Ο Πάνος Σαμπράκος μιλάει για το προϊστορικό background του online [με την καλή έννοια!], την Ogilvy και τον τρόπο που το ελληνικό τμήμα της εταιρείας εκμεταλλεύεται την τεχνογνωσία παγκοσμίως, τη κατάσταση και τις τάσεις στην διαφήμιση, τις αλλαγές που έρχονται στην online διαφήμιση και άλλα πολλά. Δείτε το πρώτο μέρος της συνέντευξης…



45 σχόλια στο θέμα: Συνέντευξη: Πάνος Σαμπράκος Μέρος 1ο
b0b on 19.03.2007 @ 04:01 pm.
εχει αδερφο τον Βασιλη? (ρεπορτερ της ΑΕΚ)
coppertone on 19.03.2007 @ 04:59 pm.
Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη αλλά πάρε ένα αποσπώμενο μικρόφωνο γιατί ο ήχος είναι κουραστικός!
Titanas on 19.03.2007 @ 05:33 pm.
@b0b: Δεν γνωρίζω.
@coppertone: Το δουλεύω το θέμα του ήχου. Ο Πάνος ακουγόταν καλά νομίζω, εγώ όχι.
Omega on 19.03.2007 @ 07:03 pm.
@b0b: Ναι αδελφια ειναι
Άγιος Ιωάννης ο Κολτρέιν on 20.03.2007 @ 12:55 pm.
o typos einai gia bounies
rixtaOla on 20.03.2007 @ 01:02 pm.
kai gia klotsies… psonio without reason….
nikos alepis on 20.03.2007 @ 01:05 pm.
stamatiste re koblexikoi enan expert exoume ki emeis stin ellada kai ton krazete, aman pia i mikropsyxia sas, tosa ermis efere stin ogilvy po pooo.
ellinares mi deite kanena na proxoraei.
Titanas on 20.03.2007 @ 01:08 pm.
Γιατί αυτή η αρνητική στάση; Κάποιος λόγος;
Nikos on 20.03.2007 @ 01:38 pm.
Ama pisteveis oti to ermis apodikniei talento tote exeis akoma polla na matheis gia web design. To ermis opos gnosto eine toso fixed oso ginete.
Άγιος Ιωάννης ο Κολτρέιν: : on 20.03.2007 @ 01:56 pm.
epidi tin polypsirizoume tin maimou me dyo logia yparxoun overvalued atoma sto xoro opos o panos pou exoun sta xeria tous arketi dynami kai tha borousan na voithisoun to xoro tou web stin ellada, alla anti gia ayto dimiourgoun “parees”, xero akougete polu laikistiko anyway, opou o enas vlogaei ta genia tou alounou, kai antalasoune vraveia kai pelates, kanountas push tis megales etairies me kalopliromenous managers kai kakopliromenous dimiourgous (designers, developers ….)ayto agapite titana me kanei arnitiko otan vlepo tous dithen guru tou web.
Titanas on 20.03.2007 @ 02:24 pm.
@Άγιος Ιωάννης ο Κολτρέιν: Εγώ δεν είπα ποτέ ότι ο Πάνος είναι guru του internet και ούτε νομίζω είπε κάτι τέτοιο και ο ιδιος.
Αν αναφέρεσαι στο σχόλιο του για περί 1995 και online εμπειρίας τότε νομίζω ότι πρέπει να του αναγνωρίσεις ότι βρέθηκε πολύ νωρίς online για τα δεδομένα της Ελλάδας.
Μίλησε και για ένα site που είχε σχετικό με τον James Bond αλλά δεν το έβγαλα στο 1ο μέρος για να μην φανεί υπερβολικό. Από τα λεγόμενα του σίγουρα ήταν μέσα στα πράγματα από πολύ νωρίς τόσο και ελληνικό όσο και σε διεθνή επίπεδο με το συγκεκριμένο site.
Για τα περί παρεών και κλπ δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη γιατί δεν γνωριζω κάτι σχετικό.
Αν θέλεις να γράφεις με ελληνικούς χαρακτήρες θα το εκτιμούσα.
Άγιος Ιωάννης ο Κολτρέιν: : on 20.03.2007 @ 02:51 pm.
Οκ, δεν ήθελα να προσβάλω εσένα η τον καλεσμένο σου αλλά νομίζω ότι χάσαμε το νόημα και αυτό είναι ότι με το να προβάλoνται συνέχεια τα ίδια και τα ίδια ονόματα από το χώρο, που έχουν μάθει απέξω μια περίληψη για web 2.0 και προσπαθούν να πουλήσουν τις υπηρεσίες τους μέσα από κάθε βήμα που τούς δίνετε, δεν κερδίζει κανείς τίποτα παρά μόνο οι εταιρείες που αντιπροσωπεύουν, όσο αφορά τις παρέες που αγνοείς σε πληροφορώ οτί είναι γεγονός και είναι κρίμα να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, η αγορά στην Ελλάδα είναι πολύ μικρή και όλοι ξέρουν πως κινούνται τα πράγματα.
Γιάννης Καρακατσάνης on 20.03.2007 @ 03:44 pm.
Εγώ θα έλεγα να περιμένουμε να δούμε και τα άλλα αποσπάσματα της συνέντευξης και να κρίνουμε μετά :-)
Titanas on 20.03.2007 @ 04:29 pm.
@Άγιος Ιωάννης ο Κολτρέιν: Σε ευχαριστώ που γράφεις ελληνικά! Έτσι θα είναι ευκολότερο για όλους να σε διαβάζουμε.
Δυστυχώς ή ευτυχώς τις παρέες δεν τις γνωρίζω και δεν ήξερα καν ότι ο Πάνος είναι τόσο γνωστός ώστε να θεωρείται ότι λέει τα ίδια και τα ίδια. Ακόμα και αυτό να συμβαίνει, σκέψου ότι κάποιοι [ένας από αυτούς είμαι και εγώ] είδαν ένα πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από μια εταιρεία.
Αλήθεια, έχεις να προτείνεις κάποιον/α που θα θεωρούσες ότι έχει ενδιαφέρον;
Νικόλας on 20.03.2007 @ 04:53 pm.
Θα έλεγα ότι είναι ενδιαφέρουσα η συνέντευξη αν άκουγα κάτι καινούριο, κάτι πρωτοποριακό ή έστω κάτι διαφορετικό. Εν ολίγοις, ποιό είναι το θέμα της συνέντευξης;
@Titanas: Πάς για παπάς ή βαριέσε (και εσύ) να ξυριστείς;! :-)
Titanas on 20.03.2007 @ 05:00 pm.
@Νικόλας: Ξυρίστηκα πλέον! lol. Το νόημα της συνέντευξης ήταν η γνωριμία με κάποιον που είναι μέσα στα πράγματα και ασχολείται με την διαφήμιση online.
Νικόλας on 20.03.2007 @ 05:10 pm.
@Titanas: Αααααα! Πάσο τότε! :-) Δεν του ξανακάνεις άλλη μία συνέντευξη τότε, σχετικά με το Interactive marketing και το πώς βλέπουν (πλέον) το Internet ως μέσο οι διαφημιστές;
Panos Sambrakos on 20.03.2007 @ 05:12 pm.
Ευχαριστώ για τα σχόλια, αρνητικά ή θετικά. Συμφωνώ πάντως και εγώ ότι έχει βγει λίγο “ψωνισμένη” η συνέντευξη και ζητώ συγγνώμη. Απλά ένοιωθα πολύ άνετα με τον Τιτάνα ο οποίος πραγματικά ήθελε να μάθει τι κάνω, και του μιλούσα λες και δεν μας έβλεπε κανείς ;-)
Όσο για τα βραβεία, δεν τα έχω φέρει εγώ στην Ogilvy, αλλά η συνολική και ομαδική δουλειά που έχει γίνει από πολλούς ανθρώπους. Τους οποίους κάποιοι μπορεί να αποκαλούν “παρέα” αν θέλουν, πάντως εγώ σίγουρα δεν θα την άλλαζα με τίποτα.
Titanas on 20.03.2007 @ 05:24 pm.
@Νικόλας: Απάντησε σε αυτό στο τέλος του 1ου μέρους. Το φοβούνται αλλά σιγά σιγά καταλαβαίνουν και αναγκάζονται να το χρησιμοποιήσουν.
Υπομονή για να βγάλω και το 2ο μέρος…
Titanas on 20.03.2007 @ 05:26 pm.
@Panos Sambrakos: Ψωνισμένη ή “ψωνισμένη” προσωπικά δεν με απασχολεί. Γουστάρω που δεν είχαμε guidelines από κανέναν, γουστάρω που μιλούσαμε ελεύθερα χωρίς διακοπές για makeup και φώτα :)
Ναι, όντως ήθελα να μάθω και έμαθα κάτι.
jtv on 20.03.2007 @ 09:17 pm.
Περα απο καθε αντιδικία, εγω το μονο που βλεπω ειναι εναν ανθρωπο να λεει οτι παγκοσμια δεν δινεται το καταλληλο budget στο internet και οτι φοβουνται καποιοι το αγνωστο. Το internet ειναι τρομερο εγαλειο και μπορει να ειναι διαδραστικο…
Δηλαδη μας λεει ενα σωστο (τι κανει το internet.. μονο που το ξερουμε ολοι) και μας λεει κι ενα λαθος γιατι μαλλον δεν εχει ιδεα τι λεφτα ριχνουν εταιρειες στο εξωτερικο, οπως πχ η nike ή η vodafone.
H κατασταση που ατυχως περιγραφει αφορα μια Ελληνικη πραγματικότητα, η οποια ειναι αυτονόητη οταν οι “υπαλληλοι” πολυεθνικών εταιριων της εμβελειας της Ogilvy (με τεραστιους πελατες) λενε οτι εργαζονται σε μαγαζι. Αν δεν παιρνουμε εμεις σοβαρα την εργασία μας δεν την παιρνει κανεις φιλε! Απλα μη γενικευεις γιατι υπαρχουμε κι αλλοι που εγαζόμαστε στη βιομηχανια internet. Οσο για το μουσι του Στεφανου… του παει :D
Panos Sambrakos on 21.03.2007 @ 01:27 pm.
@jtv Ευχαριστώ για τα σχόλια σου.
Επέτρεψε μου, με αφορμή αυτά, να συνεχίσω την θεωρία μου περί web 2.0 που απέπτυσα και στο video.
Το καλό λοιπόν με το νέο web είναι πως δίνει την δυνατότητα στον Στέφανο να παράγει video συνεντεύξεις και να τις προβάλει σε μεγάλο κοινό, πράγμα που μόνο τα κανάλια μπορούσαν να κάνουν στο παρελθόν, λόγο κόστους, υποδομής, νομοθετικού πλαισίου, κ.ο.κ. Του επιτρέπεται επίσης, να παίρνει συνεντεύξεις από ανθρώπους μη ευρέα γνωστούς, με εξειδίκευση σε τομείς που πιθανά δεν ενδιαφέρουν τον πολύ κόσμο (και άρα δεν θα ήταν εμπορικές για την τηλεόραση).
Καταφέρνει έτσι, χωρίς κανόνες και τυπικές διαδικασίες να φέρει εμένα σε επαφή με εσένα φίλε μου, και με όποιον άλλο διαβάζει και ενδιαφέρεται για αυτό το blog.
Αλλά ακόμα πιο σημαντικό, δίνει σε εσένα την δυνατότητα να σχολιάζεις επί τόπου την συνέντευξη, απευθυνόμενος στο ίδιο κοινό με αυτό που την είδε!
Αντίστοιχα, επιτρέπει σε εμένα που διαβάζω τα σχόλια των αναγνωστών, να απαντήσω αν έχω κάτι να προσθέσω ή να διευκρινίσω. Φοβερή κατάσταση δηλαδή. :-)
Παίρνω λοιπόν την ευκαιρία και απαντώ στα σχόλια σου.
Δεν νομίζω ότι λέω κάτι λάθος στη συνέντευξη, όταν αναφέρομαι στην διαφορά που υπάρχει μεταξύ του ποσοστού της διαφημιστικής δαπάνης στο internet, σε σχέση με το ποσοστό του χρόνου που αφιερώνουν οι καταναλωτές σήμερα σε αυτό. Η διαφορά είναι μεγάλη και είναι σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμα και αν κάποια brands όπως αυτά που αναφέρεις επενδύουν μεγάλα ποσά online. (Δες εδώ αν θες για να καταλάβεις τι εννοώ: http://www.panos.gr/panos/marketing_confidence_gap.gif)
Δεν “μιζεριάζω” για την Ελληνική κατάσταση λοιπόν. Λέω πως η κατάσταση αυτή είναι παγκόσμια, και πως οφείλεται και στις διαφημιστικές εταιρίες που θα πρέπει να προσαρμοστούν στην νέα κατάσταση και να μεταμορφωθούν σε digital shops.
Και με το τελευταίο, απαντώ και στο σχόλιο σου για την λέξη “μαγαζί”, η οποία στην αγορά της επικοινωνίας χρησιμοποιείται κατ’ ευφημισμό, και δεν είναι καθόλου προσβλητική για αυτό που κάνουμε, για το οποίο είμαι και ιδιαίτερα περήφανος. Διεθνώς, οι διαφημιστικές αποκαλούνται και ως “shops”…
Τέλος δεν γενικεύω και δεν το παίζω γκουρού. Προσπαθώ να καταγράψω την κατάσταση από τη δική μου προσωπική ματιά και θεώρηση. Η όποια διαφορετική άποψη, είναι απόλυτα αποδεκτή από εμένα, αλλά και ζητούμενο μιας τέτοιας συνέντευξης η οποία φιλοξενείτε σε ένα blog.
Θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν τα σχόλια αφορούσαν το θέμα των όσων είπα, και όχι αν το παίζω γκουρού, αν αξίζω κλοτσιές, κ.ο.κ.
Βαράτε!
jtv on 21.03.2007 @ 02:31 pm.
Μα αυτο ακριβως εκαναν ολοι οι προηγουμενοι. Σχολίασαν αυτα που ειπατε.
Αυτο δεν το καταλαβατε και το αποδειξατε αλλη μια φορα με το προηγουμενο κειμενο. Δεν λετε τιποτα περισσοτερο απο το οτι ειστε στο internet απο το 1996 oλα τα αλλα τα γνωρίζουμε. Οτι εχουμε τι δυνατοτητα να κανουμε comment στη συνεντευξη σας? Μα αυτο δεν κανουμε? Το ξερουμε λεμε. Δεν ειπα ποτε τιποτα για κλωτσιες και δε συμφωνω με αυτα. Αν επιθυμια σας ειναι να λετε οτι δεν υπηρχαν browser οταν μπηκατε πρωτη φορα στο internet ειναι δικο σας θεμα. Στο επιπεδο που κληθηκατε ομως και πρεπει να σχολιαστείτε δεν λετε τιποτα και παρουσιαζεστε οτι λετε τα παντα. Ευχαριστως θα δω το blog σας.
Γιάννης Καρακατσάνης on 21.03.2007 @ 11:14 pm.
Περιμένουμε τα επόμενα αποσπάσματα Titana!!
Titanas on 22.03.2007 @ 01:33 am.
@Γιάννης Καρακατσάνης: Πρέπει να προλάβω να την μοντάρω και να περιμένουμε το YouTube να την επεξεργαστεί. Μάλλον θα καθυστερήσεις λίγο.
Μια καλύτερη YouTube εμπειρία - pestaola.gr on 22.03.2007 @ 06:53 pm.
[...] Συνέντευξη: Πάνος Σαμπράκος Μέρος 1ο | Xvid | MP3 [...]
Αλέξανδρος on 23.03.2007 @ 12:41 am.
Πάνο ευτυχώς που δίνεις και καμιά συνέντευξη στα blogs και σε βλέπουμε γιατί σε λίγο θα ξεχάσουμε και την φάτσα σου. Τι κάνει ο πιτσιρικάς; Θα παίξει σε κανα καινούργιο διαφημιστικό;;; :) Kisses biatch
tzimis o designer on 29.03.2007 @ 09:37 am.
bravo pano eisai arxigos
stelios o developer on 31.03.2007 @ 07:58 pm.
bravo pano eisai arxigos
Barak on 10.04.2007 @ 09:59 pm.
Κακώς δεν έβγαλες το κομμάτι που αναφέρεται στο kiss kiss bang bang γιατί είναι ο βασικός λόγος που ο Σαμπράκος θεωρείται από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της αγοράς.
Γιάννης on 16.04.2007 @ 07:04 pm.
Τιτάνα ελπίζω, όταν με το καλό επιστρέψεις από το ταξίδι στη Βόρεια Ελλάδα, να δούμε και τα άλλα αποσπάσματα της συνέντευξης.. ;-)
stelios on 16.04.2007 @ 09:12 pm.
Γιατι εχει παιξει και στο kiss kiss bang bang ? κατι τετοια γραφει στο blog του με το λαθος encoding!! (click my name if you dont believe)
Στο τέλος κατέληξα να είμαι ένας χαρακτήρας στο βιβλίο “The Facts of Death” (1998). Και ήμουν με τους καλούς και βοήθησα τον Bond να φέρει σε πέρας την αποστολή του :-)
Γιάννης on 21.04.2007 @ 05:48 pm.
Κάτι μου λέει ότι δε θα δούμε τα άλλα αποσπάσματα της συνέντευξης..
Titanas on 21.04.2007 @ 06:19 pm.
@Γιάννης: Όχι ρε.. αύριο θα βγει online!
Γιάννης on 21.04.2007 @ 07:23 pm.
@ Titanas: Ωραίος! Γιατί από ένα σημείο και μετά είχα αρχίσει να πιστεύω ότι δε θα δούμε τη συνέχεια!!
Γιάννης on 29.05.2007 @ 03:39 pm.
Θα το δούμε το επόμενο μέρος της συνέντευξης;
Titanas on 29.05.2007 @ 04:30 pm.
@Γιάννης: Ναι! Θα βγει μαζί με μια άλλη συνέντευξη απόψε ή αύριο το πρωί. Ανάλογα πόση ώρα θα χρειαστεί το YouTube για την επεξεργασία.
ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ... on 20.06.2007 @ 09:32 pm.
3 μηνες μετα ακομα δεν ειδαμε τι ειπε στο δευτερο μερος. Φαντασου τι κοτσανες πεταγε που κολωσε κι ο στεφανος να τα βαλει
John Karakatsanis on 20.06.2007 @ 10:11 pm.
Άντε ρε Στέφανε ανέβασε τη συνέντευξη! Κι εγώ στο ΄χω πει πόσες φορές πότε θα δούμε και τα επόμενα αποσπάσματα και όλο “αύριο” μου λες!!
Θα τη δούμε τη συνέχεια;
Titanas on 21.06.2007 @ 02:16 am.
@ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ…: Στο μόνο που κολλάω είναι το magix. Τίποτα άλλο.
@John Karakatsanis: Έρχεται man..
6 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ... on 27.08.2007 @ 11:58 pm.
kokoko
Titanas on 28.08.2007 @ 12:02 am.
@6 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ…: Για την ενημέρωση σου η συνέντευξη θα έβγαινε μαζί με υλικό από την Σκόπελο αλλά τελικά λόγω των γεγονότων δεν.
Για την ενημέρωση σου επίσης η συνέντευξης θα βγει ολόκληρη αφού πλέον έχω την δυνατότητα μέσω του Amazon S3 και όχι σε κομμάτια με μοντάζ. Οπότε θα ξαναδείς και τα πρώτα 10 λεπτά.
Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη
John Karakatsanis on 28.08.2007 @ 12:23 am.
@ Titanas: Άντε Titana κι εγώ περιμένω τη συνέντευξη, τώρα που χρησιμοποιείς το Amazon S3 ανέβασέ την ολόκληρη.
stelios on 20.07.2009 @ 12:41 am.
πέρασαν 2 χρόνια αγαπητέ γιάννη και ακόμα να δούμε τη συνέντευξη-ρε πως περνάει ο καιρός
Titanas on 20.07.2009 @ 01:06 am.
..και δεν πρόκειται να βγει online