Espresso: Τα βασικά για υπέροχη γεύση

by Stefanos Kofopoulos • On 11-06-2008 • AT 9:43 pm • 24 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

espresso cup

Τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ο καθένας για την παρασκευή ενός υπέροχου espresso. Δώστε βάση στην προετοιμασία του καφέ, πιέστε καλά και φροντίστε να μην υπάρχουν υπολείμματα στην στεφάνη ώστε να μην δημιουργηθούν μικροκενά που θα μειώσουν την πίεση, άρα και τα αρώματα και γεύση του καφέ. Καθαρίστε καλά την μηχανή πριν την χρήση με πετσέτα και αν θέλετε αφήστε να τρέξει λίγο ζεστό νερό για να είστε σίγουροι ότι όλα είναι πλήρως καθαρά.

Το φλιτζάνι είναι καλό να έχει θερμοκρασία δωματίου ή λίγο μεγαλύτερη. Μια γρήγορη λύση είναι 20-30″ στο φούρνο μικροκυμάτων με νερό και μετά στην μηχανή για να γεμίσει με την υπέροχη γεύση και κρέμα του espresso. Το βίντεο που ακολουθεί τα λέει όλα…

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

24 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Επίσης καλύτερα καφέ σε δοχείο χύμα και όχι έτοιμες μερίδες τύπου “ESE” μιας και το καϊμάκι που κάνουν είναι χάλια!

    Η νέα Krups XP2070 που πήρα έχει στο πανω μέρος θερμαινόμενη πλάκα για τα φλυτζανάκια!

    :)

  2. για αλλαγή όμως και μια bialetti moka σε παλιό ιταλικό στυλ δεν είναι άσχημη. Επίσης, συστήνω φρεσκοκομμένο καφέ και όχι καφέ από το ψυγείο.

    Ι.

  3. Παντου υπαρχει ενα τρολ!

  4. πολυ καλο espresso κανουν στο ever green στη Κοραη!!

  5. πρεζα Tv, σου προσφέρουν και παγωμένο νερό για να πιεις πριν από τον espresso σε ένα μικρό ποτηράκι. Ο καφές δεν με εντυπωσίασε. Έχω πιει 1 φορά μόνο αλλά τώρα που το λες θα ξαναπάω για δοκιμή.

  6. BillDanos, μαζί σου και στα 2. Αυτή θελω να πάρω και εγώ αλλά βγαίνει ακριβούτσική.. Πάνω από 350 ε?

  7. prosopika de mou aresei o kafes ths mhxanhs, protimw to paradosiako mokka machine, pou sxedon te den ka8arizete.
    rwthste tous italous, oloi protimoune na ftiaxnoune to kafe se mokka machine.

    PS: 3erei kaneis an to kruo freedo espresso einai ellhnikh patenta?

  8. Espresso ωραίο κάνουν και τα floca

  9. @Titanas: Δεν κάνει τόσο βρε συ, κάπου στα 200-230ευρώ είναι!

    :)

  10. BillDanos, δικέ μου! Θα την αγοράσω αμέσως

  11. BillDanos, ρε συ πιάνει πίεση μόνο μέχρι 15 bar :(

  12. 15bar είναι το standard για καλό καϊμάκι. Τελευταία βγήκαν και 19bar αλλά από ότι διάβασα δεν προσφέρουν κάτι πολύ καλύτερο που να δικαιολογεί τη διαφορα στην τιμή!

    Μην ξεχάς ότι άλλες επώνυμες πολυκαφετιέρες είναι στα 8 ή στα 10 bar…
    :)

  13. Πάντως μη νομίσει κανείς πως παίρνω ποσοστά από την krups! Απλά στο συγκεκριμένο μοντέλο πρόσφερε αρκετά χαρακτηριστικά για την τιμή του και γι’αυτο το επέλεξα.

    Ενδεικτικά:
    – Θερμαινόμενος δίσκος για τα φλυτζάνια

    – Συμβατότητα με μερίδες καφέ ESE (αν και αποδείχτηκε μέτρια η ποιότητα του καφέ)

    – Αυτόματη επιλογή ποσότητας καφέ espresso (1 ή 2 φλυτζάνια). Σταματάει δηάδή μόνη της τη ροή του καφέ και όχι όπως άλλα μοντέλα που πρέπει εσύ να το διακόπτεις. Και μάλιστα μπορεις να κάνεις προσωπική αποθήκευση της ποσότητας που ρέει για την κάθε μερίδα!

    – Αυτόματη έναρξη διακοπή παροχής ατμού ή ζεστού νερού (με πάτημα κουμπιού και όχι με περιστροφικό διακόπτη.

    – Επιλογή για ελαφρύ ή βαρύ καφέ φίλτρου

    – Ειδικό σύστημα για να κρατάει σταθερή τη θερμοκρασία της κεφαλής espresso ώστε είτε κάνεις έναν καφέ είτε 10, να έχουν όλοι την ίδια γεύση (μετά από κάθε καφέ, στέλνει στην κεφαλή ποσότητες νερού ώστε να τη φέρει στη σωστή θερμοκρασία. Το νερό αυτό όμως δεν βγαίνει από την παροχή espresso, αλλά το διοχετεύει σε ειδικό δοχείο στο κάτω μέρος!).

    Αυτά (Pros Krups: Θέλω ποστοστά! :p)

  14. BillDanos, σκεφτόμουν τα 19 bar ώστε να βγάζει πρακτικά κάπου στα 16-17

    Για τις μερίδες ESE μετράει η ευκολία και οι γεύσεις στο μπαμ.. αλλά μέχρι εκεί. Δεν με ενδιαφέρουν

    Χμμ.. όλα αυτά που λες είναι πολύ καλά χαρακτηστιστικά.. νομίζω ότι θα την πάρω τελικά παρά τα 15 Bar

  15. Jimbo, μια χαρά φαίνεται αλλά δεν έχω ιδέα από Mulinex σε καφετιέρες. Πάντα είμαι σε πιο “ειδικά” ονόματα όπως η Krups. Πήγαινε Media Markt για να δεις ενα σωρό μοντέλα από κοντά. Οι πωλητές θα προσπαθήσουν να σου πουλήσουν τα δικά τους αλλά αγνόησε τους

  16. Πήγα στα MM αλλά οι πωλητές είναι άσχετοι… Krups ποια λες; Εγώ δεν θέλω γαλλικό.

  17. Δεν θυμάμαι μοντέλο, θ αμάθω αργότερα και θα σου πω αλλά λέωγια αυτή εδώ: http://qik.com/video/66180

  18. Αυτή είναι :)

  19. Ο Καλύτερος καφές espesso είναι ο Nespresso!!!οποιος έχει πιει θα καταλαβαίνει γιατί το λεω…..

  20. @iJohn, δυστυχώς όμως οι νέου τύπου κάψουλες θέλουν ειδικές καφετιέρες οι οποίες δεν μπορούν να δεχτούν χύμα καφέ ή αλλες μερίδες!

  21. Παιδία επειδή διάβασα πολλά και διάφορα και τυχαινει να έχω λόγο επαγγελματος μια πρωτη επάφη με τον espresso. Εχουμε και λέμε.
    α)Δοση 7 γραμμαριων
    β)Πατημα περίπου 20 κιλά
    γ)Καθαρίζουμε τι κλειστρο
    δ)Κανουμε συνεχόμενη ροη για να φτασει το group την επιθυμητη θερμοκρασια και για να φυγουν τα καταλληπα του καφε. Θερμοκρασια 90 βαθμοι κελσιου στο group.
    3) Βαζουμε το κλειστρο στο group και αφήνουμε χρόνο εγχυλισης περιπου 25 δευτερόλεπτα.
    Θερμοκρασία κούπας 35 – 40 βαθμοι
    Πίεση επαγγελματικων μηχανων 9 bar. Ελπίζω να βοήθησα. Για οποιαδηποτε απορια ρωτηστε..

  22. Δε μπορώ να πω μου αρέσει ο espresso αλλά αυτή τη μανία τελειότητας δν μπορώ να την καταλάβω…

  23. Κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας, όταν αγοράζουμε μια μηχανή espresso είναι :
    1)Αξιοπιστία της μάρκας.
    2)Υποστήριξη: Προσεκτικά εκτίμησε την υποστήριξη στην περιοχή σου, πόσο γρήγορα και σε τι τεχνικό επίπεδο είναι διαθέσιμη.
    3)Δυνατότητα: Το πρώτο σημείο που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι ο αριθμός από τα espresso που χρειάζεται να παράγεις τις ώρες αιχμής. Επίσης να έχεις υπόψη σου ότι η μηχανή έχει και άλλες χρήσεις όπως για να παράγει αφρό για το cappuccino και ζεστό νερό για τσάι.
    4)Διαστάσεις και θέσεις στο bar: Πόσος χώρος είναι διαθέσιμος.
    Προτιμητέος τύπος (αυτόματος ή υπεραυτόματος).
    5)Αξεσουάρ.
    6)Αισθητική εμφάνιση.

Top

Show Buttons
Hide Buttons