Twitter: high number of whales και η Γη συνεχίζει να περιστρέφεται

by Stefanos Kofopoulos • On 20-01-2010 • AT 2:40 pm • 14 ΣΧΟΛΙΑ
Internet

Twitter: high number of whales means fail whale

Twitter is over capacity. Too many tweets! Please wait a moment and try again.

Τα ups και downs του Twitter ήταν είδηση πριν από ένα χρόνο περίπου αλλά σήμερα έρχονται και πάλι στην επικαιρότητα. Το Twitter είναι σε μια κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει ή τουλάχιστον όσοι δεν βρίσκονται στην Αμερική ή όπου έχουν διακόψει την πρόσβαση. Το status.twitter.com μόλις ανακοίνωσε:

We are experiencing an outage due to an extremely high number of whales. Our on-call team is working on a fix.

Όσο το Twitter είναι εκτός λειτουργίας ο πλανήτης Γη συνεχίζει να περιστρέφεται, οι σεισμόπληκτοι στην Αϊτή πεθαίνουν και χάνουν αρκετά δολάρια οικονομικής βοήθειας από τις διάφορες social media προσπάθειες για συλλογή χρημάτων, η οικονομική κρίση γονατίζει την Ελλάδα και εγώ αναρωτιέμαι. Αν με $150 εκατομμύρια σε funding, ελάχιστα κέρδη το 2009 (κέρδη παρόλα αυτά) το Twitter δεν είναι σε θέση να υπερασπίσει το σύστημα του, τότε τί κάνουμε;

Μπορεί το Twitter να έπεφτε πολύ συχνά αλλά έχουμε δει πολλές φορές το Facebook να σέρνεται ανελέητα, το Gmail να είναι εκτός λειτουργίας, τα Google Apps να εξαφανίζονται από τον online χάρτη κλπ. Το όνειρο του cloud είναι τόσο ροζ και εύθραυστο όσο μια σωλήνα νερού για το σύστημα ψύξης, μια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ή μια CPU τόσο δυνατή όσο αυτή που βρίσκεται στο desktop μηχάνημα κάποιων. Θέλω λίγο AI για να διαχειρίζεται τα data centers και το cloud έτσι ώστε τα ανοιχτά στον κόσμο συστήματα να είναι τόσο σταθερά όσο αυτά της Visa και της Mastercard τις περισσότερες φορές. Μέχρι τότε θα περιμένω κάποιον να σταματήσει τον πλανήτη για να κατέβω.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το τουιτερ ανεβηκε και παλι χωρις ακομη καποια επισημη διακαιολογια για αυτη τη μισαωρη αν δεν κανω λαθος πτωση…
  +1 Για την τελευταια παραγραφο!

  • Υπάρχει η επίσημη δικαιολογία, την ανέφερα. Το δεύτερο quote

 2. Φαντάσου όλο το cloud να ήταν down για μια εβδομάδα! Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γινόταν…

  • Αυτό δεν μπορεί να γίνει, τουλάχιστον όχι σε περίοδο ειρήνης. Το θέμα είναι ότι όλο αυτό είναι υπέροχο όταν δουλεύει υπό ιδανικές συνθήκες αλλά όχι όταν αντιμετωπίζει spikes του στυλ θάνατος Michael Jackson ή το σημερινό με το Twitter.

 3. Είχα πρόβλημα με 2 μηνύματα, ένα χθες βράδυ κατά της έντεκα και ένα σήμερα πάλι κατά της έντεκα, ώστε έτσι!
  Πάντως για το βραδινό είμαι σίγουρος δεν έφθασε ποτέ.

 4. Με το που έκανε λογαριασμό ο Gates έπεσε το twitter.

  http://twitter.com/billgates

  • Νομίζω ότι είναι λόγο Αϊτής και όχι Gates αλλά ναι η παρουσία του Bill προκάλεσε αίσθηση και συζητήθηκε

 5. Που να κάνει ο Μητσοτάκης account.

  Η γη μπορεί να συνεχίζει να περιστρέφεται ωστόσο εταιρείες που έχουν επενδύσει πολλά σε αυτό ή ακόμη και κάποια μεμονωμένα άτομα που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν, δεν είναι εκεί τη στιγμή που το χρειάζονται, ειδικά για μια υπηρεσία που είναι καινούρια και τα περισσότερα services είναι απο third parties, πιστεύω οτι προκαλεί πάρα πολύ αρνητική εικόνα τουλάχιστον σε μένα.

  Από αυτό δεν εξαιρείτε το facebook που ώρες ώρες παρουσιάζει σημάδια διάλυσης. Και οι 2 υπηρεσίες αφού δεν είναι ικανές για τέτοιο όγκο καλό θα ήταν να αφήσουν προς στιγμή το marketing και να βελτιώσουν τις υποδομές.

  • Το πρόβλημα αφορά γενικά την ιδέα του cloud και όχι μόνο συγκεκριμένες υπηρεσίες. Ανέφερα το Twitter, Facebook, Google επειδή έχουμε εμπειρία από αυτά καθημερινά, στις καλές και στις άσχημες στιγμές.

   Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν ένα σωρό άλλα πληροφοριακά συστήματα μεγαλύτερης κλίμακας που κολλάνε επίσης αλλά η επαφή σου δεν είναι καθημερινή και ούτε μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις όσο εύκολα κάνεις ένα account στο Amazon S3 πχ. Σκέψου τράπεζες, μητρώα κρατών, part numbers αυτοκινήτων κλπ.

   Το point είναι ότι ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να υπολογίζουμε και να τα βγάζουμε πέρα στα spikes των καλών ημερών. Τί θα γίνει πχ αν γίνει τρομοκρατική επίθεση σε 2-3 data centers εταιρειών; Τί επιπτώσεις θα έχει αυτό στην καθημερινότητα μας; (ναι ξέρω ότι υπάρχουν data centers πολλά μέτρα κάτω από την Γη κλπ κλπ)

   • Ανέφερα αυτές τις δύο γιατί αυτές χρησιμοποιώ αυτή τη στιγμή και έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα.

    Κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τα spikes αλλά να έχουν και ένα περιθώριο να καλύψουν και αν κάτι πάει στραβά με κάποιο server. Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει backup plan σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης καθώς εκεί θα φανεί το πόσο μεγάλη εταιρεία είναι.

    Ίσως να φαίνονται τραβηγμένα, ίσως να μη γίνουν και ποτέ ωστόσο τόσο χρήσιμα εργαλεία που εκατομμύρια κόσμος στηρίζετε σε αυτά για την ενημέρωση τους, τις δουλειές τους θα κοστίσει πιο πολλά αν μείνει 2 ημέρες για παράδειγμα off.

 6. Μην ξεχνάς ότι είναι ένα FREE service, και λίγο downtime μια στο τόσο δεν είναι λόγος για παράπονα. Αν ήταν paid service τότε η κατάσταση θα ήταν διαφορετική, και θα ήταν απολύτως δίκαιο να τρώνε κράξιμο από τους χρήστες και τα blogs.

  Όσο για το funding, ας μην το συζητάμε υπάρχουν πολλά γνωστά portals/startups με τραγικό security / programming / infrastructure, πχ αποθήκευση password των χρηστών σαν plain text.

  • Αν πρόσεξες χρησιμοποιώ ως παραδείγματα το Twitter, το Facebook και το Google για να επιχειρηματολογήσω περί cloud. Δεν έχω πρόβλημα συγκεκριμένα με κάποια από αυτές τις υπηρεσίες που πολύ σωστά επισημαίνεις ότι είναι free as in beer.

   Εδώ όμως κολλάει το post, γιατί αν πλήρωνα πχ για τον επιπλέον χώρο του Gmail ή έδινα λεφτά στο Google Apps πάλι θα είχε downtime αν έπεφτε το σύμπαν όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

   • Πιστεύω έχουμε δρόμο ακόμα μέχρι να δούμε το μοντέλο του clouding να δουλέψει 100%.

    Θέλω λίγο AI για να διαχειρίζεται τα data centers και το cloud

    Πριν γίνει αυτό αρκετά sites πρέπει να κοιτάξουν και τον κώδικα τους λιγάκι από άποψη optimization και testing για αποφυγή bugs. Για παράδειγμα ακόμα και αν το twitter είχε άπειρα server farms σε state of the art datacenters, όλα θα πήγαιναν στραβά αν ο προγραμματισμός του application ήταν σε μέτριο επίπεδο η οι υπάλληλοι του twitter βάζανε εύκολους κωδικούς στους server η στα emails τους.

   • Αυτά συμβαίνουν και στα καλύτερα τα σπίτια, το ξέρουμε αυτό. Είχε συμβεί και στο Facebook από misconfiguration του Apache, παλιότερα στο Gmail αν είχε ενεργοποιημένο το POP και IMAP μπορούσε να παίξει ένα exploit κλπ. Δεν έχει καμία σχέση το security με το cloud και πως αυτό ανταποκρίνεται σε traffic spikes.

Top

Show Buttons
Hide Buttons