Η micro-SIM είναι μόνο μικρή στο μάτι
από Titanas 20-04-2010 | 06:48 pm | 7 σχόλια
To iPad 3G θα χρησιμοποιεί micro-SIM αντί για την κανονική κάρτα SIM που όλοι ξέρουμε και έχουμε πιάσει δεκάδες φορές στα χέρια μας. Σε διαστάσεις η micro-SIM είναι μικρότερη από μια κοινή SIM. Με λίγη προσοχή και ένα ψαλίδι μια κανονική SIM μπορεί να κοπεί και να φτάσει τις διαστάσεις μιας micro-SIM. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι. Τεχνολογικά όμως, η micro-SIM ενσωματώνει σημαντικά χαρακτηριστικά που η σημερινή γενιά καρτών SIM δεν έχει. Το νέο iPhone που αναμένεται τον Ιούνιο αλλά ήδη έχει κυκλοφορήσει μέσω της γνωστής ιστορίας αλλά όπως και το iPhone 4G concept που φτιάξαμε, θα χρησιμοποιεί micro-SIM επίσης. Η Wikipedia αναφέρει:
1.allow for multiple simultaneous applications accessing the card through logical channels
2. introduce mutual authentication as a way to eliminate carrier spoofing by allowing the SIM card to authenticate the cell tower to which it is connecting
3. add a new PIN protection with hierarchical PIN management with a universal PIN, an application PIN and a local PIN
4. expand the phonebook storage of the SIM card with entries for email, second name, and groups
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο 1 και 2. Δεν γνωρίζω τις τεχνικές λεπτομέρειες αλλά μπορώ να κάνω μερικά σενάρια για το πως είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί η micro-SIM ώστε να κλειδώνει κινητά σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο. Μπορεί η Apple να αλλάξει τακτική και να δώσει το iPhone όχι μόνο στην AT&T αλλά και σε όλες τις άλλες εταιρείες, χωρίς πάγια κλπ. Λεπτομέρειες θα μάθουμε τον Ιούνιο αλλά μέχρι τότε πολλά μπορούν να συμβούν.
Με την micro-SIM να επιτρέπει πρόσβαση από πολλά applications ταυτόχρονα, δεν είναι απίθανο η Apple ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία να σχεδιάσει το iPhone OS 4 ή οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό με τέτοιο τρόπο ώστε το κινητό να δουλεύει μόνο σε συγκεκριμένα δίκτυα. Το κινητό κάνει ό,τι έχει να κάνει αλλά ένα επιπλέον application X ελέγχει παράλληλα το status της micro-SIM και αποφασίζει αν επιτρέπεται η χρήση ή όχι. Αφού η micro-SIM επιτρέπει πολλά apps να έχουν πρόσβαση σε αυτή και άρα στο δίκτυο κινητής, δεν θα μου φαινόταν περίεργο ένα application X να λειτουργεί ως επιπλέον δικλίδα ασφαλείας για την λειτουργία ή μη της κάρτας σε συγκεκριμένα δίκτυα. Αν το application X δεν πει ΟΚ τότε το κινητό δεν δουλεύει.
Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να λειτουργήσει και το άλλο χαρακτηριστικό της micro-SIM που επιτρέπει το authentication με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Ούτε σε αυτό το σημείο δεν γνωρίζω τις τεχνικές λεπτομέρειες αλλά δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο να επιτραπεί ή αποτραπεί η χρήση με cells που έχουν ή δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο αναγνωριστικό.
Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά της micro-SIM καθιστούν της κάρτα ασφαλέστερη αλλά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ελέγχου της πρόσβασης στην ίδια την SIM αλλά και στις κεραίες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Μπορεί στις διαστάσεις η λύση να είναι το ψαλίδι και το κοπίδι αλλά ό,τι συμβαίνει σε low level επίπεδο είναι εξίζου σημαντικό με το αν θα χωράει η όχι η κάρτα στο iPad ή στο νέο iPhone 4G.



7 σχόλια στο θέμα: Η micro-SIM είναι μόνο μικρή στο μάτι
Facebook User on 20.04.2010 @ 07:00 pm.
Μάλιστα,ενδιαφέρον post.Θα ήθελα να δω τις ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πως θα χειριστούν το θέμα με τις microsim
giannis on 20.04.2010 @ 07:10 pm.
Πολύ ωραίο.Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερος έλεγχος.Τί να πώ έχει κουράσει λίγο (έως πολύ)
Α και κάτι άλλο.Την κόβω για να την βάλω μετά αν θέλω να τη βάλω πάλι εκεί που την είχα πρίν τί κάνω;
Titanas on 20.04.2010 @ 07:13 pm.
Όπως είπα και στο post αυτά είναι απλά υποθέσεις που ίσως αν έχουν νόημα τεχνικά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ασφάλεια του κατόχου του κινητού (βλέπε spoofing) όσο και για τον περιορισμό της χρήσης.
Leo on 20.04.2010 @ 11:23 pm.
Thanx για το άρθρο, ήταν διαφωτιστικό αλλά έχω ένα ακόμα ερώτημα: οι microsim θα κάνουν στα παλαιότερα κινητά?
Titanas on 21.04.2010 @ 01:13 am.
Είναι συμβατές με τις προηγούμενες εκδόσεις αλλά θα πρέπει να τις μεγαλώσεις για να μπουν σε ένα μη συμβατό με micro-SIM κινητό
George Peraskas on 29.10.2011 @ 12:48 pm.
Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
1. Όταν λές ότι έχει κάποια προηγμένα χαρακτηριστικά η micro-sim έναντι της κλασικής sim μπορείς να τα αναφέρεις αυτά;
2. Λες ότι χρησιμοποιεί ταυτόχρονα applications, άρα αν κόψω μία κλασική sim σε διαστάσεις micro-sim για το iPhone 4 θα έχω κάποιο πρόβλημα ή περιορισμένες λειτουργίες ή γενικότερα κάποιο μειονέκτημα (όπως πχ χαμηλότερες ταχύτητες, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι οφείλεται εκεί η ταχύτητα δικτύου 3G) διότι ο λόγος που θέλω να κόψω μία sim είναι για να έχω 2 αριθμούς σε 1 κάρτα (together sim), ευχαριστώ.
George Peraskas on 29.10.2011 @ 12:50 pm.
Κάτι που ξέχασα να συμπληρώσω στα ερωτήματα μου είναι σχετικά με τα applications που χρησιμοποιεί ταυτόχρονα η micro-sim, ποιά είναι αυτά;