν μου χρειάζεται και κάτι παραπάνω.

  • Προσοχή λίγο στην έννοια του backup. Άλλο backup (αντίγραφο) και άλλο availability (διαθεσιμότητα). Πολλοί τα μπερδεύουν ενώ μιλούν για το ένα εννοούν το άλλο.

   • ναι όντως. το κλασικό backup σου δίνει και την ευχέρεια να έχεις πολλά version του σκληρού σου.και το κυριότερο να έχεις μια “εικόνα” όλου του σκληρου σε περίπτωση που τα πραγματα πάνε πολύ στραβα…(το έπαθα και ξέρω)

 4. Εγω χρησιμοποιω 5 GB στο dropbox για αρχεια που εχουν σχεση με τη δουλεια μου (κυριως εγγραφα, pdf κλπ) και αλλα 25 στο skydrive για φωτογραφιες κυριως. Ταινιες και αλλο υλικο που μπορει να ξαναβρεθει σχετικα ευκολα αν γινει το κακο, το αποθηκευω σε εξωτερικο δισκο.

 5. Συνδρομητής τους τελευταίους 2 μήνες CRASHPLAN και απόλυτα ευχαριστημένος. Ορίζεις ποιά αρχεία ή ποιοι φάκελοι θέλεις να γίνουν sync και το ξεχνάς. Δεν επηρεάζει καθόλου την εμπειρία ταχύτητας internet. Όταν θέλεις να κάνεις κάτι που θα απασχολήσει αρκετό bandwidth θα χαμηλώσει το δικό του upload speed. Μέχρι στιγμής έχω ανεβάσει 200GB+ με υλικό ανεξαρτήτου μορφής. ( φωτογραφίες,βίντεο,κείμενο κλπ). Φοβερά εύχρηστο! Ο μόνος τρόπος για να καταλάβεις οτι κάτι άλλαξε στον υπολογιστή είναι αν θυμηθείς να δεις στο system tray το εικονίδιο που τρέχει στο background.

 6. Εγώ πάλι έχω +2 δίσκους και τα έχω πάντα δίπλα και δεν τα μοιράζομαι με κανέναν καλοθελητή τυπου google, ms, dropbox. Για τη φορητότητα έχω ένα φλασάκι 64gb και τέλος.

  Μερικοί έχουν μπερδέψει το αντίγραφο με τη διαθεσιμότητα και μερικοί εμπιστεύονται πολύ εύκολα τα αρχεία τους σε χέρια τρίτων.

 7. Μετά από πολύ ψάξιμο, εμπιστεύτηκα το Crashplan. Και το έκανα, γιατί είναι η μόμη cloud υπηρεσία -που βρήκα-, η οποία κάνει encrypt τα αρχεία σου, ΠΡΙΝ γίνει το upload. Αυτό σημαίνει ότι ούτε οι ίδιοι δεν μπορούν να τα διαβάσουν.
  Κατά τα άλλα, unlimited space (έχω ανεβάσει 800Gb) και καλή εμπειρία μέχρι στιγμής.

  • Γενικώς διαβάζω πολύ καλά σχόλια για το Crashplan, δε το έχω δοκιμάσει βέβαια. Έχει χρειαστεί να κάνεις recover μέχρι τώρα για να δεις αν όντως λειτουργεί όπως πρέπει;

   • Έχω κατεβάσει μόνο μέσω του website, σε υπολογιστή φίλου, και λειτούργησε μια χαρά. Στον δικό μου, μέσω του client, δεν έχει χρειαστεί.

    Αν είχε και synchronization, θα ξεχνούσα όλα τα άλλα. Απορώ γιατί το encryption ΠΡΙΝ το upload δεν αποτελεί χαρακτηριστικό όλων, αλλά μόνο του crashplan.

 8. Με 100 GB free online στο GRnet, ξεχνάς dropbox, skydrive, google drive, ακόμη και το local disk σου αν θες.

  Προσωπικά πάντως, έχω έναν 320άρι εξωτερικό δίσκο σε θήκη usb 3.0 και με το εξαιρετικό προγραμμα free file sync έχω back up όλα τα αρχεία μου εκεί, πλην ταινιών και tv series.

Top

Show Buttons
Hide Buttons