«Δικαίωμα στη λήθη» και στη μηχανή αναζήτησης Bing

by George Polyzos • On 17-07-2014 • AT 2:39 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

 

Surface-Pro-3-Microsoft-store

 

Η μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft ακολουθεί το παράδειγμα της Google και ξεκίνησε την αποδοχή αιτήσεων διαγραφής περιεχομένου, από Ευρωπαίους πολίτες.

Η εταιρεία ανήρτησε μία online φόρμα μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ζητούν το μπλοκάρισμα συγκεκριμένων συνδέσμων περιεχομένου. Μέσω της φόρμας θα δίνονται και μια σειρά από προσωπικές πληροφορίες ταυτοποίησης (όνομα, χώρα κατοικίας με τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία και διεύθυνση e-mail) ώστε να γίνει η αξιολόγηση του αιτήματος.

Στα πλαίσια αυτής της αξιολόγησης η Microsoft θα εξετάζει εάν ο αιτών είναι δημόσιο πρόσωπο ή αν έχει κάποιο ιδιαίτερη θέση σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, ο αιτών θα μπορεί να δηλώνει τα σχετικά links και να εξηγεί με ποιο σκεπτικό αυτά είναι  «ξεπερασμένα χρονικά, ανακριβή ή απρεπή για άλλους λόγους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google, που πρώτη εφάρμοσε τη σχετική νομοθεσία στη δική της μηχανή αναζήτησης, δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για παραβίαση της ελευθερίας του λόγου όταν αφαίρεσε κατόπιν αίτησης μια σειρά από links που αφορούσαν άρθρα της εφημερίδας Guardian, χαρακτηρίζοντάς τα «ανακριβή».

Το «δικαίωμα στη λήθη» καθιερώθηκε σαν επιλογή μετά από σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τον περασμένο Μάιο. Η απόφαση αφορούσε την υπόθεση ενός Ισπανού ο οποίος κατήγγειλε ότι η ύπαρξη, στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, της προκήρυξης δημοπρασίας του σπιτιού του αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που το σπίτι έτσι και αλλιώς είχε περιέλθει εκ νέου στην κυριότητά του.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι η δικαστική απόφαση προβλέπει αφαίρεση συνδέσμων από τις μηχανές αναζήτησης και όχι από τα websites που φιλοξενούν τις αρχικές αναφορές. Επιπλέον, στην περίπτωση που αφαιρείται ο σύνδεσμος, θα υπάρχει ειδική ένδειξη ανάλογη με αυτή που υπάρχει όταν αφαιρείται σύνδεσμος σχετικός με διανομή παράνομου υλικού.

Η Googleφέρεται να έχει δεχτεί έως σήμερα πάνω από 70.000 σχετικές αιτήσεις αφαίρεσης συνδέσμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο αγοράς του Bing της Microsoft είναι εξαιρετικά χαμηλό στην Ευρώπη, συγκρινόμενο με τη μηχανή αναζήτησης της Google, ωστόσο αποτελεί την defaultεπιλογή στα smartphonesμε λειτουργικό Windows Phone.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons