2010 FIFA World Cup 3D με την βοήθεια της Sony

by Stefanos Kofopoulos • On 06-04-2010 • AT 9:53 pm • 11 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

FIFA World Cup 3D με την βοήθεια της Sony

Η FIFA μαζί με την Sony θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου σε 3D. Ναι, ναι πολύ σωστά διαβάσατε. Κάθε καρέ θα μαγνητοσκοπείτε από 3D κάμερες της Sony και το 2010 FIFA World Cup South Africa θα μείνει στην ιστορία για αυτό. Τα μεγάλα κεφάλια συμφώνησαν σε 25 αγώνες 3D που για να τους απολαύσετε θα πρέπει να αγοράσετε μια 3D TV. Αν η Sony παίξει τα χαρτιά της με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει κάτι wow ή μοναδικό στις δικές της 3D τηλεοράσεις μένει να το μάθουμε. Το σημαντικό είναι ότι έστω και με αφορμή το ποδόσφαιρο, το 3D θα μπει για τα καλά στο σαλόνι κάποιων. 3D γυαλάκια έχουμε αγοράσει για κοριτσάκια και αγοράκια;

Update: Προστέθηκε το Ελληνικό press release.

Έπειτα από την αρχική κοινή τους ανακοίνωση, για να κάνουν πραγματικότητα το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA σε 3D, η FIFA και η Sony αποκάλυψαν κάποια στοιχεία για όσα θα πρέπει να περιμένουν οι φίλοι του ποδοσφαίρου σε όλο τον πλανήτη από την καινοτόμο πρωτοβουλία, που προσθέτει μια τρίτη διάσταση στην εμπειρία της παρακολούθησης ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Την ίδια στιγμή που το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού για το 3D αυξάνεται ταχύτατα, ενώ ενισχύεται και από την κυκλοφορία κινηματογραφικών επιτυχιών σε 3D και την επικείμενη κυκλοφορία των οικιακών τηλεοράσεων 3D, το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο σε 3D θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον εκατομμυρίων ποδοσφαιρόφιλων σε όλο τον κόσμο.

Με συνολικά επτά ζεύγη επαγγελματικές κάμερες HDC της Sony σε εξέδρες σε κάθε αγώνα (μοντέλο HDC-1500), η δράση στο γήπεδο θα καταγράφεται σε εκπληκτική ποιότητα 3D, μέσω του αποκλειστικού ‘multi-image’ επεξεργαστή (μοντέλο MPE-200) και της φορητής μονάδας 3D μεταδόσεων της Sony (‘3D Outside Broadcast truck’). Ο τελευταίας τεχνολογίας επεξεργαστής της Sony, ο μοναδικός μέχρι σήμερα στην αγορά, καθιστά εφικτή όλη τη διαδικασία της παραγωγής και ρυθμίζει αυτόματα το βάθος πεδίου, εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη και πρωτοφανή εμπειρία 3D θέασης σε όλο τον πλανήτη. Με αφετηρία το περσινό Κύπελλο Συνομοσπονδιών της FIFA στη Νότιο Αφρική, η Sony δουλεύει για τη βελτίωση του συστήματος κινηματογράφησης σε 3D των γρήγορων φάσεων του ποδοσφαίρου και από τότε έχει πραγματοποιήσει και κάποιες δοκιμαστικές λήψεις στην Ευρώπη.

Η κινηματογράφηση σε 3D θα πραγματοποιηθεί σε 5 από τα 10 ποδοσφαιρικά γήπεδα στα οποία θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA: Στα στάδια ‘Soccer City’ και ‘Ellis Park’ του Johannesburg και στα γήπεδα του Durban , του Cape Town και του Port Elizabeth . Συνολικά 25 αγώνες θα κινηματογραφηθούν και θα μεταδοθούν σε 3D, στους οποίους θα περιλαμβάνεται και μία επιλογή των αγώνων που αναμένεται να αποσπάσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του φιλάθλου κοινού. Τέτοιοι αγώνες θα είναι για παράδειγμα, το παιχνίδι μεταξύ Νότιας Αφρικής και Μεξικού, το οποίο θα ανοίξει το Παγκόσμιο Κύπελλο στις 11 Ιουνίου στο γήπεδο ‘Soccer City’ του Johannesburg και ο μεγάλος τελικός στις 11 Ιουλίου, επίσης στο Johannesburg . Τα παιχνίδια που θα κινηματογραφηθούν με την τεχνολογία 3D, είναι τα εξής:

1. 11 Ιουνίου – 16:00 – ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ – ΜΕΞΙΚΟ

2. 12 Ιουνίου – 16:00 – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΝΙΓΗΡΙΑ

3. 13 Ιουνίου – 20:30 – ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

4. 14 Ιουνίου – 13:30 – ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΔΑΝΙΑ

5. 15 Ιουνίου – 20:30 – ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

6. 16 Ιουνίου – 16:00 – ΙΣΠΑΝΙΑ – ΕΛΒΕΤΙΑ

7. 17 Ιουνίου – 13:30 – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

8. 18 Ιουνίου – 16:00 – ΣΛΟΒΕΝΙΑ – ΗΠΑ

9. 19 Ιουνίου – 13:30 – ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΙΑΠΩΝΙΑ

10. 20 Ιουνίου – 20:30 – ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ

11. 21 Ιουνίου – 20:30 – ΙΣΠΑΝΙΑ – ΟΝΔΟΥΡΑ

12. 22 Ιουνίου – 20:30 – ΝΙΓΗΡΙΑ – ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

13. 23 Ιουνίου – 20:30 – ΓΚΑΝΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ

14. 24 Ιουνίου – 16:00 – ΣΛΟΒΑΚΙΑ – ITAΛΙΑ

15. 25 Ιουνίου – 16:00 – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – ΒΡΑΖΙΛΙΑ

16. 27 Ιουνίου – 20:30 – 1ος ομίλου B v 2ου ομίλου A

17. 28 Ιουνίου – 16:00 – 1ος ομίλου E v 2ου ομίλου F

18. 28 Ιουνίου – 20:30 – 1ος ομίλου G v 2ου ομίλου H

19. 2 Ιουλίου – 20:30 – Προημιτελικός

20. 3 Ιουλίου – 16:00 – Προημιτελικός

21. 3 Ιουλίου – 20:30 – Προημιτελικός

22. 6 Ιουλίου – 20:30 – Ημιτελικός

23. 7 Ιουλίου – 20:30 – Ημιτελικός

24. 10 Ιουλίου – 20:30 – Αγώνας για την 3η θέση

25. 11 Ιουλίου – 20:30 – Τελικός

«Οι λήψεις από αυτούς τους 25 αγώνες θα είναι διαθέσιμες για αναμετάδοση σε κανάλια 3D, τα οποία μπορούν να απολαύσουν οι καταναλωτές στις συμβατές 3D τηλεοράσεις τους, στην άνεση του σπιτιού τους, σχεδόν σαν να βρίσκονταν οι ίδιοι μέσα στο γήπεδο», δηλώνει ο Niclas Ericson, διευθυντής της FIFA TV. «Ενώ διαπραγματευόμαστε ακόμη με μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα για τις αναμεταδόσεις, βρίσκομαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω τους πρώτους επιβεβαιωμένους συνεργάτες για τις ζωντανές 3D μεταδόσεις, το δίκτυο ESPN στις ΗΠΑ και το Sogecable στην Ισπανία. Περιμένουμε σύντομα να γίνουν περισσότερες ανακοινώσεις», προσέθεσε.

Σε συνδυασμό με την προσπάθεια της FIFA και της Sony να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτή την 3D εμπειρία θέασης όσο το δυνατόν περισσότεροι φίλοι του ποδοσφαίρου, ένα άλλο πρόγραμμα παγκόσμιας εμβέλειας θα ξεκινήσει από το φετινό FIFA World Cup. Οκτώ αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά σε κινηματογράφους με ψηφιακό εξοπλισμό, αλλά και σε επιλεγμένα σημεία σε όλο τον κόσμο, σε ποιότητα 3D HD. Για αυτό το σκοπό, η FIFA ανέθεσε στην εταιρεία Aruna Media AG, η οποία εδρεύει στην Ελβετία, να διαχειριστεί τα αποκλειστικά δικαιώματα για τη ζωντανή μετάδοση 3D αγώνων σε κινηματογράφους 3D και αίθουσες ψυχαγωγίας. Η Aruna σκοπεύει να καλύψει ζωντανά αγώνες σε μεταδόσεις 3D σε 26 χώρες και βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με αρκετές και σημαντικές αγορές.

Επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά την πρωτοκαθεδρία της στο μέτωπο της αναδυόμενης αγοράς του 3D, η Sony είναι ο κύριος τεχνολογικός εταίρος σε αυτή τη νέα εμπειρία θέασης και προσφέρει περισσότερη συγκίνηση στους φίλους του ποδοσφαίρου, είτε αυτοί παρακολουθούν τον αγώνα ζωντανά στο γήπεδο, είτε απολαμβάνουν μια νέα 3D εμπειρία μέσα από 3D τηλεοπτικά κανάλια ή σε δημόσιες 3D προβολές σε όλο τον κόσμο. «Η Sony έχει αποκτήσει εδώ και καιρό τα διαπιστευτήριά της στην δημιουργία επαγγελματικής 3D τεχνολογίας και περιεχομένου για χρήση σε αίθουσες προβολής», δήλωσε ο Hiroko Saito, βοηθός Γενικός Διευθυντής του τμήματος Global Sponsorships, της Sony Corporation. «Πιστοί στο στρατηγικό μας στόχο ‘Από τον φακό στο σαλόνι’, είχαμε άμεση και ενεργή ανάμειξη σε κάθε στάδιο της αλυσίδας της δημιουργίας του 3D και είμαστε περήφανοι για το μότο μας ‘3D World created by Sony’, στο οποίο συμπυκνώνεται όλη μας η τεχνογνωσία, τόσο σε επαγγελματικές λύσεις, όσο και στις καταναλωτικές ηλεκτρικές συσκευές, στην κινηματογράφηση και στα παιχνίδια. Είμαστε ενθουσιασμένοι που επιμείναμε σε αυτή μας την προσπάθεια και μπορούμε να συμπληρώσουμε πλέον την πρότασή μας για το 3D προσφέροντας μια εντελώς καινούρια εμπειρία στον κόσμο του ποδοσφαίρου, μέσω αυτής της συνεργασίας μας με την FIFA» πρόσθεσε ο Saito.

Εκτός από τις ζωντανές 3D αναμεταδόσεις και τις δημόσιες εκδηλώσεις, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τα προωθητικά τρέιλερ αποκλειστικά σε τηλεοράσεις Sony 3D BRAVIA, σε περίπου 4.000 καταστήματα λιανικής πώλησης σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων και των 200 Sony store (συνολικός αριθμός καταστημάτων λιανικής με προϊόντα Sony που θα γίνουν οι προβολές: 1.500 στη Βόρεια Αμερική, 1.300 στην Ευρώπη, 500 στην Ιαπωνία, 200 στην Ασία, 200 στην Λατινική Αμερική και 30 στη Νότια Αφρική).

Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί ότι η Sony Pictures Home Entertainment αποκάλυψε τα σχέδιά της για την παραγωγή και διανομή της επίσημης ταινίας του Παγκόσμιου Κυπέλλου FIFA σε δίσκο 3D Blu-ray, εντός του τρέχοντος έτους.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Και ποιος θα πάει να αγοράσει 3D TV για να δει αγώνες; Μάλλον πολύ λίγοι, φαντάζομαι θα γίνει όπως έγινε στην Αγγλία σε κάποια pubs νομίζω που έδιναν την δυνατότητα στους “επισκέπτες” να δουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα σε 3D με τα γυαλιά

  • Εγώ φαντάζομαι ότι θα είναι περισσότεροι από όσοι νομίζεις

   • Δεν περίμενα να συμφωνήσεις … ;)

   • Είναι πολλοί που τους έχει πιάσει μια μανία με το 3D μετά το Avatar. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Το ποδόσφαιρο βοηθάει αλλά για να δούμε γνώμες μετά την αποτυχία 3D που όλοι λένε, την Τιτανομαχία

   • Και εγώ είδα το Avatar και μου άρεσε γενικά η τεχνολογία που αναμένεται να έρθει σε λίγο καιρό στα σπίτια μας. Διαφώνησα όμως με το ότι θα υπάρξουν άτομα που θα αγοράσουν από τώρα 3D TV, ειδικά για να δουν μερικούς αγώνες ;)

   • Σκέψου τους gamers με Playstation 3 που θα μπορούν να παίξουν 3D games και να δουν όσες ταινίες Blu-ray 3D βγουν

 2. Καλό το 3D, αλλά το πρόβλημα είναι η τιμή. (Άσε που με τις προσφορές σε παλιάς τεχνολογίας LCD ή ακόμα και LED όλοι σχεδόν έχουν αλλάξει πρόσφατα τηλεόραση)
  Από την άλλη, εξαρτάται τι είδους 3D θα είναι. Το 3D στο Avatar δεν είχε καμία σχέση με το 3D στο Beowulf. θύμιζε περισσότερο τα παλιά 3D με τα γυαλιά που είχαν μια κόκκινη και μπλε μεμβράνη, ενώ στο Beowulf είχες την αίσθηση ότι ήσουν μέσα στην ταινία. Αν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν 3 διαφορετικές εκδόσεις 3D. Οπότε καλό θα ήταν να περιμένουμε πριν “πετάξουμε” άδικα ένα κάρο ευρώ.

  • Επικρατεί χάος στο θέμα των τηλεοράσεων. Όλοι πλέον έχουν αλλάξει τις παλιές (και παχιές) τηλεοράσεις με τις καινούργιες LCD και αλλά και να μην τις έχουν αλλάξει ακόμα γιατί να προτιμίσουν τις ολοκαίνουργιες 3D απ’τις πάνφθηνες και ταυτόχρονα πολύ καλές LCD και LED?

 3. Τα λεγα εγω..!!!!

  Παντως για οποιον ψαχνεται..Ας ανοιξει ενα sports cafe με 3D tv’s και θα δει το κεφαλαιο του να εκτοξευεται..κ μετα σου λεω εγω ποιος αγοραζει 3D tv…
  ΑΥΤΟΣ που εχει επειχειρματικο μυαλο..

 4. Και θα στέλνει η ερτ 3D σήμα?? γιατί και οι ολυμπιακοί ήταν High Definition αλλά εδώ στην Ελλάδα από όσο θυμάμαι το σήμα δεν ήταν καν ποιότητας DVD ( καλά μπορεί να τα παραλέω.. )

  • Δεν έχω ιδέα τι θα γίνει σε κάθε χώρα. Γενικά το 3D θα παίξει ως ιδέα αλλά ποιος θα πάρει το περιεχόμενο σε 3D δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα

Top

Show Buttons
Hide Buttons