Google Inactive Account Manager: How-To για τη ζωή μετα τον θάνατο

by dtonias • On 16-04-2013 • AT 6:38 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

Google Inactive Account Manager

Τι θα συμβεί στο Gmail λογαριασμό, στα έγγραφα του Google Drive, στο Google+ και γενικότερα σε όλες τις υπηρεσίες της Google και τα αποθηκευμένα προσωπικά δεδομένα μετά το θάνατο ενός χρήστη; Αν και λίγο μακάβριο, το ερώτημα είναι κρίσιμο καθώς μεγαλώνει και επεκτείνεται η ψηφιακή μας ζωή όλο και περισσότερο με ή χωρίς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Google.

Google Inactive Account Manager υπαρχει ζωη μετα τον θανατο, στα data centers

Η Google εγκαινίασε ένα νέο χαρακτηριστικό τις προηγούμενες ημέρες, τη Διαχείριση ανενεργού λογαριασμού (Inactive Account Manager), μέσω του οποίου μπορείτε να δηλώσετε στην Google πώς να διαχειριστεί τα προσωπικά σας δεδομένα μετά το θάνατο σας, είτε παραχωρώντας πλήρη πρόσβαση των δεδομένων σε κάποιο μέλος της οικογένειας ή τρίτο άτομο, είτε διαγράφοντας και απενεργοποιώντας για πάντα κάθε Google υπηρεσία που βρίσκεται υπό την κατοχή σας.

Για ευνόητους λόγους η Google δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη θάνατο ή κάποια παρόμοια στο νέο σετ ρυθμίσεων, ωστόσο εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς την ιδιότητα του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού. Αυτή ακριβώς την περίπτωση καλύπτει το Google Inactive Account Manager.

Η Google δίνει αρκετές επιλογές για τη ρύθμιση του Inactive Account Manager και πρωτίστως ειδοποιήσεις μέσω e-mail αλλά και μηνυμάτων στο τηλέφωνο για να σας ενημερώσει ότι ο λογαριασμό σας έχει επισημανθεί ως «ανενεργός» σε περίπτωση που βρίσκεται εν ζωή αλλά δεν έχετε συνδεθεί στο λογαριασμό σας. Σε δεύτερη φάση, θα χρειαστεί να επιλέξετε τι θα συμβεί στον λογαριασμό και τα δεδομένα σας. Επιλέγετε αν θα μοιραστείτε τον ανενεργό λογαριασμό με άτομα που θα παραχωρήσετε την πρόσβαση αποκλειστικά ή να διαγράψετε εξ ολοκλήρου τα πάντα που αφορούν εσάς και την Google.

Το Inactive Account Manager διατίθεται σε όλους τους Google λογαριασμούς και είναι απενεργοποιημένο ως προεπιλογή. Έτσι, θα χρειαστεί αρχικά να το ενεργοποιήσετε για τον λογαριασμό σας για να προχωρήσετε στις επιμέρους ρυθμίσεις.

Ενεργοποιηση και ρυθμιση του Google Inactive Account Manager

Αφού συνδεθείτε στον Google λογαριασμό σας, πατήστε στην επιλογή Λογαριασμός (Account) από το μενού στην πάνω δεξιά γωνία της σελίδας.

Google Inactive Account Manager

Στη σελίδα των ρυθμίσεων, μεταβείτε στην ενότητα Διαχείριση λογαριασμού (Account Management) που θα βρείτε στο κάτω μέρος και πατήστε στο σύνδεσμο Μάθετε περισσότερα και μεταβείτε στη ρύθμιση (Learn more and go to setup) για να προχωρήσετε στην ενεργοποίηση της διαχείρισης ανενεργού λογαριασμού.

Google Inactive Account Manager

Στη συνέχεια, πατήστε στο κουμπί Ρύθμιση (Setup) για να προχωρήσετε.

Google Inactive Account Manager

Πριν από την ενεργοποίηση θα χρειαστεί να ρυθμίσετε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μέσα από τις παρακάτω 4 ενότητες.

Αποστολή ειδοποίησης (Alert me):

Google Inactive Account Manager

Μπορείτε να επιλέξετε να δέχεσθε ειδοποιήσεις μέσω e-mail ή sms μηνύματος στο κινητό σας τηλέφωνο λίγο πριν από την περίοδο λήξης ώστε να αποτρέψετε μία λανθασμένη επισήμανση του λογαριασμού σας ως ανενεργού.

Περίοδος λήξης (Timeout period):

Google Inactive Account Manager

Αναφέρεται στο χρόνο που θα χρειαστεί πριν ο λογαριασμός θεωρηθεί ως ανενεργός. Για παράδειγμα, αν επιλέξετε το χρονικό διάστημα ενός μήνα και δε συνδεθείτε καμία φορά στο λογαριασμό σας σε αυτό το διάστημα τότε η Google θα θεωρήσει τον λογαριασμό σας ανενεργό. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 3, 6, 9 και 12 μήνες.

Ειδοποίηση επαφών και κοινή χρήση δεδομένων (Notify contacts and share data):

Google Inactive Account Manager

Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε άτομα του οικογενειακού σας περιβάλλοντος ή τρίτα άτομα εμπιστοσύνης ώστε να τους ενημερώσετε ότι ο λογαριασμός σας έχει γίνει ανενεργός. Παράλληλα μπορείτε να μοιραστείτε μαζί τους τα προσωπικά δεδομένα της επιλογής σας από τον Google λογαριασμό σας.

Google Inactive Account Manager

Προαιρετική διαγραφή λογαριασμού (Optionally delete account):

Google Inactive Account Manager

Μπορείτε να ζητήσετε από την Google να απενεργοποιήσει και να διαγράψει το λογαριασμό σας για πάντα. Η συγκεκριμένη επιλογή δε μπορεί να αναιρεθεί αν έχει διαγραφεί ο λογαριασμό σας.

Τέλος, πατήστε στο κουμπί Ενεργοποίηση (Enable) για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία.

Σε γενικές γραμμές η διαχείριση ανενεργού λογαριασμού Google (Inactive Account Manager) μπορεί να θεωρηθεί «σωτήρια» σε περιπτώσεις μοιραίων γεγονότων. Θα μπορούσαν να προστεθούν ακόμη περισσότερες επιλογές για τον χρήστη όπως η μερική διαγραφή των δεδομένων. Για παράδειγμα, η επιλογή διαγραφής των e-mails, των φωτογραφιών αλλά παράλληλα η διατήρηση των video στο Youtube, των δημοσιεύσεων στο Blogger, κλπ.

Δοκιμάστε το, ρυθμίστε το και μακάρι να είναι αχρείαστο για όλους.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons