Η ΕΕ θέλει παγκόσμια εφαρμογή του «δικαιώματος στη λήθη»

by George Polyzos • On 27-11-2014 • AT 1:45 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

google_logo

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί την επέκταση του «δικαιώματος στη λήθη» που εφαρμόζεται σήμερα στις μηχανές αναζήτησης στην Ευρώπη, σε παγκόσμια κλίμακα.

Το αποκαλούμενο «δικαίωμα στη λήθη» είναι η δυνατότητα που έχουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφύγουν δικαστικά και να απαιτήσουν την απαλοιφή αποτελεσμάτων έρευνας σε μηχανές αναζήτησης που σχετίζονται με το όνομά τους και μπορούν να χαρακτηριστούν «ανεπαρκή, άσχετα ή ότι δεν είναι πλέον σχετικά».

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ελήφθη τον περασμένο Μάιο και μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν κατατεθεί, μόνο στη Google, περί τα 170.000 αιτήματα απαλοιφής αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Ωστόσο, η εφαρμογή του μέτρου αφορούσε μόνο τις αναζητήσεις στις ευρωπαϊκές εκδόσεις των μηχανών αναζήτησης, όπου αξίζει να σημειώσουμε ότι η Google κατέχει ηγεμονική θέση.

Αυτή την πρακτική θέλουν πλέον να αλλάξουν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή την εφαρμογή του μέτρου σε όλα τα διαθέσιμα domains των διαφόρων μηχανών αναζήτησης.

Πιο συγκεκριμένα, οι αρχές προστασίας δεδομένων των χωρών της ΕΕ συμφώνησαν να ορίσουν ένα νέο σύνολο κατευθυντήριων οδηγιών που θα βοηθήσει στην καλύτερη ενσωμάτωση και λειτουργία του κανονισμού. Οι εν λόγω οδηγίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν εντός των επόμενων ημερών, ωστόσο όπως αναφέρει το Reuters, σε αυτές περιλαμβάνεται και η υποχρέωση απαλοιφής αποτελεσμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Από την πλευρά της η Google ανακοίνωσε ότι ακόμη δεν έχει ενημερωθεί για τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες, αλλά όταν αυτό γίνει αυτές «θα μελετηθούν προσεκτικά». Η αμερικανική εταιρεία γενικά υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα αναζήτησης θα πρέπει να αφαιρούνται μόνο από τις ευρωπαϊκές εκδόσεις της μηχανής αναζήτησης αφού το ευρωπαϊκό κοινό αυτόματα κατευθύνεται σε αυτές.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για ένα μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Google στη Γηραιά Ήπειρο αφού επίκειται και ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα ζητά την «αποκοπή» της μηχανής αναζήτησης της εταιρείας από τις υπόλοιπες επιχειρηματικές της δραστηριότητές της.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons